Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Varför ser Centern arbetslösa som förlorare när det inte stämmer?

Centerpartiet har länge varit det parti som skrikit högst vad gäller behovet av sänkta ingångslöner för att sätta människor i arbete – Skrik som säger mer om Centerpartiets människosyn än om deras förståelse av problemet.

Inget är mer fel än påståendet om att sänkta ingångslöner är lösningen på problemet.

Min tro är att det enda skälet till de tongångarna hos centerpartistiska företrädare grundar sig i en vilja att bedriva omvänd fördelningspolitik där man tar från de lågavlönade och ger till de högavlönade.

Att Centerpartiet står för den hållningen och den sortens politik beror sannolikt på att Annie Lööf fullt ut bejakat sin personlige ledarskapscoach Malin Dohlwitz-Strindlunds syn på att alla människor som inte är entreprenörer, egenföretagare, storföretagschefer eller toppolitiker är anse som förlorare och därför har mindre värde än de som lyckats.

Centerns syn på sänkta ingångslöner som lösning på matchningsproblemen på den svenska arbetsmarknaden är helt och rakt igenom felaktig.

Problemet sitter inte i höga ingångslöner utan i det faktum att de som är arbetslösa saknar tillräcklig utbildnings-/kompetensnivå för att kunna ta de lediga jobb som erbjuds inom LO-kollektivets avtalsområden.

Problemet stavas sålunda inte höga löner utan kompetensbrist och oavsett hur högt Centerpartiet och dess företrädare skriker efter lägre ingångslöner så kommer ett bejakande av de tongångarna aldrig att lösa de problem och utmaningar svenska företag har vad gäller att hitta kompetent arbetskraft.

Centerpartiet är sålunda ett direkt hot mot svenska företag, deras väl och ve och deras långsiktiga överlevnad på en konkurrensutsatt internationell marknad och i förlängningen som ett hot mot Sveriges position som välfärdsland.

Att Centerpartiets lösning och inställning utgör ett hot för svenska företags långsiktiga överlevnad beror på att den lösning Centerpartiet förespråkar för alltid kommer att cementera skillnaden mellan de arbetslösas kompetensnivå och den kompetensnivå svenska företag efterfrågar.

Vinner Centerns inställning gehör i en eventuell Alliansregering innebär den politik den inställningen leder till att vi endera måste importera arbetskraft alternativt stillasittande acceptera att företagen flyttar dit kompetensen de söker står att finna

Med det sagt är jag mycket tillfreds med att sittande regering ledd av oss Socialdemokrater insett att det är mer yrkesutbildning och högre kompetens snarare än sänkta ingångslöner som är svaret för att nå Europas lägsta arbetslöshet och samtidigt säkra den långsiktiga överlevnaden för de svenska företagen.

Sittand regering har avsatt 315-340 miljoner per år framåt för att stärka kvalitén och bredda utbudet inom den regionala yrkesinriktade vuxenutbildningen och som jag ser saken är det den åtgärd som kommer att lösa företagens problem att hitta kompetent arbetskraft och därmed den lösning som innebär att svenska företags framtida konkurrenskraft tryggas.

I dagsläget finns det på fler lediga jobb för varje arbetslös inom LO-yrkena att välja på än någonsin under de sista 20 åren enligt Arbetsförmedlingen – I det läget är svaret inte sänkta ingångslöner utan stärkt kompetens hos de arbetssökande

Att vi som samhälle säkerställer att kompetensnivån hos de som är arbetslösa lever upp till den kompetensnivå som landets företag efterfrågar så att de fritt kan söka bland dessa lediga jobb löser problemet – Då tillskillnad från Centerpartiets lösning med lägre lön för de grupper partiets ledning ser som samhällets förlorare.

Hade Centerpartiet och den forna Alliansen på allvar varit intresserade av arbetsmarknadspolitik snarare än av en omvänd fördelningspolitik som tar från lågavlönade och ger till högavlönade hade problemen med arbetslösheten lösts redan under deras 8 år vid makten.

Att sittande regering satsar 315 miljoner extra 2018 och 340 miljoner per år från 2019 och framåt tillsammans med 50% högre anslag till de kommuner som anordnar dyrare yrkesinriktade utbildningar inom t.ex. restaurang och livsmedel, snickeri, bygg och industriteknik inger hopp.

Att regeringen genom praktisk handling bejakar att vägen framåt stavas utbildning när verkligheten visar att det finns fler lediga jobb per arbetssökande att söka än någonsin under de sista 20 åren är logiskt och påvisar att vi Socialdemokrater till skillnad från Centerpartiet inte ser den som är arbetslös som en förlorare utan snarare som en förnyelsebar resurs.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

46 kommentarer

  1. Erik

    Vårt land har för det mesta haft relativt hög arbetslöshet för ungdomar. Det började redan efter oljekrisen år 1973. Alliansen gjorde vad den kunde för att öka utbudet av arbetskraft vid skiftet år 2006. Jobbskatteavdrag. Lägre arbetsgivaravgifter för ungdomar yngre än 26 år. Det var ju inte alldeles ”klockrent” efter socialisterna period från år 1994 till 2006. Trots en hygglig period gällande konjunkturen från år 2001 till år 2008 kunde inte regeringen Persson mer än ”stämpla” ut folk från arbetsmarknaden. Så här i efterhand skulle jobbskatteavdraget tillkommit redan i början på 2000-talet. Alltför många nyanlända genom åren haft svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. När det gäller utbildning finns det ingen politiker som motsätter sig detta. Men för att komma ifrån en etableringsfas på tio år eller mer för en nyanländ behövs också lägre ingångslöner. Två tankar i huvudet samtidigt med andra ord

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det behöver inte ta 10 år att introducera en nyanländ Erik – Den processen klaras mycket snabbare än så och det behövs inga sänkta ingångslöner för att sätta dem i arbete utan bara ett säkerställande av att de får utbildning till rätt kompetensnivå.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders skriver raljerande ”Det behöver inte ta 10 år att introducera en nyanländ Erik – Den processen klaras mycket snabbare än så”

        Nja, efter nästan 10 år så har hälften fått någon form av arbete…
        Denna tid ökar snabbt, dvs det du påstår har ingen som helst koppling till hur det ser ut i verkligheten och har gjort så i årtionden.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du pratar om det som hänt historiskt medan jag pratar om framtiden Jonny – Det enda vi kan förändra är framtiden och min övertygelse är att vi kan klara integrationen på 3 år givet att integrationspolitiken är effektiv och fungerande.

          • Jonny Disenfeldt

            I ena vågskålen har vi verkligheten, en verklighet som den sett ut i årtionden trots insatser och åtgärder från tusentals erfarna politiker från olika partier och i den andra vågskålen har vi Anders Forss och hans ”övertygelse”…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I vågskålen finns även att det bara är framtiden vi kan förändra och det är det vi ska göra.

  2. Krister

    Jag hörde att staten skulle anställa dessa människor på extrajobb inom myndigheter men det tycks inte bli av så varför skall företagen göra det? Om 10 ägg kostar 20 kr eller 10 kr så köper fler dom för 10 kr.
    Samma är det med arbetskraft.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt Krister – Att människor har rätt kompetens är betydligt viktigare än låga ingångslöner.

    • Bertil

      ”Om 10 ägg kostar 20 kr eller 10 kr så köper fler dom för 10 kr.”
      Skriver Krister.
      Låter logiskt. men tyvärr det funkar inte så.

      Det har prövats vid valet 2006 Då köpte folket en hel kycklingfarm och man tillsatte ett ägg som statsminister. Hånet och åtgärderna mot sjuka, arbetslösa, var densamma då som man försöker sig på nu.
      Men istället för sänkt arbetslöshet steg den.
      Det enda som sker är klassklyftorna ökar och fler problem uppstår.

      Jämlika löner, goda sociala skydd, god välfärd har visat sig funka bäst.
      Då är arbetslösheten låg, oron i Samhället låg och gemenskapen bättre.
      Med en stor gemensam sektor är alla dessutom rika så varför övergav vi nåt som var till nytta för alla.??
      Så har Sverige haft det för drygt 25 år sedan.

      Sedan dess har allt spårat ur fullkomligt. Det lär dessutom bli värre.
      De nyliberala ideerna. går ut på att Pengar ska samlas och när så sker så
      kommer så klart intresset för att konsumera, investera, på skam .
      Klassklyftor uppstår och pengar hamnar på ett ställe.

      Vad vi behöver är en Bytesekonomi.-
      EX: Eftersom alla behöver lite av varje kommer de att byta ved mot spadar, ved mot bröd, bröd mot tyg och så vidare. När alla känner sig nöjda och ingen vill ändra sitt utbyte har vi jämvikt. Alla kommer då att vara sysselsatta i den grad de själva önskar. Alla kommer att få en ersättning som svarar mot de andras värdering av deras produktion. Slutligen kommer alla att byta till sig den önskade mängden av de andras produktion. (Villkoren för och möjligheten att nå denna jämvikt visas matematiskt i den neoklassiska teorin.)

      Säg nu att de personer som tillverkar spadar blir besatta av att samla på sig så mycket ved som möjligt. De byter bara en del av sina spadar mot den nödvändiga mängden bröd. Alla andra spadar de tillverkar använder de för att byta till sig ved. Detta minskar efterfrågan på möbler och tyg, vilket gör att några av dem som producerar möbler och tyg blir arbetslösa. Nu händer två saker i denna bytesekonomi. För det första kommer den ökade efterfrågan på ved att höja dess pris. En del av de andra personerna i denna ekonomi kommer då att välja att efterfråga mer möbler och tyg eftersom ved blivit så dyrt, vilket kan sysselsätta några av de arbetslösa möbel- och tygtillverkarna. För det andra måste produktionen av ved öka och då kan de återstående arbetslösa få sysselsättning inom vedproduktionen.
      I en bytesekonomi kommer ett skifte av efterfrågan från en vara till en annan vara att tvinga fram en förändring i sysselsättningen. Men totalt kommer det, när anpassningen är genomförd, att krävas lika mycket arbete som före förändringen.

      • Krister

        Man köpte ett ägg, stekte det och placerade det på en macka.
        Det kallas förädling medans S köper ägg efter ägg och låter dom ruttna i ett kylskåp där inte behöver förvaras utan gör det bäst i rumstemperatur.

  3. Bergis

    ”I dagsläget finns det på fler lediga jobb för varje arbetslös inom LO-yrkena att välja på än någonsin under de sista 20 åren” Det stämmer inte eftersom arbetarna pga bostadsbristen inte kan flytta till ett annat jobb. Före detta bondepartiet centern finns inte längre. Centern är idag ett parti för nyliberaler som utnyttjar politiken för egen vinning.

    • Leif Andersson

      Precis som Stefan Löfven förstår inte heller Anders Forss vikten av en fungerande bostadsförsörjning för att förbättra matchningen mellan arbetstillfällen och arbetskraftsreserven.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Jag har full förstående för att bostadsförsörjningen är av yttersta vikt Leif – Det är därför jag sedan länge både motionerat om och propagerat för ett återinförande av bostadsförsörjningslagen.

        • Leif Andersson

          Verkligen, jag har aldrig läst ett enda ord av kritik från dig mot Löfven för att han gett den viktiga bostadsministerposten till Miljöpartiet som helt saknar kompetens inom området. Dessutom var den tidigare ministern som fick avgå pga samröre med islamister totalt oduglig medan den nuvarande mest är usel. En sådan central post ska självklart bemannas med ett av de mest erfarna statsråden från det största regeringspartiet.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag låg bakom kritiken som avsatte den förre bostadsministern och i den kritiken kritiserade jag även mitt eget parti,

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är FK och inte partiet som gjort bedömningen Krister vilket framgår i reportaget och det finns självfallet ingen logik alls i detta – Min uppfattning som Socialdemokrat är att vi som samhälle ska lita på sjukskrivande läkare och dennes bedömning för hur lång tid rehabiliteringen kommer att ta i anspråk.

      • Patrik

        Hej Anders.

        Och vem bestämmer FK:s kriterier?
        Jag har alltid trott att det var regeringen och riksdagen.
        Tydligen så är det FK som själva bestämmer enligt Anders

        Med vänlig hälsning

        Patrik

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Regeringen utfärdar regleringsbreven till alla myndigheter men hur de regleringsbreven ska tolkas och hur det interna arbetet på en myndighet ska läggas upp för att leva upp till regleringsbrevens andemening bestämmer ledningen för myndigheten själva om så vitt jag vet och förstått saken.

          • Patrik

            Hej Anders

            Så med andra ord så tycker regeringen att det är bra när FK misstolkar regleringsbreven eftersom de inget gör för att korrigera FK:s misstolkningar.
            Eller kan det vara så att FK tolkar rätt och Sossarna och Miljöpartiet vill att folk som är sjukskrivna från jobb måste ta ett annat jobb i väntan på att bli frisk?
            Ytterligare ett bevis på att plånboken börjar vara tom pga resurserna behövs någon annanstans som kanelbullar till återvändande IS Krigare.
            Hoppas att du fortsätter att belysa den politik som S tycker bygger landet så att alla får se hur genomtänkt den är.

            Med vänlig hälsning

            Patrik

          • andersforss (inläggsförfattare)

            För mig är det självklart att regeringen bör ingripa genom att säga åt FK att de gör fel – Det utgår jag från att man kommer at göra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har läst debattartikeln och den är skriven av en person som är emot försäljningen och de åsikter som framförs i den står för personen som skrivit inlägget utan att ha bäring i något domslut.

      Därtill anför den som skrivit inlägget aktiebolagslagen som något som skulle förbisetts och en sak är helt klarlagd när det gäller kommunala aktiebolag och det är att kommunallagen alltid har tolkningsföreträde framför aktiebolagslagen – Med det sagt inlägget påvisar en felaktig slutsats.

      • Ville-Valle

        …hur var det nu med ”omoralisk skatteplanering”…? Ja visst ja, du Anders Forss var ju expert på att undanhålla skatt så att de rika blev ännu rikare på de fattigas bekostnad…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har full kunskap och insikt i hur man lagligt kan strukturera saker för att sänka skatter Ville-Valle där har du helt rätt.

  4. Jonny Disenfeldt

    ”kommunallagen alltid har tolkningsföreträde framför aktiebolagslagen”

    Var har du juridiskt stöd för detta Anders Forss ?

  5. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver ovan ”Jag låg bakom kritiken som avsatte den förre bostadsministern ”

    Aha, han avsattes alltså pga DIN kritik ? Får jag det svaret om jag frågar regeringsansvariga med ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag påstår inte att jag var ensam som kritiserade men väl att jag var en av kritikerna.

      • Jonny Disenfeldt

        Jo det var exakt det DU påstod när du skrev ”Jag låg bakom kritiken som avsatte den förre bostadsministern ””

        Att du höll med hundratusentals, kanske miljoner andra är en annan sak men det var inte vad DU påstod Anders…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag var en av de första som kritiserade och krävde ministerns avgång – Att det sedan följdes av oerhört många fler gav resultat och i och med det så fick denna avgå.

          Huruvida förtjänsten är min eller andras får vi sannolikt aldrig veta men att jag var bland de första som krävde ministerns avgång finns dokumenterat i blogg historiken.

          • Jonny Disenfeldt

            ”Jag var en av de första som kritiserade och krävde ministerns avgång ”

            Svar nej, ministern har kritiserats långt tidigare, bevisa ditt påstående ”Jag låg bakom kritiken som avsatte den förre bostadsministern ” eller erkänn att det var en lögn.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag anför det jag anför Jonny och så vitt mig anbelangar så tillhör jag pionjärerna bland de som aktivt drev på för att få vår förra bostadsminister avsatt.

  6. Bertil

    För att återgå till ämnet så är sänkta trösklar en klar idioti. Därmed skulle
    Arbetslösheten stiga varje gång löner
    stiger.

    Arbetslöshet har alltid funnits, det lustiga var att den var lägst när A-kassan var som högst. Samt att jämlikheten var som jämlikast.

    Många kommer då säga att inflationen var hög. Ja vadå det var bara på prylar.
    Bostäder var billiga men maten var dock relativt dyr men inte mycket dyrare än idag matindlationen har också varit hög idag.

    Idag är bostäder kort sagt omöjlig erhålla för den som inte kan slänga upp minst 150 000 i kontantinsats för en liten etta. Så inflation på det viktiga bostad är värre idag.

    På mat var det lite mer inflation före -90
    före 90 kostade en korvring ca: 20 kr/kilot
    Idag det dubbla ungefär.
    En bostad kunde kosta 50 000 idag kostar samma en miljon och uppåt.

    Så idag har vi både hög inflation på det nödvändiga dåliga sociala skydd och låglöner som man vill försämra.

    Idag har pengar inte skapats genom arbete utan genom spekulation.
    En kort sagt vansinnig politik som minskar jobben och sänker reallöner.

    Så återgå till den politik som var före -90
    Vore inte helt fel. Men det är så klart en utopi.
    Istället måste politiken lösa klassklyftorna.
    Det göres absolut inte med sänkta trösklar och bidragstak.
    Bevisa det i så fall!!
    Snacka går bra men bevisa nåt göres aldrig.

    • Jonny Disenfeldt

      Bertil – Arbetslösheten är nästan obefintlig om vi tittar på svenskar födda i sverige av två svenska föräldrar … arbetslösheten är numera ett migrationsrelaterat problem, vet du inte det ?

      Inflation var hög på prylar ? Nej, tvärtom t.ex elektronik är billigare än någonsin trots inflation.

      Du får trösta dig med att din korvring och ett helrör vodka trots allt inte kostar så mycket och det mesta av helröret är ju skatt som går tillbaka till staten. Tack för dina bidrag Bertil !

  7. Bertil

    Ingen är värd så lite som vad lägsta A-kassa ger eller vad en låglön ger. I gengäld är ingen värd 300-400 miljoner som en hockeyspelare kan vara värd.

    Det är bara inse fördelningen av de samlade resurserna är allvarligt felfördelade. Sen försvaren för att ex: sänka låglöner är ju skrattretande liksom det är skrattretande med motsatsen till höglöner.

    Man är ju bara hjärntvättad om man anser ingångslöner ska sänkas.
    Politiker har större problem brottas med och då ska man börja i topplönernas visste.

    Jag anser de politiker som för fram att ingångslöner ska sänkas, de har inget i politiken att göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.