Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Alliansens politik bygger på hästskitsteoremet.

Efter att ha analyserat en rad Alliansförslag både historiska och de som läggs idag så är min slutsats att hela Alliansens politik bygger på hästskitsteoremet – Alldeles speciellt så om vi pratar om Alliansens arbetsmarknadspolitik.

För den som inte vet vad hästskitsteoremet är kommer här en förklaring av innebörden.

Uttrycket Hästskitsteoremet är myntat av John Kenneth Galbraith – En framstående amerikansk ekonom som arbetade i Keynes anda och ett uttryck som beskriver det felaktiga i att tro att man genom att mata en häst med mer havre än den kan smälta kan få sparvarna överleva på de osmälta kornen i hästens avföring.

Uttrycket myntades för att beskriva den ekonomiska politiken fram tills dess att Keynes teorier kom i bruk och exemplifierar mycket väl den nyliberala politik som förts under Alliansens 8 år vid makten och de förslag Alliansen idag lägger för att enligt dem minska arbetslösheten hos de som står långt från arbetsmarknaden.

Keynes ändrade hela synsättet att se på politik och ekonomi – Den neoklassiska teorin om att marknaden var en självreglerande mekanism som kunde spara sig ur kriser hade kommit på skam under depressionen.

Keynes teorier skapade ett nytt sätt att se på ekonomi – Ett sätt som innebar vi via offentliga insatser och statliga regleringar skulle reglera ekonomin på ett hållbart och effektivt sätt.

Föga förvånande fungerade detta mycket väl och sammanföll så länge Keynes teorier tillämpades oerhört bra med historiskt hög tillväxt och låg arbetslöshet.

I samband med kriserna på 1970-talet påbörjades avvecklingen av Keynes teorier genom att de ersattes med nyliberala föreställningar om en självreglerande marknad och av nedsippningsteorin –  Dvs. teorin om att den ”fria marknaden” kan klara av att reglera sig själv.

Denna utveckling accelererade kraftigt under Alliansens 8 år vid makten genom en politik i stark nyliberal anda – Det är just därför jag sedan några år gillar ordet Hästskitsteoremet. Jag fullkomligt älskar ordet därför att det är en precis beskrivning av vad nyliberal politik är – Full av skit och felaktiga tankebanor.

Det enda nyliberalismen åstadkommit är att den återskapat  det neoklassiska tankesätt som var grogrunden till att Keynes la fram sin teori om offentlig inblandning och statlig reglering.

Den ”fria marknaden” har sedan länge diskvalificerat sig själv som problemlösare och allena saliggörande – Om något skapar den istället nya problem att lösa – Problem som kräver en annan sorts politik för att finna sin lösning.

Vänner – Partikamrater – Kära väljare Det är just för att göra slut på hästskitsteoremet som jag vill återgå till mer traditionell Socialdemokratisk politik av gammalt gott snitt.

Det är därför jag på nytt vill tillämpa Keynes idéer om att staten måste göra offentliga insatser och därtill på nytt se till att införa statliga regleringar på en mängd områden.

När man som jag tror på styrkan i ideologiska kärnvärden såsom kärlek – solidaritet – alla människors lika värde och dagligen kämpar för byggandet av ett mer jämlikt samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsklyftor blir det därför naturligt att bekämpa hästskitsteoremet och ersätta detta med ett bättre sätt att lösa problemen.

En återgång till traditionell Socialdemokratisk politik som följer Keynes tankar kommer på nytt att leda oss till en ny era av hög ekonomisk tillväxt och låg arbetslöshet – Något vi redan sett början på under den tid vi Socialdemokrater regerat landet.

Att Alliansens företrädare och anhängare kommer att protestera mot den jag anför ser jag som självklart – Det är därför det är vår skyldighet att upplysa dem om hästskitsteoremets innebörd.

Att nyliberalismens företrädare kommer att protestera mot statlig inblandning och mot regleringar av osunda marknadsrelaterade fenomen är även det självskrivet – Deras protester är dock inget problem för mig då det är oerhört lätt att peka på vad som gått fel och varför reglering behövs.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”  

 

 

 

58 kommentarer

  1. Olle

    i Sverige anser att man är rik om man har stort kassaflöde, dvs hög inkomst, och därmed kan låna mycket pengar. I själva verket kan ju inte Sveriges medelklass hantera sina pengar, utan använder alla inkomstökningar till att ta större lån och sitter i slutändan ändå utblottade varje månad. Det sämsta som hänt medelklassen var avskaffandet av fastighetsskatten, som bara ledde till högre skuldsättning. Även 21% av höginkomsttagarna har inte ens 50 000:- kronor sparade.

    • Alexander

      Anders

      Du har lovat att problemen skulle vara lösta inom en snar framtid. När du gjorde det var det 2015….

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Vi har redan löst oerhört många problem och de övriga har redan lösts eller är på väg att lösas – I Övrigt se föregående svar.

    • Bertil

      Oerhört intressant att 21% av höginkomsttagarna inte har 50 000 sparade.

      Finns fakta på den uppgiften den är ju politiskt slagkraftig när man menar andra som är arbetslösa ska jobba100% för 70% av en redan låg lön.

      Detta visar att detta med hur höga löner missbrukas måste tas upp i politiska debatter. Man missbrukar och låter därmed svaga grupper stå för notan på dessa och deras frosseri som är omättligt.

      • Olle

        Det är ju bra att dessa höginkomsttagare inte lägger allt på hög för tydligen är det konsumtion som håller landet flytande och skapar jobben. Och jo det finns fakta på detta, tyvärr går inte fakta att lita på längre i detta land. Fakta fabriceras och sanningar blir till osanningar och osanningar blir till sanningar på nätet. Att kritiskt granska källfakta görs inte idag ,idag väljer man de fakta som passar bäst. Alla politiker gör så

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om vinsterna av allas arbete skulle fördelas ännu jämlikare ökar konsumtionen än mer vilket är bra då du har helt rätt i att det är konsumtion som håller landet igång.

          Vilka fakta tycker du att det inte går att lita på Olle?

  2. Erik

    Keynes ekonomiska teori ledde bland annat i Sverige till stagflation från början av sjuttiotalet till det abrupta slutet då arbetsmarknadsminister Sahlin år 1990 föreslog: Prisstopp. Strejkstopp. Lönestopp. Det närmsta ett socialistiskt samhälle man kan komma.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tiden när Sverige och svenskarna mådde som allra bäst hittar vi under Erlanders och Palmes dagar och de förändringar som gjorts därefter har varit allt annat än bra. Med det sagt så står jag fullt ut upp för det jag anfört i inlägget. Ska vi skapa ett jämlikare samhälle är Alliansens politik ingen lösning.

  3. Ville-Valle

    … skriver Anders Forss: ”Efter att ha analyserat en rad Alliansförslag både historiska och de som läggs idag så är min slutsats att hela Alliansens politik bygger på hästskitsteoremet.” Det kan så vara Anders Forss, men på vilket sätt är det teoremet sämre än socialdemokraternas roffarmentalitet som går ut på att ”en bit åt dig och två bitar åt mig”. Titta bara på S-förtroendevaldas arvoden inom Umeå kommun, landstinget och Region Västerbotten…? Hur går denna hänsynslösa roffarmentalitet ihop med den mentalitet som härskade under Tage Erlanders tid…? Du Anders Fors borde ha fått lära dig att när Tage Erlander gick bort samlade hans änka Aina ihop alla gamla pennstumpar som det stod ”statsverket” på och överlämnade dem till regeringskansliet. Jag tycket att du Anders Forss ska svara din supporterskara på vilket sätt detta genomhederliga synsätt går ihop med dagens socialdemokrati…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad jag tycker om roffarmentalitet och om politikerarvoden har jag anfört i en rad inlägg Ville-Valle. I dessa inlägg har jag anfört att de är alldeles för stora och att roffarmentaliteten måste upphöra så jag känner mig oerhört trygg med min egen inställning och hur den uppfattas av andra.

  4. Jonny Disenfeldt

    Du skriver ”Det är just för att göra slut på hästskitsteoremet som jag vill återgå till mer traditionell Socialdemokratisk politik av gammalt gott snitt.”

    Så då menar du alltså att socialdemokraterna i nuläget har en politik som bygger på just hästskitsteoremet, du kanske bör byta parti …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag har aldrig påstått att vår politik bygger på sagda teorem Jonny – Det jag sagt är att vi måste återgå till den politik vi förde fram tills dess nyliberalismen fick fotfäste vilket innebär att vi som socialdemokrater måste flytta vår politik aningen till vänster och återgå till Erlanders och Palmes politik och de ideal de byggde på.

      • Jonny Disenfeldt

        Jo Anders Forss, du anklagar ovan ditt eget parti för att ha en politik som bygger på hästskitsteoremet. Annars skulle du ju inte vilja ändra partiets politik 180 grader till att bli en socialistisk politik…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag anklagar inte mitt eget parti Jonny – Att jag sedan vill flytta mitt eget partis politik aningen till vänster så att den bättre sammanfaller med vår ideologi och med den politik vi drev när Sverige och svenskarna mådde som allra bäst är något helt annat.

    • Bertil

      Byta parti till vadå?? Det enda som finns att göra är kämpa för sitt parti och att de får mera stöd. Därmed kan all denna hästskit successivt försvinna.
      Gemenskapen måste återställas egoismen och rå kapitalism krossas

      Förmodligen kommer det ske när första steget sker på kapitalismens dårskap när aktiebörsen kraschar och
      en ny tid skapas.

      Vi minns 20-talet och kulmen 30-talet som sedan genom Rosevelt och President Hovers misslyckande skapade en ny politisk riktning

      Dock hjälpte högerextremisten Hitler till med denna utveckling så globalt lär en ny tid komma när kapitalismen faller krig och död får folket att tänka empatiskt på ett nytt och globalt sätt.

      Men tyvärr lär förändringen kosta hundratals miljoners mänskligt lidande och liv där den med stor plånbok även kommer drabbas och inse sin mänskliga svaghet.

      Nyliberalismen kommer ses som en parentes i mänsklighetens historia och
      En mänsklig värld kommer växa upp där
      En modern form av Socialism kommer finna dagens ljus.

      Alla inser ju att evig tillväxt och rofferi av jordens tillgångar är en orimlig konstruktion.Marknadsekonomi i dagens utformning är fullkomligt chanslös som framtid.

  5. Bergis

    Men sossarna har sålt ut allmännyttan och pissar därmed på sina väljare. Vilka valalternativ står kvar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      valalternativet för alla som vill skapa ett jämlikare samhälle stavas socialdemokraterna Bergis.

  6. Leif Andersson

    Eftersom regeringen bedriver samma ekonomiska politik vad gäller bostäder som Alliansen gjorde måste även denna vara ”full av skit och felaktiga tankebanor” vilket känns som en bra beskrivning.

  7. Alexander

    Kvällens aktiviteter: Skjutningar i Tensta, Uppsala och Västerås. Fritidsgårdarna måste vara stängda. Anders, gå och prata med dem. Du har ju en magisk förmåga! Dessutom kanske du kan återinföra förmögenhetsskatten så är vi riktigt trygga.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att vi har många utmaningar framför oss både nu, i närtid och i framtid har jag aldrig förnekat – En sak lovar jag och det är att vi ska lösa problemen oavsett hur lång tid lösningarna tar.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders skriver vi ska lösa problemen oavsett hur lång tid lösningarna tar”

        Nja, vi väljare tycker nog att det ska gå fortare än så … då är det fel på ”lösningarna” om de kan ta hur lång tid som helst.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vissa saker tar tid att lösa och att lösa något Allianen tagit 8 år på sig för att förstöra kan ta åtminstone 8 år på sig för att återställas beroende på vad det är.

          Vad väljarna tycker ser vi en gång vart fjärde år och min tro är att merparten av dem kommer att tycka att vi Socialdemokrater lyckats rätt väl i vårt problemlösande trots ett svårt parlamentariskt läge i riksdagen.

      • Krister

        Vilka vi?

        Jag hörde Lena Andersson (författare) såga sossarnas ideologi genom
        att säga att staten skall låta folk vara ifred och inte tvinga på kollektiva
        lösningar som sägs passa alla men i praktiken passar få.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns säkert människor som har avvikande uppfattning Krister men det handlar om vad som är bäst för folkflertalet och för dem gäller att de för det mesta gynnas av kollektiva lösningar.

    • Bertil

      Nyliberalismen har förstört så mycket så socialismen har större problem idag skapa ett socialistisk samhälle än 1930.
      Nyliberalismens sönderfall ser vi i USA med Trump.

      Det tar förmodligen 100 år återskapa ett jämlikare Samhälle där produktionens frukter fördelas bättre och där jämlikhet och utrotade klassklyftor nått en harmonisk nivå.
      Vi ser hur uppkäftiga Nyliberslwr inte har nåt komma med i kommentarerna se vill inte debattera komma med lösningar utan målet är smutskastning och rent trams som SD skriver.
      Sign: Krister, Disenfeldt är bara förnamnet på barnsliga Smånyliberalister
      Som försöker försvara en galen politik genom äckliga och osakliga kommentarer. Fortsätt så i massupplagor så kommer SD och M, KD, förintas.

  8. Alexander

    ”oavsett hur lång tid lösningarna tar”

    Den nya integrationspolitiken som snabbt skulle få bukt med problemen verkar inte riktigt leverera….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att genomföra och börja leverera är inte densamma som att allt löses över en natt vilket jag förklarat för dig åtskilliga gånger.

      Om regeringen idag bestämmer att t.ex. alla bilar av en viss typ ska bytas ut innebär det på inget sätt att alla dessa bilar är utbytta inom en vecka. Saker tar tid och ju komplexare något är ju längre tid tar det innan verkningarna av ett beslut syns i stor skala.

      Det finns inga snabba lösningar på saker som behöver hållbara lösningar – Att tro så bevisar att man inte till fullo förstår hur politik och politiska beslut fungerar.

      • Jonny Disenfeldt

        Det tar tid att byta ut det svenska folket genom att skapa en ny bidragsberoende underklass som ska rösta på S men vi är på väg dit.

        Men Anders Forss har en snabbare lösning, hans mål är att snabbt ta in 20 miljoner migranter på 30 år, i storleksordningen en halv miljon om året som ska förädla den genetiskt utarmade svenska populationen och befästa Sveriges plats i befolkningsligan på jorden, allt enligt nämnde Anders Forss.

        Med Sverige som europas u-land kommer den nya underklassen att befästa socialdemokraternas plats vid maktgrytorna för generationer framåt !

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Även nu försöker du dig på att använda dig av något helt annat än det jag anför för att slippa ifrån en ordentlig debatt i ämnet – Därtill genom att i vanlig ordning klippa och klistra hejvilt.

          Helt korrekt så har jag sagt att Sverige för att behålla sin storlek i förhållande tillö jordens totala befolkning borde öka till ca. 30 miljoner invånare fram till runt 2050 – Det uttalandet är dock inte sagt med den bestämda uppfattningen om att det är så jag vill ha det utan bara som en upplysning om vad som borde ske om målet är att vi ska behålla vår storlek och position befolkningsmässigt – Därtill i ett inlägg som handlar om hur vi som lever på vårt jordklot bör agera för att skapa minsta möjliga klimatavtryck.

          Att som du klippa och klistra för att försöka få något att framstå som något det inte är fungerar aldrig i längden i den politiska debatten Jonny – Det är av just den anledningen SD nu befinner sig i en nedåtgående spiral.

          • Jonny Disenfeldt

            Jag klipper inte och klistrar, så befängda ideer har du som att vi ska ha som mål att bli 30 miljoner till 2050 för att bevara vår storlek relativt resten av världen och förbätttra den svenska genpoolen. Det är DINA ideer, inte mina. Det är din målsättning har du sagt.

            Vad gäller SD, jag arbetar inte för SD, däremot kan man konstatera att i senaste SIFO mätningen får det partiet sitt näst högsta resultat någonsin … något att suga på för Anders Forss modell som visar nedåtgående spiraler för alla partier förutom Centerpartiet.

  9. Bertil

    Tycker man ser lite av Strindberg i Alliansanhängarna. Det liknar flera dårars försvarstal för alliansens ”klyftiga” politik

    Klart Erlander Palme sade det ärta meningsrnaboch ville folket väl. Nåt som Nyliberalism aldrig velat folket.

    Nyliberalism vill ha slaveriet tillbaka nyttja människor som boskap.
    Vilket vi sett redan med Alliansen pigor, drängar och Reinfeldt ville även skapa privat fångvård med det så ville han nå den maximala möjligheten till billig arbetskraft via fångar.
    Nu försöker Alliansen med ny taktik hobba 100% till lön av 70% d.v.s.
    Lika stark sänkning igen av se arbetslösa som förra Aöliansen genomförde när man sänkte A-kassan med 30% nu ska det sänkas med 30% igen.
    Sen gnäller dessa Alliansparasiter på skatten som de rika lägger .
    Ändå försöker man med alla medel skapa bidrag till välbesuttna på de mest sofistikerade sätt. Hur kan Svenska folket rösta på en så idiotisk klasspolitik. Det ärbluff och bedrägeri Alliansen kommer med.

  10. Alexander

    När svenskarna (enligt Anders) mådde som bäst hade vi inte en enorm population från MENA-länderna. Och trots det gick det att åka buss och få sjukvård. Kanske kan vara något att tänka på..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi kan få Sverige tillbaka dit även med människor som kommer från dessa länder varande i Sverige Alexander – Det handlar bara om att bygga samhällsbygget på rätt sätt så att det inkluderar alla och tillerkänner alla samma värde – Svårare än så är det inte.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Stora delar av den lösningen är redan i fullt arbete och det som kvarstår ska införas innan valet – Därom tvivlar jag inte.

  11. Alexander

    Anders

    Nu ändrar du dig igen. Problemen skulle vara lösta i god tid innan valet, nu är det tydligen bara lösningarna som ska vara på plats.

    ”Tolka det som du vill vilket du ändå gör oavsett vad jag säger”

    Fast det är svårt när du ordagrant beskriver något, och sedan hävdar att du inte menar så. När man ber dig förklara så svarar du ju att man ska tolka det eller fundera en gång till. Varför inte svara ordentligt?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ändrar mig inte Alexander – Snarare är det du som inte förstår vad jag skriver eller vad jag avser när jag svarar på kommentarer.

  12. krlinder

    Socialistisk politik bygger på elefantskitsteoremet. Uttrycket elefantskitsteoremet är myntat av John Babtist Kodinga-En framstående afrikansk ekonom, som arbetade i Friedmans anda, och ett uttryck som beskriver det felaktiga i att tro att man genom att mata en elefant med Anders Forss retoriska floskler, kan få de små elefantparvlarna att överleva på den enorma skithög som då kommer ur elefanten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.