Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Låt oss växla upp och sätta alla arbetslösa i arbete.

Att regeringens politik för att sätta människor i arbete fungerar som avsett ser vi med all tydlig önskvärdhet i den sjunkande arbetslöshetssiffrorna – Att ungdomsarbetslösheten är rekordlåg och att 90-dagars garantin för unga äntligen fungerar är andra bevis för att rätt sorts politik sätter människor i arbete.

Trots det kvarstår två problem:

  1. Att landets företag skriker efter arbetskraft som inte finns  – I vart fall inte med den kompetensnivå företagen efterfrågar.
  2. Att många vuxna, ungdomar och nyligen invandrade som saknar godkänd gymnasieexamen och som står utanför arbetsmarknaden har svårt att ta sig in på densamma på grund av sin kompetensbrist.

Med den kunskapen på bordet och i samklang med LO:s utspel om att låta de som gör arbetspraktik för att erhålla rätt kompetens ska göra så med lägre lön för att komma i arbete tycker jag det är dags att vi Socialdemokrater tar ett ännu större helhetsgrepp om situationen.

Når vi tar detta helhetsgrepp bör vi väga in att vissa av de YA-utbildningar som finns i nuläget fungerar mycket bra vad gäller att utbilda arbetslösa till rätt kompetens och göra dem anställningsbara i yrken där det råder brist på arbetskraft.

Det faktum att många arbetslösa fått jobb denna väg gör att det är dags att vi bygger ut dessa YA-utbildningar radikalt i samarbete med landets företag samtidigt som samhället tar en större samhällskontroll över YA-utbildningarna.

Därtill att vi till YA-utbildningarna fogar studier i svenska språket upp till den nivå som krävs för att klara av det arbete man utbildas för att utföra och i förekommande fall de delar av gymnasiekompetensen som är nödvändiga för arbetsuppgifternas utförande.

Kan vi uppnå detta så har vi gjort både företagen som efterfrågar arbetskraft och samhället en stor tjänst.

Att människor inte initialt får en fullvärdig gymnasieutbildning för att sättas i arbete ser jag som ett mindre problem då min avsikt är att vi parallellt med att människor arbetar och försörjer sig själva ska vidareutbilda och kompetensutveckla dessa vidare enligt den modell jag skrivit om tidigare.

För den som inte läst det inlägget handlar det schematiskt om att företag i stället för att permittera och avskeda i tider av arbetsbrist kompetensutvecklar sina anställda på statens bekostnad och mot slopade arbetsgivaravgifter mot att företagen behåller den som anställda och fortsatt betalar lön under utbildningstiden.

Den insikten och det påstående grundar jag på att arbetslivet framgent kommer att vara ett livslångt lärande på ett helt annat sätt än det varit historiskt och att staten och samhället därför måste ta på sig delar av kostnaden för det livslånga lärandet.

Vis av livserfarenhet vet jag dessutom att man kan lära från historien och använda den kunskap man får av den till att spå in i framtiden med rätt stor träffsäkerhet. Historien upprepar sin nästan alltid om än i en något annorlunda form. Dock kan man genom att ha bra koll på sin historia förutse hur framtiden kommer att utvecklas.

Min uppfattning är därför att det nu är rätt läge att damma av gamla AMS och AMU och samordna dem i en organisation sammanlänkad med Arbetsförmedlingen och göra den organisationen till huvudman och utförare av alla framtida YA-utbildningar och framtidens kompetensutveckling.

Genom att skapa en statligt ägd och kontrollerad specialistorganisation för detta får vi en huvudman för hela ledet vad gäller kompetenshöjning via arbetsmarknadsutbildningar/YA-utbildningar och arbetsskapande åtgärder – Detta samtidigt som vi sätter människor i meningsfull sysselsättning och arbete.

Får jag bestämma ska denna huvudman med hjälp av egen anställd personal hantera hela linjen från arbetslöshet till arbete med tillhörande kompetenshöjande utbildning för att bli anställningsbar där så krävs.

Detta ska ske med hjälp av medarbetare som via god förankring i näringslivet kan utreda företagens och organisationernas framtida behov av arbetskraft tillsammans med den kompetens som behövs för att klara av arbetsuppgifterna.

När detta är utrett och klart ska organisationen se till att skräddarsy utbildningar som svarar mot de nuvarande och framtida behoven hos landets företag och placera arbetslösa i dessa utbildningar för att säkerställa svensk industris framtida behov av kompetens och arbetskraft.

Alla utbildningar ska sedan i egen regi drivas och utformas av denna nya huvudman hand i hand med näringslivet som tillhandahåller nödvändiga praktikplatser mot att de behöver betala lägre lön under utbildningstiden i enlighet med LO:s förslag.

Tittar vi på Sveriges historia så kan vi finna att Sverige som land varit mest framgångsrikt i ett Internationellt perspektiv under de tider när staten och näringslivet jobbat hand i hand utan inbördes konkurrens.

Man kan kort och gott säga att det som behövs för en framgångsrik morgondag för Sverige stämmer överens med texten i sången av Ebba Grön som säger att ”Staten och kapitalet sitter i samma båt” – Kan vi acceptera ordningen att staten tillhandahåller utbildningen och företagen praktikplatserna har vi en vinnare.

För att tillse att detta inträffar vill jag väcka liv i AMU som ska stå för utbildningen och i AMS som ska stå för för praktiksamordningen och inkludera Arbetsförmedlingen i samarbetet.

För mig är det uppenbart att AMU och AMS behövs mer än någonsin och att saker fungerar bäst när staten/samhället och näringslivet jobbar hand i hand utan inbördes konkurrens.

Svenskt näringsliv behöver och kommer att uppskatta en stark offentlig sektor som klarar av att förse dem med framtida arbetstagare med rätt kompetensprofil. Detta systemet tillämpade vi historiskt med stor framgång och spår vi in i framtiden kommer så att bli fallet om vi tillämpar det igen i vår tid.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

64 kommentarer

  1. Olles brorsa

    Jag tror inte att du vet så mycket om hur svenskt arbetsliv fungerade innan du kom tillbaka till Sverige. Du förespråkar nu en rent stalinistisk modell, där ”samhället” ska bestämma enväldigt över både företag och arbetssökande. Du har inte en susning om hur illa AF har behandlat och alltjämt behandlar arbetslösa. Du har okritiskt anammat begreppet ”icke-anställningsbar”, trots att du med dina vistelser i andra länder borde ha sett åtskilliga exempel på att personer som inte ens anses ”anställningsbara” i Sverige, har klarat t.o.m. avancerade arbetsuppgifter. Alla, som över huvud taget har rätt att arbeta i Sverige är naturligtvis anställningsbara. Att alla inte får användas till vissa arbetsuppgifter medför naturligtvis inte att de inte ens får anställas.

    Det är dessutom en grundprincip i svensk arbetsrätt att arbetsgivaren har rätt att fritt ANTAGA och avskeda arbetare samt leda och fördela arbetet, med endast de inskränkningar som dikteras av skyddet för de anställda samt fackföreningarnas förhandlingsrätt. Det är i själva verket denna princip som är grunden för fackföreningarnas förhandlingsrätt och den s.k svenska modellen.

    Ditt förslag innebär en ytterst allvarlig inskränkning av arbetsgivares rätt att fritt ingå anställningsavtal, och kommer därmed att utestänga massor med svenska medborgare samt personer med såväl permanenta som tillfälliga uppehållstillstånd från möjligheten till försörjning genom eget arbete. Det är en himmelsvid skillnad mellan vad du ”vill'” och hur det kommer att bli i praktiken. Det är dessutom allvarligt att du vill frånta företagens deras rätt och skyldighet att själva ta ett ansvar för sin personalutveckling. Det kommer att skada svenska arbetsplatsers konkurrenskraft internationellt.

    Du adresserar inte ens grundorsaken till att vi har en stor (och i viss mån skickligt dold) arbetslöshet mitt under högkonjunktur: att den faktiska tillgången till arbetskraft är större än efterfrågan. Det är givet att arbetsgivare i den situationen försöker anställa den bästa arbetskraften, vilket drivs på ytterligare av att varje nyanställning är som ett lotteri, som kan stå arbetsgivaren mycket dyrt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ser inte att mitt förslag skulle åsidosätta något alls Olles brorsa – Det fungerade historiskt utan att bryta mot några regler och det kan det göra igen om vi återinför det och anpassar det till vår tid.

      Jag ser ingen som ”icke anställningsbar” – Snarare ser jag alla som anställningsbara bara de får rätt introduktion till de arbetsuppgifter de är tänkta att utföra.

      Att jag sedan efterlyser en modell där företag och samhället kan leva i symbios med varandra och dela på ansvaret vad gäller kompetensutveckling ser jag som en sund idé då motsatsen är att företagen utan ett sådant system skulle välja att avskeda/permittera och därmed kasta ut människor i arbetslöshet.

      Att få behålla sin lön och erhålla kompetensutveckling på samhällets bekostnad är både ekonomiskt riktigt och ett sätt att säkerställa att företagen har kompetent personal när konjunkturen vänder.

      • Olles brorsa

        En arbetsförmedlare ska ha endast två uppgifter,
        1) att skaffa fram den arbetskraft som en arbetsgivare efterfråga och behöver.
        2) att skaffa jobb åt långtidsarbetslösa och de, som p.g.a. funktionshinder riskerar att bli det.

        Varje tänkande människa inser lätt att dessa två uppgifter kan komma i konflikt med varandra. Därför måste mycket stora krav ställas på arbetsförmedlarens skicklighet, kunskap om den arbetssökande och om det lokala näringslivet och vilka krav förekommande arbetsuppgifter ställer. I detta syfte måste arbetsförmedlaren ha tillgång till sekretessbelagda uppgifter om den arbetssökande, som dock själv ska ha den fulla bestämmanderätten om vilka sekretessbelagda uppgifter som får lämnas ut till arbetsfömedlaren. Arbetsförmedlaren ska vara en ”säljare”, som kan identifiera ’köparens” (arbetsgivarens) behov, och dessutom ha en god portion övertalningsförmåga. samt vara seriös.

        Om man duger som toppsäljare i ett privat företag, som är månar om att alla kunder ska bli stamkunder, har man en stor chans att lyckas även som arbetsförmedlare. En bra säljare i det privata, måste sälja i stort sett allting som finns på lagret, även de mindre efterfrågade varorna, så att inte firman tvingas skriva ner värdet på dem. Och även den, som har köpt de varorna, ska vara nöjd. Därmed inte sagt att personer, som ligger mer åt det byråkratiska hållet inte behövs inom arbetsmarknadspolitiken.

        Byråkrater, ”paragrafryttare” behövs för att göra objektivt korrekta bedömingar av arbetslösas rätt till fortsatt a-kassa, av arbetsgivares rätt till lönebidrag för anställning av funktionshindrade, av arbetssökandes rätt till utbildningsbidrag för att kvalificera sig till de jobb, de vill ha, samt, arbetsgivares rätt till de subventioner, som politiker vid var tid kan bestämma. Jag är visserligen motståndare till floran av subventioner för anställning av fullt friska personer, men kan ju inte bortse från att de förekommer.

        Detta talar för att servicefunktionen (själva arbetsförmedlingen) och myndighetsfunktionen ska vara två hett skilda verksamheter, med skilda organisationer och skilda karriärvägar. En arbetsförmedlare kan mycket väl ha en prestationsbaserad lön (Ju fler varaktiga anställningar som kommer till stånd…), medan byråkraterna ska ha en fast lön, oavsett om deras beslut gillas eller ogillas av ”klienterna”

        Om detta blandas ihop finns en risk att allt återgår till det gamla (som fungerade jättebra enligt Anders, men i själva verket upplevdes som en grov förnedring av de arbetslösa och var ett irritationsmoment för arbetsgivarna, genom att arbetsförmedlarna börjar utöva makt över de arbetssökande. Jag har själv upplevt dessa som arbetslös under en period och har hört det från massor av arbetslösa, som t. o.m har tvångssjukpensionerats för att inte vara till besvär, för arbetsförmedlingen. ,

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag håller i stort med – Därtill ska det finnas ytterligare en uppgift – Att se till att de som står långt från arbetsmarknaden får den kompetensutveckling/utbildning de behöver för att komma i arbete.

          Det är i det arbetet jag vill använda AMU och AMS.

      • Olles brorsa

        Jag har hört det från min halvbror, som har jobbat på arbetsförmedlingen, trots att han inte hade några som helst förutsättningar att jobba som ”säljare”, med sin bakgrund som handläggare av socialbidragsansökningar på kommunen och sedan på Försäkringskassan. På AF var hans uppgift att sortera om de arbetslösa i olika datafiler, det var allt för jobbsökarkurser och övningar i bättre självförtroende till makramékurser och till andningsövningar enligt zenbuddismens principer. Varje gång en ”åtgärd” var avklarad, skulle den arbetslöse placeras i en ny ”åtgärd” och stod då naturligtvis inte till arbetsmarknadens förfogande.

        Jag har självfallet inget emot AMU, YA- och bristyrkesutbildningar, och allt vad de kallas, men vill ändå framhålla att arbetsgivarna måste ha huvudansvaret för sin egen personalutveckling och den företagsanpassade utbildningen. Dessa utbildningar, som från början var avsedda som en hjälp till de arbetslösa, har alltmer utvecklats till en smygsubvention till näringslivet, som utan att själva ha investerat i arbetskraften, har alldeles för lätt att säga upp övertalig personal.

        Gränsen mellan samhällets och företagens ansvar måste redas ut. Bristyrkesutbildningar är för övrigt en mycket bra sak, eftersom de vänder sig till personer, som redan har jobb, men vill ha ett mer intressant och förhoppningsvis även bättre betalt jobb. Tack vare bristyrkesutbildningarna blev jobb lediga för de som var okvalificerade till de intressant och bättre betalda jobben.

        Bristyrkesutbildningarna var ofta ett ”snabbpår” för personer, som redan hade en grundläggande branschkännedom, genom att ha arbetat i lägre befattningar inom samma eller närliggande branscher. Men dessa utbildningar förbättrar ju i stort sett bara de utbildades konkurrenskraft gentemot övriga arbetssökande, och bidrar därigenom till ganska få helt nya anställningar.

        Grundproblemet, att den tillgängliga arbetskraften (om vi även räknar in den dolda arbetslösheten) vida överstiger efterfrågan på arbetskraft, förblir i stort sett olöst. De politika partierna och blocken bjuder över varandra med ”patentmediciner”, som redan hr prövats flera gånger om under olika fantasifulla benämningar, utan att ha gjort någon nytta. Början till lösningen av ett problem är att erkänna att problemet finns.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inga problem med att erkänna att det finns problem – Det har jag sagt sedan länge och det största problemet är att arbetsgivarna har lediga platser men ingen med rätt kompetens att besätta dem med.

          Det är där mitt förslag kommer in genom att jag vill skola in de som är arbetssökande i yrket så at de kan erhålla den kompetens de behöver för att klara de arbetsuppgifter som ska utföras.

          Den andra delen av mitt förslag handlar om att vi ska skapa ett system som innebär att företagen avstår från at permittera människor i tider av lågkonjunktur eller bristande orderingång som finns från tid till annan. Här är min uppfattning att staten kan bära kostnaden för utbildningen/kompetensutvecklingen och därtill efterskänka arbetsgivaravgifterna under utbildningstiden så länge arbetsgivarna/företagen fortsätter att betala lön till den som kompetensutvecklas istället för att permittera eller avsätta densamme.

    • Bertil

      ”Ditt förslag innebär en ytterst allvarlig inskränkning av arbetsgivares rätt att fritt ingå anställningsavtal, och kommer därmed att utestänga massor med svenska medborgare samt personer med såväl permanenta som tillfälliga uppehållstillstånd från möjligheten till försörjning genom eget arbete.”

      Intressant inlägg av Sign Olles brorsa.

      Men måste Arbetsgivarna ha större makt än vad de har idag. problemet är väl snarare att storföretag och den makt som vi dessutom ser öka blir en fara för både andra små, medelstora företag, samt så klart arbetstagarna. Ansvaret för arbetslösheten ska både stat och arbetsgivare ta . D.v.s bägge är motorn i Samhället. Arbetsgivare och stat i symbios ska se till att de bästa villkoren blir för alla parter.
      Så är det inte idag. Staten har för små resurser. det i sin tur medger att arbetsgivare ”driver” med arbetstagarna. Man låter arbetstagarna ta konkurenssituationen åt både företaget och sig själva. Detta medan vinster och vinstmaximering är det enda företagen bryr sig om. Jag töänker då mest på storföretag men sen sker resten i fallande skala där den lille företagaren kort sagt är som vilket arbetstagare som helst.

      Att AMU och AMS är ett bra sätt skapa utbildat folk skapa meningsfull sysselsättning utbildning råder ingen tvekan om. Även Samhall har haft tidigare en oerhört viktig funktion. Idag är allt detta i spillror och den arbetskraft som sign Olles brorsa tänker på kastas hit och dit och får ingen kunskap om hur Sverige funkar. Privata arbetsgivare anställer dem inte heller därmed är det staten som måste ta hand om dem .
      Så sker inte idag på ett tillfredställande sätt.

      Sign Olle brorsa skriver: ” att varje nyanställning är som ett lotteri, som kan stå arbetsgivaren mycket dyrt.”

      Du glömmer arbetstagaren en anställning kan stå en arbetstagare dyrt också. Dåliga arbetsgivare som driver härskarteknik och förtrycker anställda , där dessa sedan får svårt erhålla annat jobb.
      det är bara ett litet ex. på hur arbetsgivare idag nyttjar sin makt när Alliansregimen slog sönder fackföreningen och även symbiosen med A-kassan som även den blivit förstörd.
      Det är även det som gett upphovet till klassklyftor.

      Arbetslösheten är idag betydligt lägre än då alliansregimen styrde, trots deras gnäll före valet om massarbetslösheten. Att sen invandrare flyktingar inte direkt eller alltid kommer i jobb är
      inget märkligt,. Små babysar kommer inte i arbete heller direkt det dröjer 18-25 år innan dessa kommer i jobb.
      Det viktiga är idag inte att alla har arbete,. det viktiga är att alla har en vettig försörjningsinkomst.
      kapitalet har inget intresse av att anställa utan precis tvärtom de investerar i företag för att få bort arbetskraft. Så länge det är så ska det även kosta idag är den kostnaden alldeles för låg.

      Utbildning och åtgärdsjobb m.m är helt rätt. Privata företag de söker efter en elit och
      kräver en elit. Därför är det viktigt att olika vägar finns som stat erbjuder och det ska den elitiserade arbetsgivarna betala .
      Fram med mera AMS. AMU, Samhall utan vinstkrav. utbildning praktiska samhällsjobb är vad de kan syssla med. Alla ska ha rätt till en lön på idag där ribban är lagd på ca: 26000 kr/ det är vad minsta lön eller bidrag ska vara.

        • Olles brorsa

          Svar till sign Bertil: Arbetsgivarna ska inte ha mer makt. De ska ha mindre makt. Det är min åsikt. Men om vi ska inskränka arbetsgivarnas makt, får vi passa oss så att vi inte sågar av den gren vi själva sitter på. Som jag skrev är ägarens rätt att bestämma över sitt eget företag, en förutsättning för fackföreningens förhandlingsrätt. Otch för det andra är arbetsgivarens rätt att fritt antaga arbetskraft en förutsättning för arbetssökandes rätt att få jobb, utan att detta hindras av någon utomstående part. Det går nog att finna många exempel, åtminstone från andra länder, på att diskriminerade personer till slut har fått jobb hos någon sympatiskt inställd arbetsgivare. Vi kan här bara tänka på hur nazistregimen i Tyskland förbjöd icke-judar att handla i butiker som ägdes av judar.

          Du skrev att jag har glömt att en ny anställning kan vara ett lotteri även för den anställde. I synnerhet om denne har slutat på det tidigare jobb. Det har jag naturligtvis inte glömt. Men varken tiden eller utrymmet räcker till för att skriva om varenda aspekt av ämnet. Provanställningarna är ett gissel för både arbetsgivare och anställda. Även för arbetsgivarna, för att de lurar sig själva att tro att de kan kringgå problemen med en provanställning. Med en bättre fungerande arbetsförmedling skulle provanställningarna kanske inte behövas.

          Jag har också fört fram att en ung människas första anställning borde vara i ett personaluthyrningsföretag. Då tar ju uthyrningsföretaget risken, och inte det företag som den anställde är uthyrd till. .

    • Olles brorsa

      Nyligen invandrare flyktingar har numera som regel tillfälliga uppehållstillstånd. Avsikten med de tillstånden är att de ska återvända hem, när tillstånden har löpt ut. Och då har de ju inte samma behov av jobb, som den som ska bygga hela sin framtid i Sverige, vare sig vi talar svenska medborgare eller om flyktingar med permanenta uppehållstillstånd.

      Att en del tillfälliga tillstånd med tiden kan komma att permanentas ändrar inte det, som borde vara en grundregel, att varje land i första hand har ansvar för sina egna medborgare, inklusive invandrare som blivit medborgare eller tillerkänts jämförbara rättigheter.De permanenta uppehållstillstånden fungerar ju som ett slags provisoriska medborgarskap, som efter en viss tid – om utlänningen själv så önskar – kommer att bytas ut mot medborgarskap.

      Detta är jämförbart med att adoptivbarn har samma rättigheter som föräldrarnas biologiska barn. Men inge familj bör anta fler adoptivbarn är familjen klarar av att försörja. Om nöden är stor, och famljen vill hjälpa fler barn, än den kan adoptera, så får det ske genom olika former av gåvor och välgörenhet.

      Konstigare än så borde det inte vara. Men detta hindrar inte alls att vi ger flyktingar med tllfälliga tillstånd utbildning och praktik, som de kommer att ha nytta av i hemlandet. Detta kan mycket väl vara en del av biståndet till krigshärjade länder till deras återuppbyggnad. Men vilken nytta har man av att kunna svenska i ett arabisktalande land, om inte ens behärskar arabiska särskilt bra? I hela världen talas svenska av knappt tio miljoner människor, medan arabiska talas av 450 miljoner. och de flesta instruktionsböcker är översatt till arabiska – inte till svenska.

      Vi ger dessa stackars flyktingar fullständigt motstridiga signaler: Samtidigt som de får avvisningsbeslut tvingas de lära sig ett”exotiskt” språk som de inte kommer att han nämnvärd nytta av i hemlandet. Man kan bli shitzofren för mindre, och många blir det.

      Arabiska är världens fjärde mest talade språk. Svenska kommer på först 96:e plats. Och dessutom är svnekanett språk i krafigt förfall, Det är ”shit” och ”fuck” i var och varannan mening.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Jag håller inte med om at meningen med de tillfälliga uppehållstillstånden nödvändigtvis behöver vara att den som har dem ska återvända till sitt hemland – I stället kan dessa när den som har dem skaffat sig arbete och egen försörjning leda till PUT och över tid till medborgarskap.

        I min värld bör alla som kan arbeta arbeta och att inkludera de med TUT i det begreppet tycker jag är självklart.

        • Olles brorsa

          Jag tror mer på vad Morgan Johansson, s, migrationsminister fram till den senaste regeringsombildningen, har sagt än på vad du säger. Du är ingen informationschef för vare sig regeringen eller det socialdemokratiska partiet.

          Morgan Johansson har sagt att det kommer att inträffa nya flyktingkatastrofer och att nya flyktingar kan komma till Sverige, och att platserna i så fall kommer att behövas till dem. Jag kan tillägga att västra Balkan-rutten verkar för tillfället vara stånd, och de flyktingar, som kommer över Medelhavet till Norduerupa har svårare att ta sig norrut ända till Sverige. Men det är ändå ett icke försumbart antal som kommer hit. Och hur EU kommer att kunna stå emot kommande flyktingtryck vet vi inte. Det var många som trodde att ”anstormningen” under hösten 2015 inte kunde ske, men den skedde.

          Dessutom tycker jag att du är djupt osolidarisk med de länder, som migranterna kommer från, och den majoritet av deras befolkning som bor kvar där. Du anser tydligen att vi har rätt att stjäla andra länders bästa arbetskraft, och göra våra egna arbetare arbetslösa på kuppen. Det har aldrig varit socialdemokratisk politik. Att ge flyktingar utbildning och praktik under vistelsen i Sverige, och sedan hjälpa dem med återetableringen i deras gamla hemländer, är en mycket bra form av bistånd till de länderna.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            jag tycker precis som tidigare att det är den som kommer som flykting som själv ska avgöra huruvida de vill stanna eller inte givet att de har uppehållstillstånd och egen försörjning.

        • Michael Rönnlund

          Det är bra så långt.

          Såg en diskussion idag mellan LO basen Thorwaldson och Björklund (L) på aktuellt där det framkom att för att få igång lättare arbete för flyktingar med låg kunskapsnivå ska arbetsgivarna stå för en del av inkomsten och staten en annan. Totalt 19000 kr.

          Vad som stör mig med förslaget framtaget mellan arbetsgivare, fack och regering är att denna inkomst är skattefri.

          Varför ska dessa nyinflyttade till Sverige ha bättre villkor än individer som mig själv med universitetsstudier och har arbetat snart ett helt liv?

          Jag är vänsterpartist men nån måtta får det vara. Ramaskriet om detta går igenom kommer vara enormt.

          Har jag fel i frågan rätta mig gärna.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag måste undersöka saken närmare för att kunna uttala mig men är inkomsten 19.000 kronor netto så håller jag med om att den vägen är fel väg att gå.

      • Bertil

        Intressanta och sakliga inlägg av sign Olles brorsa
        Jag behöver inte hålla med i allt men han ger oss tankeställare.

        ”Samtidigt som de får avvisningsbeslut tvingas de lära sig ett”exotiskt” språk som de inte kommer att han nämnvärd nytta av i hemlandet.” skriver Olles brorsa.

        Ja visst det är lite konstigt de ska sättas i att lära sig Svenska när de ska avvisas,.
        När de får tydliga uppehållstillstånd. Då bör de sättas i Svenskundervisning.

        Vore bättre de finge lära sig hur Sverige fungerar och förmedla det till sitt hemland.
        Kan vara det demokratiska systemet om socialismen, och om hur fackföreningar funkar och byggts upp. Som lärdom av arbetsgivare bör påtalas hur de via socialismen lärt sig samarbeta med arbetstagarnas Fackliga organisationer.
        Sen även påtala hur tokigt det blir när Allianspartierna tog över och klassklyftorna även ökade i Sverige. Låt den Svenska socialismen få mer reklam ut i världen.- Det var den som byggde det Sverige som nu fått förfalla genom nyliberalism och egoism skapat av rå kapitalism.

        Sånt borde de få lära sig.

        • Olles brorsa

          Ja, det är ju för tokigt med obligatorisk svenskundervisning för personer, som inte har fått permanent uppehållstillstånd. Och ännu tokigare förstås med svenskundervisning för personer, som redan har fått ett avvisningsbeslut. Denna undervisning används ju av svenska flykting-aktivister (vanligen medelåders svenska kvinnor, som är sexuellt attraherade av de unga männen med de vackra ögonen) till att skrämma upp dem med hur farligt det är att leva i Afghanistan. Ingen berättar sanningen, att det är ännu farligare i Sverige för en ung afghansk man – i synnerhet om han vistas här illegalt. Man kan inte jämföra med dödligheten hos den svenska genomsnittsbefolkningen. Knarket tar fler afghanska liv i Sverige än andelen afghaner som dör i krigen i Afghanistan. Visst händer det att självmordsbombare slår till i Kabul, men det är mest mot marknader och polisstationer, som är platser som man bör undvika. Men det skjuts i de svenska förorterna också, och de är svårare att undvika, om man är en nyanländ invandrare.

          Vad dessa unga män verkligen skulle ha nytta av att lära sig, är att tala dari med Kabul-dialwkt, som tillsammans med kunskaper i praktiska ämnen eller administration och ledarskap borgar för ett – efter afghanska förhållanden – välbetalt jobb med hög status, i Afghanistan. Om man dessutom talar dari med Kabul-dialekt, som talas av de flesta afghanska chefstjänstemän inom såväl offentlig som privat verksamhet.

          I hela världen finns fler människor, som talar dari än som talar svenska. Att människor, som inte ens är garanterade en framtid i Sverige, ska tvingas lära sig svenska i stället för något som de verkligen har nytta av, oavsett var de kommer att bo i framtiden,. är bara ett av de många utslagen av svensk själöverkskattning, men det är förstås väldigt lukrativt för svenskar som profiterar på ”flyktingindustrin” att förstöra andra människors framtid på det här sättet.

          Och allt för de ”hjälpsamma” svenskarnas egen självbild förstås, under Luther-jubileumsåret 2017. Luthers budskap var,som bekant (?) att man kan vinna frälsning endast genom att bekänna sina synder och bli förlåten genom Guds nåd, helt utan egna prestationer. Vilket hyckleri, när ärkebiskopen och prästerna går i främsta ledet för att visa sin ”godhet”, genom att ”bry sig om andra”, som snarare blir stjälpta än hjälpta.

          Ni ska veta att Olles brorsa inte hade haft några invändningar mot att de, som ska avvisas, får gå färdigt en utbildning i Sverige, om de bara hade skrivit kontrakt om att de efter avslutad utbildning ska återvända hem frivilligt och där starta egen verksamhet (bilverkstad, om de fått utbildning till bilmekanier) eller ta jobb inom den offentliga sektorn (om de fått en teoretisk utbildning). I båda fallen är dari- inte svenska – nyckeln till framgång.

          • Krister

            Jag läser även sånt jag inte gillar och så är jag också allmänbildad.Om Pocket Shop tar bort böcker för att de tycker författaren är rasist
            och 2 x S-ministrar tycker det är bra så är det illa. Jag får tankar om bokbrännare i 30-talets tyskland.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag kan förvisso läsa vad som skrivs men när allt som skrivs är fake news ser jag ingen anledning att ta mig tid at läsa det som skrivs där.

          • krister andersson

            Förmodligen att du påstår dig veta allt om vad som säga på Flashback, fria tider samt samhällsnytt trots
            att du själv medger att du aldrig någonsin har besökt dessa sajter. Frågan är du hur vet du detta?
            Eller är du som muhammedanen jag talade med som sa att söt- och saltvatten inte går att blanda, men sa jag du kan göra det i´köket väldigt enkelt, nej jag vet att det inte går det står så i koranen. Poängen är att han var inte ens villig att prova eftersom det hade bevisat att koranen hade fel som i så mycket annat. Du är tydligen av samma ull.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har tittat på dem för länge sedan för att bilda mig en uppfattning och det räcker för mig Krister.

    • Bertil

      svar till Krister
      Böcker som borde censurerats stoppats o.s.v Är Ayn Rands filisofier och
      fabler. Jag tror vi skulle haft en bättre Värld om hennes syn på politiken aldrig kommit fram.
      Det märkliga är att människor med stort hat mot svaga grupper är de som triumferar i politiken.
      Se bara Trump och även Reinfeldt. Men än värre med Hitler, Idi Amin o.s.v
      Världen styrs av dårar det kan man gott säga stämmer.

  2. Jonny Disenfeldt

    I en artikel basunerar Aftonbladets socialist Ingvar Persson ut regeringens propaganda om att den låga ungdomsarbetslösheten är den sittande regeringens förtjänst…
    https://www.aftonbladet.se/ledare/a/rLArJw/annie-loof-borde-be-de-unga-om-ursakt

    I en andra mer verklighetsanknuten artikel konstaterar Aftonbladets Lena Mellin att detta inte beror på regeringen utan helt enkelt (och logiskt) pga en oerhört stark internationell högkonjunktur samt att ungdomskullen är mindre än vanligt.
    https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/p6LdoG/rekordet-beror-inte-pa-lofven

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det viktiga är att ungdomsarbetslösheten är liten och att vi kan sätta även de övriga som står utanför arbetsmarknaden i arbete Jonny – Det är mot det målet mitt inlägg är skrivet och mitt förslag lagt.

    • Bertil

      Vem tror på Lena Melin. Aftonbladet är ingen socialistisk tidning längre.
      Den är till 91% borgelig men LO har 9% i den . varför man nu har det.
      Man kan läsa på vissa ställen där man skriver det socialdemokratiska Aftonbladet.
      herre Gud det är ju länge sedan Aftonbladet blev höger.

      Lena Melins åsikter ger jag inte mycket för.
      Ska vi ta den om hur Alliansen med reinfeldt ändrade massarbetslösheten till invandrig och ökad sysselsättning istället. Snacka om att bluffa och inte erkänna hur Alliansen misslyckades med
      arbetslösheten. Ändå skulle mirakelmedicinen vara att utförsäkra sjuka, och arbetslösa.
      Men arbetslösheten enbart ökade. Så det svammlas och man tar för sig och motiveringarna är så dåliga så lögner är det minsta man kan säga Alliansen höll på med.
      Nu är allt tydligt arbetslösheten har sjunkit detta trots flyjktingkrisen som USA orsakade.

  3. Fredrik

    Du föll i fällan Anders. Pang bom sa det. Precis som många andra oinsatta ”politiker” så föll du i fällan ordentligt. Det är så extremt roligt att du skrev just detta inlägg. Du börjar med att skriva att regeringens politik fungerar, att ungdomsarbetslösheten aldrig varit så låg och hyllningssången om regeringens duglighet bara fortsätter från din sida.

    Men Anders. Cykler. Allt går i cykler. Arbetslöshet är inget undantag och effekter av politiskt arbete kommer inte från en dag till en annan, och när sedan regeringen i ett år regerat med allianspolitik då de själva INTE har majoritet i Sveriges Riksdag så betyder det att de första reella beslut som den sittande regeringen gjort är sådant som implementerats under 2016. Alltså mindre än två år tillbaka i tiden. Det krävs längre tid än så för att statistiskt se förändringar, förvånande att man måste berätta detta för en ekonom – en fantastiskt bra ekonom dessutom om man får tro dig själv.

    Lägg därtill att antalet ungdomar i Sverige har aldrig varit lägre än idag. Så, då är det inte svårt att få ungdomsarbetslösheten neråt. Till och med den mest socialistiska eller konservativa regering hade lyckats med detta. Och detta är något regeringen vet, det är därför Anders de inte slår på stora trumman om deras fantastiska utmärkta arbete, just för att de vet att de kommer att få svar på tal från experter och politiska motståndare.

    De enda som använder kortsiktig statistik är du Anders. Och dem med dig, de som tror sig veta, men inte har en aning. Populism är ett bra ord i sammanhanget. Det du anklagar din stora antagonist SD för att alltid föra fram. Jag är absolut inte fan av SD eller deras politik, men när du använder samma metoder som SD – hur är du då olik dem i ditt sätt att föra fram din övertygelse? Jo, svaret är så klart att du är inte olik dem.

    Till sist, när man läser ditt inlägg om den svenska skolan för några dagar sedan och lärarnas situation i skolan så blir det mer och mer tydligt att du de facto inte för en socialdemokratisk ställning i den frågan. Att du kallar dig för socialdemokrat är en sak, men deras inställning till den svenska skolan ser vi i de stora överenskommelser som gjorts genom åren. Från läroplan 1969 till dagens läroplan. Palme, Fälldin m fl såg tydligt hur viktigt det var att just skolan skulle vara något som alla på den politiska skalan skulle vara överens om, att det var detta som politiker skulle sträva mot. Och så har det varit i snart 50 år. Men du vill inte detta, du vill göra skolan mer strikt, ta ifrån barnen bestämmande, ge lärarna mer makt och allmänt flytta tillbaka skolan till 1976. Ingen socialdemokrat jag pratat med under de senaste 20 åren vill ha tillbaka ordning och uppförande i skolan, absolut inte som ämne. Men det är tydligt att det är den linjen du vill gå.

    Missförstå mig inte, jag är ett stort fan av ordning och reda men skolans problem stavas inte mer makt till lärare. Det stavas – Skärp er föräldrar! När föräldrar använder skolan för uppfostrande ändamål, ja då borde vi istället prata om föräldrakörkort för att få skaffa barn snarare om att ge mer makt till lärare. Det är föräldrarna som sätter exempel till sina barn. Att få adoptera ett barn i Sverige innebär enorma utredningar, men dem som medicinsk kan skaffa barn behöver inga sådana. Börja där istället.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag går inte i några fällor Fredrik – Allt jag vill är att skapa system som sätter alla i arbete och som därtill klarar av att kompetensutveckla i tider av lågkonjunktur utan att den som har en anställning behöver förlora jobbet – Om inte det är politik byggd på socialdemokratisk ideologi vet jag inte vad som i sådan fall skulle vara det?

      Vad gäller skolan vill jag inte ha tillbaka ordning och uppförande som ämne – Däremot vill jag ha mindre föräldrainflytande och mer av tillit till lärarkollektivet och deras professionalism i skolan. Att den linjen fungerar och därtill bra tycker jag att bland annat Engelska skolan är ett bra exempel på.

  4. Olle

    Vi har nu sökt en lokalvårdare till mitt företag i 4 veckor,det går ut på att städa i våra produktionslokaler på heltid samt mindre enklare montage om tid finnes. Detta är en heltid med ingångslön ca 24 000, om montagekunskap finnes från början 26 000 .
    Var är de sökande ??
    Arbetsförmedlingen säger att de fixar detta men har inte hört av dom sen första kontakten för 6 veckor sen. Vari ligger problemet,var finns alla arbetslösa ??

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den frågan är helt relevant att ställa tycker jag.

      Har du några specifika krav i ansökan utöver det du nämnt som gör det svårare för arbetsförmedlingen?

      • Olle

        B körkort ,men det måste finnas arbetslösa med körkort.
        Det är nog överskriften som skrämmer ” Lokalvårdare” men lönen tycker jag är ok som ingångslön.Sen bör ju sökanden tänka på att andra arbetsuppgifter kan bli aktuella i framtiden. Nånstans ska man ju börja arbetslivet. Även butikspersonal är svårt att få tag på trots att de utbildas på plats ,är det till nån ”boutique” då finns det folk men inte till en vanlig mat butik.Så det sitter nog inte bara i utbildning kan jag konstatera.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har svårt att se varför arbetsförmedlingen inte skulle klara av att skaka fram en hel hög anställda med den lönenivå du erbjuder Olle – Ställ frågan till dem och ifrågasätt då den lön du erbjuder är rätt hög jämfört med lönen i många andra yrken.

          • Olle

            Får väl vänta någon vecka till och därefter analysera om AF gör vad de ska eller bara ”är på jobbet”.
            Och sen förväntar jag mig en hel klunga med sökande, vi är heller inte främmande för nyanlända, dock ska de kunna någorlunda kunskap i svenska och körkort. Men tror ändå titeln lokalvårdare skrämmer,

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Yrkestiteln borde inte skrämma som jag ser saken – Det viktiga är arbetsuppgifterna, arbetsbelastningen, lönen och anställningsformen som jag ser saken.

            Återkom gärna till frågan när du vet hur det gått och om ni fått den hjälp ni efterfrågat från arbetsförmedlingen.

  5. Bertil

    Jag är nog inne på samma tankegång AMS och AMU och statligt styrda utbildningar praktiskt som
    teoretirsk. Även Samhall bör återgå till tidigare ordning. Nu ska det vara vinstgivande, vilket är helt onödigt när Samhall kan nyttjas för att ge äldre som slitit hårt en värdig avslutning med vettiga löner.
    samtidigt som tempot inte behöver vara av konkurensutsatt snitt.
    Alla vill inte tävla men alla tvingas ha pengar för att överleva dagens samhälle.
    Då SKA alla ha pengar och kan man ge hundratals miljoner i lön för att jaga en puck. Ja då kan man åtminstone ge så vettig lön eller försörjningsinkomst så dessa kan nytta fullt RUT eller ROT
    vilket idag kräver en lön på ca. 26000-/ mån.

    Om inte alla kan nyttjka dessa korkade bidrag för överhet så då får man lära sig betala så alla kan nyttja det. Det bästa vore att alla finge ett bidrag för att nytta vissa utsedda tjänster.

    Det ska löna sig jobba och när så inte gör ska utbildning o.s.v gälla och a-kassa, sjukförsäkring ska inte handla om sjuktal och arbetslöshetssiffror i första hand utan vettiga försörjningsinkomster.
    Den som inte tror pengar finns den är väldigt genommanipulerad. Samhället dräller av enorma summor pengar. men vårt gemensamma är plundrat och det bör därmed fyllas på ordentligt så jämlikhet och orättvisor suddas ut.
    Det är för mesig och förljugen politik idag mot de som är utsatta och mycket av det får vi skylla USA på och att politiker blivit hypnotiserade av det landets orättvisa politik. Inte minst Reinfeldt var fullkomligt förtrollad och är förtrollad av USA-s politik. En sådan bör väckas upp från hypnosen.
    Amen!!

    • Olle

      Samhalls uppdrag är inte att tjäna pengar utan produkten är att få ut människor med nån typ av handikapp i arbetslivet igen. Inte förvara arbetslösa. Kravet på samhall är också att inte konkurrera med ”vanliga” företag ,finns misstanke om detta finns en skiljedomsnämd som utreder prisdumpning.

      • Bertil

        Nä tjäna pengar ligger inbakat i Samhall sen så är det även att slussa ut folk från Samhall. Så länge det handlar om att Samhall ska gå i vinst så kan man räkna ut resten. De som inte passar in hamnar istället på andra kommunala verksamheter där enkla jobb utförs och där de blandas bland arbetslösa grovt handikappade och de med andra problem. Lön handlar det ofta inte om utan försörjningsstöd, a-kassa, sjukersättning eller andra former av stöd.
        Så för att komma till Samhall krävs en viss arbetskapacitet sen kan i bästa fall företag hämta sin arbetskraft från Samhall.
        Samhall har inte det stöd man gav till ex: äldre som kanske inte kom in på öppna marknaden efter ex konkurser, nedläggningar, eller där man avskedat och undantagsregler gjort att äldre fått gå. Därmed kunde de på Samhall erbjuda ett värdigt arbetsavslut med ca: 5 Max 10% lägre lön än på öppna marknaden med liknande jobb.
        Men vad gör inte kapitalismen för skattesänkningar o.s.v. Jo man förstör verksamheter där människan kom i första rummet och vinstintresse i andra hand
        Samhall har inte den ödmjukheten idag utan bidrar till klassklyftorna och en ovärdig behandling av människor som är gjorda av kött och blod och bör behandlas som alla övriga.

        • Olle

          Då frågar jag dig Bertil som vet, hur mycket lägger staten i kronor för varje arbetad timme som Samhall utför. Svara mig på detta ,jag vet redan svaret men vet du ???
          Intressant att höra detta från dig ,och vet du hur det fungerar med tilldelning av timmar från staten.

        • Olle

          Bertil, Samhalls moderbolag är Regeringskansliet och Samhall gick minus med 175 miljoner 2016 .Så vinsterna är ju inte så stora direkt . 2014 gick de lite plus .

  6. Ville-Valle

    …i massor av blogginlägg har du Anders Forss kritiserat och kränkt i stort sett alla partier utom socialdemokraterna som du på ett falskt sätt hyllar även i detta blogginlägg. Du har ofta, nästan alltid, tagit upp partiernas bakgrund/rötter som en plattform för din kritik. Men hur kommer det sig att du aldrig tagit upp socialdemokraternas oerhört smutsiga rötter och den fruktansvärt smutsiga och näst intill kriminella värdegrund som partiets hela existens vilar på. Jag bjuder dig Anders Forss på den här länken så att du får mer kunskap om din politiska hemvist: http://politikfakta.se/tag/socialdemokratins-morka-historia/

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har full koll på vår socialdemokratiska historia Ville-Valle och den är allt annat än mörk utan blott och allena arbetarklassens kamp mot kapitalet.

      • Ville-Valle

        …ditt svar visar på vad det är för en sorts politik du drömmer om i din bruna socialdemokrati. Vilka drömmer du om att du ska få vara med och lobotomera/sterilisera under din politiska karriär Anders Forss…?
        Läs och begrunda:
        Under 42 år och åtta socialdemokratiskt ledda regeringar mellan 1934 fram till det borgerliga maktskiftet 1976 så steriliserade man cirka 63 000 människor på Statens institut för rasbiologi.
        De som steriliserades var så kallat “imbecilla, undermåliga individer, idioter, fallandesjuka (epileptiker), tattare, sinnesslöa, personer med lösaktigt sexualliv, homosexuella” och många andra för att skydda den svenska folkstammen och folkhemmet från degeneration. Man steriliserade människor av rashygieniska skäl, av folkhälsoskäl, för att kontrollera asociala och av ekonomiska skäl.
        De statsministrar som såg till att driva på steriliseringarna under alla dessa år var främst Per Albin Hansson (12 år) och Tage Erlander (22 år). Men även Olof Palme som såg till att driva institutet och steriliseringarna under sina första sju år som statsminister mellan 1969-1976. Nazityskland är det enda land som steriliserat fler människor än Sverige.
        Källa: som ovan

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag drömmer inte om att lobotomera och sterilisera men väl om att bygga ett jämlikare samhälle där alla människor har lika värde Ville-Valle.

          Det som hände historiskt hör ihop med vad vetenskapen vid den tiden tyckte var rätt baserat på den forskning som fanns då – I dag har forskningen gjort nya upptäckter som förkastar det som hände historiskt och det är därför vår politik nu är anpassad till den forskning som gäller nu.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          På inget sätt Krister. Däremot står jag rakryggad upp för våra ideologiska kärnvärden.

  7. Bertil

    Intressant om etableringsjobben som kom i focus idag. Det tänkta förslaget som Löfven gillar betyder att
    Etableringsjobb bygger på att arbetsgivaren betalar ut 8000 kronor i lön samtidigt som staten skjuter till 8000 kronor i bidrag ersättningen ska dessutom vara ”skattefri”.

    Liberalernas partiledare Jan Björklund och partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson menar att modellen är orättvis.
    Egen kommentar: Björklund ska kort sagt inte snacka om orättvisa. Att sänka trösklar sänka A-kassa, utförsäkra sjuka som Liberalerna var med och reformerade. Det kallar jag orättvist.

    De tänkta etableringsjobben är tänkt att det ska ge upp till en lägstalön på arbetsmarknaden.
    Mer än så är det inte.
    Björklund och hela Alliansgänget vill ju sänka trösklar och längst vill Moderaterna gå de vill även försämra A-kassan, trots att sänkta trösklar i sig redan ger sämre A-kassa.

    Så Björklund och Annie löf och packet de ska ni inte lyssna på de vill verkligen skapa orättvisor.

    Detta kan man se som en skattesänkning också vilket högern borde gilla. men nu gäller det svårt utsatta och då ska inga skattesänkningar gälla. Vad jag tänker på är bidraget på 8000 som staten ska stå för.
    Det viktiga i Sammanhanget är att sänkta trösklar sopas bort.
    Vilket så klart högerpartierna är emot ska det vara orättvisor då ska det ske på de mest utsatta menar de. Det är så de tänker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.