Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ska man beskylla någon för att vara okunnig bör man ha torrt på fötterna Jan Hägglund.

Jag har ägnat en stor del av dagen åt att analysera Jan Hägglunds genmäle på mitt mot honom kritiska blogginlägg – Därefter till att föröka förstå budskapet och hitta den ”röda tråden” i Jan Hägglunds genmäle. 

Föga förvånande hittade jag ingen ”röd tråd” i Jan Hägglunds resonemang – Detta trots att jag pausade mina funderingar för att finnas till hands i Broparken för att prata Socialdemokratisk kyrkopolitik och Socialdemokratisk framgångspolitik med väljarna innan jag återupptog funderandet.

Däremellan han jag med ett besök på Nolia som även det innehöll många politiska diskussioner med människor jag hade förmånen att möta på området – Bland dem de som funderade på om jag tänkt bemöta Jan Hägglund vilket jag tillstod att jag självklart kommer att göra när jag är redo och har tid.

Väl hemkommen fortsatte jag att leta den ”röda tråden” i Jan Hägglunds resonemang och även denna gång tvingades jag dra slutsatsen att anledningen till att jag inte fann den beror på att den inte finns.

I stället för att bygga på ett konsekvent resonemang och en ”röd tråd” är Jans svar spretigt och drar i väg i alla möjliga riktningar utan att komma till någon konkret slutsats.

Det jag tvingas göra är att konstatera att Jan Hägglund inte inser att det är fullt möjligt att som parti vara otrogen gällande vilka metoder man använder för att nå de ideal partiets ideologi förespråkar utan att gå emot idealen.

Som varande Socialdemokrat är det precis det jag gör och jag vet dessutom att densamma gäller för mina partikamrater i kommunledningen.

Skillnaden mellan mig och Jan Hägglund är att Jan felaktigt utgår från att kommunen måste bygga allt som ska byggas i framtiden i form av skolor, förskolor och äldreboenden mm. i egen regi – Därtill genom egen finansiering – Detta medan min inställning är att det är byggandet i sig som är det viktiga inte vem som äger byggnaden.

För mig är det inte ägandeskapet till byggnaden i sig som är det viktiga. Det som är viktigt för mig är att byggnaden/lokalen byggs och att brukandekostnaden för kommunen är densamma som om den byggts i helt egen regi – Därtill att den verksamhet som ska bedrivas sker i kommunal regi och inte i privat regi.

Sedan är min utgångspunkt att vi som kommun ska ställa högre krav på de som vill öppna friskolor – Detta genom att styra dem att etablera sig i sådana stadsdelar och kommundelar som vi vet har framtida behov av skolor och förskolor.

Så länge LOV finns kvar som reform och därmed som anledning till fördyringar för samhälle och skattebetalare är min grundinställning att kommunerna ska ställa krav på de privata utövare som önskar verka inom offentlig sektors verksamhetsområde.

Med denna förklaring som grund övergår jag härmed till att bemöta Jan Hägglunds svar till mig:

I sitt genmäle mot mitt inlägg beskyller Jan Hägglund mig för ”att skapa den motståndare jag vill ha och för att lägga åsikter i hans mun som han aldrig framfört” – Det påståendet ska givetvis inte få stå oemotsagt då jag på inget sätt handlat på det sätt Jan Hägglund antyder.

Allt jag gjort är att läsa det Jan Hägglund och Arbetarpartiet anförde i det blogginlägg jag bemötte och där jag konstaterat att Jan Hägglund bygger sitt tyckande på helt felaktiga slutsatser och på en felaktig grundinställning.

Möjligen har Jan rätt i att jag inte i detalj berättade varför jag skrev som jag skrev och varför jag beskyllde honom för att bygga sina åsikter på felaktig grund – Därav förklaringen och förtydligandet i början av detta inlägg.

Jan – Låt oss börja med Navet och dess placering vid Vasaplan som var och är noden för kommunens kollektivtrafiksystem. Min fasta och fulla övertygelse är att både föräldrarna till barnen och de barn & ungdomar som tar sig till badhuset med hjälp av kollektiva trafiklösningar är jättenöjda över Navets placering.

I stället för att som tidigare stå ute med istappar i håret en kall vinterkväll funderandes på vart busshållplatsen till den buss de ska ta är belägen – Eller än mer fundera på om och när bussen går kan de nu med enkelhet ta bussar i alla upptänkliga riktningar under de tider Navet är öppet utan att utsättas för kyla och istappar i håret.

Jan – Låt oss därefter titta på Väven och hur mycket det bygget adderat och tillfört till Umeås redan rika kulturliv.

Signalen från i princip alla människor jag träffar är att Väven är ett oerhört stort lyft för Umeås kulturliv. Inte nog med att man kan sitta och läsa sin bok eller tidskrift med en storslagen vy framför ögonen – Därtill kan man om man är intresserad av kultur tillfredsställa de behoven utan att pälsa på sig och byta byggnad.

Skulle man bli hungrig så går även de behoven att tillfredsställa på Väven utan att lämna byggnaden vilket gör Väven till en komplett mötesplats med något som tillfredställer de allra flesta på ett sätt det gamla biblioteket aldrig förmådde göra.

En annan sak som många påpekar är att tillkomsten av Väven leder till att man som besökare får ta del av kultur spontant och då sådan kultur som man tidigare var tvungen att bege sig till en speciell plats eller lokal för att få sig till livs.

Exempel på sådana evenemang är bland mycket annat kulturella festivaler genomförda av invandrargrupper och invandrarföreningar – Festivaler där besökarna får ta del av både mat, musik och uppträdanden på ett spontant sätt bara därför att de tar plats i Väven som genom sin tillkomst blivit till en plats där kultur från alla världens hörn möts i en och samma byggnad.

Med det sagt så vill jag därmed påstå att varken Väven eller Navet är några skrytbyggen Jan – Snarare byggen och platser som gjort människors liv bättre med plats för spontana möten över etniska gränser på ett sätt som tidigare saknades i Umeå.

Som jag anfört inledningsvis blir Jan Hägglunds slutsatser fel därför att de bygger på en felaktig grunduppfattning om att kommunen själva måste äga alla byggnader eller lokaler som inhyser kommunal verksamhet. Använder man den inställningen som grund i sitt sätt att debattera är det självklart att slutsatserna blir felaktiga.

Jag håller helt med Jan Hägglund om att vi står inför stora utmaningar när det handlar om att bygga både skolor, förskolor och äldreboenden – Det är därför vi Socialdemokrater bestämt oss för att ta hjälp av bland annat AB Bostaden för att bygga delar av dessa samtidigt som de bygger bostäder för studenter, äldre och vanliga hyresgäster.

Det finns inget som säger att alla framtida hyresrätter i Umeå måste byggas i AB Bostadens regi. I den ideala av världar är Umeå så attraktivt att många aktörer vill bygga hyresrätter i Umeå – Att så är fallet finns det starka signaler på för de som läser nationell affärspress.

Det viktiga för Umeåborna – Både nuvarande och framtida är att politiska beslutsfattare i Umeå även framgent ser till att AB Bostaden är pådrivande och starkt i bygget och i förvaltandet av hyresrätter – Därtill att vi bygger vidare på vår framgångsrika modell med att blanda olika upplåtelseformer i alla stadsdelar.

Där det finns många hyresrätter ska vi komplettera med bostadsrätter och villor och i områden där villor och bostadsrätter dominerar ska vi komplettera med hyresrätter för att skapa områden där alla samhällsklasser finns representerade.

Umeå är en attraktiv stad för många – Inte minst för aktörer som bygger hyresrätter och att ge dem möjlighet att bygga i vår attraktiva stad tycker jag är en självklarhet.

AB Bostaden ska som jag nämnde ovan såsom varande helägt av kommunen åläggas att bygga både seniorlägenheter och äldreboenden då det inte finns någon som helst anledning att den typen av fastigheter måste byggas direkt av kommunen i egen regi.

Att samma samhällsansvar ska läggas på privata aktörer som vill utveckla nya bostadsområden ser jag som en självklarhet – En självklarhet därför att alla som önska tjäna pengar och göra vinst ska ta sin del av det solidariska ansvaret för vår välfärd.

Jan Hägglund beskyller mig för att undvika frågan om kommunens ekonomi vilket givetvis är en felaktig beskyllning.

Jag undviker inte frågan Jan men till skillnad från dig så är min syn att allt som ska byggas inte behöver byggas i egen regi med eget ägande vilket innebär att många av de ekonomiska problemställningar du målar upp inte existerar annat än i din egen sinnevärld.

Därför har du helt rätt Jan när du påstår att jag konstaterat att det inte behövs några stopp för det du kallar skrytbyggen och ansvarslös bostadsplanering. Självklart behövs inga sådant stopp om man utgår från en korrekt faktagrund vilket jag vågar påstå att jag gör.

Som kommun är det viktiga att säkerställa att det byggs skolor, förskolor, seniorboendet, äldreboenden och bostäder – Byggen och lokaler vi som kommun lika gärna kan hyra istället för att äga själva givet att vi bedriver verksamheten i byggnaderna i egen regi och säkerställer att vi inte betalar dyrare än om vi byggt samma sak i egen regi.

Ett gott exempel på där den strategin tillämpats på ett bra sätt är bygget av Rytmikens/Gymnastikens Hus på Marielund där kommunen fått ändamålsenliga lokaler till samma pris som om vi byggt i egen regi – Därtill i ett mycket attraktivare läge för utövarna än de förslag på placering som förelåg tidigare.

Modellen för framtiden Jan Hägglund är därför att som kommun säkerställa att det som behöver byggas byggs och att kommunens hyreskostnad för de lokaler kommunen behöver hyra inte blir högre än om vi hyrt av kommunens eget fastighetsbolag.

Låt oss därför fastslå en sak Jan – En kommun behöver inte äga väggar, tak och golv för att bedriva kommunal verksamhet i en lokal eller byggnad. Att jag som Socialdemokrat har den inställningen handlar om att jag är trogen idealen men otrogen vad gäller metoder för att uppnå idealen.

När det gäller vägar, VA och alla annan infrastruktur som behövs i samband med bygget av nya bostadsområden så har du helt rätt Jan – Anläggandet av nya bostadsområden är framtungt ekonomiskt – Dock bara på kort sikt därför att kostnaderna för byggande av nödvändig infrastruktur återbetalas med ränta i samma takt som det byggs på det nya området.

Som kommun är vi väl rustade för att klara den typen av utmaningar och det tror jag att våra duktiga och kompetenta tjänstemännen kan tillstå om du ställer frågan till dem baserat på korrekta fakta.

Adderar du därtill det jag anfört vad gäller ägande och uppförande av lokaler för kommunal verksamhet så är kommunens plånbok väl rustad för att bygga nya bostadsområden och kommunala lokaler i områden där privata aktörer inte vill bygga.

Därtill tillräckligt välfylld för att säkerställa att vi kan undvika ett läge där vi måste ställa anställda i verksamheterna mot att betala räntor och amorteringar. För oss Socialdemokrater råder och har det aldrig rått några tvivel om att det går att klara både verksamhet och byggande samtidigt så länge detta görs på rätt sätt.

Det handlar således inte bara om att tycka och tänka Jan – Det handlar om att tycka och tänka långsiktigt och med rätta fakta och bevekelsegrunder som bas för tyckandet och tänkande – Något jag anser att du trots att du vanligtvis är påläst saknar i denna diskussion.

Avslutningsvis – Att vara en stad i tillväxt är ett huvudbry som är positivt – Samtidigt ett huvudbry som kräver god planering och framsynta politiska beslut.

Att det är vi Socialdemokrater som står för den sortens framsynta politik tror jag att en övervägande del av Umeåborna även framgent kommer att hålla med om – I vart fall är det den typen av signaler jag får i mitt dagliga möte med kommunens invånare.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

95 kommentarer

  1. Ville-Valle

    …Jan Hägglund kom med en mycket informativ och strukturerad inlägg som nog många fler än Arbetarpartiets väljare ställer sig bakom när det gäller socialdemokraternas slöseri med Umeåbornas skattemedel. Av ditt genmäle Anders Forss får man intrycket av att det mesta inom socialdemokratin handlar om storhetsvansinne och arrogant maktfullkomlighet. Ta bara den omtalade strandpromenaden på Teg: för det priset som kommunstyrelsens ordförande fick köpa huset vid älven får du normalt sett inte ens ett nedslitet utedass för. Vad krävde säljaren för motprestation för att rea bort huset till S-kommunalrådet…? Svara på den frågan Anders Forss, vi är många som väntar på ditt svar…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur vårt kommunalråds personliga bostadsaffärer gått till måste du fråga kommunalrådet och säljaren om Ville-Valle och inte mig då det rimligen är dessa som bör besvara din fråga.

      I övrigt är vi som är Socialdemokrater i Umeå varken arroganta, maktfullkomliga eller drivna av storhetsvansinne – Snarare gör vi vårt bästa för att driva den sorts politik som är bäst för folkflertalet.

      • Fredrik

        Som politiker ska du driva de frågor som folket vill, inte de frågor som DU anser vara de som är viktigast för flertalet. Att du inte förstår den svenska demokratins mekanismer är brist på kompetens. INGEN, och då menar jag ingen, annan socialdemokrat värd namnet i vårt län eller ens i vårt land skulle jag vilja hävda är så arrogant som du är Anders.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Visst har du rätt i att man ska driva de frågor människor vill att man ska driva och ett sätt att göra det är att söka stöd för det man vill genomföra och driva eller hur Fredrik?

          • Fredrik

            ”Visst har du rätt i att man ska driva de frågor människor vill att man ska driva och ett sätt att göra det är att söka stöd för det man vill genomföra och driva eller hur Fredrik?”. Det enkla svaret är NEJ. När du driver en personlig agenda, vilket är frågor som du anser vara viktiga, så driver du inte folkets vilja. Du förstår inte detta, men som folkvald i t ex Västerbotten kan du inte enbart se din partifärg utan du måste faktiskt representera ALLA i Västerbotten oavsett din egen färg. Det är detta du inte klarar av då du anser din egen och ditt eget partis överlägsenhet i alla frågor och därmed stänger du dörren till en majoritet av folket – ett folk som du anser representera. För, i Västerbotten har inte S majoritet av folkets röst vilket gör att du måste göra avkall i dina egna övertygelser för att dels lyssna på folket och dels fatta beslut som faktiskt folket vill ha.

            Du kan inte på förhand bestämma vad du anser vara viktigt för folket, sedan gå ut och predika detta och efter valet hävda att det var dina åsikter som ”vann”. Det är inte den svenska demokratins mekanism.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I demokratisk ordning är det helt legitimt att driva frågor och söka stöd för dem Fredrik – Det är så förslag vinner stöd över tid.

            Det parti som har makten ska självfallet se till allas bästa men har man makten så betyder det att människor röstat för den typ av samhällsbygge man som parti står och då är det den typen av samhällsbygge man ska verka för – Det är så demokratin fungerar och skulle det visa sig vara så att det samhällsbygge man åstadkommit inte gillas av folket kan de rösta på andra i kommande val – Svårare är det inte.

            Det sätt på vilket jag jobbar är helt i demokratisk anda – Att påstå något annat är att ljuga.

          • Kim

            Och du förstår att du inte har stöd av din ledare och att om du driver det solklart moraliskt och för kommuninvånarnas bästa så äventyrar detta din politiska bana?
            Ja, nog väljer man vilka frågor man driver …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Precis – Det är upp till varje politiker att söka stöd för sina hjärtefrågor då det är en del av demokratin och dess spelregler – Det är precis det jag gör när jag försöker skapa stöd för det jag tror på och det kommer jag att fortsätta att göra.

        • Bertil

          Så Anders är ingen människa??

          Det är klart att jag som person har åsikter
          och därmed driver se frågor jag vill och efter sw premisser jag vill sw aka drivas.

          Dock som betald politiker så kan man dels framföra Aina åsikter men måste även driva och försvara se frågor en
          Politisk grupp kommit fram til.

          Så Fredrik yttrandefrihet är även demokrati. Självklart måste man även som vald politiker ha rätten ha sin egen åsikt fast man måste följa partilinjenni en enskild fråga.

          • Fredrik

            @Bertil:

            Är du på allvarlig? Var i den extremt tjocka lagbok står det att riksdagsledamöter MÅSTE rösta enligt partilinje?

            Detta är ett påhitt av de politiska företrädare som haft positionen som ledamöter av vår riksdag sedan länge, men den är inte nedskriven i lag. En före detta socialdemokratisk riksdagsledamot som besökte skolor på 1980-talet sa till mig och mina klasskompisar att som riksdagsledamot är jag bunden till mitt län, inte enbart till mitt parti. Jag måste lyssna på alla människor i mitt län och därefter fatta det beslut som faktiskt speglar det som mina väljare vill ha. Ibland betyder det att jag faktiskt går emot mitt parti. Han avslutade med orden: Hur ska jag annars kunna se mina väljare i ögonen nästa gång?

            Även om jag inte delar den socialdemokratiska tron på vad som är bäst för Sverige så delar jag denna åsikt från en socialdemokrat. Och genom åren har jag påtalat detta för dem som ställer sig som valbar på en Riksdagslista. När jag möter dem så ser jag dem i ögonen och säger, blir du vald representerar du mig även om jag inte lägger min röst på dig – tänk på det. INGEN, och jag menar detta på fullaste allvar, har sagt emot detta.

            Men Bertil, Anders anser att den egna ideologin och den egna tron på vad som är viktigt ska trumfa folket. När detta sker, ja då blir det inga pengar till infrastrukturprojekt i Norrlands inland för att nämna ett exempel. Det är när detta sker som Norrbottniabanan blir en verklighet, ja om vi har tur innan jag dör kring 2070. Vi har en representativ demokrati i Sverige, inte direkt demokrati. Märk det ordet Bertil och Anders – representativ. Man är representant för folket i landets styre. Då blir det en omöjlighet att som representant för Västerbotten rösta JA till ett förslag som tar pengar från Norrland för att bygga en motorväg i Västra Götaland. Även om ett sådant förslag skulle vinna omröstningen utan Västerbottens JA.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Publicerar som Fredriks svar till Bertil med följande tillägg:

            Den som blir invald i Riksdagen eller för den delen andra politiskt valda församlingar har främst ett enda ansvar – Att driva de frågor man gick till val på och det som fick människor att lägga sin röst på just mig och ingen annan. Om den linje jag företräder förlorar i en omröstning i riksdagsgruppen för stunden innebär det en av två saker – Endera röstar jag för partilinjen som altid är den linje som fåt störst stöd i riksdagsgruppen eller så låter jag en ersättare rösta i mitt ställe.

            Det betyder på inget sätt satt jag behöver ge upp den linje jag står för utan blott och allena att jag måste arbeta vidare för att skaffa majoritetsstöd för den linje jag företräder i framtida omröstningar i frågan.

            När det handlar om viljan hos de som röstat i partiet som förlorat valet har den som vinnit valet inget som helst ansvar att driva deras hjärtefrågor och då just därför att deras linje blev nedröstad av väljarna i gemen.

  2. ERIK jOHANSSON

    Anders
    Jag har läst din första blogg och Jans svar till den. För mig och dom jag har diskuterat den med är den ”röda tråden” väldigt tydlig så din slutsats att den inte finns är märklig och felaktig.
    Erik J

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns säkert de som håller med Jan – Bland dem du. För mig gäller motsatsen.

  3. Krister

    Att bygga HR är en sak men oavsett hur det görs och av vem
    så skall det finnas hyresgäster som har råd med det. Finns dom?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den frågan är en mycket bra fråga och svaret på den är nog att – Ja åtminstone ännu ett tag. Ska vi kunna bereda alla möjlighet att hyra i en nybyggd fastighet måste hela systemet göras om på det sätt jag tidigare föreslagit.

  4. Fredrik

    ”Skillnaden mellan mig och Jan Hägglund är att Jan felaktigt utgår från att kommunen måste bygga allt som ska byggas i framtiden i form av skolor, förskolor och äldreboenden mm. i egen regi – Därtill genom egen finansiering – Detta medan min inställning är att det är byggandet i sig som är det viktiga inte vem som äger byggnaden.

    För mig är det inte ägandeskapet till byggnaden i sig som är det viktiga. Det som är viktigt för mig är att byggnaden/lokalen byggs och att brukandekostnaden för kommunen är densamma som om den byggts i helt egen regi – Därtill att den verksamhet som ska bedrivas sker i kommunal regi och inte i privat regi.”.

    Anders, om du inte äger byggnaden så måste du hyra in dig i den. Och då kan du så klart försöka förhandla med ägaren, men du kommer att få betala samma hyra som vilken annan aktör som helst. Detta är dock enbart så när vi pratar om de byggnader som redan finns i kommunen. Nya byggnader finns inte, och kommer ALDRIG att finnas om inte någon beställer dem. Och denne ”någon” är antingen en privat aktör såsom ett bostadsbolag eller en friskola eller så är det kommunen.

    Och dina hårdare krav på friskolor att få tillstånd gör det inte troligt att dessa friskolor kommer att öka i antalet, men det i sin tur ställer hårdare krav på kommunen att kunna leverera platser för barn/elever i dagis, förskolor och skolor som kommunen driver. När dessa platser är slut, ja då finns ETT alternativ kvar och det är att bygga nytt. Denna kostnad är då kommunen som får ta. INGEN, och då menar jag verkligen ingen, bygger en skola utan att först ha en beställare. Om den beställaren har tänkt äga byggnaden eller hyra byggnaden är oväsentlig eftersom INGA byggen startar förrän en sådan överenskommelse är klar. Fakta, om antalet friskolor 2027 ligger kvar på samma nivå som idag och antalet barn/elever ökar med 5000 så måste kommunen antingen bygga nytt eller hyra in sig i nybyggen. Båda alternativen är en stor kostnad för kommunen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om vi börjar med hur antagningen till våra skolor ska se ut så har jag sedan länge föreslagit en gemensam kö under offentlig kontroll som fördelar efter val och elevers geografiska närhet – Ett system lika för alla skolor offentligt drivna likväl som privata. Detta har jag beskrivit i separata blogg inlägg för länge sedan.

      Det jag avser när jag säger att vi inte nödvändigtvis måste äga byggnaden är precis som i fallet med Rytmikens Hus där kommunen hyr istället för att äga lokalen – Dessutom en lokal anpassad för de specifika behoven. Nuvarande lösning är inte dyrare för kommunen varken på kort eller lång sikt jämfört med om kommunen byggt i egen regi och det är sådana möjligheter jag anser att vi bör utnyttja mer i en framtid.

      När kommunen tar in anbud på planlagt och byggklar mark kan kommunen självfallet i ta med att det i anbudet ingår byggande av det ena eller det andra som ett av skallkraven – Så länge detta är lika för alla som vill lägga anbud är det helt i enlighet med EU:s lagstiftning,

      • Fredrik

        Men herre Gud Anders, har du inte lärt dig vid detta lag att jag ser när du försöker slingra dig ur en diskussion du inte kan vinna? Du skriver i ditt inlägg att kommunen inte behöver äga lokaler utan kan hyra in sig och så använder du Gymnastikens hus som exempel. När jag då påtalar att detta enbart går med befintliga byggnader så försöker du smita undan.

        Hårdare krav på friskolor, som inte ska få etablera sig i kommunen där de vill utan där kommunen säger att det är okej kommer att betyda att färre friskolor kommer att etablera sig. Detta kan du tycka är bra, men de 5000 elever som kommer de närmaste 10 åren behöver dagis, förskolor och skolor att gå i och dessa finns inte idag. Så var ska dessa gå? Hur du än vrider och vänder på detta så kommer kommunen att få denna kostnad, antingen genom hög hyra hos en privat uthyrare eller så bygger man själv. Det finns INGA andra alternativ Anders, att du inte förstår detta betyder att du är inkompetent i ämnet och borde inte bli politiker.

        Kommunen kan inte kräva att ett bostadsbolag också ska bygga en skola till kommunen för att få ett byggnadskontrakt, inte med dagens lagstiftning i SVERIGE. Även om denna lagstiftning ändras så krävs det att det finns någon som lägger anbud på ett sådant förslag, dessutom där du kräver att hyran för dessa lokaler inte får vara högre än vad kommunen själv anser vara skälig.

        Med andra ord så eftersträvar du diktatur i Sverige. Med denna syn på medborgarna i vår kommun så är jag livrädd för att du kommer in i politiken. Du agerar INTE för folket, du agerar för DIG. Du förstår inte att du ska vara folkets röst, inte din röst åt folket.

        Min morgondag kommer gå till att kontakta ALLA socialdemokrater jag känner, dem som stödjer dig kommer jag ALDRIG att ge mitt stöd till någonsin igen. Du är med din inkompetens och narcissism livsfarlig!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att hyra in sig om en sådan lösning är bättre eller lika bra som att bygga i egen regi går att åstadkomma i både befintliga och kommande fastigheter och byggen Fredrik.

          Jag är övertygad om att friskolorna inte kommer att ha några större invändningar mot att kommunen försöker styra deras plats för etablering så länge det förfarandet inte hindrar deras beläggning, lönsamhet och verksamhet vilket det självfallet inte kommer att göra om vi följer det jag framfört.

          Att min grundinställning sedan är att vi inte ska ha LOV och friskolor är en helt annan sak – Att LOV inte kommer att avskaffas i första taget har jag fått acceptera och ska LOV finnas kvar är det dags att vi som regeringsbärare anger hur och på vilket sätt den ska fungera framgent.

          Jag eftersträvar inte diktatur Fredrik – Tvärt om så eftersträvar jag den sorts fungerande blandekonomi som byggde Sverige starkt och skapade det jämlika samhälle där Sverige och svenskarna mådde som allra bäst.

          I ett demokratiskt land kan man aldrig agera enbart för sig själv Fredrik – Vill man agera måste man ha folket sstöd för det man vill genomföra och det är det stödet jag jobbar för att skaffa mig – varje dag varje timma och varje sekund.

          • Fredrik

            Åter igen så misslyckas du totalt med det du eftersträvar, så jag ska göra det enkelt för dig. I befintliga byggnader, såsom t ex gamla Astra på Marielund så finns möjligheten att hyra in sig och kanske t o m billigare än att kommunen byggt något själv, det får framtiden utvisa om det faktiskt blir så. Men i icke befintliga byggnader kan du Anders inte hyra in dig. Varför? Jo därför att de inte finns. Och dessa icke befintliga byggnader, som t ex en skola, byggs INTE utan att en beställare. Det vill säga att antingen måste kommunen beställa en skola eller så att en privat aktör som t ex Thorengruppen som har tillstånd att bedriva verksamhet för friskola. Men om Thorengruppen beställer en skola, så kommer de att nyttja den och då finns inte längre möjligheten för kommunen att hyra in sig så då existerar inte denna möjlighet för kommunen. Så, din profetia fungerar inte.

            Du lever i en värld där du tror dig ha makten att sätta krav på företag som passar ditt behov för att dessa ska få existera, vilket är en extremsocialistisk syn på marknaden och den passar inte på den syn av marknaden som EU har vilket omöjliggör det du vill. Att du inte ser detta är en brist som jag menar du måste söka hjälp för. Du lever i en sinnesvärld som inte existerar, en fantasivärld där den utopi av samhälle du eftersträvar ALDRIG kommer att se dagens ljus. Och på detta behöver vi inte vänta och se, för jag lovar – du får aldrig majoritet för en sådan värld ens i ditt eget bostadsområde.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Med god stadsplanering och genom att styra hur mark tilldelas och vad som krävs av den som tilldelas marken går det att göra precis det jag anfört Fredrik.

            Att äga plan och byggprocessen och att äga byggbar mark som kommun är starka verktyg som med fördel kan användas för att se till att den som är intresserad av att bygga för att tjäna pengar även solidariskt bidrar till kommunens framtida utveckling.

  5. LSE

    Men herre gud Anders!!

    Skriver det här inte för att vara elak utan som upplysning och av omtanke!

    Hallå alla som vill veta hur en narcissist resonerar så är den här bloggen ett utmärkt exempel att följa.
    Jag förstår ändå att många tycker att bloggen är underhållande för när man som narcissist aldrig kan ha fel blir det rent utav underhållande att följa diskussion och debatt.

    Efter att själv ha läst det mesta i denna blogg under lång tid så säger jag bara,
    Om inte Anders bara spelar teater är han det perfekta exemplet på en narcissist.
    EX. ”Jag har aldrig upplevt det som att jag blivit överbevisad”. eller ”om jag får frågan om att bli statsminister ska jag tänka över saken”. Snacka om självinsikt!!! eller typ ”dom flesta tycker som jag” , ”jag och forskarna är överens om”, ”dom flesta håller med om” ,” för mig och en majoritet av befolkningen”,”Jag vet att jag har en majoritet med mig”. Alla dessa utryck är ofta förekommande trots att det sannolikt är bara en önskan och ingen sanning.

    Anders har aldrig, aldrig erkänt att han har fel trots att han ofta har hur mycket fel som helst, men det går som sagt inte att överbevisa en narcissist.

    Beteendet som Anders har liknar mycket en hypokondriker som tror sig ha en sjukdom och därefter letar tills han någonstans hittar något som kan bekräfta sjukdomen. I Anders fall är det inte sjukdomar han letar efter utan hans fantasivärld som han just för tillfället har inom politiken som ska bekräftas.

    Att som Anders bara leta källor som ska passa in i hans fantasivärld och inte samtidigt ibland inse att man kan ha fel är inga goda egenskaper för en politiker.

    Lägg helst ned bloggen snarast för dina så kallade rygg dunkare (om det nu i verkligheten finns några ?? Jag tvivlar på att dom har följt vad du skrivit!! ) gör dig bara en otjänst som låter ditt fall bara bli från en högre nivå om och när det inträffar. Högmod går före fall som alla vet.

    Som företrädare för S som du tror du är, är du dock en katastrof men som du själv skriver och tror ”då livet som riksdagsman är både bekvämt och välbetalt” kanske du kan lura tillräckligt många att rösta på dig så att du slipper att köra buss.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att människor tycker olika är helt naturligt LSE – Så är det och så kommer det att alltid att vara och det får vi leva med som människor.

      Jag har ett par frågor till dig med anledning av det du skrivit och den första är enkel – Är det fel att tro på sig själv och sin egen förmåga att förändra och få människor med sig för att genomföra den förändringen?

      Därefter – Vad är det för fel i att säga att jag ska tänka över saken om jag skulle få frågan om huruvida jag är villig att bli statsminister?

      Jag trivs alldeles utmärkt med bussföraryrket LSE och har ingen uttalad strävan i någon riktning annat än att göra de frågor som är mina hjärtefrågor och de förslag jag lägger till en politik som får brett stöd därför att människor gillar det jag står för.

      Det arbetet kommer jag att fortsätta med LSE och som jag vanligtvis brukar säga så är det varken du eller jag som bestämmer vilket stöd jag som person och mina förslag ska få – Hur det är med det stödet bestämmer väljarna.

      • Kim

        ” Är det fel att tro på sig själv och sin egen förmåga att förändra och få människor med sig för att genomföra den förändringen?”
        Normalt inte, men då tron är långt ifrån verkligheten kan det knappast sägas vara rätt.
        Det finns sektledare som uppmanar och driver människor till kollektivt självmord. De tror på sig själv och sin förmåga. Bra?

        ”Hur det är med det stödet bestämmer väljarna.”
        En sanning med modifikation. I teorin har du rätt MEN i praktiken stämmer det inte, även om partierna gärna låtsas som det. Partierna bestämmer själva sina listor. Folk, med ytterst få undantag, röstar sedan på partier. Kolla själv hur många av de som röstat på tex (m) som vet vilket 4 eller 5 namn på listan är. Samma sak hos övriga partier. Som karriärpolitiker får man alltså välja parti och sedan hålla sig väl med ”rätt” personer för att avancera på listan. Sedan kan man ju låtsas att det är väljarna som valt en som person …
        Fast ibland är det ju faktiskt väljarna som bestämmer. Men då sällan som partierna tänkt. Se tex värvningarna till m i Södertälje eller då man tvingats utesluta personer i Botkyrka som bara använt partiets plattform för egen vinning. För att inte tala om de problem mp haft runt om i landet. Inte minst Umeå. Osv.

        Och skiter det sig i krysskampanjer kan man ju alltid byta parti. …om SDödet sviktar … Sedan kan man ju diskutera trovärdigheten. Å SUNDHeten.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att stå upp för det man tror på är aldrig fel och huruvida det jag anför är långt ifrån verkligheten eller inte beror på vilken ideologisk övertygelse man har,

          • Kim

            Jag håller inte med dig.

            Att tex stå upp för att man förnekar förintelsen är fel i mina ögon. Oavsett om det är den ideologisk övertygelse man har.

            Det är en sak att jag anser det fel ideologiskt, men det är absolut fel eftersom det bygger på förnekelse av verkligheten. Det bygger på att personen väljer delar av verkligheten som passar in i den FELAKTIGA världsbild denna har. Det denna person anför är långt ifrån verkligheten – oavsett ideologisk övertygelse.

            Detsamma gäller för din del.

            Väven kostar omkring 200 000 kronor VARJE DAG. Man kunde få mycket mer kultur och mycket mer kultursamverkan för mindre skattepengar.
            Badet har lagts med en placering som gör det onödigt dyrt både i byggnation och drift samt förhindrar framtida anpassningar. Förutom onödiga kostnader för skattebetalarna betyder det sämre miljö. En miljö som är riksbekant för sina brister.

            Detta konstaterade de tjänstemän du hyllat. De har påpekat det FLERA gånger, men politikerna har kört sitt race och tycker inte det är ett problem att man gjort av med onödigt mycket skattepengar.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Nu pratar jag inte om att stå upp för att förneka förintelsen Kim – Den som gör det ägnar sig inte åt politik utan åt extremism.

            Sedan är min fråga vart ifrån du fått att Väven kostar 200.000 kronor per dag Kim?

            Vi får heller aldrig glömma att från kostnaderna för Väven ska dras det de verksamheter som idag drivs där kostade tidigare – Gör vi det är min övertygelse att ekvationen blir en helt annan än den du försöker påskina.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det viktiga är att min politik blir verklighet och att jag kan påverka samhällsbygget i den riktning jag vill – Huruvida det tar mig in i riksdagen eller inte låter jag väljarna avgöra.

  6. Sven

    Jag är ingen sympatisör med JH. Tvärt om tycker vi oftast olika i grundläggande frågor. Ändå är det uppenbart för mig …

    JHs inlägg är balanserat sakligt och underbyggt av fakta med en tydlig röd tråd. (Man funderar på kompetensen hos den som inte kan se den röda tråden!)
    AF ger ett långt svar. Även här finns en röd tråd. Mycket ord och beskyllningar. Mycket lite fakta. I princip ingen saklighet. Dessutom uppenbart okunnigt.
    Fö torde Anders Å bli glad då kommunen tydligen som strategi ska undvika egna lokaler och bara hyra. Till sin kärnverksamhet! Grattis! Baltic får ytterligare chanser att ta del av Umeås skattepengar.
    De som vill vara ekonomiska i långsiktiga verksamheter äger självklart sina lokaler. Men som sagt…. KO får fortsätta att jubla. Nu med AFs sponsring.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I just detta fall så var nog JH:s svar betydligt längre än både mitt inlägg och mitt svar.

      Sedan har jag inte sagt att detta kommunen alltid ska hyra istället för att bygga utan bara att vi ska göra så där det alternativet framstår som klokt och kostnadseffektivt.

      Sedan finns det fler fastighetsägare än Baltic i kommunen Sven.

      • Sven

        Ett långt inlägg kan innehålla fakta, saklighet och röd tråd. Ett kort kan flumma iväg och undvika fakta. Uppenbarligen. Så vad har längden med sakfrågan att göra?

        Det du säger är att du inte har en aning. När är det kostnadseffektivt för en långsiktig och långvarig verksamhet att hyra? Vad säger att det är bättre att göra enorma investeringar perifert (bad och kultur) isf i kärnverksamhet?

        Japp. Några andra fastighetsägare får säkert chans att sko sig. Men det är uppenbart vilka som alltid får VIP beahandling.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det jag säger om du bemödar dig med att analysera det ordentligt är att vi ska använda oss av bägge delarna – Varför Väven och Navet är bra för Umeå och bra för Umeåborna har jag angivit mycket noga med ordentliga sakskäl som grund.

          • Urban Bengtson

            Att bara motivera badbyggets cityplacering med bussargument är inte mycket att komma med, särskilt som kommunens badutredning sa nej till Nannaläge med allt som kommunen vill rymma i bygget. Men dessa ”ordentliga sakskäl” brydde sig inte politiken om (utom Arbetarpartiet och Miljöpartiet som var emot detta dyra läge).

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Synen på vad som bör inrymmas i ett badhus kan förändras över tid Urban – Frågar du runt så är de allra flesta nöjda med både anläggningen och dess läge.

          • Johan

            Du skriver att väven och navet är bra för Umeå borna .
            Resten av Umeåkommuns invånare glömde du bort dessa eller är du lika trångsynt geografiskt sett som Hans L som bevisligen tror att Umeåkommun är Umeå statskärnan?

            Vi har alla i UMEÅ KOMMUN bidragit till dessa två mycket dåliga investeringar i tider då pengar behövs till grund verksamheter i samhället!
            I mina ögon så ser jag kultur som ett lyx man kan satsa på då pengar finns.
            Tänk om vården och skolan fått ta del av dessa pengar vilken investering vi gjort för framtiden.

            Fast det är väl mer intressant att vara kulturhuvudstad än att kunna visa på vilken fantastisk nivå vi har på skolorna eller äldrevården!

          • andersforss (inläggsförfattare)

            När jag pratar om Umeåborna så avser jag givetvis alla kommuninvånare Johan.

            Att se kultur som en lyx är du säkert inte ensam om medan andra ser det som något nödvändigt ont som är lika viktigt som idrottsanläggningar och annat.

          • Kim

            Jag skulle säga att det är precis tvärt om. JH har noga argumenterat och förklarat. Du har lösryckta argument helt utan underliggande fakta. Emotionella åsikter som gillas av partiföreträdare är inte sakargument utan endast fjäsk.

            Plaskdammen – AFs argument i korthet – ”Några ska kunna åka buss.” Ekonomi, miljö mm är alltså helt irrelevant. Om man nu bortser från möjligheten att dra om busslinjer …
            Trasmattan – AFs argument i korthet – ”Fina vinster med miljön samlad.” Dock har JH aldrig sagt att man inte ska samla kulturen. Tvärt om samlar man MER kultur inom ett nära område. Till lägre kostnad. En mellanskillnad som kan läggas på verksamhet istället. Bygget kostar skattebetalarna mellan 100′ och 200 ooo kronor VARJE DAG! beroende på hur man ställer upp sin kalkyl. (Vissa hävdar tom ÖVER 200′ per dag då man har med all drift och verksamhet!) Om man inte fick något positivt ut det vore det ju en bedrift. Frågan, som du undviker, är – Är lösningen verkligen det som ger mest för skattebetalarnas pengar? Om nu huvudargumentet är att kulturen lockar folk till stan borde man väl vilja ha så mycket som möjligt för den peng man satsar så man får så mycket kompetens som möjligt till stan????

          • Kim

            ”Synen på vad som bör inrymmas i ett badhus kan förändras över tid Urban – Frågar du runt så är de allra flesta nöjda med både anläggningen och dess läge.”
            Du gav just ett av argumenten till varför man inte klämmer in ett badhus med skohorn. Verksamheten kommer att ändras och möjligheten att då ändra och anpassa är kraftigt begränsad. Titta själv hur många betydligt mer populära och genomtänkta bad som fått göra ombyggnader de första 10-15 åren. Något som inte går i Umeå.
            Angående ”nöjdeheten” så handlar det nog att som du frågar får du svar. Fråga om man är nöjd med nuvarande läge eller om man skulle gilla en annan placering där man kunde få större bad till lägre pris, lägre driftkostnad och en bättre stadsmiljö. Vad tror du svaren blir?

            Du slår in öppna dörrar i argumentationen.
            Ja, Umeå behövde ett nytt bad.
            Ja, Umeå mår bra av en samlad kulturverksamhet.
            Frågan är dock om man med dessa lösningar får mesta möjligt för pengarna? Svaren är solklart NEJ! Det är detta som bl.a. JH solklart visat medan du argumenterar om helt andra saker. Genom att på så sätt visa att Umeå Kommun väljer att betala för onödigt dyra lokaler isf verksamhet har han tydligt visat att det är skrytbyggen.
            Det är uppenbart varför du helt undviker diskussioner kring faktiska siffror (tex besökare och ekonomi). Svepande argument räcker inte. Nu är det som att politikerna bestämt att det ska vara guldkranar till alla duschar och då kostnaden ifrågasätts så kommer argument som ”Du tycker alltså inte att man ska få duscha?”.
            Osakligt. Utan röd tråd. Utan fakta.

            Och jag förstår f.ö. varför du med samma flummande vill dra dig ur argumentationen om att kommunen minsann nu inte ska äga fastigheterna som man har sin verksamhet i.

            Man jag vet var det landar. Och troligen även JH, precis som OO, LSE, VV, Fredrik, Sven m.fl inser. Argumentationen och fakta är tydliga. Övertydliga. Men AF kommer aldrig att erkänna sina brister. Om det är principer eller oförmåga att se gör detsamma. Det blir ändå löjligt tillslut.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det jag gör är att konstatera att Umeåborna tycker att navet är bra och att konstatera det räcker för mig. Sedan går allt att bygga om i en framtid – Även Navet om man skulle bestämma sig för det.

            Jag har lagt fram goda argument på varför både Navet och Väven är bra anläggningar och en god investering.

          • Sven

            Vi är många som gör en grundlig analys. Skillnaden mellan dig och många av oss andra är att du tar med ett par godtyckliga fakta medan vi andra faktiskt vill basera våra analyser på så mycket fakta som möjligt.
            Din ”grundliga analys” är kanske rätt utifrån det lilla undrar du väljer att se. Din ”grundläggande analys ” baserad på ett par pusselbitar blir rätt löjlig för de som lagt de flesta pusselbitarna.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Den uppfattningen är du helt fri att ha Sven – Det har jag inga problem med men det betyder inte att alla tycker som dig.

          • Kim

            Ja då slutar det som vanligt.

            Du påstår att du har fakta som du inte redovisar. I detta fall tom påstår att du redovisat fakta. Tyvärr uppenbart smalt och enögt. Helt utan att blanda in miljö och ekonomi. Blir å andra sidan väldigt tydligt varför du tycker som du gör. 95% av fakta väljer man att bortse från.
            Att det är bra anläggningar och investeringar finns INGET underlag för. Och jag vet att du därför inte kommer att kunna påvisa det även om du som vanligt självklart kommer att säga att du har något underlag som tydligen ingen annan sett.

            Det blir då även tydligt varför du väljer att inte möta JH i sakfrågorna utan istället svingar åt alla håll. Utom det relevanta.
            Kunde man fått fler fördelar för mindre pengar med annan placering av badet?
            Kunde man få mer utväxling på kulturen för de 200 ooo:- som läggs VARJE DAG på väven?

            Då du i grunden har så många sunda tankar och värderingar är det oerhört synd att du så konsekvent vägrar ta till dig annan fakta än det som redan bekräftar de ståndpunkter du redan har. Troligen därför det aldrig kommer ett sakligt bemötande av JH. I synnerhet inte det sista inlägget som bygger på faktiska uppgifter.
            Beskyllningar och predikningar är ju enklare …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jan H. bygger sitt tyckande på just tyckande som dessutom är dåligt underbyggt enligt mitt sätt att se på saken – För mig är det viktiga hur kommuninvånarna upplever det vi byggt och alla signaler jag fått är att de är positivt inställda på grundval av det jag anför i inlägget.

          • Urban Bengtson

            Varifrån kommer slutsatsen ”Umeåborna tycker att navet är bra? Finns det dokumenterat? Hur och när?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Mitt påstående om att så är fallet bygger på samtal med de människor jag frågar vilket är fler än 50 och en övervägande majoritet av dem med 2 undantag tycker att Navet är bra så därför drar jag slutsatsen att det gäller även för resten.

          • Urban Bengtson

            Men i svar till annan som kommenterat står det ”När jag pratar om Umeåborna så avser jag givetvis alla kommuninvånare Johan.” Vad gäller? Är ”Umeåborna” alla eller ett mindre urval och av dessa en majoritet?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har förklarat vad jag menar med mitt sätt att uttrycka mig och om de jag tillfrågat övervägande är positiva så utgår jag från att samma sak gäller resten av Umeåborna.

          • Kim

            ”Jan H. bygger sitt tyckande på just tyckande som dessutom är dåligt underbyggt enligt mitt sätt att se på saken – För mig är det viktiga hur kommuninvånarna upplever det vi byggt och alla signaler jag fått är att de är positivt inställda på grundval av det jag anför i inlägget.”

            Det är du som bara tycker och inte har något som är underbyggt.
            Uppenbart då JH kan hänvisa till källor och siffror medan du bara kan prata svepande om din övertygelse, vad du tror och vad dina polare sagt till dig.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            De jag pratat med är inte mina polare utan ett representativt urval av Umeåborna – Sedan råder det nog oerhört delade meningar om huruvida JH:s fakta är korrekta fakta.

  7. Jonny Disenfeldt

    Jan Hägglund presenterar fakta och analys, Anders Forss blir i en sådan diskussion som vanligt svarslös.

  8. Olle

    Jan har rätt och det börjar fler att inse, Anders Forss är en mycket obehaglig ”politiker”. Som politiker bör man vara lite ödmjuk också, Forss far fram som en narcissistisk tok.

    Tror dock att han bör bli genomskådad på sikt ,hans politik hör hemma på 70-talet

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Våra ideal blir aldrig föråldrade Olle – Allt det handlar om är att förändra metoderna för att uppfylla idealen och det arbetet jobbar jag enträget vidare med varje dag.

      Att du inte gillar den politik jag står för därför att du har andra värderingar är något helt annat – Att stå upp för sina ideal och för sin ideologiska övertygelse avseende vilken sorts samhälle man vill bygga är viktigt.

  9. Petter

    Vad tillförde du i Broparken ? Tror ingen av de ca 50 st i publiken blev imponerad att du fanns ”till hands”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag hade en hel del intressanta samtal och vad jag tillförde kan bara de jag talade med anföra.

  10. Fredrik

    ”I demokratisk ordning är det helt legitimt att driva frågor och söka stöd för dem Fredrik – Det är så förslag vinner stöd över tid.

    Det parti som har makten ska självfallet se till allas bästa men har man makten så betyder det att människor röstat för den typ av samhällsbygge man som parti står och då är det den typen av samhällsbygge man ska verka för – Det är så demokratin fungerar och skulle det visa sig vara så att det samhällsbygge man åstadkommit inte gillas av folket kan de rösta på andra i kommande val – Svårare är det inte.

    Det sätt på vilket jag jobbar är helt i demokratisk anda – Att påstå något annat är att ljuga.”

    Allt detta du skriver är en åsikt som enbart står för dig. Inget annat. Det är ingen lag Anders, det är faktiskt inte ens en regel. Tvärtom är ett sådant agerande i princip olagligt då vi har representativ demokrati i Sverige. Du ska som folkvald representera folket, inte partiet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med detta svar ska jag säga godnatt för idag och på återseende imorgon då jag måste sova för att orka med morgondagens arbete,

      Det jag skriver är förvisso min åsikt men även den åsikt på vilken demokratin och demokratiska spelregler vilar på,

      Det parti som vinner regeringsmakten regerar eller hur Fredrik?

      Är det fel att stå upp för sina förslag och driva dem för att skaffa stöd för dem Fredrik?

      • Fredrik

        Först, det parti som av talmannen utses att bilda regering och sedan lyckas med detta är det parti och/eller koalition som regerar.

        Sedan måste du särskilja på att som potentiell politiker söka stöd för åsikter och förslag med att som folkvald göra det. Är du vald av folket, då är dina åsikter och egen övertygelse sekundär då folkets vilja ska vara det primära. Det är detta som du tolkar som att du har rätt att göra som folkvald, att då driva dina egna åsikter för att få gehör för dessa även om folket som röstat fram dig INTE vill ha dessa åsikter.

        Som folkvald på riksplanet måste du verka för vad som är bäst för det län som sänt dig, på det regionala planet måste du verka för ditt läns bästa oavsett hur det påverkar dig lokalt och på det lokala planet måste du verka för alla i kommunen oavsett partifärg.

        Demokratins grund är att folkets vilja är det som råder, att påstå att det är ett partis vilja är direkt felaktigt och då menar jag inte bara historiskt utan även av idag. Och i de demokratiska spelreglerna står det ingenstans att man antingen måste rösta enligt partilinje eller avstå från att rösta genom att begära en ersättare. Detta är ett rätt modernt påhitt av politiker som anser sig veta bättre än folket.

        Socialdemokratin av idag kan aldrig jämföra sig med hur majoritetens socialdemokrati under 1960-talet agerade, av den uppenbara anledningen att idag kan inte socialdemokratin regera utan hjälp. Detta innebär att socialdemokratin måste göra avkall på sin övertygelse, du Anders måste göra avkall på din övertygelse så att den passar folkets vilja. Att inte göra det innebär att politiker anser sig vara förmer, att de vet bättre än folket som röstat fram dem.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag utgår från att de väljare som röstar på en specifik politisk företrädare eller på ett politiskt parti gör så på grundval av att de föredrar det partiets och den politikerns politik framför andra partiers politik.

          Om Socialdemokraterna får flest röster och blir regeringsparti är det därför partiets åsikter och partiprogram som ska genomsyra den genomförda politiken eller hur?

          Att inför ett val driva sina hjärtefrågor och skaffa stöd för dem och mellan valen förutom att följa partilinjen fortsätta söka stöd för det man brinner för är inte fel – Snarare vad man bör förvänta sig av varje politiker.

          Den politiker som inte gör det man lovat sina väljare sviker väljarna och att jag i en roll som politiker ska göra andra partiers väljare som inte röstat på vår politik till viljes är inte sättet på vilket politik fungerar.

          Hade en majoritet folket velat se en annan sorts politik hade de röstat annorlunda – Svårare är det inte och det är så demokratin fungerar.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Men tillräckligt mycket för att under nuvarande parlamentariska läge regera landet eller hur?

  11. Fredrik

    ”Med god stadsplanering och genom att styra hur mark tilldelas och vad som krävs av den som tilldelas marken går det att göra precis det jag anfört Fredrik.

    Att äga plan och byggprocessen och att äga byggbar mark som kommun är starka verktyg som med fördel kan användas för att se till att den som är intresserad av att bygga för att tjäna pengar även solidariskt bidrar till kommunens framtida utveckling.”.

    Alla bidrar solidariskt till en kommuns framtida utveckling Anders. Hur kommer kostnaden INTE att bli en kommunal angelägenhet även om du försöker dig styra över VEM som får rätt att bygga t ex bostäder i ett visst område? Tror du att dessa bostäder blir billigare att hyra OM kommunen ställer kravet att en skola också ska byggas och att kommunen i förväg ska få bestämma vilken hyra denna skola ska ha? Detta system fungerar enbart i en planekonomi, inte en blandekonomi.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min tro är att bostadspriset blir densamma oavsett Fredrik – Hur stor hyran för skolan blir är densamma om kommunen bygger allt i egen regi eller genom att tilldela marken till någon annan – detta därför att byggkostnaden i princip är densamma oavsett byggherre.

      • Fredrik

        Anders, byggkostnaden är enbart en liten del i hur hyran kommer att sättas för den skola som du krävt av byggherren. Om du dessutom som kommunen i förväg kräver en satt hyra för den skola som ska byggas så kommer byggherren att ta ut vinsten från någon annan del av bygget, att tro något annat är att inte veta hur byggbranschen fungerar. Det vill säga, de bostäder som byggs i samband med ditt tvång av bygge av skola, kommer att bli dyrare att bo i eftersom du samtidigt kräver en satt hyra i förväg av den skola som du vill ha.

        Alla förstår detta, alla ekonomer på vilken bank som helst förstår detta. Du påstår att du är ekonom och du förstår inte detta? Då undrar jag hur duktig som ekonom du i verkligheten är?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att bygga en byggnad kostar i regel ungefär lika mycket oavsett byggherre och dagens system där skolorna hyr av ett kommunalt bolag har i stort samma hyresnivå som att hyra av en extern fastighetsägare.

          Jag har ingenstans skrivit att jag vill sätta hyresnivån i förväg utan endast framfört att jag tycker att det är rätt att den som bygger även ska bygga delar av den infrastruktur som behövs i området.

          Att kostnaderna för detta om det blir sådana fördelas solidariskt är rätt – Med det sagt så står jag fast vid det jag anfört i inlägget som fullt genomförbart.

  12. Fredrik

    ”Den som blir invald i Riksdagen eller för den delen andra politiskt valda församlingar har främst ett enda ansvar – Att driva de frågor man gick till val på och det som fick människor att lägga sin röst på just mig och ingen annan. Om den linje jag företräder förlorar i en omröstning i riksdagsgruppen för stunden innebär det en av två saker – Endera röstar jag för partilinjen som altid är den linje som fåt störst stöd i riksdagsgruppen eller så låter jag en ersättare rösta i mitt ställe.

    Det betyder på inget sätt satt jag behöver ge upp den linje jag står för utan blott och allena att jag måste arbeta vidare för att skaffa majoritetsstöd för den linje jag företräder i framtida omröstningar i frågan.

    När det handlar om viljan hos de som röstat i partiet som förlorat valet har den som vinnit valet inget som helst ansvar att driva deras hjärtefrågor och då just därför att deras linje blev nedröstad av väljarna i gemen.”

    Flera fel i detta citat också. Först, de allra flesta röstar UTAN att kryssa för en kandidat vilket betyder att de INTE röstat på dig specifikt. Att du sedan redan nu tänker att som folkvald välja att ursäkta dig om din övertygelse inte vinner gehör i ditt parti är att tyst acceptera majoriteten. Din övertygelse är inte folkets övertygelse eller hur? Det är inte densamma? Eller kommer alla i Västerbotten att tycka som dig Anders om du blir vald till riksdagen? Det är en extrem utopi.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag påstår inte att alla i Västerbotten skulle tycka som jag Fredrik – vad jag säger är att jag ska driva de frågor jag brinner för och som satt mig på valbar plats som varande kandidat för Västerbotten.

      Om Västerbottens inställning inte viner gehör hos en majoritet av riksdagsgruppen så får jag rätta mig efter det riksdagsgruppen bestämt genom ett majoritetsbeslut.

      Att Västerbottningarnas inställning inte vann gehör i den omröstningen betyder inte att fråga är död utan blott och allena att jag i sådana fall måste jobba på än mer för att få gehör för det Västerbottningarna som röstat på Socialdemokraterna tycker är viktigt,

      • Sven

        Förståeligt. Eftersom du inte kunnat redovisa något konkret och inte har något att luta dig mot är det självklart att man inte KAN bemöta någon som kommer med tydliga och sakliga argument och underlag. Då är det bättre att lägga ner och komma med politiska knep som överslätande och innehållslösa kommentarer då man hoppas det faller i glömska.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är just det jag gjort Sven – Redovisat något konkret vilket du finner om du läser inlägget ordentligt.

          • Kim

            Det är ju just det många gjort här.

            Läst. Och läst. Och konstaterat att du inte har något att komma med. Inget underlag. Bara återvändsgränder och klyschor. Förstår faktiskt varför du inte vill kommentera JHs sista blogginlägg eftersom du faktiskt inte har andra svar än

            ”Han är inkompetent, dum och har fel”
            ”Jag har pratat med lite kompisar som tycker allt är bra”
            Alla andra har bara inte satt sig in i frågan”
            och liknande…

            Du duckar HELT sakfrågan:
            Kunde man fått mer för mindre skattepengar?
            Exempelvis genom att lyssna på de tjänstemän du hyllar?

            JH, precis som de flesta som satt sig in i frågan, är inte mot att bygga för kultur eller att bygga ett badhus. De vill bara ha mesta möjliga för pengarna. Varför vill inte du det?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har fått oerhört god respons från många som säger att jag har helt rätt i det jag skrivit Kim och det räcker mer än väl för mig och för att jag vidmakthåller att jag har rätt i det jag anför.

  13. Alexander

    ”vilket är fler än 50”, ”därför drar jag slutsatsen”

    När jag påpekade att jag pratar med många människor som håller med mig så var det bara trovärdigt om jag anlitade ett välrenommerat opinionsinstitut. För Anders räcker det att prata med folk så vet han att han har rätt. Vissa är mer jämlika än andra….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kan i detta fall bara referera till de jag pratat med – Människor som dessutom utgör ett bra tvärsnitt av väljarkåren och tycker det att dessa saker är bra utgår jag från att även övriga tycker så.

  14. Alexander

    Anders

    Fast att du påstår att du pratat med folk är ju inga bevis. Det måste du väl förstå?I så fall har ju jag och andra som skriver här bevis på att du är en narcissist, det är nämligen det de flesta säger om dig när man frågar. Så, gäller våra upplevelser lika mycket som dina?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För mig gäller att jag bara kan relatera till de människor jag pratat med i detta fall för att skapa mig en uppfattning om vad de tycker. För mig räcker deras tyckande som bevis.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders skriver ”För mig räcker deras tyckande som bevis.
        Så fungerar det i Anders Forss värld, helt ovetenskapligt, inte faktabaserat utan baserat på ett urval av tyckande …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vad en människa ser som vetenskapligt varierar från människa till människa Jonny – En enkel motfråga bara – Är det inte precis det som opinionsinstituten gör när det frågar människor vad de tycker om en specifik sak?

          • Jonny Disenfeldt

            Tyckande är inte samma sak som bevis, så är det bara i Anders Forss förvirrade värld.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Tyckande räcker mycket långt när det handlar om att söka stöd för det man vill åstadkomma politiskt.

  15. Alexander

    Anders

    Då är det alltså bevisat att du är en narcissist? Det är ju majoriteten av de jag pratat med som har den åsikten?

    Att du sedan hänvisar till opinionsmätningar är ju intressant. Jag var tvungen att anlita ett välrenommerat institut för att vara trovärdig, för dig räcker det med att prata på stan. Varför är det olika för dig och mig? Anser du att du är en bättre,trovärdigare och pålitligare person än vad jag är? Sedan antar jag att du naturligtvis har gjort ett urval av de du frågat så att underlaget är representativt? Givetvis har du gjort det samtidigt som du jobbar heltid och även jobbar politiskt på heltid. Superman!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inget problem med att du har den åsikten och det spelar sannolikt ingen roll vad jag gör för att försöka förändra den då din enda mission är att försöka misskreditera mig därför att du ser min politiska gärning som ett hot mot SD och den politik du står för.

      Jag har mentalt förberett mig på betydligt större utmaningar än så och är fullt beredd på att bli ansatt på många fronter samtidigt.

      Trots det så kommer jag envetet att fortsätta både bloggande och att söka stöd för mina hjärtefrågor därför att jag vet att trägen vinner och därför att jag vet att jag kommer att få det stöd jag söker – Frågan är inte om utan när och det är den insikten som bär mig hela vägen fram.

  16. Alexander

    Anders

    Jag frågade om det var bevisat att du var narcissist, inte om min åsikt. Enligt de kriterier som gäller för dig är det så. Fast du har ju å andra sidan andra regler gällande din egen person.

    ”ser min politiska gärning som ett hot mot SD”

    Nu tror du återigen något som inte är sant. Varför skulle du vara ett hot mot SD?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har redan besvarat dina frågeställningar Alexander och det är det svar du kommer att få av mig i ämnet så du får hålla tillgodo med det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.