Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Regeringens hårdsatsning på Polisen är välkommen.

På dagens presskonferens med Stefan Löfven och Morgan Johansson offentliggjordes att regeringen storssatar på Polisen med hela 7,1 miljarder fram till 2020 – Allt i syfte att säkerställa löftet om 40.000 anställda inom polisväsendet i en framtid.

Detta är en satsning som med all säkerhet välkomnas av alla då det är helt uppenbart att Polisen behöver mer resurser och mer personal för att tackla en ökad brottslighet och för att effektivt kunna garantera samhällsmedborgarnas dagliga säkerhet.

Det vi måste komma ihåg i samband med denna satsning är att nya poliser inte växer upp ur jorden över en natt utan att det tar tid att utbilda dem och att resultaten av dagens satsning därför kommer att komma stegvis.

En annan viktig sak att hålla i minnet är att dagens polisbrist och dagens situation inom polisen inte beror på sittande regering – Snarare är polisbristen och krisen inom polisen något alla partier som innehaft regeringsmakt sedan 1990-talets slut är skyldiga till därför att de underlåtit att satsa tillräckligt mycket pengar på polisen för att säkerställa att polisväsendets styrka motsvarar samhällets behov.

Låt oss därför säga tack till regeringen för att därefter föra en debatt om på vilka områden polisen måste stärkas. För egen del ser jag många områden som måste förbättras – Bland dem:

  • Mer förebyggande arbete och bättre kontroll gentemot den organiserade brottsligheten.
  • Större polisnärvaro på gator, vägar och torg.
  • Bättre och mer underrättelseverksamhet så att de som ägnar sig åt skjutningar och sprängningar kan identifieras och arresteras innan de hinner begå brott.
  • Effektivare uppletande och effektivare rutiner för att avvisa de som fått avslag på sin asylansökan.
  • Fler nykterhetskontroller och fler drogkontroller på våra vägar.
  • Mer resurser och väsentligt fler kontroller av den tunga trafiken.
  • Ett återinrättande av en speciell trafikgrupp hos polisen.
  • Upprättandet av en specialenhet vars enda uppgift är att leta reda på de som gömmer sig undan utvisning ur landet.

Punkterna ovan är bara några av alla förbättringsåtgärder som jag anser behövs och de jag listat ovan tror jag att många kan hålla med om. Jag skulle även vilja se ett bättre resursanvändande inom polisen där arbetsuppgifter som inte behöver utföras av de med polisutbildning utförs av civilanställd personal.

Ett exempel på sådant arbete kan vara brottsutredningar – I min tankevärld är en brottsutredares viktigaste egenskap att sammanställa bevis och fakta och det finns inget som säger att en brottsutredare i sitt arbete behöver ha den kunskap en polis i yttre tjänst har för att vara en bra brottsutredare.

Med det sagt är min poäng att polisen bör titta på andra sätt att rekrytera personal än att skicka alla via polishögskolan enligt en i förväg fastställd mall.

Självklart ska alla poliser som ska verka i yttre tjänst genomgå en polisutbildningen av dagens modell men för brottsutredning och för andra administrativa uppgifter inom polisen kan man med fördel använda t.ex. jurister, dataexperter, ekonomer med flera och ge dem en kort kompletterande utbildning så att de kan fungera i inre tjänst.

Med de orden öppnar jag för debatt i ämnet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

79 kommentarer

  1. Alexander

    Den ökade brottsligheten i form av skjutningar och gängvåld har en gemensam nämnare…

    ”Upprättande av en specialenhet vars enda uppgift är att leta reda på de som gömmer sig undan utvisning ur landet”

    Fast det var ju inga problem med detta och läget är ju under kontroll?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror nog att de allra flesta tycker att du förlöjligar dig själv med sådan uttalanden Alexander – Att vi satsar extra på Polisen visar just det – Att läget är under kontroll och att vi prioriterar rätt för att lösa problemen i den ordning de bör lösas.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om jag råkar ut för inbrott är jag övertygad om att Polisen kommer – Åtminstone har det varit så i vårt området de få gånger någon haft inbrott.

  2. Alexander

    Satsningen kan jämföras med summorna Migrationsverket fick när de begärde mer pengar. Fast det finns inga prioriteringar…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I dina ögon kanske det är konstigt men inte i mina – Att vi har olika grenar av polisen som sysslar med olika saker ser jag som naturligt.

  3. Anders nilsson

    Offentliganstalldas relativloner gar I cykler Polislonerna urholkades av 80-talets inflation Och
    sa blev Det stora paslag ca 1990 Sen startade relativa forsamringar (Freivalds, Bodstrom Och
    Ask) Nu ar Det Kris igen, forvarrad av svagsint migrationspol. Samma hander med lararloner
    Och sjsk-loner. Undantaget ar politikerloner De stiger alltid De ansvariga borde exponeras
    Hur tankte de nar de holl tillbaka loneutvecklingen sa att hell den off sektor kom I Kris ?
    GardnerSundstrom ochh Reepalu Och Ask borde kallas till utskottsforhor Polislonerna
    Maste indexeras sa att inte politikerna Kan manipulera dem

  4. Aksel

    Hade ni varit mer lyhörda när ni tillträdde kanske poliserna inte slutat i så stort antal. Troligen får rikspolischefen ta på sig det ansvaret eller den eller de som tillsatte honom. Han ogillas t.o.m i de egna leden. Vad ska ni göra åt det?
    Det bäddar för någon typ av regeringsskifte även om du inte låtsas begripa det. Du svävar bland molnen och verkar inte ha någon verklightesuppfattning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Din uppfattning får stå för dig Aksel.

      Polisens problem började långt innan bytet av Rikspolischef och beror på det jag anfört i inlägget – Att vi nu satsar rejält kommer att göra gott.

  5. Jonny Disenfeldt

    Jag förstår inte varför polisen behöver så mycket extra resurser , allt är ju så bra under S-regeringens mjuka härliga täcke. Vi har ju tagit emot flera hundra tusen laglydiga ekonomiska migranter som borde ha spätt ut andelen eländiga kriminella svenskar …

      • Jonny Disenfeldt

        Då måste det vara oerhört tomt och ensamt runt dig Anders. Allt du tvingats lämna bakom dig din stackare. Spillrorna..

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är oerhört glatt och livligt runt mig Jonny och jag trivs mycket bra med min tillvaro.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I mina specialområden skriver jag mer på djupet och i övriga deklarerar jag min åsikt – Så ser det ut. Att ingen kan vara insatt på djupet inom alla områden är självklart – Däremot kan man alltid ifrågasätta och tycka och lyssna av med partikamrater som har kunskap på djupet vilket är vad jag gör när så behövs.

  6. Jonny Disenfeldt

    ”Satsningen” är ett försök att släcka det brinnande Sverige, för lite och för sent. Sverige blir aldrig den trygga punkt den en gång var för de flesta. Gängkriminalitet och importerade klankrig, en medeltida mansdominerad kultur som förtrycker fruar och döttrar. Problemen har tyvärr nått en pivotpunkt och nu bär det bara utför, inget kommer att kunna stoppa utvecklingen. Samhällskontraktets viktigaste ingrediens, att ge medborgare en trygg och säker tillvaro är nu raserad.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att påstå att vi har ett brinnande Sverige är att överdriva å det kraftigaste.

      Att samhället blivit råare och mer egoistiskt är helt korrekt och det är därför vi satsar hårt på att se till att vi har tillräckligt många poliser för att klara av framtidens utmaningar.

  7. Alexander

    ”Det man inte förstår får man lämna Jonny”

    Fast utvecklingen är ju så bra, naturligtvis reagerar man då när det behövs extra satsningar. Eller är det så att det inte är som du säger?

  8. Oberoende Observatör

    Det är nog inte pengar som ska lösa krisen. Redan idag så fylls inte platserna till polisutbildningen.Det måste till en stor förändring när det gäller arbetsmiljön och även chansen att avancera inom organisationen för för att locka ungdomar att satsa på polisyrket. Ett första steg skulle vara att avskeda politrucken Dan Eliasson som inte har någon erfarenhet av polisverksamhet och därför är fel man på den platsen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har ökat antalet utbildningsplatser rätt radikalt så det utbildas fler idag än tidigare även om inte alla platser fylls.

      Ett av problemen som jag fått mig beskrivet är att det är många som söker men inte fler än de vi nu ser som klarar av inträdeskraven – Att satsa än hårdare och att förändra både arbetsmiljö, lön och karriärmöjligheterna för poliser hoppas jag är några av de saker dessa extrapengar går till.

      Huruvida Eliasson är rätt man på platsen eller inte ska jag låta vara osagt men en bra chef behöver inte kunna yrket på djupet – Det är bland annat Björn Eriksson ett bevis för.

  9. Jonny Disenfeldt

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/B83J7/lofven-vill-locka-tillbaka-sd-rostarna
    ”Morgan Johansson berömde sig under presskonferensen för att över 9 000 personer sökt till de polisutbildningar som startar i januari nästa år.
    Men antalet sökande säger ingenting om hur många poliser som faktiskt utbildas. Till de utbildningar som startar den här månaden sökta nästan 6 000 personer.
    693 personer kom in till de 800 utbildningsplatserna – som alltså inte gick att fylla…”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I det uttalandet ska du dessutom räkna in att antalet utbildningsplatser ökat markant och att vi därför utbildar fler idag än tidigare.

  10. Alexander

    Löfven bjöd alla partiledare utom Åkesson på 60-årsfesten. Hans ständiga mässande om att han inte gör skillnad på folk och folk, och att det inte finns något ”vi och de” känns inte trovärdigt. Uppenbarligen anser han att Jimmie inte har samma värde som de andra partiledarna.

  11. Alexander

    Mätningen finns att läsa om i Expressen. Fast Avpixlat var först, alltså de som ständigt ljuger och förvanskar…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Har sett den i Svd och siffrorna står rätt stilla i den sedan förra mätningen och befinner sig inom felmarginalen,

  12. Leif Andersson

    Min personliga åsikt är att man även behöver arbeta med organisationen eftersom denna inte verkar optimalt uppsatt. T.ex. måste den oduglige Dan Eliasson bort och hela polisverksamheten genomlysas för att organisera arbetet på mest effektivt möjliga sätt.

    Det går bra och lägga denna mängd pengar på polisverksamheten nu med den största högkonjunkturen på ca 30 år och negativa räntor. Men när lågkonjunkturen slår till kommer man högst sannolikt att istället behöva minska anslagen igen och då är det en god idé att redan under högkonjunktur ha effektiviserat organisationen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det viktiga som jag ser saken är att bygga i kapp en organisation som blivit negligerad under många år – Att göra det när statens finanser är goda är att föredra och därför hyllar jag denna satsning.

  13. Alexander

    ”siffrorna står rätt stilla och befinner sig inom felmarginalen”

    Fast när SD tappade 0,2 lät det annorlunda…

      • Jonny Disenfeldt

        I nyaste SIFO mätningen får SD sitt näst högsta värde någonsin … en märklig ”nedåtgående” trend minsann … tack och lov är Anders Forss inte lärare i matematik … men om man frågar honom har han säkert varit metematiklärare i minst 200 olika skolor och universitet i sedvanlig ordning …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig varit mattelärare Jonny och har inte heller något intresse av att bli det – Däremot står jag fast vid min förutsägelse – SD befinner sig i en nedåtgående spiral.

          Därtill ligger förändringarna i denna mätning inom felmarginalen och märk väl att jag säger så trots att S ökar och nu samlar 30% av rösterna.

          • Jonny Disenfeldt

            Visst, det är det normala att värdena ligger inom felmarginallen. Noterbart är dock att SD får som sagt sitt näst högsta värde någonsin av SIFO… låter inte direkt som att partiet har en nedåtgående trend direkt …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag kvarstår vid min uppfattning Jonny – SD befinner sig i en nedåtgående spiral.

  14. Alexander

    Anders

    Vad tycker du om att Åkesson är den enda som inte blir bjuden? Rimmar illa med allt prat om allas lika värde osv….

  15. Alexander

    Anders

    Du kanske har en åsikt om att Löfven inte bjuder in Åkesson? Efter ditt ständiga prat om allas lika värde, och att vi inte ska ha ”vi och de” borde du väl tycka någonting?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad jag tycker om inbjudningar till en födelsedagsfest håller jag för mig själv Alexander – Jag ser inget skäl att göra politik av det.

  16. Alexander

    Skatteverket har en slöjbeklädd kvinna som illustration när man ansöker om id-kort. Och Anders menar att Islam inte påverkar samhället.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror att samhällsinformationen speglar samhällets sammansättning Alexander. Så vitt jag vet så lever människor med olika religion i vårt land – Bland dem de som bekänner sig till islam.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.