Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Rätt sorts politik kan både skapa och förstärka en högkonjunktur.

Allt som oftast anför Socialdemokraternas politiska motståndare att de tvingas regera landet i lågkonjunktur medan vi Socialdemokrater enligt dem gynnas av att regera i högkonjunktur och då alltid utan att utveckla varför det i sådana fall är på det sättet.

Förvisso styr världsläget och världskonjunkturen även den svenska konjunkturen men det betyder på inget sätt att den politik som förs saknar påverkan för vilken sorts konjunktur vi ska regera under.

Jag vill med all rätt påstå att politik både kan skapa och därtill förstärka eller försvaga en konjunktur – Rätt politik kan skapa en högkonjunktur genom att skapa grogrunden till den och därtill förstärka den genom kloka och progressiva politiska beslut.

Fel sorts politiska beslut – I detta fall de som ökar inkomst- och förmögenhetsklyftorna försvagar konjunkturen och skapar lågkonjunktur.

Att det är så har OECD varnat för länge när de sagt att de ökade inkomst- och förmögenhetsklyftor som skedde under Alliansens regeringsinnehav är skadligt för Sveriges utveckling och verkar hämmande på Sveriges ekonomiska utveckling.

En av förutsättningarna för att en högkonjunktur ska komma tillstånd är att människor har pengar att konsumera för och med ökade inkomst- och förmögenhetsklyftor minskar chanserna för att en högkonjunktur ska komma tillstånd.

Den teorin behöver man varken vara fullfjädrad ekonom eller professor i ekonomi eller nationalekonomi för att förstå.

Högkonjunktur skapas därför att efterfrågan på det företagen producerar ökar – Ska efterfråga öka måste människor i stigande antal efterfråga det företagen producerar vilket de bara kan göra om de har pengar att konsumera för.

Slutsatsen är därför glasklar – Politiker och politik kan i sanning påverka konjunkturutvecklingen!

Beviset för det är att nyliberal politik förd av borgerliga regeringar skapar avmattning i konjunkturen och lågkonjunktur därför att den totala köpkraften minskar medan progressiv socialdemokratisk politik bäddar för högkonjunktur genom att sätta människor i arbete och skapa ett jämlikare samhälle.

I det avseendet har de som hävdar att Socialdemokraterna gynnas av att regera under högkonjuktur helt rätt – Det som är besvärande i sammanhanget är att de inte insett att det är de själva som skapat den lågkonjunktur det påstår sig tvingats regera under.

Med det sagt behöver jag i sak inte säga mer än dessa avslutande ord - Rätt sorts politik har stor inverkan på hur konjunkturen ska utvecklas.

Ovanpå detta ska jag addera att påståendet om att politiken inte kan skapa arbetstillfällen och välstånd är en myt som rakt igenom är felaktig och falsk.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

29 kommentarer

 1. Jonny Disenfeldt

  Så vad gick fel i alla lågkonjunkturer under 1900-talet när S regerade ? Eller menar du att dessa aldrig inträffat ?

  Sveriges påverkan på den globala ekonomin är försumbar, det vet de flesta.

  Alliansen har styrt 3 ggr, ta bara senaste gången när man i en av historiens värsta lågkonjunkturer avundades av resten av europa… t.ex hade vi lägre arbetslöshet då än nu under brinnande högkonjunktur med S-regering … vad har gått fel Anders Forss ?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har aldrig sagt att S alltid regerat i högkonjunktur Jonny – Vi har regerat i olika konjunkturlägen. Det jag anför är att Alliansen och borgerligheten alltid vill skylla sina politiska tillkortakommanden på konjunkturen.

   • Jonny Disenfeldt

    Vilka tillkortakommanden Anders ? Resten av europa avundades hur Sverige red igenom t.ex den kanske värsta lågkonjunkturen i historien och då styrdes av alliansen.

    Lägre arbetslöshet då än nu under en glödhet högkonjunktur med S vid ratten …

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Arbetslösheten har aldrig varit så låg och sysselsättningsgraden har aldrig varit så hög som nu i Sverige på åtskilliga år Jonny.

 2. Olle

  Detta fattar nog de flesta ,kanske svårt för S att påverka den globala ekonomin i och för sig.
  Och sen är det intressanta att du skriver att en högkonjunktur bygger på att människor konsumerar mycket, med andra ord tär på jordens tillgångar. För att vi ska ha en bra miljö måste vi börja konsumera mindre och ändå hålla upp ekonomin, detta är den stora gåtan hur detta ska lösas.Politiker idag ser bara på tillväxt, och tillväxt skapas genom konsumtion. Tillväxten stannar om konsumtionen minskar. Idag byter människor möbler i sitt hus när de är less på de gamla även om de är hela och rena.Detta blir de tydligen lyckligare av, och politikerna hoppar av lycka när det konsumeras i vansinne. Jag köpte en säng 1978 av riktigt bra kvalite som jag har kvar och sover i än.En soffgrupp 1980 av bra kvalite, denna är lika bra än, listan kan bli hur lång som helst .
  Inga verktyg eller maskiner i mitt garage har bytts ut på grund av att jag köp dåliga prylar

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Man kan konsumera mycket och hållbart så länge man konsumerar rätt Olle men det jag skriver om är konjunkturer rent generellt och vad som påverkar dem.

   En övergång till cirkulär ekonomi – Ett ämne jag skrivit om ofta kan bibehålla dagens företagsmönster och samhällsstruktur på den ekonomiska sidan med den skillnaden att vi konsumerar hållbart.

   I framtiden ska vi uppgradera – Inte byta ut.

 3. Krister

  Övrigt:

  Du frågade o jag kunde nämna någon Socialdemokrat
  som stödde Nazismen.
  Gunnar Myrdal:
  ”Som i nazismen tyckte sig se en ungdomens rörelse,
  en förnyelse av socialismen”.
  Sidan 53, Hitlers vasaller i Sverige
  (Andra svenskar som talade i samma andra var tex.
  Sven Stolpe om Nazismen, Torgny Segerstedt hyllade Mussolini m m)
  Stefan Löfvens biologiska morfar, den värmländske högerextremisten Ludvig ”Ludde” Löfven (även Löfvens biologiska mor och mormor, var f ö inskrivna som medlemmar i det nazistiska lindholmspartiet).

 4. Ville-Valle

  …så har vi då äntligen Anders Forss fått en förklaring till dagens socialdemokratiska arrogans och maktfullkomlighet gentemot småfolket på golvet: Det genetiska arvet!
  Finns det något parti i dagens riksdag som har ett så brunt förflutet i nutid som socialdemokraterna. Det var mycket mer än lobotomi, men det är märkligt att inte ens du Anders Forss som ”vet allt om allt och om alla”, har upplyst allmänheten om denna brun och smutsiga tid i socialdemokratins historia. Märk väl bland mycket annat att Umedalens sjukhus skickade drygt 700 personer till att lobotomeras mellan 1947-1960. Och bland dem fanns många barn. Var sjätte lobotomerad avled och de som överlevde fick sina liv helt förstörda.
  Det genetiska arvet om arrogans och maktfullkomlighet kom i öppen dager med Olof Palme, överklassfjanten som låtsades värna om småfolket väl. Och som enligt många fick till slut vad han förtjänade.
  Och nu har vi dagens statsminister vars genetiska arv går tillbaka till nazismens brunaste historia. Arrogansen och maktfullkomligheten blommar som aldrig förr och Umeås socialdemokrater sitter på tåget och tävlar sinsemellan om vem som har det fetaste arvodet på skattebetalarnas bekostnad.
  OBS! Ni alla som har upplyst oss om socialdemokratins falska budskap och bruna historia ska ha ett stort TACK!

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Umedalens_sjukhus
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16895481.ab

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det som hänt historiskt hände därför att dåtidens vetenskapsmän och dåtidens vetenskap stod för den linjen – I dag har vetenskapen utvecklats vilket den alltid kommer att göra och om 50 år kommer mycket av det vi tillämpar idag att vara förändrat och av dåtidens människor anses underligt och fel,

   • Krister

    Samma retorik använde de som ställdes till ansvar för nassarna krigsbrott i WW2. Från soldater till generaler.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     På inget sätt Krister – När de rättegångarna genomfördes var tiden densamma som under kriget.

  • Krister

   Han kunde ha sagt mer tex citerat Myrdal:s:

   De unga socialdemokraterna Alva och Gunnar Myrdal kom 1943 ut med boken Kris i befolkningsfrågan där man bl.a. ansåg att den då gällande steriliseringslagen inte gick tillräckligt långt för att få fram ” bättre människomaterial”. De ansåg att det föddes allt för många ”lågvärdiga individer”, och krävde att man skulle sortera ut de livsodugliga individer för att sterilisera dessa.

   De blev S ideologer.

   • andersforss (inläggsförfattare)

    Varje tid har sin tro baserad på den forskning som gällde vid den tiden – Så har det alltid sett ut och kommer det att se ut även i framtiden.

    Det du nämner tillhör således historien och är inget vi ägnar oss åt idag.

    • Krister

     ”Det du nämner tillhör således historien
     och är inget vi ägnar oss åt idag.”
     Var går gränsen tillbaka i tiden?
     1988, 1974, 1961, 1955, 1948, 1933.

     ALLA partier är ansvarigt för hela sin historia.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst är alla ansvarig för sin historia Krister och det vi ska titta till är vad man lärt av sin historia och vilka anpassningar man gjort till vetenskapens syn på saker och ting.

      Gårdagens händelser går inte att värdera med samma metoder som idag – Ska man värdera historiska skeenden ur ett etiskt perspektiv måste man jämföra det som hänt gentemot de etiska regler som gällde då.

 5. Johan

  Va bra att du kommit till insikt hur högkonjunkturen funkar om man läser mellan raderna några få fakta fel dock! Att om folk har pengar att handla för så ökar tillverkningen på grund av ökad efterfrågan. Då anställer företagen mer arbetare fler arbetare som har pengar att handla för. Mer produktion skapar jobb inte Sossarna! Fler arbetar och får sin lön från företagen inte från Sossarna! Fler betalar skatt som går till välfärden inte heller den från Sossarna.

  Kul att se att du utvecklas och lär dig saker hela tiden Anders.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är regeringen som indirekt skapar jobben Johan och då av de anledningar jag anfört i inlägget,

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag är redan fullt insatt Johan och att ändra på den lögn som länge ansetts som en sanning av debattörer som röstar höger är en av mina uppgifter – Därtill förklara på ett sätt som alla har lätt att förstå och ta till sig.

     • Johan

      Du får se vem som har rätt när konjunkturen svänger och ni står handfallna över antalet arbetslösa! Fast enligt dig så kommer den inte för det fixar Sossarna! Måste säga att det blir svårare och svårare att ta dig som seriös!

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Att konjunkturer svänger är naturligt Jonan och att det är så har jag aldrig sagt emot – Det jag vänder mig emot är borgerlighetens förklaring till att de alltid skulle tvingas regera landet i lågkonjunktur och att det är därför de misslyckats.

      Precis som jag säger i inlägget har politiken som förs betydelse för konjunkturens utveckling – Rätt politik kan stärka en högkonjunktur på samma sätt som fel politik kan fördjupa en lågkonjunktur.

 6. Leif Andersson

  Det du inte tar upp är att man även måste bromsa en högkonjunktur för att motverka överhettning vilket kan leda till fördjupad svängning åt andra hållet när lågkonjunkturen tar vid. Är precis detta vi ser i Sverige idag med negativa räntor i en extrem högkonjunktur och gratis att låna eftersom ansvariga politiker inte vågar avveckla ränteavdragen. Tydligen har dessa ingenting lärt av krisen från början på 90-talet.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Räntorna används för att skapa inflation och då av Riksbanken som är helt fristående från regeringen.

   Räntebidragen kommer att avvecklas när tiden är mogen Leif vilket jag berättat för dig många gånger vid det här laget.

   • Leif Andersson

    Dylika flumuttryck som ”när tiden är mogen” är helt meningslösa. Det enda som räknas är skarpa förslag i riksdagen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Precis men det finns ingen chans att få igenom ett sådant förslag med det parlamentariska läge vi har i riksdagen just nu.

 7. Bertil

  Hela det politiska spelet är felaktigt.
  Det är absurdt att tala om sänkta trösklar tiggeriförbud och att vårt gemensamma
  skäras ner på.

  Jag skyller egentligen allt på Nyliberalismen på USA Storbritannien på det som skedde när Reagan Thatscher kom i makt där har vi en del av problemet men så klart mycket annat.

  Visste ni att De svenska miljardärernas sammanlagda förmögenhet uppgår nu till 2076 miljarder kronor. Närmare 50% av BNP.

  ► År 2015 tjänade de fattigaste tio procenten tre miljarder kronor sammanlagt. Deras inkomst hade alltså minskat dramatiskt och utgjorde nu bara 0,068 procent av BNP.

  Det är således ganska enkelt påstå att Varken tiggeriförbud eller sänkta trösklar behövs Vi behöver inte ens fler jobbskatteavdrag som är riktade s´å att de med lägsta lön får mest i procent.
  Det gör dem ruinerade kort sagt enär mesta pengarna i kronor går till högre avlönade.

  Vad som behövs är enormt mycket högre skatter och en modern Castro ( han gav fattiga stöd)
  Den omvända utrensningen måste börja.

  Nu så rensas Svenska utsatta på pengar det är dags rensa åt det andra hållet
  HUR? Är av mindre betydelse. Vi behöver en Diktator som kan ge stöd åt fattiga.
  Vem som helst kan se detta håller inte.
  Det är bara en tidsfråga innan vår planet går under av ren girighet.
  Det kanske handlar om en mansålder eller några mansåldrar om inget görs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>