Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Nu är det dags för hela arbetarrörelsen att lämna Nordea.

I går kom beskedet om att Nordea lämnar Sverige och flyttar sitt huvudkontor till Finland. Nästan omedelbart därefter meddelade både Handels och Transport att man flyttar sina affärer från Nordea medan Kommunal säkerligen kommer att göra densamma direkt efter det att frågan tagits upp på ett förbundsstyrelsemöte.

Att beskeden om att lämna Nordea kommer fort är bra tycker jag.

Därtill hopppas jag att LO gör allvar av sitt hot om att flytta alla sina affärer från Nordea – Samma sak tycker jag att hela arbetarrörelsen inklusive Socialdemokraterna ska göra.

Som arbetarrörelse ska vi inte göda banker som ensidigt ser till sina aktieägares enskilda vinstintresse – Såsom varande arbetarrörelse ska vi se till gemene mans intresse och välja att använda oss av den bank som bäst lever upp till det.

Dessutom ska vi hålla i minne att Nordea aldrig överlevt som bank om det inte hade varit så att svenska skattebetalare ställde upp och räddade banken under bankkrisen.

Att aktieägarna i Nordea visar sin tacksamhet för detta genom att flytta huvudkontoret till Finland påvisar enligt mitt sätt att se på saken ett stort förakt mot Sverige och svenska skattebetalare.

Vilken bank LO och landets fackföreningar nu bör välja låter jag vara en öppen fråga – Vilken bank valet faller på spelar mindre roll så länge banken som väljs har sitt huvudkontor i Sverige.

Därtill hoppas jag att alla som röstar på Socialdemokraterna eller något annat av de rödgröna partierna tar sitt ansvar och byter bank om de är Nordea kunder. Sedan kan vi bara hoppas att Alliansens väljare gör samma sak även om jag tror att merparten av dessa har sina bankaffärer i andra banker än Nordea.

Som regeringsbärare bör vi därtill se till att alla statliga företag som har sina bankaffärer i Nordea flyttar dessa till en annan bank så fort det är praktiskt möjligt att göra så. Samma sak bör ske med de medel som AP-fonderna disponerar och där Nordea används som bank för transaktioner och förvaltning.

Att landets Socialdemokratiskt styrda kommuner ska lämna Nordea ser jag som givet därför att statens, landstingens och kommunernas pengar och bankaffärer ska skötas av banker som har sitt huvudkontor i Sverige.

Med allt detta sagt så är min tro att svenska folket och svenska företag kommer att straffa Nordea oerhört mycket hårdare än de själva och dess företagsledning tror.

Min övertygelse är at Nordea som bank snart får se sig omkörd av andra svenska banker vad gäller storlek och affärsvolym – Detta baserat på att svenskar i gemen och arbetarrörelsen i synnerhet även fortsätningsvis vill göra sina bankaffärer i en bank som har sitt huvudkontor i Sverige.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

42 kommentarer

 1. Erik

  Så om tex Ålandsbanken eller Danske Bank skulle ge den bästa offerten för banktjänster så ska dom väljas bort enbart pga att dom inte har sitt säte i Sverige. Trots att dom är etablerade aktörer på svenska marknaden med kontor och webbtjänster.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   När arbetarrörelsen och fackföreningar och kommuner väljer bank ska de välja banker med huvudkontor i Sverige och banker som omfattas av det skydd kunder i svenska banker har.

 2. Sixten Jonsson

  Vilket barnsligt resonemang du för då du borde veta att styrelsen i Nordea fattar beslut på ekonomiska grunder allt utifrån ett krav från ägarna däribland Folksam.Då dagens regering förslog ett skattepåslag på ca10mdkr så öppnades möjligheten att flytta utomlands som många andra svenska storföretag typ Rausing gjort när förföljelsen blivit för stor från företagsfientliga S regeringar genom åren.Mitt tips till dig blir att du ska köpa Nordea nu då företaget kommer att växa starkt framöver.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Resonemanget är på inget sätt barnsligt och att facken kommer att göra som jag anfört och att våt statsminister tycker att det är rätt visar bara hur rätt ute jag är.

 3. Jonny Disenfeldt

  Uppmanar du då på samma sätt Umeå-borna att lämna kommunen efter att kommunen valt att undvika betala skatt till vår gemensamma välfärd (ett par hundra miljoner var det va) genom sin snabba manöver att avyttra delar av kommunala fastighetsbolaget innan regeringens regeländring träder i kraft?

  Nordea gör väl det som man anser gynnar ägarna bäst, på samma sätt tänker väl kommunen om sina ägare (kommuninnevånarna) …, dvs Nordea OCH din egen kommun är GIRIGA och brister i KÄRLEK om man ska tala i dina påhittade termer !

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Umeå kommun har gjort på samma sätt som övriga kommuner i Sverige i det avseendet så den jämförelse du försöker göra är i vanlig ordning inte möjlig att göra,

 4. Anders Nilsson

  Deja Vu! Rausings flytt Fran Sverige 1982 pga av
  fackets ambition att ta over Tetra Pak just nar foretaget efter 20
  ar borjade ge vinst. En affarside inom (s) att driva foretag
  Och deras agare ur landet ? IKEA ett annat ex Fran 70-talet

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Precis – Men arbetarrörelsen och Kommunsverige ska ha sina bankaffärer i banker med huvudkontor i Sverige.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Att finska institutioner äger mer är helt korrekt men största delen av intäkterna och vinsten kommer från Sverige och bankens affärer här. Nprdea får gärna flytta – Jag har inga problem med det. Flyttar de så får de bereda sig på konsekvenserna av en flytt för sådan kommer det att bli utan tvivel.

   • Jonny Disenfeldt

    ”Att finska institutioner äger mer är helt korrekt men största delen av intäkterna och vinsten kommer från Sverige

    Endast ungefär 25% härrör från den svenska delen av bankens verksamhet…

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Och hur mycket kommer från den finska delen Jonny? Eller den danska?

     Min ståndpunkt är fortsatt glasklar – De grupper jag sagt bör lämna Nordea ska lämna Nordea och istället sköta sina bankaffärer i en bank med huvudkontor i Sverige.

 5. Alexander

  ”Umea kommun har gjort på samma sätt som övriga kommuner”

  Fast någon annans fel ursäktar ju inte att man själv gör det? Så skriver du ständigt….

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Precis – Men kommuner följer samma regelverk som företag i övrigt och ska vi angripa något är det i sådana fall det regelverk Alliansen skapat och inget annat.

 6. Leif Andersson

  Personligen är jag positiv till att svenska skattebetalare slipper rädda Nordea vid nästa lågkonjunktur då kreditförlusterna på svenska bolån antagligen kommer och explodera för alla banker.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Noterat och det ligger något i det – Samtidigt ska vi se till att myndighets-, arbetarrörelse- och Fackföreningssverige lämnar Nordea och använder sig av banker med huvudkontor i Sverige.

   • Krister

    Det är en sorts nationalism och att vara riktiga Sverigevänner du efterfrågar?
    Vara lojal mot svenska värden alltså…

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Att vara Sverigevän är något helt annat än det SD försöker få det till att vara.

 7. Alexander

  ”Nordea flyttar HK och inte sin verksamhet”

  Varför gnäller du då?

  ”kommuner följer samma regelverk”

  Fast man måste ju inte göra det, eller hur?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Den jämförelse du försöker dig på låter sig inte göras – Mitt tips är att straffet för Nordea kommer at bli mycket hårt och svida oerhört mycket mer än de någonsin trott.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det har jag skrivit om i många inlägg och såvida varorna eller tjänsterna tillverkas i låglöneländer utanför EU ska de ha skyddstullar som äter upp vinsten av att tillverka utanför unionen.

 8. Michael

  Då Nordea är en av de fem storbankerna som har oligopol på clearingen mellan riksbankskontona och är för stor för att falla (läs – för stor för att betala sina skulder till kontokunderna vid t.ex en bankrusning) kommer Riksbanken rädda Nordea i vilket fall.Jag beskriver enkelt med bilder och animationer vad som händer om kontoinnehav flyttas från Nordea till en annan storbank och hur Riksbanken kommer rädda Nordeas pyramidspel här:

  Går det att straffa Nordeas pyramidspel genom att flytta ditt konto till en annan banks pyramidspel?

 9. Olle

  Nordea har aldrig fått statligt stöd ,det var Nordbanken som fick detta och Nordbanken ägdes till 70 % av staten. Totalen för staten i denna affär gick plus vid utträdet. Så håll dig till fakta.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Dagens Nordea är gamla Nordbanken Olle – Vilken i sin tur är sammanslagningen av PK-banken och Götabanken.

 10. Michael Rönnlund

  Skattebetalarna har räddat denna bank 2 ggr.

  Man borde vara Sverige evigt tacksam för detta.

  Nu när bankerna tar ut enorma miljardvinster borde de betala tillbaka det dom har lånat av skattebetalarna. Men inte – de pengarna har de konfiskerat, de har stulit dom.

  • Jonny Disenfeldt

   Michael – Nordea kostade initialt skattebetalarna pengar (stora belopp) men eftersom staten fick aktier som del i denna räddning som senare kunde säljas så gick staten faktiskt plus i slutändan så sluta sprid lögner. Däremot borde enligt mig banken fått ett hårt straff för det som hände men plus gick det som sagt för staten.

 11. krlinder

  En gång har den räddats av skattebetalarna. Då var den statlig och hette Nordbanken. En gång har den räddats genom aktieägartillskott. Då hette den Nordea och Svenska staten hade bara en mindre andel av aktierna som man sedan sålde med vinst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>