Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Anna Kinberg Batra sittet nu med Svarte Petter på hand utan någon att spela den till.

Efter gårdagens oväntade vändning signerad Stefan Löfven sitter nu Anna Kinberg Batra och Moderaterna med Svarte Petter på hand och det utan att ha någon annan att spela den till. KD och Ebba Busch Thor sitter i samma båt och kan bara titta på medan båten sakta men säkert sjunker utan att räddningen syns till.

Jag har sagt det i tidigare inlägg och jag säger det igen till AKB och EBT – Som man bäddar får man ligga.

Ett annat uttryck om än något modifierat för att beskriva AKB:s situation är följande – Innan man tar fan i båten måste man vara säker på att man kan ro ända in till land – Något bara Centern och Liberalerna kan göra bland Alliansens partier och då därför att man sedan länge aviserat att man aldrig kommer att agera med stöd av SD.

AKB:s handlande har lett till intern kritik från tunga och erfarna moderater – Inte minst från Mikael Odenberg. I gårdagens Aktuellt var hans rekommendation att AKB och resten av Alliansen skulle backa från kravet på misstroendevotum gentemot Peter Hultqvist för att inte framstå som grälsjuka.

Förvisso är det underhållande att två tunga moderata företrädare slåss inbördes där Odenberg av AKB kallas för grälsjuk därför att han framför kritik mot AKB och de Alliansledare som enligt honom skött det parlamentariska arbetet mycket dåligt i denna fråga.

Odenberg är klar och tydlig och säger utan omsvep att han tar den kritiken med ro då det är upp till AKB att avgöra huruvida hon vill ta konstruktiv kritik eller inte då det för honom inte spelar någon större roll hur hon väljer att göra.

Odenberg säger även som respons på den brasklapp/nödutgång Alliansen lagt in om ett eventuellt misstroendevotum mot Hultqvist med orden ”om inget nytt framkommit” att det enda nya som kan framkomma är att Alliansen nyktrar till.

Svarte Petter ligger som sagt i händerna på AKB och det enda sättet att tillfälligt göra sig av med Svarte Petter fullt medveten om att den kommer tillbaka nästa eller nästnästa drag är att spela den internt mellan sig själv och Ebba Busch Thor.

Min tro är därför densamma som många andras – Centern och Liberalerna kommer att slinka ut genom bakdörren och undvika att lägga misstroendevotum och lämna AKB och EBT ensamma kvar vid skampålen.

Att detta misslyckade populistiska utspel kommer att kosta KD platsen i riksdagen och Moderaterna ytterligare nedgång vad väljer väljarsympatier behöver man inte vara allt för djärv för att påstå. 

Den stora frågan är hur mycket och till vilket parti dessa röster går?

Min förhoppning är att åtminstone några av dem ska gå till Socialdemokraterna – Speciellt rösterna från de som önska lägga sin röst på ett parti som kan uppvisa regeringsduglighet.

Hur det blir med den saken kommer de närmaste månaderna att påvisa och fortsätter raset för M och KD är jag säker på att vi kommer att få uppleva ett snabbt partiledarbyte i bägge partierna innan årsskiftet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

40 kommentarer

  1. Alexander

    Alliansen gör bort sig av den enkla anledningen att de, précis som alla andra, har en larvig beröringsskräck när det handlar om SD. Snart har de sett till att Löfven kan sitta fyra år till.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har för avsikt att försöka se till att vi Socialdemokrater sitter åtskilligt mer än bara ytterligare 4 år Alexander.

  2. Lars Winter

    Du delar väl Tage Erlanders åsikt, mannen som du har som förebild din politiskt liv ?
    Expressen 28/7
    En regeringschef som inte blir informerad av sina statsråd ! ” Detta måste av alla uppfattas som bevis på att statsminister inte fyller sin uppgift som ledare av regeringens politik ” srev Tage Erlander i sin dagbok för 64 år sedan.
    Fast hela sanningen har inte ännu kommit fram, troligtvis visste statsminister Löfven om ”haveriet” samtidigt som Ygeman och Hultqvist men Sveavägen startade operationer ” Rädda statsminister ” och offra Johansson och Ygeman och Hultqvist. Men sanningen kommer fram alltid.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den kommande KU-utredningen kommer att påvisa hur gången varit och vad jag tycker om organisationen i regeringekansliet har jag redan uttryckt i ett separat inlägg där jag samtycker med Erlander om du ser till vad jag tyckt om saken.

    • Micke

      Ja Lars Winter man får verkligen hoppas att sanningen kommer fram vem som har största ansvaret till denna outsourcing till utlandet.

      https://pbs.twimg.com/media/DFpTAz3XoAAhbkU.jpg

      https://pbs.twimg.com/media/DFpTAz3XUAUgJw2.jpg

      Alliansen genomförde outsourcing till andra länder trots varningar om olämpligheten och säkerhetsrisken. Detta beslutades av alliansen och SD.

      Såhär skrev Ulla Andersson (V) redan 2011 om outsourcing av IT inom statsförvaltningen och statliga IT-projekt.

  3. Lars Flemström

    Det är knappt fjorton månader kvar till nästa ordinarie val. Men i stället för att vila upp sig inför det kommande årets valförberedelser har alliansledarna slösat bort sin ledighet på detta apspel. De har uppfört sig som ett gäng odisciplinerade soldater, som ligger i ett bakhåll och väntar på skjutorder. Men är så otåliga så att de börjar skjuta innan fienden riktigt har kommit inom skotthåll. Nu har de slösat bort en stor del av sitt krut före den egentliga drabbningen.

    Av kommentarerna har framgår skribenternas partisympatier ganska tydligt. Alliansen gjorde rätt. Alliansen gjorde fel. Det enda rätta enligt bloggägaren var att Löfvén hade utlyst nyval. När fienden oväntat började skjuta, skulle han beordrat sina egna att storma fram med bajonetterna på i stället för att snabbt kasta sig i skydd. Men allvarligt talat: Hade Löfvén verkligen avstått från chansen att krossa SD genom ett extraval, om hans analyser hade visat att SD bara skulle få högst 10 % i det valet??!

    Jag har snappat upp att Danmark har outsourcat samma slags IT-jobb till samma företag (IBM), men med undantag för de sektretesskyddade delarna. Trots att beslutet inom Transportstyrelsen togs bara några få veckor efter regeringsskiftet, behövs en granskning av alliansens sätt att sköta IT-frågorna. Alliansen hade en särskild IT-minister, som heter Anna-Karin Hatt, c. Hon borde väl ha sett till att sekretessfrågorna beaktades? Men tycks ha sett IT och outsourcning som fascinerande leksaker, som man skulle leka med maximalt.

    Och vem (vilken regering?) tog beslutet att flytta körkortsregistret, som då sysselsatte 90 anställda i Örebro från Trafikverket till Transportstyrelsen, vilket (om jag minns allt rätt) genomfördes 2015? Som en ödets ironi har den nuvarande regeringen beslutat skapa nya jobb inom Inom Trafikverket i Örebro för att sysselsätta arbetslösa IT-experter, men inom järnvägssektorn. Vad de ska syssla med där har inte framgått.

    Men jag gissar att regeringen har kommit på att modern järnvägsdrift är en högteknologisk verksamhet, vilket är helt rätt. Som sköts bäst utan järnvägskunnig personal, vilket är helt fel. Med fler IT-tekniker ska man kunna dra ner på den traditionella järnvägspersonalen, verkar regeringen tro. Trots att järnvägspersonalen, och särskilt antalet spårreparatörer, i det glesbefolkade Sverige redan är alldeles för få per bankilometer, för att trafiken ska flyta bra.

    Vad som föranlett Transportstyrelsen att göra ”avsteg” från sekretesslagen var, enligt gd, att utfärdandet av nya körkort annars skulle försenas. Transportstyrelsen bildades 2009 genom sammanslagning av de separata säkerhetsinspektionerna för de olika trafikslagen till en enda myndighet, som därefter har påförts nya uppgifter, som inte har ett direkt samband säkerhetsinspektionerna hos trafikföretagen och deras anläggningar. En uppgift som Transportstyrelsen inte alls klarar av. De bristerna kvarstår.

    Jag misstänker att alliansregeringen, utan några invändningar från den dåvarande oppositionen (Ygeman var då ordförande i riksdagens trafikutskott) har avsett att skapa en ny IT-beroende supermyndighet och outsourca rubbet, för att spara pengar. Men vad man verkligen har sparat på är säkerhetsinspektionerna. Som exempel har man beslutat halvera antalet fartygsinspektörer i Göteborg, som förutom ansvaret för Sveriges största hamn även gör fartygsinspektioner i Norrland.

    Naturligtvis behövs en diskussion om gränserna för outsourcning. Men vi ska inte kasta ut barnet med badvattnet. Om det stämmer, som jag tror, att man har bildat nya ”supermyndigheter” bara för att privatisera den praktiska verksamheten, är det illa. Marknaden är en god dräng men en usel herre. Men här har man gjort marknaden till herre över snart sagt alla offentliga verksamheter.

  4. Oberoende Observatör

    Parti som kan uppvisa regeringsduglighet ? Ledaren Stefan Löfven kan man skylla för mycket men någon statsman är han inte. Jag vill inte vara elak men han liknar den svenske kocken i serien Mupparna. Ser man till vad som åstadkommits så här långt så är det vissa saker som sticker ut. Kaoset i samband med mottagningen av asylsökande där regeringen i panik fick dra i handbromsen. Att man helt tappat greppet inom polisverksamheten med påföljd att fler och fler utanskapsområden växer upp. Sjukvården med längre operationstider och det senaste att gravida flygs till Finland för att föda. Migrationen av nyanlända fungerar inte så var är regeringsdugligheten ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att du inte delar socialdemokratins syn på hur politik har vi vetat länge Oberoende Observatör men en sak är säker Löfven är en statsman och vi Socialdemokrater är oerhört regeringsdugliga.

      • Oberoende Observatör

        Där har du fel. Riktig socialdemokratisk politik stödjer jag men inte det som dagens politiker sysslar med. De tänker bara på att sko sig själva och lämnar den utsatta människan åt sitt öde. Exemplen är många.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att mitt parti i många frågor gått alldeles för långt till höger har jag sagt många gånger och det är den saken jag med min politiska gärning avser att rätta till genom att återgå till traditionell socialdemokratisk politik likt den Erlander och Palme förde vad gäller idealen.

          För mig handlar inte politik om egen vinning utan om hela folkets vinning.

  5. Lars Flemström

    Jag hoppas att min förra kommentar rymdes. Vad jag ville få fram, var dels den bristande verklighetsuppfattningen hos såväl alliansen som hos bloggaren. Det senare avser både felbedömningen av stödet för SD och tendensen att få till motsatt överdrift. Marknaden är en god dräng, men en usel herre. Men blir det verkligen bättre utan dräng?

    Regeringskrisen kommer att gå till historien som ”rötmånadskrisen”, som drevs fram av vissa oppositionspolitikers oförmåga att koppla av under semestern, så att de kan ta itu med det jobb som väntar. Rötmånadskris var det verkligen, när man inte orkade se att Transportstyrelsen inte ens klarar sin kärnverksamhet. Var det klokt att lägga nya bördor på en myndighet, som inte ens själv verkar veta vad den är till för?

    Bland ”vanligt folk” (och bland politiker och kommentatorer?) är det inte många som vet att Trafikverket och Transportstyrelsen är olika myndigheter. Det är förvisso allvarligt att känsliga personuppgifter i körkortsregistret kan ha läckt ut. Men det som har skett hos Transportstyrelsen är egentligen topparna på två isberg, vars osynlig delar har diskuterats alldeles för lite. Även om bl.a. ledarskribenten på SvD Tove Livendal har talat om ”en svensk naivitet”. Detta rör hela det svenska samhället. Inte bara den sittande regeringen. Inte bara den förra regeringen. Inte bara myndigheterna.

    Det ena isberget är att vi har en myndighet för tillsyn av säkerheten på bl.a. våra järnvägar. Men har skött denna säkerhet så illa, så att det kunde ha skett en tågolycka med ett par hundra döda, om broraset inte skett på en stationsinfart i Bergslagen utan på Södra stambanan i Småland. Men detta orkade alliansledarna, som ju själva är i högsta grad medansvariga, inte ens nämna i avgångskravet mot infrastrukturministern.

    Det andra isbearget är det ytterst dåliga personskyddet i Sverige. Men alliansledarna lyckades bara nämna risken att känlsiga personuppgifter i körkortsregistret kan ha läckt ut. De nämnde inte ens de utländska ligorna, som härjar i Sverige och använder offentliga register om privatpersoner för att välja ut sina offer. De nämnde inte åldringsbedgrägerierna och att den svenska offentlighetsprincipen tillåter nummerupplysningsföretag att offentliggöra abonnenternas ålder mm.

    En del av denna naivitet är att vi svenskar inte tillåts ha en öppen debatt om de utländska ligornas härjningar i Sverige, för att inte ”rasisterna” ska få vatten på sin kvarn. Men välorganiserade utländska ligor står bakom hälften av alla bostadsinbrott i Sverige. Till sin hjälp har de personer, som är bosatta i Sverige, praktiskt taget samtliga invandrare från samma land som tjuvarna, vilka håller med gömställen o. dyl.

    Detta är utan tvekan en följd av ”ett gränslöst Europa” och en illa kontrollerad invandring. Men det får inte sägas. Den förmyndarattityd, som ligger bakom förnekandet av fakta – även på denna blogg – är utan tvekan en förklaring till att SD ligger så högt i opinions undersökningar. Speciellt hos de institut som använder samma metoder vid väljarundersökningar som vid marknadsundersökningar.

    Hur många som gillar ett reklambudskap – även bland dem som i slutändan inte kommer att köpa produkten. Åven övertygade antirasister kan bli irriterade av att ständigt utsättas för denna förmyndarattityd, att inte bli litade på, att inte kunna diskutera fritt utan att riskera att rasiststämplas.

  6. Lars Flemström

    Löfvén har utnyttjat rötmånadskrisen till ommöblering av regeringen. Bland de tre ministrar, som alliansledarna ville avsätta, fanns de bland allmänheten mest populära, förtroendeingivande ministrarna, nämligen försvarsministern och inrikesministern. Löfvén valde att offra den ene (Ygeman) och behålla den andre (Hultqvist) av dessa två. Varför?

    Ledarsidorna.se ger ett bra svar: ”Anders Ygeman som lämnade felaktiga uppgifter om den europeiska gränsbevakningen både i en intervju och under en KU-utfrågning för ett år sedan var den som fick skarpast kritik från ett enigt KU senast i maj 2017. Det var andra året i rad som Ygeman, som i mätningar brukade hamna i topp bland ministrarna i popularitet, fick kritik av KU.”

    Ygeman är en oerhört vältalig person. Funnes det nobelpris i vältalighet, hade Ygeman fått priset. Men med sin vältalighet har han byggt upp förväntningar på att orden ska följas av handling. ”Mycket prat, men ingen verkstad”, som man brukar säga. Han var ordförande i riksdagens trafikutskott och socialdemokratins talesperson i trafikfrågor under allianstiden. Under den tiden togs flera vansinniga beslut i och om Transportstyrelsen, vilka till slut kom att leda fram till nuvarande haveri.

    Jag kan inte minnas om Ygeman var kritisk mot alliansens förslag. Om det stämmer är han medskyldig. Det finns alltså flera anledningar till en granskning av alliansregeringens hantering av frågan, inte bara att avslöja de skyldiga inom alliansen…Ygeman gjorde sig väl mest känd genom sitt utspel om att återförstatliga banunderhållet, genom att inte ge entreprenörerna nya uppdrag, när deras kontrakt löper ut. Som vanligt, när han uttalade sig, gav han ett mycket kompetent intryck även när han sade detta.

    I själva verket röjde uttalandet en anmärkningsvärd okunnighet om fakta. I själva verket gjordes, och görs 60 % av banunderhållet av det helstatliga företaget Infranord, som avsklijdes från Banverket 2010, efter att tidigare ha varit Banverkets ”produktionsavdelning”. Ett återförstatligande av Infranord hade alltså kunnat ske omedelbart, eller i samma stund som Banverket hade återuppstått som egen statlig förvaltning. Och 60 % är ungefär så mycket som bör återförstatligas,d.v.s. inte längre konkurrensutsätts, medan upp till 40 % kan outsourcas.

    Ygeman pratar, men vet inte vad han pratar om. Likadant har det vart med de flesta av hans uttalanden som inrikesminister med ansvar för polisen. Det har varit prat om att förstärka än här och än där. Men från vilka ”onödiga” verksamheter ska alla dessa poliser tas? Han säger sig ha haft fullt förtroende för den av alla andra hårt kritiserade rikspolischefen, som under hösten 2015 mörkade den kommande flyktingkrisen för regeringen. Han har underlåtit att kalla in beredskapspolisen, trots att många poliser under lång tid har låsts vid gränskontrollerna vid Öresundsbron. Och han har ej heller fått ut fler trafikpoliser på vägarna, trots behovet av kontroller av den till stora delar olagliga cabotage-trafiken med utländska långtradare.

    Som ansvarig för Säpo torde det ha varit Ygemans uppgift att informera statsministern och alliansledarna om säkerhetsläckorna vid Transportstyrelsen. I det fallet tycks den annars så vältalige Ygeman ha drabbats av tunghäfta. Alliansledarna har nog haft fog för sitt krav på Ygemans avgång. Och de har ju också lyckats få honom avsatt. Men de har skjutit över målet genom att även kräva Hultqvists avgång.

  7. larry

    Jag tycker att dom ska granska Löfven, det är väl klart han visste om det, för inte kan väl 3 ministrar vara så inkompententa så att dom inte talar om det för statsministern.

  8. Johan

    Om man sammanfattar allt du skriver och tänker så tycker jag mig se din tråd.
    Att sossarna inte klarar av att styra och kontrollera beslut fattade av andra politiska partier.
    Du tänker så enkelriktat tyvärr som att du tror allt går att skylla ifrån sig.

    Att du sedan svartmålar allt själv då du själv i en tidigare rubrik hävdat att det är fel.
    Själv tycker jag att man ska vänta tills alla korten är på bordet för vips sitter du med svarte Petter i din hand Anders.

    Låt resan ha sin gång och fokusera i stället på hur sjukvården nu ska lösas då ministern kommer ha så extremt många saker på sitt bord.
    Fokusera på något som kortar sjukvårdsköerna minskar sjukskrivningarna.
    Istället för något som inte leder någonstans förutom ditt eget svartmålande av alliansen som verkligen är ditt signum.

    I din blogg klagar du på andra mer eller mindre i varje inlägg. Hur vore det om du nu vill belysa det parti du sympatiserar med istället skrev konstruktivt hur ni ska lösa saker konkret.
    För tro mig Anders att klaga och svartmåla andra löser inga problem varken nu eller i framtiden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag försöker inte skylla ifrån mig Johan – hade jag försökt mig på det så skulle jag aldrig ha sagt att vi definitivt har del i skulden.

      Min syn är att vi ska se på saken objektivt och gör vi det så går det inte att bortse från att det faktiskt var Alliansen som fattade beslutet om att upphandla och outsourca.

    • Lars Flemström

      Jag tycker det är märkligt om varken statsministern eller någon inom alliansen har blivit informerad i ett tidigt skede. Och om någon inom alliansen har informerats, så borde väl hon /han ha avrått från utspelet om misstroendevotum, eller givit sin partiledning råd att avvakta. Konstigt är det. Däremot kan jag förstå, om ansvarig minister har begränsat antal personer, som underrättades i ett tidigt skede.

      Medan körkortsregistret fortfarande låg under Trafikverket, kritiserades körkortsavdelningen för att för många av av avdelningens egen personal hade tillgång till de känsliga uppgifterna.Det är visserligen osannolikt att IBM själva inte har någon säkerhetspolicy för att kontrollera sina anställda och skydda sina kunder, som företaget dock är beroende av. IBM har haft liknande uppdrag hos danska staten, men har där dock inte haft tillgång till allt som i Sverige.

      Men antag att det finns anställda med dubbla lojaliteter, kanske rentav personer som är beredda att tjäna en hacka genom att sälja känsliga uppgifter. Sådana personer kan förvisso tyvärr också finnas hos säkerhetskontrollerad statsanställd svensk personal. Men med detta sagt, frågar jag om inte regeringen gjorde rätt i att hålla tyst utåt, om att känsligt material kan ha läckt ut, tills läckorna var tätade?

      Det hade ju varit illa om de utländska IT-teknikerna hade fått läsa i media – om de inte redan hade förstått det själva – att de satt på hemliga uppgifter, som såväl främmande makt som den organiserade brottsligheten varit beredda att betala mycket för att komma över. Som jag skrev i den andra av mina långa kommentarer ovan härjar välorganiserade utländsk ligor i Sverige. För att välja ut sina offer, bl.a. åldringar och ensligt boende på landsbygden, utnyttjar de den berömda svenska offentlighetsprincipen, samt det dåliga skyddet för sekretesskyddade uppgifter på nätet.

      Jag skrev att det, som nu har kommit fram, bara är toppen på ett isberg. Det handlar om mer än bara alliansen eller regeringen, eller den ena eller andra myndighetschefen. Hela det svenska samhället genomsyras av en otrolig naivitet.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Det största jag finner i hela detta är att det nu blir oerhört aktuellt att skärskåda hur delagtionsordningarna ser ut i alla departement och debattera hur de ska utformas i en framtid så att det inträffade skulle ha blivit känt för fler betydligt tidigare.

      • Jonny Disenfeldt

        Varför var man då inte försiktig ?
        S hade ju röstat FÖR outsourcing, S-regeringen drev av ekonomiska skäl på för att det skulle gå snabbt … GD tog då genvägar … nu har vi facit …

    • Lars Flemström

      Micke
      Vid den här tiden hade Sverige en särskild IT-minister. Hon heter Anna-Karin Hatt och var / är centerpartist. Hennes uppgift var väl att bevaka IT-frågorna i regeringen, samt att genomdriva regeringens IT-politik? Naturligtvis bör hon ha känt till Säpos kritik i början av 2014. Hon lämnade politiken efter valet 2014.

      • Micke

        Lars Flemström, huruvida alliansens IT-ministern visste eller tog hänsyn till SÄPO:s farhågor med outsourcing av IT-tjänster utomlands framgår inte.

        Däremot har hon uttalat sig positiv och varit drivande till genomförandet av outsourcing. Regeringen delar Riksrevisionens bedömning att det är önskvärt att en större del av myndigheternas IT-behov tillfredsställs med hjälp av outsourcing, skrev den förra centerpartistiska IT-ministern Anna-Karin Hatt i en skrivelse 2011.

        http://www.aftonbladet.se/debatt/a/zqyeK/privatiseringarna-ett-hot-mot-var-sakerhet

        Citat – ””Regeringen delar Riksrevisionens bedömning att det är önskvärt att en större del av myndigheternas it-behov tillfredsställs med hjälp av outsourcing”, står att läsa i skrivelsen som publicerades på fredagen.

        Regeringen konstaterar att utvecklingen inom it-området har skapat ökade förutsättningar för myndigheter att i allt större utsträckning köpa färdiga och standardiserade it-tjänster från externa leverantörer i stället för att producera dessa själva. Det ligger normalt inte i myndigheternas kärnuppgifter att ta fram it-tjänster på egen hand, anser regeringen.” – slut citat.

        https://computersweden.idg.se/2.2683/1.387191/regeringen-vill-%20se-mer-%20outsourcing

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte ändrat mig Alexander – Hon kommer att avgå innan valet vilket är vad jag alltid påstått.

  9. Alexander

    ” Jag har inte ändrat mig”

    Jo. Hon skulle vara borta i februari, sedan innan april var slut. Ska man ljuga måste man ha ett bra minne.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min grundtes vilken jag framfört hela tiden är att hon ska vara borta innan nästa val – Därtill hade jag spått att avgången skulle komma tidigare och i det avseendet har jag redan skrivit för länge sedan att jag ändrat mig.

  10. Alexander

    Anders

    Den som tar sig tid att läsa dina inlägg finner att du haft fel flera gånger när det gäller dina förutsägelser om Batra. Fast det spelar ingen roll, du har ändå rätt. Hur känns det att vara ofelbar? Jag är genuint nyfiken.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag har aldrig påstått att jag är ofelbar Alexander och i övrigt kan jag meddela att det känns mycket bra att vara Anders.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.