Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Kyrkovalet på söndag är det viktigaste kyrkovalet i mannaminne.

På söndag är det kyrkoval och min förhoppning är att vi blir många fler som går och röstar denna gång än tidigare gånger så att vi slipper få in människor som de SD:are som beskrivs i följande artikel i Expressen i kyrkans maktsfär. Du hittar artikeln på följande länk: http://www.expressen.se/nyheter/hatarna-som-vill-styra-kyrkan/

Artikeln belyser anledningen till att SD mobiliserar ordentligt i kyrkovalet och varför man vill få politiskt inflytande över kyrkan för att stoppa den från att hjälpa andra utsatta än de som är svenskfödda – Därtill för att bekämpa hbtq-rörelsen och andra rörelser man inte anser borde tillåtas verka i Sverige.

Ovanpå detta har SD:s ledamot i Stockholms Läns Landsting genom ledamoten Lotta Nordfeldt i sagda församling motionerat om att Stockholms Läns Landsting bör införa samvetsfrihet vad gäller aborter i SLL – Något som gör SD till abortmotståndare i likhet med den kristna ultrahöger som vill förbjuda aborter i Sverige.

Jag säger bara en sak – Läs och begrunda. Lämna soffan och gå och rösta så att vi slipper se dessa människor ta plats i kyrkans styrande församlingar.

Därtill tycker jag att det är viktigt att rösta i kyrkovalet för att bevara demokratin i kyrkan. Bäst gör man det genom att rösta på oss Socialdemokrater som står för en öppen kyrka för alla och för en kyrka med avgiftsfri barn & ungdomsverksamhet.

Som om allt jag skrivit om ovan inte vore nog så har 4 biskopar och andra som arbetar inom kyrkan och som alla kandiderar för och/eller sympatiserar med POSK (Partipolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan) lagt fram förslag om att kyrkovalet bör göras om så att valen till kyrkomötet och stiftsfullmäktige inte länge ska göras i fria och öppna val utan av församlingarna själva.

Att Svenska Kyrkan skulle bli till en elitorganisation där nomineringar till och val av kyrkans ledning sker på annat sätt än via fria demokratiska val där alla medlemmar i svenska kyrkan har rösträtt vore enligt mitt och mitt partis sätt att se på saken mycket olyckligt.

Låt oss därför tillsammans se till att bevara den demokratiska ordningen i Svenska Kyrkan så som den är – Gå och rösta i valet på söndag.

För egen del kommer jag att stå utanför vallokalen i mitt eget valdistrikt där alla som önskar kan komma och prata Socialdemokratisk kyrkopolitik och annan politik med mig.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

53 kommentarer

  1. Ville-Valle

    …jag hade inte ens tänkt tanken att gå och rösta i kyrkovalet, men efter att ha läst Anders Forss kränkande, arroganta och maktfullkomliga inlägg kommer jag att göra det. Och jag tänker absolut inte rösta på socialdemokraterna för då slipper vi åtminstone Levi Bergström…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bra försök Ville- Valle – Att du inte röstar på S i något val har jag aldrig insett sedan länge.

      Sedan har jag oerhört svårt att se vad som är kränkande i mitt inlägg?

  2. Bergis

    Våra hjärnor är inte så ofelbara. Den kan hitta på och bedra oss, Religion är som en kollektiv fantasi i våra hjärnor. Ungefär som en sommarlåt sätter sig på hjärnan trots att den kallas sommarplåga.

  3. Anders Nilsson

    Sa sv kyrkan under s-ledning kommer att sitta nojd med de 40000
    aborter som ufors varje ar? F o: om Ansvaret for abort utfors vilar pa
    sjukhuset, som I Norge, skulle aven sjsk som ar motstandare till aborter,
    kunna anstallas I Sverige I stallet for att tvingas till Norge. Farhagan ar Val att
    Alla lakare/sjsk vill slippa aborterna. De maste tvingas.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Huruvida aborter ska vara lagliga och om så är fallet när och på vilket sätt ska avgöras politiskt och inte av individer.

  4. Hans

    Anders, berätta om vad socialdemokratisk kyrkopolitik är istället för att skriva negativa saker om andra partier.

    Rent konkret, vad står socialdemokratin för och då inte bara när det gäller avgiftsfri barn och ungdomsverksamhet.

    Hur ställer sig till exempel socialdemokraterna till att svenska kyrkan används för aktiviteter för asylsökande som ska utvisas?

    Hur ställer sig socialdemokratin till att det finns krafter inom svenska kyrkan som vill anställa imamer? Är det kanske snart dags för kyrkan att anställa någon pastor från Jehovas Vittnen också? Eller kanske en katolsk präst? Eller någon andlig ledare från Hare Krishna?

    Vilken roll menar socialdemokratin att kristendomen ska spela inom svenska kyrkan? Är kristendomen bara en av många religioner som ska förkunnas i den svenska kyrkan eller är det den enda religionen?

    Var står socialdemokratin i olika frågor?

    Berätta det istället för att kritisera andra partier. Det finns massor att berätta om socialdemokratisk kyrkopolitik.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I valmanifestet för Umeå står det klart och tydligt vad vi Socialdemokrater i Umeå står för vad gäller svenska kyrkan och i riket står partiet för det som är vår partilinje – Bägge dessa ställer jag mig bakom och då de är vida kända behöver jag inte lyfta dem mer än jag gör som jag ser saken.

  5. Krister

    Att begränsa aborterna tycker jag är rimligt.
    Du vill ju gärna se fler innevånare i Sverige
    så det är helt i din linje. Svenska Kyrkan borde
    styras ab dess medlemmar. Inte av partier särskilt
    som staten och kyrkan har genomgått delning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad gäller aborter så är min inställning samma som den mitt parti står för – Det är de som är gravida som ska bestämma.

      När det kommer till svenska kyrkan så är min inställning att den som enda kyrka ska ha den ordning den alltid haft när det kommer till valen i kyrkans beslutande organ.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bara för att jag sagt att SD kommer att hamna runt 10% nästa val betyder inte att jag inte får kritisera SD – Jag kritiserar inte därför att jag räds dem utan för att upplysa väljarna om vilken sorts politik SD står för.

  6. Jonny Disenfeldt

    ”bevara demokratin i kyrkan” ?

    Religion och demokrati går inte ihop Anders Forss, de är motpoler.

    Du förespråkar en allsmäktig gud som dömer mig tillsammans med alla andra ateister, buddhister, hinduister etc till en skärseld.

    Kyrkan är fascism. Din påhittade gud en vedervärdig sinnessjuk diktator.

  7. Lars Flemström

    Tidningen Dagen har haft en gedigen bevakning av kyrkovalet och vi har vaskat fram frågorna utifrån de utspel som nomineringsgrupperna själva har gjort. Vi har sedan låtit nomineringsgrupperna själva få ta del av påståendena, och de har markerat var de står.

    • Lars Flemström

      Den här kommentaren gick tydligen iväg, innan jag hade skrivit färdigt. Tryckte väl på skicka-knappen av misstag. Men den här typen av partipolitiskt ”neutral” nyhetsbevakning är en förklaring till SD:s framgångar. Medan andra svarar ärligt vad de har gjort, och avser att göra, fångar SD in olika missnöjesyttringar med rådande förhållanden, och låtsas företräda denna opinion. Kommer SD, som ställer upp som politiskt parti i kyrkovalen, att driva en kyrkopolitik i strid med med det egna partiprogrammet och vad partiet står för i den profana politiken? Detta borde reportern ha granskat.

      Det är samma sak i de allmänna valen, när skolelever skickas ut av sina lärare till valstugorna, för att göra listor på vad de olika partierna lovar att göra i maktställning. Eller ger lärarna sina personliga åsikter om de olika partierna under lektionstid. Det är möjligt eftersom sympatierna för Mp och SD bland ungdomar är högre än bland befolkningen i genomsnitt. Alltså de båda partierna, som har största respektive minsta stöd bland lärare. Vad skoleleverna tror efter sina rundfrågningar i valstugorna beror alltså på om de har stort eller litet förtroende för sina lärare.

      Samma ska är det med TV:s valinformation, som är förment objektiv och partipolitiskt neutral. Många väljare, inte minst de som är nya i Sverige, tror att dessa program är något slags objektiv konsumentupplysning, och inte vad partierna själva vill att väljarna ska tro. Resultatet är givetvis att det väger märkligt jämnt mellan blocken, och att SD, som ett tredje block närmar sig de båda andra i väljarstöd

  8. Leif Andersson

    I egendkap av ateist ser jag religion som uppdiktade sagor och som jag alltid brukar säga var religionsförbudet det enda positiva med Sjöstedts föregångare bolsjevikerna. Men eftersom det tyvärr inte råder religionsförbud i hela världen medger jag att den svenska kyrkan numera utgör en viktig motpol mot den värsta religionen av dem alla dvs islam som tyvärr tillåts breda ut sig ohämmat i vårt samhälle.

  9. Ville-Valle

    …kommunalrådet Hans Lindberg bjuder på sin blogg på ännu ett slående exempel på vilken nivå socialdemokraterna i Umeå befinner sig på. Kommunalrådet skriver:
    ”Det blev sannerligen platt fall för SD i morgonens misstroendeomröstning mot statsminister Stefan Löfven. 43 röstade ja (SD har 47 ledamöter, 136 röstade nej och 155 ledamöter avstod från att rösta. Statsministern har alltså riksdagens förtroende, för att en misstroendeomröstning ska gå igenom krävs att minst 175 av riksdagens 349 ledamöter röstar ja.”
    Det är tydligen för invecklat för kommunalrådet att förstå varför dessa 155 ledamöter avstod från att rösta…? Varför röstade inte dessa 155 ledamöter mot SD i misstroendeomröstningen, istället för att avstå från att rösta…? Hade dessa 155 ledamöter röstat med SD hade statsministern förpassats till historiens soptipp. Kommunalrådet förstår inte eller vill inte förstå varningen som dessa 155 ledamöter skickade ut.
    Det här visar på vilken låg nivå Umeås arroganta och maktfullkomliga socialdemokrater befinner sig på. Tänk om dessa socialdemokrater hade haft förstånd att anamma ett gammalt ordspråk från inlandet som lyder i något modifierad form: ”Så länge Umeås socialdemokrater gör som de blir tillsagda att göra är allt frid och fröjd, men när dessa socialdemokrater börjar tänka själva går det år fanders…”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har bara en kommentar till detta och det är att det är gängse rutin att lägga ner sina röster i lägen som detta och att en nedlagd röst därför är en jaröst,

  10. Per Kjellén

    Kyrkovalet i morgon är inte demokratiskt. Det finns definitioner på demokrati och den bästa är att demokrati är ett styrelseskick för nationer.

    Kyrkan är ingen nation, det borde räcka.

    Svenska Kyrkan är en organisation för protestantismen i Sverige och borde styras av teologer, alltså präster. Det finns många fler religioner verksamma i Sverige än protestantismen och dessa kyrkor klarar sig bra utan att lossas vara demokratier.

    Att partipolitiska organisationer ägnar sig åt Svenska Kyrkan är egentligen förbluffande. Kan det hänga ihop med att vår ’Statschef’ är kristen enligt den sanna evangeliska läran som den finns uttryckt i en namngiven trosbekännelse från 1500 talet som dessutom innehåller en uppmaning till Konungen att vara vaksam mot muselmanerna. Kanske det är därför SD ställer upp.

    För övrigt anser jag att Svenska Kyrkan skal verka för Kapitalismen i Sverige.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att vi har en kyrka i Sverige som styrs utifrån andra grundvärderingar än strikt kristna och bibeltrogna tycker jag är bra.

      • G-A Karlsson

        Tack för bekräftelsen på att kyrkan idag (citat) ”…styrs utifrån andra grundvärderingar än strikt kristna…”.

        Det är bra när basunstötande politiker är tydliga med sådan information.

        Som tur är behövs varken några överdådiga tempel eller deltagande i några månglarnas kyrkoval. Det räcker att läsa exempelvis Matteusevangeliets 6:e kapitel. Detta görs med fördel på den egna kammaren, i tysthet.

  11. Roger Jakobsson

    De är klart att de ska röstas!
    Jag för min del har redan röstat för jag tjänstgör i valnämnden under valdagen!
    Gå och rösta!
    Jag har mitt hjärta lite till vänster!
    Socialdemokraterna är mitt val!

  12. Anders Kristoffersson

    Det mest effektiva sättet att förhindra ett starkt inflytande från SD är att gå över till indirekta val till de regionala stiftsfullmäktige och det nationella kyrkomötet. Däremot ska som i dag kyrkofullmäktige i församlingar/pastorat väljas direkt av alla medlemmar i Svenska kyrkan.

    Det är för mig obegripligt hur ett sådant system skulle innebära ett elitstyre av kyrkan — stiftsfullmäktige och kyrkomöte skulle ju väljas av de pastorat/församlingar som styrs av direktvalda kyrkofullmäktige. I dagens system styrs ju stiftsfullmäktige och kyrkomöte till betydande del av sekulära politiska partier som har ett sammanlagt medlemstal som uppgår till ca 4 % av Svenska kyrkans medlemmar. Är detta en mindre elitistisk ordning än ett system med indirekta val till dessa högre nivåer, baserade på alla medlemmars val till basnivån i kyrkan, församlingar och pastorat? Jag tycker inte detta.

    Rösta därför på POSK som vill ha ett sådant indirekt valsystem och som vill bidra till minska utrymmet för SD. POSK står därutöver för en öppen kyrka med låga trösklar där alla är välkomna, där all barn- och ungdomsverksamhet är avgiftsfri, där diakoni och ideellt arbete är viktiga liksom ett tydligt tal om den Jesus Kristus som försonar och om det Guds rike som är en befriande kraft i samhället, ett tal som också innebär möjligheter till samtal om kristen tro och existentiella frågor.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att rösta på POSK är att rösta bort demokrati och rösta för en elitkyrka – Den sortens kyrkor finns det tillräckligt av redan nu – Därför ska Svenska Kyrkans ordning bevaras så som den är.

      • Anders Kristoffersson

        Påståendet att POSK står för en elitkyrka blir inte mer sant för att det upprepas. Den kyrka POSK vill bevara och utveckla är öppen för alla människor.

        Är problemet för dig att människor är aktiva i kyrkan – ses aktivitet i S som ett problem för partiet? Och är inflytande för ett sekulärt parti som S (inte för S-medlemmar som är välkomna i POSK) vars medlemstal uppgår till drygt 1 % av medlemsantalet i Svenska kyrkan (av naturliga vet jag inte hur många dessa S-medlemmar som inte är kyrkomedlemmar så de bortser jag ifrån) som mindre elitistiskt?

        Anser Du att S representerar den svenska ”folksjälen” (notera kursiven då jag naturligtvis tar avstånd från detta slag av 30-talsmystik) också i dess andliga dimension? Detta är i så fall en svårartad form av metafysik.

        För mig är detta tal om elitism hos POSK att kasta sten i glashus.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          POSK står definitivt för en elitkyrka styrd av präster, biskopar och andra på alla områden – Den sortens kyrka vill inte jag se att svenska kyrkan blir då det redan finns tillräckligt många kyrkor som har det styrelsesättet.

          • Anders Kristoffersson

            Var hittar du i policydokument att POSK vill ha en elitkyrka styrd av biskopar, präster och andra (vilka då?)? Osanningar blir ju inte mer sanna om de upprepas. Eller är problemet att POSK lägger en särskild vikt vid det ideella arbetet? Och ett sådant ideellt arbete är helt förenligt med en öppen kyrka utan trösklar för någon. För vilken annan organisation ses det som ett problem att medlemmarna, inte bara de lönearbetande och arvoderade, är aktiva? Knappast för socialdemokratiska partiet. Eller?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är inga osanningar Anders och titta i vårt valmanifest så ser du vad jag refererar till.

      • Anders Kristoffersson

        Anklagelserna mot POSK för att vilja ha elitstyrning blir inte mer sanna för att de upprepas och klingar falskt av två skäl. För det första vill POSK ha indirekta val till kyrkomöte och stiftsfullmäktige baserat på direktvalda kyrkofullmäktige vilket stärker basen för demokratin.

        För det andra förstår jag inte hur ett parti som S vars medlemsantal uppgår till drygt 1 % av antalet medlemmar i Svenska kyrkan skulle lyckas fånga upp den svenska ”folksjälen” (notera kursiven runt detta unkna uttryck från 30-talet) andligt avseende på ett mindre elitistiskt sätt? Tala om att kasta sten i glashus!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det stärker inte basen för demokratin med indirekta val Anders – dagens ordning är det som stärker.

          Om man tittar på S röstetal i kyrkovalet så är det betydligt större än det du vill påskina Anders – Vart hittar du tillförlitlig statistik på att bara 1% av kyrkans medlemmar är Socialdemokrater?

          • Lars Flemström

            Du anklagar alltså Socialdemokraterna för att vara ett odemokratiskt elitparti och LO för att vara en odemokratiskt elitstyrd organisation, eftersom man har indirekta val till att högre parti- och fackföreningsinstanser?

            Det är hög tid att parti-eliterna myndigförklarar oss kristna socialdemokrater och låter oss bestämma över vår egen tro i Svenska kyrkan. Det är parti-eliterna, som har legitimerat SD som kyrkopolitiskt parti, och dessutom håller på att omvandla Sv. kyrkan till en inskränkt nationalkyrka, utan gemenskap med den internationella kristenheten. Det som SD vill.

            Staten är nationell, kyrkan ska vara universell – en del av den internationella kristenheten. Och ska inte styras av någon f.d. stalinist i Göteborg, som utgår från Stalins syn på kristna och muslimer. D.v.s att de muslimska folkslagen i Kaukasus skulle vara mindre civiliserade än de kristna ryssarna, och måste få mer tid på sig att ändra sin livsstil till de kommunistiska idealen.

            Det här kan du läsa om i Stalins skrift ”Marxismen och den nationella frågan”. utgiven på ryska 1916 och i svensk översättning under 1950-talet på Förlaget för litteratur på främmande språk i Moskva. Jag har läst, eftersom jag hade skriften och åtskilliga andra verk av Lenin och Stalin i min egen bokhylla fram till flyttningen till min lilla pensionärslägenhet, som jag bor i nu.

            Problemet är att de flesta socialdemokrater har ytterst litet intresse för den kristna tron, och detta har givit ett visst utrymme för extremister att utnyttja Sv. kyrkan som plattform för sina egna idéer. En undanskymd vrå att det stora socialdemokratiska partiet.

            Du inbillar dig väl inte att inga socialdemokrater skulle väljas till förtroendeuppdrag i Sv. kyrkan om partivalen avskaffasd? Finns inga socialdemokrater i LO:s styrelse?

            Du har dessutom helt fel om prästers och biskopars inflytande i Sv. kyrkan. Vad jag vet finns ingen nomineringsgrupp som vill ha mer av det. Det är alltså ingenting som Posk eller någon annan nomineringsgrupp vill införa, eftersom det redan är infört genom riksdagsbeslutet om kyrkans skiljande från staten. Sv. kyrkan skulle även fortsättningsvis vara en episkopalkyrka.

            Och du vill att Sv. kyrkan ska vara som förut??

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Du kan aldrig jämföra intern partipolitik och LO med Svenska Kyrkan Lars – En sådan jämförelse är allt annat än relevant.

            Det är för övrigt de troende Socialdemokraterna i Tro & Solidaritet som förespråkar att vi ska fortsätta på inslagen väg och för egen del ser jag ingen anledning att gå emot deras vilja.

          • Anders Kristoffersson

            Enligt uppgifter för 2016/17 uppgick antalet medlemmar i S till 89 900 personer (Wikipedia/Aftonbladet). En del av dessa var rimligen inte medlemmar i Svenska kyrkan. Men det är de övriga som beslutar om S:s kyrkopolitik. Och de är alltså drygt 1 % av antalet medlemmar i Svenska kyrkan.

          • Anders Kristoffersson

            Enligt Wikipedia/Aftonbladet hade S 2016/2017 89000 medlemmar. Det är dessa — även de som inte är medlemmar i Svenska kyrkan — som bestämmer partiets kyrkopolitik. Även om alla antas vara medlemmar i kyrkan är det dessa som utgör drygt 1 % av Svenska kyrkans 6,2 miljoner medlemmar.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            För egen del går jag på röstetalen Anders – Gillar väljarna vår politik röstar de på oss vilket de ser ut att göra än mer detta val.

          • Lars Flemström

            Har du ens en aning om hur många S-medlemmar, som är medlemmar i nämnda organisation? Och har du en aning om hur många kristna socialdemokrater, som är medlemmar i denna numera icke-kristna organisation? Och hur många av dessa är medlemmar i Sv. kyrkan? Den person, som var ordf. i nämnda organisation, efter ändringen av inriktning till från kristen till något annat, har sagt: ”Vi ska binda upp svansen på muslimerna, som vi har gjort med de kristna”.

            Är detta kristendom? Och tror du att Sveriges muslimer är villiga att få sina ”svansar” uppbundna av f.d. stalinister vid Göteborgs universitet? Tror dessa personer att muslimer inte ens kan läsa, och dra egna slutsatser? Sanningen är ju att det snarare är de muslimska extremisterna som har bundit upp ”svansen” på regeringen….

            Johan Westerholm, som är utgivare av Ledarsidorna.se, har skrivit att det är absurt att denna lilla sekt är adjungerad till den socialdemokratiska partistyrelsen. Som ateist menar han att politiska partier i ett sekulariserat samhälle inte ska styras av religiösa sekter. Som kristen kan jag hålla med om det, fastän det snarare är något slags hemsnickrad ”religion” som styr, när en f.d. stalinist använder ”religionen” som plattform för sina egna ambitioner att vrida åt ”vänster”.

            ”Vänster” betyder i det här fallet mjukhet mot muslimsk extremism – i Stalins anda. Att sedan Stalin var allt annat än mjuk mot de muslimska upprorsrörelserna i Kaukasus är en annan sak. Men det är tydligen så – som Stalin sade, fastän han gjorde tvärtemot – som man binder upp svansen på muslimer. Med andra ord: Lurar dem.

            Timmen är för sen för att jag ska orka leta upp än länk till Westerholms inlägg, men du kan ju leta själv.

  13. Mr Tee

    S har väl ingenting med kyrkan att göra om den hör till den kristna tron? Både Stefan L och Margot W tyckte i programmet Skavlan muslimer var missgynnade. Hurivida också politik och religion ska blandas skapar också frågetecken. Sedam att SD fångar röster i valet gör det ännu mera spektakulärt om vi ska ha ett kyrkoval alls. S har själva varit med och avkristnat Sverige så det blir lika spektaulärt då dom är med i kyrkovalet. Rimligen borde S ställa sih utanför. Vilken uppgift fyller kyrkan idag och hur många besöker en kyrka annat än vid dop och liknande. Det är bara för att upprätthålla gamla traditioner kyrkan finns kvar. Stärka konungens makt och till folkets förtryck.
    Kyrkovalet ska helt bort från politikens särintressen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har helt skilld uppfattning i den frågan Mr. Tee – Min syn har jag redovisat i inlägget.

  14. Lars Flemström

    Även årets kyrkoval blev ett demokratiskt fiasko, då många röstberättigade nekades att rösta, trots tydlig information att man kunde rösta i valfri vallokal i hela landet. Detta visar att kyrkan inte klarar av att hålla demokratiska val, efter kyrkans skiljande från staten, då man inte längre har tillgång till det allmänna valsystemet utan tvingas improvisera. Detta är inte första gången detta sker. Jag har själv överklagat ett tidigare kyrkoval och krävt att hela valet skulle göras om. Det hade skett om samma ”misstag” hade gjorts vid ett vanligt politiskt val. Men av det märkliga svaret på mitt överklagande framgick att det skulle vara för dyrt att göra om valet i hela riket.

    Som vallokal använde man en pastorsexpedition, som inte kunde nås på valdagen med allmänna kommunikationsmedel – vilket torde vara fallet i flera andra landsbygdsförsamlingar också. Jag hade åkt till en större stad och tagit in på hotell över veckoslutet, men fick inte rösta eftersom man inte fick rösta i annan församling under valdagen. Det är det ena felet efter det andra. Detta visar att hela systemet med kyrkoval måste göras om. Varför kan man inte rösta i anslutning till gudstjänsten i sin egen kyrka – och ha landets alla kyrkor öppna under valdagen? (I min dåvarande församling fanns två kyrkor).

    Jag uppmanar alla, som inte kunnat rösta i årets kyrkoval att överklaga. För adress: Se ”Svenska kyrkans överklagandenämnd”.

  15. Anders Kristoffersson

    En sista kommentar om POSK och den påstådda elitstyrningen och om hur man tar reda på vad som gäller för en viss nomineringsgrupp:

    Om jag vill veta vilken kyrkopolitik socialdemokraterna står för går jag till socialdemokraternas program och valmanifest. Om Anders Forss vill veta vilken kyrkopolitik POSK står för går han till socialdemokraternas program och valmanifest.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är det jag gjort och därtill pratat med mina partikamrater som har flera års erfarenhet av att sitta i samma politiska församling som POSK.

      • Anders Kristoffersson

        Jag kan bara konstatera att du baserar din inställning till POSK, inte på vad som står i valmanifest från POSK och på vad företrädare för POSK säger, utan på vad som står i S:s valmanifest och på odokumenterad hörsägen från dina egna partikamrater. För mig är detta en konstig metod att ta reda på vad som gäller. Men det gör ju den egna argumenteringen betydligt enklare, att inte behöva ta hänsyn vad som faktiskt gäller.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag litar på mina partikarater i betydligt större utsträckning än vad som står i partiprogram Anders. det är i det dagliga arbetet och i de valda församlingarna det visar sig vad representanterna för de olika partierna står för och det är precis det jag gjort.

          • Anders Kristoffersson

            Så när jag vill ta reda på vad S tycker i kyrkopolitiken ska jag inte gå till S:s valmanifest eller lyssna på vad företrädare för S säger? Jag är naiv nog att bli förvånad om så skulle vara fallet. Det ger ju helt nya förutsättningar för det offentliga samtalet.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Som väljare utan inside information är valmanifestet det man bör titta på – Detta med tillägget att titta på vad den nomineringsgruppen utfört och stått för historiskt vad gäller de beslut man medverkat till.

            För oss med inside information kan vi med fördel lyssna på vad våra partikamrater som varit involverade säger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.