Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Politiskpopulism och svartmålning förhindrar inte framtida upprepning av IT-skandalen i Transportstyrelsen.

Låt mig redan nu säga att jag strax ska ut för att resa vidare på min semester med familjen och att svar på kommentarer och nya inlägg i den politiska debatten kommer att dröja fram till åtminstone Söndag eftermiddag.

Med det sagt så ska jag göra ytterligare ett inlägg i debatten om det som inträffat i Transportstyrelsen.

Efter att ha läst och besvarat kommentarerna på mitt förra inlägg om det som hänt i samband med IT-skandalen i Transportstyrelsen står en sak klar – Många av de som kommenterar har inget som helst intresse av att lösa problemet och säkerställa att det inte sker igen – Allt man är intresserad av är populism och svartmålning.

I det förra inlägget ställde jag 3 oerhört relevanta frågor som vi måste söka svar på om vi vill lösa problemet från grunden – För den som inte läst det inlägget är mina frågeställningar följande:

  1. Vem bestämde att IT-tjänster inom offentlig sektor ska upphandlas istället för att drivas i egen regi?
  2. Vem bestämde att sådana upphandlingar skulle ske internationellt istället för nationellt?
  3. Vilka politiker ingick i den församling som fattade besluten?

Med det sagt så har jag aldrig någonsin försökt säga att vi som Socialdemokrater och regeringsbärare inte har stor del i skuldbördan till det inträffade – Tvärt om så tycker jag att vi har skuld även om vi definitivt inte är ensamt skyldiga till det inträffade.

För mig är den stora frågan varför vi ska konkurrensutsätta och upphandla saker som om jag fått vara med och bestämma aldrig skulle ha varit föremål för konkurrensutsättning och upphandling – I detta fall IT-tjänster i en myndighet som jobbar med sekretessbelagda uppgifter.

Att en stor del av skulden kan tillskrivas de politiker som trots att de visste att uppgifterna som finns i systemet är sekretessbelagda och i förekommande fall hemliga föreslår konkurrensutsättning och upphandling råder inga tvivel om.

Det viktigaste att göra i detta läge är att säkerställa att det inträffade inte inträffar igen och ska vi göra så måste vi lösa problemet från roten.

För mig är en lösning från roten detsamma som att för verksamheter som dessa säkerställa att allt sköts av myndigheten själv i egen regi utan privat inblandning.

Ska vi vara helt på den säkra sidan i en framtid så är ett återinförande av den mycket väl fungerande blandekonomi som tidigare fanns i Sverige problemets permanenta lösning.

Ett Sverige där det offentliga drivs i offentlig regi utan inblandning av privata intressen och där det privata näringslivet sköter sitt utan offentlig inblandning är det som fungerar bäst i längden och det som garanterar att sekretessbelagda och hemliga uppgifter och information aldrig hamnar i fel händer.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

50 kommentarer

  1. Alexander

    Du kanske inte är rätt person att påpeka för andra att de inte ska ägna sig åt svartmålning…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är precis rätt person att göra så Alexander – I vart fall i det här fallet.

      Tycker du att det är fel att försöka lösa problemet från roten så att det inträffade aldrig kan inträffa igen?

  2. Jonas Petersson

    Vanliga väljare, känner du till dom ? Dom är oroliga för att sekretessuppgifter är på vift. Vanliga människor som inte vet om deras skyddade uppgifter är någon annanstans. Är det populism? Är det svartmålning?
    Du vet inte vad du pratar om.
    Verksamheten sköter sig själv. Håller med. På ett villkor. Ta bort alla sossemärkta tjänstemän och dito departementschefer. Dom är inte vuxna uppgiften.
    Till skillnad mot dig så i den proffessionella världen håller man minst TVÅ (2) bollar i luften samtidigt. Dels skademinimerar man i sak, så det inte kan hända igen, och man skademinimerar operativt. Dvs vem gjorde vad och när och varför med den information man hade. Det här är ett normalt förfarande. Men man ska alltid köra dessa linjer parallellt.
    Herregud, det här är basala saker. Vet du inte hur det fungerar??
    Faktum är att ditt resonemang liknar Tsunami katatrofens inledande krisbearbetning. Om du inte förstår hur det fuungerar och hur man kvalitetssäkrar, sluta uttala dig. För allas skull.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är just de vanliga väljarna jag värnar om Jonas när jag påstår att vi måste lösa problemet från roten så att det som inträffade inte kan inträffa igen – Det är därför jag påstår att svaren på de frågor jag ställde är oerhört relevanta att få.

      Att kortsiktigt leta syndabockar utan att lösa problemet från roten är att svartmåla och ägna sig åt populism.

      Vad är viktigt för dig Jonas – Att snabbt utse en eller flera syndabockar eller att lösa problemet permanent så att det inte upprepas?

      • krister andersson

        Nu vet jag inte när dessa beslut fattades men om det skedde under de 3 förra åren så är det ni som är ansvariga för detta. Men kritik av sosseriet går kanske inte an, det borde hursomhelst vara ganska enkelt att ta reda på.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Besluten fattades precis som jag angivit under Alliansens år vid makten Krister.

  3. Fredrik

    Detta är minsann den absolut mest avancerade kullerbyttan som du Anders gett dig på hittills i din blogg. Inte bara undviker du att direkt ge kritik till ansvarig minister och sittande regering, du lyckas också med konststycket att i samma andetag passa på att kritisera dem som passar in i dina egna frågor, som du menar utgör själva roten till problemet. Men Anders, du vet inte vilka förutsättningar som låg till grund för upphandlingen. Detta är så klart något som måste förtydligas. För, om det i själva upphandlingsbeskrivningen ingår att den eller dem som handhar IT-säkerheten måste uppfylla krav på säkerhetsklass HÖG så spelar det ingen roll VEM som lägger bud.

    Det enda skäl du har för att ställa dessa frågor är för att du vill försäkra dig om att anbuden kom innan hösten 2014, vilket skulle göra det Alliansens fel. Således inget som S kan göra något åt eftersom de ”ärvt” detta. För dig är det alltid viktigt komma till roten till problemet så att det inte händer igen NÄR ansvaret ligger på S, medan när ansvaret ligger på Alliansens så är det öppet fält att skjuta all kritik på dem. Då är det inte viktigt att gå till roten av problemet längre. Det är patetiskt Anders.

    När du sedan hyllar den blandekonomi som du menar ligger till grund för världens bästa land, Sverige år 1970, så bevisar du faktum att du inte vet vad du pratar om. Sök upp en historiker på vilket universitet som helst och fråga denne om varför Sveriges industri m.m. gick så bra efter andra världskriget så får du sanningen. Det har INGET med blandekonomi att göra. Enbart en socialist för den synen.

    Till sist så blir det bara pinsamt för dig Anders, du skriver att för att undvika något likt detta i framtiden så ska det offentliga skötas internt och där du påstår att ”Ett Sverige där det offentliga drivs i offentlig regi utan inblandning av privata intressen och där det privata näringslivet sköter sitt utan offentlig inblandning är det som fungerar bäst i längden och det som garanterar att sekretessbelagda och hemliga uppgifter och information aldrig hamnar i fel händer.”. Pinsamt Anders. Riktigt pinsamt. Behöver jag säga mer än Stig Bergling? IB-affären? Socialdemokraternas åsiktsregistrering på arbetsplatser runt om i Sverige? Det är detta Sverige du vill tillbaka till, riktigt pinsamt!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag gör inga kullerbyttor Fredrik och att min inställning inte passar den politiska populism och svartmålning du vill ägna dig åt förvånar mig föga och ändrar in te mitt sätt att arbeta i frågan.

      I övrigt se föregående svar på dina kommentarer i samma ämne.

  4. Bertil

    Jag säger det igen och det lär bara bli värre eller bättre för de som nu gillar det.
    Politik handlar inte längre om nåt för folkets bästa utan om intressegrupper
    Just nu är politiken upplagd för den rikaste lilla procenten i Sverige.

    Även om majoriteten av folket är emot
    vinster i välfärden och att vårt gemensamma privatiseras så lär den förljugna lilla procenten vinna.

    Vi ser även vilket öppet sägs i USA att smutskastning är det nya liksom Fake news. Vi ser även hur högerpartier ändrar ord och ord betydelse.
    Debatter handlar allt mer om att tala om
    Andra partiers tillkortakommande än att verkligen omtala för och nackdelar med ett förslag eller politisk inriktning.

    Detta sätt bedriva ett yrke ett förtroendeuppdrag är kort sagt kriminellt anser jag. Istället jagar man sjuka, arbetslösa förminskar och hånar dessa samtidigt som allt fler försämringar drabbar dessa på 25-30 år har en sjuk inte fått en enda förbättring vad gäller ekonomi eller hänsyn . Samma gäller arbetslösa. A-kassa, sjukförsäkring talas vid varje val hur dessa måste försämras mer för att man ska kunna höja höglöner och berika välberäknat folk med fler bidrag, avdrag o.s.v.

    Allt detta i sin tur minskar intresset att gå till valurnorna. Högern har helt enkelt på ett mycket snillrikt sätt lyckats genomföra så att valdeltagandet minskar.
    Så sker i USA och hela EU numera.

    Minns i Sverige på 1800-talet när bara män och de med stadgad inkomst hade rösträtt. .
    Sen när folket genom massgemenskap lyckades få rösträtt först för män sen för kvinnor så kom även socialism, välfärd och enorma förbättringar i Sverige.

    Men allt sedan -70 talet har högern allt mer tagit över, idag är viljan att rösta allt sämre när man hör hur språket, debatter. Lögner och tillgjord fakta som gynnar ändamålet läggs fram. Då tappar folket lusten ge sin röst även att kriminalitet kan ses som lagligt, liksom svartjobb när inte ens robotar beskattas.

    Allt detta är är grunden till IT-skandaler företagsskandaler, rå utförsäljning eller bortskänkande av vårt gemensamma
    Högern har återtagit makten likt de hade makt före 1900-talet.tilö folkets nackdel så klart.

    Globalisering är även det vår tids gissel
    Där storföretagen tar allt mer makt och där hänsynen till människan allt mer försvinner.

    Vi behöver mera Castro och mindre Trump så enkelt är det.

  5. Johan

    Lösningen är att ha rätt person på rätt plats.
    Alltså en person som vet hur sekretess och övriga hemligheter ska hanteras det är det rätta sättet till lösningen på problemet!

    Det är fruktansvärt och detta är något som inte får eller ska ske!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Skriver helt under på det du anför Johan – Tack för en väl genomtänkt och balanserad kommentar.

  6. Lisa Nortemar

    Tråkigt att läsa att du inte vågar positionera dig gentemot ditt eget parti. Anders Ygeman hade ett och ett halvt år på sig att göra något, varför gjorde han ingenting?
    Min väninna har skyddat identitet. Är det populism att ställa kritiska frågor? VEM representerar du? Dig själv eller ditt parti eller en vanlig väljare? På vilken fot står du ?
    Det finns en orsak varför man outsourcar verksamhet. Det handlar inte alltid om det man vanligtvis tror, att det blir billigare, men att även kompetensen inte finns i huset. Blandekonomi….suck, detta socialistiska dravel. Privat regi. Hur ska vi göra?
    JO socialdemokraterna ÄR ensamt skyldiga till den uppkomna situationen. Om Anders Ygeman vetat om den eskalerande situationen sedan 2016, så hade han som departementschef kunnat säga STOPP. Han gjorde inte det. Om Ygeman hade haft lite mer under hatten hade vi INTE varit i den situation vi är i nu.
    Inom statsförvaltningarna sker konkurrensutsätttning, hela tiden genom anbudsförfarande, genom outsourcing. Det fungerar aldeles utmärkt.
    Nej den garantin du efterfrågar går inte att finns. Du lever i det förgångna och saknar elementär kunskap i hur offentlig förvaltning fungerar.
    Vad värre är. Du är en lojal underhuggare till det socialdemokratiska partiet. Din vaga kritik mot ditt parti är konstruerad och falsk.
    Som en ledtråd….Anders Ygeman ingick i den församlingen av inkompetenta politiker som har bidragit att detta är möjligt.
    Eftersom det stora flertalet inte vill ha ett kommunistiskt eller ett socialistiskt land med en stängd statsförvaltning så handlar det om att kvalitetssäkra det vi har. På alla nivåer.
    Jag har nu läst dina inlägg och dina kommenatrer ett antal gånger och sanningen är att du helt enkelt inte klarar den här typen av kvalificerad abstrakt diskussion eller analys. Jag föreslår att du är tyst och skriver om någon kommunal händelse i Umeå istället. Det här är långt ovanför din intellektuella nivå.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det viktigaste för mig är inte att positionera mig i någon riktning i denna fråga Lisa – Det viktiga är att lösa problemet från roten för att säkerställa att det inträffade inte inträffar igen.

      Ska vi lösa problemet från roten så behöver de frågor jag ställt besvaras vilket jag är övertygad om kommer att ske.

      Vi Socialdemokrater har definitivt del i skulden men vi är långt ifrån ensamt skyldiga till det inträffade.

      Blandekonomi är inget socialistiskt dravel utan benämningen på en ekonomisk ordning som fungerade och kommer att fungera mycket bra i Sverige.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt Petter – Ska vi leda saken tillbaka till de som har ansvar för beslutet som gjorde att det inträffade inträffade så kommer många huvuden i alla partier att rulla.

      • Petter

        Han har ju gått under jorden den fegisen ,detta är ett läge när en statsminister ska uttala sig . Varför? han bara snackar en massa och inget händer .Det bara utred och utreds ,nu behöver vi tydligen inga mer poliser heller .Trots brottsligheten ökar i allt snabbare takt. Och sluta med ditt svammel och verbala krumbukter

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Min förhoppning är att han tar sitt ansvar och träder fram för att ta på sig ledartröjan på måndag Petter.

          • Petter

            Historiskt sett kastar han ledartröjan vid svåra lägen ,han är ingen ledare.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Den uppfattningen delas sannolikt av mycket få Petter – I samband med t.ex. terrorattacken på Drottninggatan påvisade han mycket goda ledaregenskaper vilket de flesta är överens om – Så även vid andra tillfälle.

            Däremot tycker jag att han skulle trätt in tidigare i detta ärende men min förhoppning är att så sker i morgon.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I vart fall inte direkt – Hur det är med den saken ur ett indirekt perspektiv får utredningen av det som inträffat utvisa.

      En sak är i vart fall helt klar – Initiativet till att upphandla togs under den förra regeringens mandatperiod – Med det sagt så påstår jag inte att de är ensamt skyldiga – Långt därifrån men väl att det är medskyldiga och det är därför svaret på de frågor jag ställt är oerhört relevanta.

      • Larven

        Nu kommer jag inte exakt i håg hur det exakta beslutet togs i riksdagen. Men det där med att kasta sten i glashus som du brukar tala om i beaktande så vill jag mig minnas, att den förra regeringen inte heller hade majoritet de sista 4 åren?
        Känslan är att du försöker skapa dimridåer runt de som nu rent ut sagt har haft dålig kompetens att följfölja det riksdagen har beslutat? Oavsett vilken regering som lagt fram beslut så är det riksdagen som beslutar och regeringen som verkställer??
        Sedan om regeringen inte har kunskap att fullfölja besluten, så är det enligt fin uppfattningen riksdagens fel eller som du utrycker det i detta fall förra regeringen.
        Detta i mina ögon ser mer ut som den skandal omsusade politik som förs i USA.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det enda jag i egentlig mening säger är 2 saker Larven.

          1. Att det för mig är viktigare att lösa problemet permanent vilket bara kan ske om man går till roten av problemet.

          2. Att vi bör avvakta resultatet av den snabbutredning som nu pågår innan vi ägnar oss åt skuldbeläggning.

          • Larven

            Skuldbeläggning eller icke dagens presskonferens bevisar med tydlighet. Att kommunikationen inte fungerar inom regeringen.
            Att vår Statsminister insuenerar samma anklagelser som du gör.
            Istället för att ta ansvar och sparka berörda ministrar.
            Detta måste jag säga är det mest skrämmande jag upplevt under mitt 70 åriga liv.
            Nu sätter han sig ner för att se vad motståndaren ska göra, istället för att ta ansvar och lösa detta.
            Ja ja politiker är som det ser ut nu gör tiden en ryggradslösa strebers som inte tänker på folket.
            Oavsett parti färger.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det finns mycket i övrigt att önska vad gäller den interna kommunikationen i regeringskansliet – Så långt är vi överens om inget ytterligare framkommer som ändrar på den saken.

            Att sparka ministrar löser inte nödvändigtvis problemen och ska man sparka någon så bör det i sådana fall göras därför att denne någon har begått ett allvarligt misstag eller fel.

            Hur det står till med den saken tror jag att vi får veta inom kort och jag både vet och tror att regeringen inte underlåtit at göra saker. Lyssnar vi på det som sades vid presskonferensen så har man gjort mycket om än i det fördolda.

  7. Patrik

    Hej Anders

    Problemet med inkompetensen kommer förhoppningsvis att lösas vid nästa val då S med deras svåger-politik förpassas till historien. Där den hör hemma tillsammans med Stalin, Mao och Castro.
    Hoppas att du fortsätter att göra briljanta och verklighetsförankrade inlägg så min förutsägelse blir verklighet.

    Har en riktig skön och solig semester.
    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I samband med nästa val kommer S at stärkas jämfört med förra valet – Som jag ser saken kommer det att finnas 2 stora förlorare – M och SD.

  8. Ralo

    Det ända rätta i dax läget är att samtliga som varit medveten om detta bör avgå omedelbart. Så även Löfven eller det kanske han redan gjort genom att han inte ens tänkt uttala sig. Du är ju sosse du kanske vet vart är Löfven? Varför är han för feg för att uttala sig?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så vitt jag hört så kommer Löfven att uttala sig på måndag – Sedan är det absolut viktigaste att se till att det inträffade aldrig kan inträffa igen – Ska vi nå dit behöver de 3 frågor jag ställde besvaras utan att mörka.

  9. larry

    Det var ett parti som röstade emot förslaget och det var SD, V lade ner sina röster när dom inte ville rösta lika som SD. Så det var 6 partier som röstade för att upphandlingen kunde vara internationell.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Exakt hur det ligger till med den saken kommer framtiden att utvisa Larry – Sedan är en nedlagd röst en nedlagd röst och en ovilja att ta ställning.

  10. Jonny Disenfeldt

    Du var oerhört snabb med att kräva att huvudena skulle falla i Englands regering när ett höghus brann.

    Nu är det faktiskt direkt inkompetens av regeringen som satt oss i denna situation, en skandal som tillhör de värsta i modern tid och vars effekter på enskilda utsatta människor inte i nuläget går att överblicka.

    S+Mp regeringen ville kraftigt reducera kostnaderna för att man behöver spara in pga de extrema kostnader som det migrantindustriella komplexet åsamkat Sverige. Man drev fram dårskapen och det värsta var att man inte korrigerade misstaget omedelbart utan lät det hela bero månad efter månad efter månad. Man visste att grova överträdelser gjorts men agerade inte, inkompetens och handlingsförlamning i S+Mp regeringen.

    Statsråd måste avgå, kanske hela regeringen för de stora skador de åsamkat Sverige och dess medborgare.

    Ditt försvar och dina glidningar runt den heta gröten är precis vad man kan förvänta sig av någon som dig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att påstå att det är direkt inkompetens av sittande regering som satt oss i denna situation är populism av stora mått Jonny – De som satt oss i denna position är alla politiker som var med och bestämde att Transportstyrelsens IT-tjänster ska konkurrensutsättas och upphandlas.

      Så vitt jag vet så var majoriteten av dem tillhörig Alliansen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Då får du sannolikt avsätta större delen av även dessa partier Alexander.

  11. Alexander

    Anders

    Varför ska större delen av de partierna avsättas? Jag trodde att en regering var ansvarig även för sådant som går fel…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En regering är alltid ansvarig men de politiker som var med och fattade besluten att IT-system ska konkurrensutsättas och upphandlas bär även de skuld och de besluten togs under Alliansens tid och inte under våran regeringstid.

  12. Jonas E

    Detta är ju i grunden ett privatiseringsproblem, och visar ju på hur lite privatiseringar hör hemma i statlig verksamhet – det som är riktigt märkligt är ju att Trafikverket som skött detta i alla år inte ens fick vara med i upphandlingen, frågan är ju om dom skulle varit för billiga ?, eller om det faller på att statliga myndigheter inte får konkurrera med privata företag enligt LOU – vilket också är knäppt om staten själv kan göra det billigare – varför ska det då ens upphandlas ?.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kan inte annat än tacka för en bra kommentar med relevanta frågeställningar – Tack Jonas.

  13. Mattias Nordman

    Det verkar på dina svar som att du inte vet hur upphandling fungerar. Nej, det var inte fel att konkurrensutsätta transportstyrelsens IT-tjänster. Politikerna trodde förståss att både upphandlingskunnandet och it-säkerheyskunanndet fanns. Det som har hänt är ett avsteg från gällande regler och lagar som regler ALL offentlig upphandling. Hade den följts hade INTE det lags på externa konsulter. Det är så det är.
    Vad som är lika allvarligt som att inte följa reglerna och avtalen är att titta på och ingenting göra för att hindra fel. Läs Ygeman. Om han visste att det fanns fel inom upphandlingen och tittade på TROTS Säpos varningar är Ygeman rökt.
    Det är inte svartmålning.
    Du förstår inte att det finns ett komplicerat regelverk kring all upphandling och IT upphandling inom statlig förvaltning i synnerhet. Här har man kringått det. Det är inte politikernas fel, det är Transportstyrelsens. Politikernas fel blir det, när de får kännedom om avsteg från avtal och regler och inget gör. Det är tjänste fel.
    Faktum är att du är lika naiv som Ygeman. Samma sätt att tänka. Dom tr frågorna du ställer finns i de svar jag gett dig. Problemet är att du inte förstår upphandling, regelverk, beslutsprocesser osv osv.
    Det är för komplicerat för dig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är mycket väl insatt i hur upphandlingar fungerar Mattias men till skillnad från dig så anser jag att det är oerhört fel att konkurrensutsätta och upphandla denna typ av verksamhet.

      Hade beslutet gällande direktiv om att upphandla i konkurrens aldrig tagits hade det inträffade aldrig inträffat.

      I Sverige ska vi inte ha en ordning som innebär att offentlig sektor konkurrensutsätts och upphandlas på en marknad – I mitt Sverige ska vi ha en ordning där offentlig sektor och dess verksamheter sköts av det offentliga helt utan inblandning av privata intressen i den väl fungerande blandekonomi som fanns på den tiden Sverige och svenskarna mådde som allra bäst.

  14. Mattias Nordman

    Helt förblindad av nostalgi.
    Klart man kan använda sig av den typen av primitiv argumentation. Hade bilen aldrig uppfunnits hade vi inte haft bilolyckor.’
    Nej, jag kan inte se att du förstår upphandling. Du förstår den ur ett ideologiskt perspektiv, men inte det facto genomförandet och processen.
    Anledningen till it skandalen är avsteg från gällande rutiner. Hade de följts, det finns ett speciellt förfarande inom statlig verksamhet hade det aldrig sett ut så här.
    De flesta direktiv som handlar om konkurrensutsättande fungerar och landar lyckligt. Inte direktiven det är fel på, Det är utförandet.
    Sedan, igen, är det så att högsta ansvarig att dra i nödbromsen är näringsdepartementet. Han hade kännedom,, men kunde inte göra rätt bedömning. Hanska bort. Om Ygeman dessutom informerat Löfven om saken då kommer ministären Löfven att falla.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag påstår med fog att jag förstår upphandling och dess process ur ett verksamhetsperspektiv Mattias – Men när det gäller frågor som dessa är jag Socialdemokrat och som Socialdemokrat vill jag inte ha privata inslag i offentlig verksamhet – Svårare än så är det inte.

      Faktum kvarstår – Hade vi skött detta i egen regi hade det som nu inträffat aldrig inträffat.

      Jag är inte nostalgisk och lika lite är min argumentation primitiv – Att påstå så är däremot primitivt.

      Min politiska gärning handlar om att återinföra de ideal som skapade det Sverige där Sverige och svenskarna mådde som allra bäst och ska så ske måste vi tillbaka till de ideal och de ideologiska övertygelser som styrde den politik Erlander och Palme hade som rättesnöre.

  15. Mr Sound

    De tre frågor du söker svar på får du väl leta upp själv för dessa är sekundära frågor. För hade GD följt lagar och avtal hade detta inte hänt, att säga att hon trodde man fick göra så visar endast på vilken spetskompetens vi har på våra myndigheter.

    Nu gjorde hon så och flera ministrar fick vetskap om detta men agerade inte, vem vet vilka uppgifter som är ute på vift. Självklart ska övriga partier misstroendeförklara de ministrar som haft kännedom men inte agerat i frågan. Annars finns det risk för ministerimmunitet och det är ett hot mot demokratin.

    Att Löfven väljer att kalla detta för haveri är slående för i hans värld är haveri något han är van vid och som pågår i år. Se bara till hans egen regering.

    Har även sett signaturen Bertil tycka att detta är att göra en höna av en fjäder, med väljare som han är det inte konstigt att landet ser ut som det gör…

    Nej Anders, dina idoler får nog packa väskan snart om inte Alliansen väljer att på nytt göra en dö.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De frågor jag ställt är huvudfrågorna som behöver besvaras Mr. Sound – På dagens presskonferens fick vi till exempel veta att det politiska beslutet att upphandla togs i början av 2014 – Dvs. av Alliansen under deras regeringstid.

      • Jonny Disenfeldt

        Det är inte ATT tjänsten upphandlats som är fel, det är HUR den utförts. Man har brutit mot lagar och bestämmelser. Man har under 1.5 år vetat om överträdelserna och inte omedelbart åtgärdat dem.

        Allt pådrivet av S-regeringens behov att spara pengar.
        Under en högkonjunktur som denna borde pengar inte vara ett problem, bägaren borde flöda över och spargrisen fyllas i snabbt tempo … men av någon anledning ser det inte ut så i Sverige, tvärtom är det jakt på besparingar… varför … varför … var läcker pengarna ut …

        Du försöker flytta fokus från de extrema fel som, begåtts av dina regeringskolleger.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du har helt fel Jonny – Det största felet som begåtts är att tjänsten upphandlas istället för att drivas i egen regi av det offentliga.

  16. Alexander

    ”Det största felet som begåtts är att tjänsten upphandlas”

    Är din uppfattning att det är det största felet? Det är alltså större än det våra fantastiska ministrar gjort?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är beslutet om att upphandla tjänsten externt som är roten till problemet Alexander så svaret på din fråga är ett rungande JA.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.