Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Reflektioner från gårdagskvällens partiledardebatt i SVT.

Detta inlägg speglar mina reaktioner och slutsatser av gårdagskvällens partiledardebatt i fyra akter.

Ett debattformat som för övrigt var rätt bra därför att det tillät alla partiledare att tala mer än i många andra partiledardebatter i TV innan debatten breddades så att alla kunde debattera ämnet debatten var avsedd att handla om.

I första duellen/debatten debatterade Stefan Löfven välfärd och arbetslöshet med Ulf Kristersson. I den andra debatten debatterade Gustav Fridolin mot Annie Lööf i ämnet klimat och ökade utsläpp och i den tredje debatten möttes Jonas Sjöstedt och Jan Björklund för att debattera trygghet och säkerhet för att sedan avslutas med en debatt på temat vård mellan Ebba Bush Thor och Jimmie Åkesson.

 För egen del kan debatten sammanfattas i följande enkla konstateranden:

  • Att min egen partiledare Stefan Löfven inte är någon karismatisk debattör utan snarare aningen stram och utan glöd för det han brinner för.
  • Att lösningarna på samhällsproblemen från den forna Alliansen och SD var de gamla vanliga – Partierna i den forna Alliansen ser skattesänkningar som lösningen på alla problem medan SD anser att alla problem ska lösas med stoppad invandring.
  • Att de rödgröna partierna insett att det bara finns en väg att lösa arbetslösheten och företagens behov av kompetent arbetskraft och att den vägen stavas utbildning av de som är arbetslösa.
  • Att Jimmie Åkesson precis som vanligt  försökte utmåla både sig själv och sitt parti som offerlammen inom svensk politik med den skillnaden från tidigare debatter att den taktiken totalt misslyckades denna gång.
  • Att Ebba Bush Thor och KD helt öppet flörtade med SD ett flertal gånger under kvällen.
  • Att Jonas Sjöstedt med hästlängds avstånd till de övriga partiledarna är den absolut skickligaste retorikern av alla.

Ovanpå detta fastslogs det klart och tydligt att den forna Alliansen precis som vanligt skyller det de misslyckades med att göra när de hade regeringsmakten på lågkonjunktur.

Att borgerligheten alltid försöker förklara sina tillkortakommanden med att de regerade i lågkonjunktur är inget ovanligt då det är precis det de gjort efter alla de tre tillfällen när borgerligheten innehaft regeringsmakten.

Att den forna Alliansen raljerar och försöker förminska nuvarande regerings framgång med att den regerar i högkonjunktur tycker jag är cyniskt och att försöka ljuga svenska folket rakt i ansiktet.

Sedan går det inte att låta bli att slås av ytterligare en sak efter gårdagens debatt – Den att Jimmie Åkesson verkar både trött, svarslös och utan det självförtroende han utstrålade innan SD:s uppgång avstannade, planade ut och nu vänts till en nedåtgående trend.

Den stora frågan efter gårdagens debatt är den om väljarna blev speciellt mycket klarare över vad de olika politiska partierna vill åstadkomma – Min tro är att det är ytterst tveksamt.

Med det sagt så är den bästa vägen framåt för oss Socialdemokrater att i allt vi gör dag för dag precis som fram tills nu påvisa för väljarna att socialdemokratisk politik gör reell skillnad i vanliga människors liv och leverne – Gör vi det kommer nästa val att att ge oss ett ännu starkare mandat att fortsätta med den politik som är bäst för Sverige.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

62 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    ”Att borgerligheten alltid försöker förklara sina tillkortakommanden med att de regerade i lågkonjunktur är inget ovanligt då det är precis det de gjort efter alla de tre tillfällen när borgerligheten innehaft regeringsmakten.”

    Och hur såg världsekonomin ut t.ex senast alliansen regerade Anders Forss ? Jo det var en av historiens värsta konjunkturnedgångar internationellt sett och Sverige klarade sig bland de bästa …
    Vi hade lägre arbetslöshet då än nu under en extremt stark högkonjunktur …

    ”Att den forna Alliansen raljerar och försöker förminska nuvarande regerings framgång med att den regerar i högkonjunktur tycker jag är cyniskt och att försöka ljuga svenska folket rakt i ansiktet.”

    Det är ju sant att det råder en extremt stark högkonjunktur. Vet du så lite om ekonomi ? Samtidigt spricker det svenska välfärdssystemet sönder, långtidsarbetslöshet ökar, arbetslöshet bland utlandsfödda pekar mot 30% etc etc

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att borgerligheten och Alliansen alltid ska ha otur och regera i lågkonjunktur och lämna över regeringsinnehavet med budgetunderskott och att det skulle tas som varande sanning är samma som att tro på jultomten Jonny.

      • Jonny Disenfeldt

        Du undviker att svara Anders.

        Och hur såg världsekonomin ut t.ex senast alliansen regerade Anders Forss ? Jo det var en av historiens värsta konjunkturnedgångar internationellt sett och Sverige klarade sig bland de bästa …
        Vi hade lägre arbetslöshet då än nu under en extremt stark högkonjunktur …

        Det är ju sant att det NU råder en extremt stark högkonjunktur. Vet du så lite om ekonomi ? Samtidigt spricker det svenska välfärdssystemet sönder, långtidsarbetslöshet ökar, arbetslöshet bland utlandsfödda pekar mot 30% etc etc

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag undviker inte att svara Jonny utan jag konstaterar bara att borgergerligheten alltid vill skylla sina tillkortakommanden på andra saker än fel sorts politik – I detta fall lågkonjunktur.

          Jag vet oerhört mycket om ekonomi Jonny men att lyssna på den forna Alliansens lögner om att de alltid skulle ha otur med konjunkturen är inte korrekt.

          • Jonny Disenfeldt

            Svara på frågan istället Anders Forss :

            Och hur såg världsekonomin ut t.ex senast alliansen regerade Anders Forss ?

            Jo det var en av historiens värsta konjunkturnedgångar internationellt sett och Sverige klarade sig bland de bästa … Vi hade lägre arbetslöshet då än nu under en extremt stark högkonjunktur …

            eller hur Anders Forss … ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har svarat på frågan Jonny – Fråga dig sedan hur mycket nytta Alliansens skattesänkningar kunnat göra för utbyggnaden av välfärden – T.ex. vad gäller utbildning av lärare och sjuksköterskor?

  2. Michael Rönnlund

    Skrattade gott när Jonas beskrev moderaternas hyckleri om bidragen. Bidragen ska enligt moderaterna minskas till de som verkligen har behov av dem men de ska behållas till rika villa- och bostadsrättsägare i form av ränte. och ROT-bidrag.

    Jan Björklund undvek svara på Fridolins fråga om varför liberalerna vill sänka skatten för de rikaste 10% i Sverige. Ett undvikande som visar vilka Liberalerna är – ett parti för de rika.

    • Johan

      Alla rika har villor? Vart någonstan hittar du information som påvisar det?
      Köp ett hus på landsbygden Micke så får du lägre månadskostnad frisk luft och trevlig gemenskap!

      Det ända nackdelen är att du får vara med och betala till allt men, räkna med lite tillbaka!

  3. Bertil

    Jag förvånades mest över att man inte tagit fram en pall att stå på till Ulf Kristersson detta som ny partiledare. Den äran fick ju Löfven när han som ny partiledare var med i en av sina första partiledardebatter.

  4. Olle

    Lite lustigt att du i din analys inte tog upp Moderaternas nya ledare hur han skötte sig.
    Enligt de flesta analyser så tyckte folk i allmänhet att han vann debatten.
    Kanske var det av denna orsak du inte nämnde detta,du brukar ju går runt detta

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De analyser jag läst och hört och det är rätt många uttalade av experter på området sa att Kristersson klarade sig hyggligt i den första debatten men att han sedan helt bleknade bort och det är även min uppfattning men då han är ny på posten som partiledare tyckte jag att det var oväsentligt att nämna då alla bör få en chans at etablera sig i sin nya roll.

      Ska man utse vinnare och förlorare var Sjöstedt vinnaren och Åkesson förloraren.

  5. Krister

    ”Att min egen partiledare Stefan Löfven inte är någon karismatisk debattör utan snarare aningen stram och utan glöd för det han brinner för.”

    Löfven och Åkesson har samma problem alltså?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Åkesson brukar vara engagerad men denna gång såg han oerhört trött och oengagerad ut – Därtill håglös och utan karisma.

      • Krister

        Så du tycker att Löfven och Åkesson vara bägge lika avslagna?
        Inte ofta som dissar Löfven men du har säkert rätt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Åkesson betydligt mer avslagen än Åkesson som jag sagt tidigare men långt ifrån så karismatisk som jag önskat att han skulle vara.

  6. Anders Nilsson

    Nar Sade folket ja till att bevilja 1.2 miljoner uppehallstillstand under
    perioden 2006 Och Fram till idag ? Nar Sade folket ja till att acceptera
    polygami om aktenskap ingas utanfor Vara granser ? Finns massor med
    fragor som galler ansvarsutkravande for en vettlos migrationspolitik
    Varfor ingen tv-debatt om Detta?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Därför att frågan inte är speciellt viktig för merparten av Sveriges befolkning – Det som intresserar är hur effektivt vi kan integrera de som kommer så att de kommer i arbete och kan försörja sig själva.

      • Krister

        ”Därför att frågan inte är speciellt viktig för merparten av Sveriges befolkning” Jo, det tror jag den är i varierande omfattning.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den sjunker ständigt på rankingen över viktiga frågor och i min värld betyder det att den förlorar i betydelse Krister – Att det sedan finns de som brinner för frågan är en helt annan sak.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att alla kommunanställda betalar för sin parkering oavsett vart den ligger om den sker på arbetsgivarens mark är en rättvisefråga Ville-Valle.

      Därtill är inte heller detta något politiskt beslut utan ett taget av tjänstemannaorganisationen utifrån liggande delegationsordning.

      • Olle

        De högre kostnader oftast dessa lärare har för att ta sig till sin arbetsplats då, vari ligger rättvisan ??
        Men det är klart i Sverige har vi skatt på avstånd

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så vitt jag vet får de göra avdrag för resor till och från arbetet Olle. Som kommun måste det vara lika för alla som arbetar i kommunen.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det finns ett schablonmässigt avdrag lika för alla men går man över det så har man fullt avdrag för alla kilometrar man kör så i slutändan blir det rätt i alla fall.

          • Olle

            Avdrag för alla kilometer man kör,jojo vet du vad det kostar att äga bil. Och alternativet kollektivtrafik finns oftast inte till tex Flurkmarks skola. I stan finns i alla fall möjlighet att åka kollektivt. Sen puschar ju du för gratis bussåkande i städerna hur rättvist är då detta att vi andra ska finansiera detta .Du snacka för mycket gojja. Då kanske du tycker att man väljer var man bor,och det stämmer väl lite men hela Sverige måste leva. Vi på landsbygden som förser er med er mat och andra råvaror måste också kunna göra nåt annat än jobba 14 timmar per dygn utan en normal avtalsenlig lön

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Bussförbindelserna till Flurkmark fungerar rätt bra i en jämförelse och även till Flurkmark vill jag ha gratis resor för barn och ungdomar likväl som för pensionärer ,ed kollektiva transportmedel och blir det fler som reser kommer antalet avgångar att öka.

            Att de som bor på landsbydgen ska ha avtalsenlig lön när de arbetar som anställda har jag aldrig sagt emot Olle.

      • Ville-Valle

        …prata inte strunt Anders Forss! Hade Umeås arroganta och maktfullkomliga socialdemokrater velat det hade man för länge sedan kunnat ta bort denna arroganta och maktfullkomliga avgift av kommunanställda på landsbygden. Varför är människor på landsbygden mindre värda än stadsbor…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det verkar som om du hyser agg mod Socialdemokraterna Ville-Valle – har vi Socialdemokrater gjort dig illa på något sätt?

          • Ville-Valle

            …dagens arroganta och maktfullkomliga socialdemokrater spottar på alla som redan ligger Anders Forss. Det enda som betyder något för dagens S-politiker är att sko sig med höga arvoden på skattebetalarnas bekostnad. Och du är ju själv Anders Forss ett bra exempel på det i dina strävanden att slippa arbeta och istället göra politisk karriär. Du har väl inte glömt VK:s avslöjande artiklar om miljonarvodena…?
            I dagens tidning finns ännu ett bra exempel på den socialdemokratiska arrogansen och maktfullkomligheten. Varför har inte den styrande S-eliten beslutat för länge sedan att denna sjukvårdspersonal får parkera på gatorna, först nu när VK tar upp det lovar man börja titta på det. Hur lågt kan en S-politiker sjunka…?
            Läs och begrunda: https://www.vk.se/plus/2109606/vardar-dodssjuka-botfalls-av-p-bolag

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Min tro är att politikerna inte lyft frågan om parkeringsproblemen för sjukvårdspersonalen därför att de inte fått vetskap om att den existerade – Svårare än så är det sannolikt inte.

            Så fort min partikamrat Lena Karlsson-Engman som är en handlingskraftig politiker fick vetskap om detta roddar hon omedelbart för att lösa problemet Ville-Valle – Politiker är inte tankeläsare och behöver input om problemen för att kunna agera.

            Jag har definitivt inte gett mig in i politiken för att tjäna pengar Ville-Valle – Mitt inhopp i politiken beror på at jag brinner för att förändra samhällsbygget till det bättre och den som påstår att politiker inte jobbar vet sannolikt inte vad denne talar om.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag hyser inga direkta agg mot SD men jag är starkt emot SD:s ideologiska värdegrund som gör skillnad mellan människa och människa och starkt kritiskt till SD:s högerpolitik som missgynnar merparten av Sveriges arbetstagare och gynnar de som redan har mer än nog.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vill påstå att Löfven har rätt – I vart fall över tid. Alla företag som kan anställa billigare arbetskraft än den som nu finns tillgänglig kommer att göra så över tid om Alliansen får igenom sitt förslag – Görs det skapas en undanträngningseffekt av reguljära arbetstagare vilket sunt förnuft är mer än tillräckligt för att förstå.

  7. Leif Andersson

    Att debatten var intetsägande för väljarna håller jag med om. Personligen saknade jag debattämnena migration, ekonomi och skattepolitik. SVT:s programledare verkar likt medelsvensson tro på evig högkonjunktur istället för och diskutera vad som händer med de svenska statsfinanserna vid nästa lågkonjunktur. T.ex. när de inrikes födda med i princip full sysselsättning och som bär hela samhället på sina axlar börjar bli friställda, när bostadspriserna och börserna kraschar etc. Hur mycket blir det då kvar av de utlovade reformerna?

    Känns löjligt och diskutera vinnare och förlorare i en så intetsägande debatt. Personligen har jag oerhört svårt för Sjöstedt som pga ständig opposition eftersom ingen vill ha hans parti i en regering får fritt utrymme och kritisera alla andra utan att själv behöva stå till svars. Fridolin är oduglig och Lövin har mer kompetens inom miljöområdet och hade gjort bättre ifrån sig. Löfven var extremt otydlig på frågan om asylflyktingar med uppehållstillstånd ska ha full tillgång till all välfärd direkt eller bör kvalificera sig. Känns som Åkesson behöver migrationsfrågan för och komma till sin rätt. Bush Thor hade ett bra inlägg när hon kritiserade regeringen för den usla situationen gällande personliga assistenter som borde vara mycket viktigare än höjda barnbidrag för och köpa sig röster. Som jag förstod var även KD och SD för och skrota Landstingen vilket jag har tyckt sen över 30 år så det var välkommet. Från Björklund var förslaget om att introducera vårdbiträden inom vården igen bra men annars vet jag inte om han fick fram något vettigt i debatten. Lööf körde med en massa floskler som vanligt och för mig är det helt obegripligt hur ett parti med så otydlig politik kan ha så höga opinionssiffror. Kristersson var betydligt bättre än sin föregångare AKB och hans tydlighet att asylflyktingar med uppehållstillstånd måste kvalificera sig för full välfärd var positivt. Det bar egentligen bara Han och Åkesson som var tydliga på den punkten.

  8. Krister

    Forts.

    TV4 NYHETERNAS SIFOUNDERSÖKNING
    Mest omdebatterat inför valet?
    Integration/invandring: 38%
    Sjukvård: 13%
    Skola/utbildning: 7%

    Viktigaste frågan inför valet?
    Integration/invandring: 21%
    Sjukvård: 15%
    Skola/utbildning: 12%

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det förra valet måhända men i detta val är det andra frågor som ligger före i intresse hos väljarna.

  9. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver ”Jag har svarat på frågan Jonny – Fråga dig sedan hur mycket nytta Alliansens skattesänkningar kunnat göra för utbyggnaden av välfärden – T.ex. vad gäller utbildning av lärare och sjuksköterskor?”

    Nej, du har inte svarat på frågan Anders :
    Hur såg världsekonomin ut t.ex senast alliansen regerade Anders Forss ?

    Jo det var en av historiens värsta konjunkturnedgångar internationellt sett och Sverige klarade sig bland de bästa … Vi hade lägre arbetslöshet då än nu under en extremt stark högkonjunktur …

    eller hur Anders Forss … ?

    Vad gäller satsning på välfärd så hade alliansen råd (trots skattesänkningar) att satsa mer än nåpgonsin när de regerade på just skola, vård och omsorg.

    Varför sänker nu S+Mp regeringen skatten med ett nytt slags jobbskatteavdrag (avdragsrätt fackavgift) istället för att avskaffa alla dessa för dig förhatliga skattesänkningar och satsa ännu mer på det migrantindustriella komplexet ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vidhåller att jag svarat Jonny.

      Sedan bör du fundera på om det inte är så att det är effektiv och framtidsinriktad politik som både skapar grogrunden för en högkonjunktur och därtill förstärker den? Dvs. den sorts politik vi socialdemokrater för.

      • Jonny Disenfeldt

        Påstår du Anders Forss att det är Sverige och S+Mp regeringen som skapat den starka internationella högkonjunkturen … ? Jag tyckte du påstod tidigare att du visste något om ekonomi ???

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Rätt sorts politik påverkar konjunkturen Jonny även om du verkar ha svårt att förstå det – Lyssna med Sveriges storföretag så får du veta att jag har rätt.

          • Jonny Disenfeldt

            Sveriges påverkan på det globala konjunkturläget är försumbart Anders Forss.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Så kan man säkert se det och frågan du då bör ställa dig Jonny är varför konjunkturcykeln i Sverige ser annorlunda ut än den i vår omvärld?

            kan du inte räkna ut svaret får du det i det inlägg jag publicerar i morgon bitti innan jag går för att leda morgondagens styrelsemöte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.