Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Bemanningsföretagen bör kastas ut ur välfärdens verksamheter.

Den stora nyheten i gårdagens upplaga av Dagens Eko är de skenande kostnaderna för att lösa lärarbristen i de kommunala skolorna genom att hyra in behöriga lärare via bemanningsföretag – Något som drabbar landets kommuner väldigt hårt och dränerar deras många gånger svaga ekonomi.

Inslaget i Dagens Eko berättar om hur bland annat bemanningsföretaget Lärarförmedlarna arbetar intensivt för att dammsuga marknaden på lärare att för att ha tillräckligt många lärare att hyra ut.

Lärarförmedlarnas mål är att organisera så många lärare som möjligt och deras målgrupp är alla lärare – Även sådan som redan har en anställning i dagsläget. Lärarförmedlarnas lockbete för att få redan kommunanställda lärare att lämna sin anställning som kommunanställd lärare är lönenivåer på 50.000 kronor per månad eller mer.

Att den typen av beteende leder till kraftigt ökade samhällskostnader är en självklarhet och därför är min inställning att vi som regeringsbärare måste reagera genast och lösa problemet med bemanningsföretag inom skattefinansierad verksamhet innan det är för sent och åsamkar samhället onödiga extrakostnader.

Att lärare ska ha en bra lön tror jag att de allra flesta håller med om – Därtill en bra arbetsmiljö och en rimlig arbetsbelastning.

Ragnar Sjölander från Lärarnas Riksförbund tycker i samma intervju att detta fenomen är dåligt och att mycket av de pengar som är avsedda för skolan går till andra aktörer och annan verksamhet än kärnverksamheten i skolan. Därtill att det leder till sämre arbetsmiljö och skapandet av ett A och B-lag i skolan.

Dagens Eko har undersökt saken noga och påvisar att kostnaden för inhyrd pedagogisk personal i Stockholm stad och Göteborg nästintill fördubblats mellan 2015 och 2016 – Från 73 miljoner 2015 till 140 miljoner 2016. Hittills i år har dessa två kommuner lagt ut 90 miljoner på inhyrd personal vilket tyder på att utvecklingen fortsätter.

Detta måste stoppas med alla tillbuds stående medel och för egen del kan jag till och med tänka mig att överväga ett totalförbud mot bemanningsföretag och personaluthyrning i skolans värld.

Exakt hur vi ska lösa problemet med bemanningsföretagen som verkar inom offentlig sektor och därmed ökar samhällets kostnader måste upp till ordentlig debatt. Därför hoppas jag att Stefan Löfven tillsammans med Gustav Fridolin lyfter frågan snarast.

Jämsides med detta tycker jag att det är viktigt att vi har en ordentlig debatt om hur avregleringar och konkurrensutsättning påverkat det offentliga och våra skattepengar. I den debatten ska debatten breddas och inte enbart handla om bara kostnaden för själva uppdraget utan även alla kringkostnader som följer med när det upphandlas.

Exempel på sådana kostnader är samhällets kostnader för de som blivit arbetslösa, samhällets kostnader för de som blivit sjuka på grund av hög arbetsbelastning och inte minst samhällets kostnader för att övervaka att de som vunnit upphandlingen utför de arbetsuppgifter de är ålagda att utföra.

Gör vi det är min övertygelse att det som tidigare ansågs som en vinst för samhället och skattebetalarna istället visar sig vara dyrare än tidigare och en förlust för samhället och alla oss skattebetalare.

Den ”fria marknaden” har jag inget emot så länge marknadskrafterna konkurrerar på det som är den ”fria marknadens” normala spelplan – På den offentliga marknaden fungerar aldrig de fria marknadskrafterna av den enkla anledningen att de inte behöver bära de merkostnader de när de verkar där åsamkar samhället.

Därför är min åsikt fortsatt att offentlig sektor och dess verksamheter ska skötas av det offentliga i egen regi utan privat inblandning – En åsikt som stärks än mer genom dagens rapportering i Dagens Eko.

Den insikten tycker jag mig finna mer och mer bland samhällsmedborgarna och min förhoppning är att dagens rapportering i Dagens Eko ska fungera som en väckarklocka som får oss som samhälle att säga att nu får det vara nog.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

41 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Jag har länge undrat varför du får så få kommentarer och så få ”likes”, när allt du skriver så precis ”träffar huvudet på spiken”. För mig är det mesta självklarheter. Kan det vara därför som dina inlägg alltför ofta ser ut att negligeras av läsarna?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De läses av många vilket du säkert ser Karl-Gustav – Att det är de som är kritiska som kommenterar är naturligt då det är så det fungerar på de politiska bloggar jag studerat.

  2. Micke

    Bemanningsföretag=extremt dyra löner för ett fåtal som i sin förlängning undergräver offentlig sektor

    Enda sättet att få bort detta otyg är att fullständigt bojkotta dem.

    Jag ser de som lämnar tex landstinget för bemanningsföretag som förrädare. Giriga medarbetare som ser mer till sin egen ekonomi än de de är till för, patienterna.

    • Lars Flemström

      Den som har sagt upp sig från en ordinarie tjänst, ska naturligtvis inte vara välkommen tillbaka till samma tjänst, eller annan tjänst hos samma arbetsgivare, som inhyrd personal inom en ansenlig karenstid, exempelvis tre år. Samma arbetsgivare är givetvis samma kommun eller samma landsting. Valet för den personen ska alltså vara att acceptera en ny anställning hos den arbetsgivaren, eller att arbeta som uthyrd i en annan kommun eller annat landsting, vilket kan betyda att man tvingas flytta.

      Dessutom ska företag, som lovar nästan dubbla lönen åt sina anställda – vartill kommer arbetsgivaravgifter och administrativa kostnader och ovanpå det vinst, bojkottas.

      • Sven

        Så arbetstagarna ska bara vara hänvisade till EN arbetsgivare som dikterar villkor och uppenbarligen inte sköter sin personal?
        Bara att ställa sig med mössan i hand?

        Även om du har en poäng så måste man angripa orsak, inte symptom. Politikerna är orsaken. Att arbetstagare och potentiella framtida personal ledsnar är symptom.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att det bara finns en arbetsgivare betyder inte att man behöver ställa sig med mössan i hand Sven – Går arbetarna samman i en fackförening och ställer krav så är de starka och kan trycka på arbetsgivarna att göra som de vill.

    • Sven

      Du kanske har rätt men i dagsläget har politikerna sett till att offentlig sektor =extremt dåliga villkor.
      Konstigt att folk väljer andra utbildningar och jobb så att brist uppstår?

      • andersforss (inläggsförfattare)

        I grund och botten är inte villkoren allt för dåliga Sven även om jag självklart tycker att lönerna ska upp och arbetsvillkoren förbättras.

        Att skapa höjda löner via bemanningsföretag är att skapa dem på ett konstlat sätt som skadar både löneutvecklingen för de offentliganställda och Sverige och svenska skattebetalare.

        Vi ska inte ge skattepengarna till bemanningsföretag utan till de anställda i offentlig sektor ska det åstadkommas är bemanningsföretag ingen lösning – Lösningen är starka fackföreningar som organiserar alla.

  3. Renstimmet

    Vi är fler som dragit samma slutsats som dig. Förhoppningsvis leder det någonvart, annars lär vi se kraftigt ökade kostnader inom alla yrken de kommande åren.

  4. Kim

    Även om jag håller med om en del i ditt resonemang så ”glömmer” du en del centrala delar då du funderar.

    Politikerna har, fullt medvetet, försämrat arbetsvillkoren för lärarna under flera decennium. Kraftigt försämrade villkor över tid. Och försämringarna fortsätter.

    ”Kompensationen” har varit att politikerna, fullt medvetet, låtit lärarna ha en sämre löneutveckling än andra. I synnerhet politikerna egna löner.

    Självklart ger detta att allt färre har intresse av att utbilda sig till och arbeta som lärare. Vilka konsekvenser det får på undervisningen och i förlängningen svenskarna är lätt att inse.
    Det är alltså politiker i alla färger som själva sått det som nu för skördas. Jag skulle därför vilja hävda att de merkostnader som kommer nu i huvudsak är ett resultat av dumma besparingar under låååång tid.

    Resonemanget gäller f.ö. på många andra offentliganställda, tex sjuksköterskor.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är dessa misstag jag vill rätta till och en sak är helt klar – bemanningsföretag inom offentlig sektor löser inga problem – Snarare bidrar de till ökade problem.

      • Kim

        Många politiker snackar om att lösa dem.

        Tillslut gör de ändå bara samma som du gör här – svingar mot symptom isf orsak. Billiga retoriska/ideologiska poänger isf att ta tag i de verkliga problemen.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag är inte som alla andra vilket jag utgår från att du upptäckt för länge sedan Kim. Skriver jag att jag vill genomföra något är det detta jag kommer att jobba för.

  5. Micke

    Du vill alltså hindra personer med lång utbildning och efterfrågad kompetens från att kunna utnyttja sin konkurrenskraftiga position på arbetsmarknaden? Den situationen du beskriver som så negativ höjer i väldigt snabb takt statusen på läraryrket och de borde med tiden underlätta rekryteringen till lärarutbildningen. Vad man som regeringen måste göra är öppna möjligheter att tjäna mer pengar även för de med en traditionell anställning. Då löser sig lärarbristen med tiden av sig själv. Men jag glömde du är sosse du tror på piskan före allt. Reglera och kontrollera!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Till och med Lärarförbundet anser att denna utveckling är skadlig och dålig. Arbete handlar inte bara om lön – Det handlar om anställningstrygghet och arbetsbelastning och en massa andra saker utöver lönenivån – Ska det uppnås behöver vi göra det jag anför i inlägget.

      Därtill – Ska den fria konkurrensen tillåttas öka samhällets kostnader för service som bekostas med skattepengar?

      • Kim

        Visst handlar det om mycket utöver lön.
        Ändå försämras även övriga förutsättningar. Samtidigt som lönen relativt övriga sänks.

        Och politikerna snackar, snackar och snackar men det enda som förbättras är egna villkor och löner.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har en enkel fråga Kim – Menar du att bemanningsföretagen ger oss en bättre arbetsmiljö och mer för våra skattepengar?

  6. Fredrik

    Det är ditt parti Anders som i princip gjort detta med ”stafettlärare” möjligt. Det var din skolminister, sedermera statsminister, Göran Persson som genomförde kommunaliseringen av den svenska skolan. Det är här konkurrensen börjar på riktigt, då tidigare har det i princip varit samma löner för alla lärare var än i landet man befann sig. Skillnader speglades i utbildning, erfarenhet, ämnestillhörighet m.m. men inte i placering. Idag kan nyexaminerade lärare välja den ort som betalar bäst vilket lämnar fältet öppet för bemanningsföretag att växa.

    Men, precis som vanligt vurmar du för ett offentligt som ska vara fritt från det privata men du vurmar inte för ett privat som får sköta sig själv utan det privata ska vara strikt kontrollerat och reglerat för att passa din syn på det svenska samhälle, är inte det hyckleri Anders?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som ställt till det ordentligt är LOV och avregleringen som tillät friskolor – Det var då problemen började.

      • Fredrik

        Åter igen, förre statsminister Göran Persson – socialdemokrat – var aktivt för friskolor under i princip hela sin politiska karriär. Och har som statsminister öppnat upp Sverige för den typ av lönekonkurrens vi ser idag hos lärarna.

        Vore det inte då på sin plats att du öppet kritiserar detta Anders, lika hårt som du kritiserar det Alliansen gör?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag lever i nutid Fredrik och kritiserar därmed främst det som sker i nutid. Persson har jag kritiserat historiskt i åtminstone 2 inlägg och det kommer jag att fortsätta att göra när kritik mot honom är befogad.

  7. Krister

    Skall det även tex gälla skolans städare som oftast är anställda av privata företag?
    Vart går gränsen?

    Skall kommunen som i Huddinge betala 39.000 kr/m till en nyutbildad lärare?
    Är kommunalt alt alltid billigare eller handlar det för dig om ”ideologi”?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du jämför 39.000 kr/månad med de 50.000 kr/månad som en lärare som jobbar åt ett bemanningsföretag ska ha i lön är det självklart så att bemanningsföretaget hyr ut den läraren till kommunen för betydligt mer än 50.000 kr/månad – Att det skapar en merkostnad för kommunen och därmed slöseri med skattepengar behöver man inte vara Einstein för att räkna ut.

      • Kim

        På samma sätt är det lätt att räkna ut att det är dumt att lägga onödigt mycket pengar på Väv och Bad när man kan få mer för mindre pengar. Det är ett minst lika stort slöseri med skattepengarna. Men helt ok i vissas ögon. 😉

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns inga vedertagna bevis för att Väven och Navet över tid kommer att kosta mera än andra alternativ – detta givet att vi inte bantar kulturutbudet och de aktiviteter som erbjuds på dessa ställen.

  8. Patrik

    Hej Anders.

    Som man bäddar får man ligga!
    Det finns säkert fler ordspråk som passar in. Du får välja själv.
    Har man nedvärderat lärarens arbete ända sen kommunreformen som Göran Persson låg bakom så får man skylla sig själv.
    ”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”.
    Och det har inte något att göra med några bemanningsföretag utan bara inkompetenta beslut som har sänkt Lärarnas upplevda ersättning för sitt arbete till den grad att de väljer att göra något annat.

    Med vänlig hälsning

    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I grund och botten har det att göra med införande av LOV-reformen. I övrigt är min syn på saken den jag anfört i inlägget vägen framåt.

      • Patrik

        Hej Anders.

        Du har fel så det smäller om det. Det har alltid funnits privata alternativ till de offentliga men då hade de offentliga ”rätt” ersättning som gjorde att de inte var intresserade. Det är först när lönerna har gått ned och arbetets bördan upp som folk börjar leta efter alternativa anställningar.
        Ni kan ju börja med att skippa procenten i löneförhöjningen till politikerna. Ge dessa samma ören som en lärare eller undersköterska får i lönelyft.
        Sen kan ju socialdemokraterna återställa alla extra förmåner som fri tandvård osv till en nivå som resten av landet åtnjuter.

        Med vänlig hälsning
        Patrik

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Innan reformen om valfrihet (LOV) var de privata alternativ som fanns inte finansierade av skattepengar Partik så det fanns ingen marknad för bemanningsföretag.

          Jag tillhör inte dem som förespråkar höjda politiker löner snarare de som förespråkar att de ska vara lägre.

          Min målsättning är att återställa välfärden så att den fungerar då Sverige och svenskarna mådde som allra bäst och det är därför jag förespråkar den politik som skapade den välfärden.

          • Jonny Disenfeldt

            Anders skriver ”Jag tillhör inte dem som förespråkar höjda politiker löner snarare de som förespråkar att de ska vara lägre.”

            Det stämmer inte alls, du har förespråkat att man ska kunna få upp till 3 gånger en genomsnittlig lön, det är en rejäl höjning för väldigt många …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är taknivån Jonny inte tröskelnivå. Därtill ett tak som kommer att sänka de högsta politikerlönerna rejält.

          • Fredrik

            ”Innan reformen om valfrihet (LOV) var de privata alternativ som fanns inte finansierade av skattepengar Partik så det fanns ingen marknad för bemanningsföretag.”.

            Detta är en lögn Anders, igen. LOV instiftades 2008, med start 1 januari 2009. Och bemanningsföretagen har funnits långt före 2009. Friskolor har varit skattefinansierade sedan 1992, alltså 17 år före LOV.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att bemanningsföretag inte funnits före LOV har jag aldrig ens skrivit om Fredrik – Det enda jag skrivit om är att de kom in i offentlig verksamhetsområde först efter införandet av LOV.

      • Kim

        Nej. I grunden har det att göra med att politiker under lång tid valt att behandla sina anställda som skit. Något man tagit för givet. Något man kan nyttja som en oändlig resurs och om det behöver sparas kan man alltid försämra deras villkor.
        Efter decennier av försämringar ser man resultatet i dessa yrken inte längre är populära.

        Även om jag ogillar LOV så är inte det orsaken till lärarbristen. Redan på 90-talet talades om kraftigt försämrade villkor och lön för lärarna och att för få var intresserade av utbildningen. Det talades om den enorma brist som skulle uppstå då 40-talisterna pensionerades.
        Politikernas lösning? – Försämrade villkor.
        Som Patrik skriver – detta har politiker själva ställt för under låååång tid. Hade man tagit tid i det i tid hade det kostat för länge sedan. Vad det kostar samhället i form av sämre utbildade medborgare vill man ju inte ens tänka på …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Ditt grundantagande är fel Kim – felet är införandet av LOV – Det är det beslutet som är roten till problemet.

          • Patrik

            Hej Anders.

            Kan du förklara för mig om 1:a maj demonstrationerna där vänstern och socialdemokraterna har varje år under hela min levnad stått och skrikit om höjda/rättvisa kvinnolöner. För att sedan under resten av året gjort allt för att för att tvinga kvinnor att jobba med usla villkor, delade turer osv, för små potatis.
            I alla fall jämfört med de som jobbar inom det privata som med lika lång utbildning och samma ansvar, som dessutom slipper ”fanskapet” med delade turer och i de flesta fall en inkompetent ledning.
            Inte ens när de väl bestämde sig för att strejka för bättre löner och villkor fick något resultat. Göran Persson klev in och tryckte ned dom i skorna igen så de fick sämre än vad de hade innan strejken. Och ni som klagar på att alliansen ska bestämma lönenivåerna.

            Med vänlig hälsning
            Patrik

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Delade turer är något som kommit i och med att vi avreglerade och konkurrensutsatt offentlig verksamhet – Att de numera även tillämpas inom verksamheter som det offentliga driver tycker jag är fel – Något jag anfört i massor av olika inlägg där jag krävt att vi Socialdemokrater i sammanhang där vi har makten ska se till att våra egna verksamheter inte har delade turer annat än i lägen där den anställde önskar det av egen fri vilja.

            Därtill har jag krävt att vi som socialdemokrater i samband med upphandlingar ska kräva att all tid på jobbet jämte avdrag för 1-timmes rast är betald tid och att samma sak ska gälla där avseende delade turer som jag anfört ovan.

            För närvarande pågår ett arbete med att skapa bättre löner och bemanningsföretagens varande är ett hot mot detta då de tar pengar från det offentliga som bättre kunnat användas till höjda löner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.