Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik är effektivare än Alliansens.

Alliansen har föga oväntat kommit med ytterligare ett i raden av förslag som syftar till att sänka ingångslönerna för de som har svårt att komma in på arbetsmarknaden – Denna gång kallas reformen inträdesjobb även om den i grund och botten är densamma som tidigare förslag från Alliansen.

Att Alliansens företrädare därtill vill lagstifta om detta innebär som många påpekat att Alliansen frångår den svenska modellen genom att lagstifta om svensk lönebildning.

Att därtill som Alliansen påstå att en sådan reform inte skulle pressa ner lönerna i det reguljära arbetslivet över tid tycker jag är en naiv inställning – Självklart kommer en sådan reform att slå undan fötterna för vanliga reguljära anställningar till förmån för subventionerade anställningar.

Studerar man regeringens sätt att sätta fler i arbete och jämför det med Alliansens förslag ser man en stor och avgörande skillnad – Medan Alliansen vill ge våra skattepengar till arbetsgivarna i form av sänkta löner kryddat med slopade arbetsgivaravgifter vill regeringen satsa skattepengarna på de arbetslösa i form av utbildningsinsatser för att göra de som är arbetslösa anställningsbara.

Alliansen har gång på gång när de satt i regeringsställning sagt att vi inte ska ägna oss åt att ge bidrag utan att människor ska leva genom att arbeta – Den fråga som då reser sig är varför Alliansen nu ska ge landets arbetsgivare ett bidrag på 30% av lönen för utfört arbete och därtill ytterligare ett bidrag i form av slopade arbetsgivaravgifter?

Alliansens förslag löser inte de problem som råder på arbetsmarknaden och min övertygelse är att regeringen och Socialdemokraterna har en mycket bättre lösning på problemet.

En regering som verkligen bryr sig om människor och landets företagare löser inte problemen genom att ge landets arbetsgivare bidrag – En regering som bryr sig om löser problemen genom att säkerställa att landets arbetsgivare har personer med rätt kompetens att anställa och det problemet löser vi inte med hjälp av subventioner utan med hjälp av utbildning.

Den största tjänst vi kan göra landet är att säkerställa att de som är arbetslösa utbildas till en nivå som motsvarar arbetsgivarnas önskemål – Det vinner både landets arbetsgivare och de arbetslösa på och den största vinnaren är landets skattebetalare som får en permanent lösning av problemet.

Utgångspunkten för mitt resonemang är att det finns massor av lediga jobb att söka med stora problem för landets arbetsgivare att hitta kompetent personal att anställa – Detta samtidigt som det finns massor av arbetslösa med fel kompetensprofil.

Att landets företag har en trygg personalförsörjning är oerhört viktigt då välmående företag är en förutsättning för en god välfärd. Tryggad personalförsörjning stavas inte subventioner – Tryggad personalförsörjning stavas utbildning.

Med den kunskapen måste vi med alla till buds stående medel säkerställa att företagen alltid har sin personalförsörjning tryggad vilket vi bara kan göra genom att fortsätta på den väg regeringen slagit in på genom att se till att matcha kompetensprofilen hos de som är arbetslösa med den kompetensprofil som företagen från tid till annan efterfrågar.

Min slutsats är därför att vi ska förpassa Alliansens förslag dit det hör hemma – Till sophögen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

58 kommentarer

  1. Alexander

    Och det var du som påstod att det överhuvudtaget inte existerade. Prova nu och erkänn att så var fallet. Överraska med att medge att du var fel ute.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.