Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Donald Trump kastar mer bensin på elden i mellanöstern.

Donald Trumps utspel där han erkänner Jerusalem som Israels huvudstad och utfärdar order om att flytta USA:s ambassad till staden får med fog anses vara detsamma som att kasta bensin på en eld som på sin väg mot släckning länge varit under någorlunda kontroll.

Det är mitt sätt att beskriva den i mitt tycke huvudlösa akt Trump spelade upp i går när han mot världens vilja deklarerade och erkände Jerusalem som Israels huvudstad.

Jerusalem är en komplex stad med en ännu komplexare historia och räknas som en viktig plats av 3 religioner – Att i det läget tillerkänna den staden till ett specifikt land som varande det landets huvudstad är att begå ett oerhört stort misstag – Ett misstag som kommer att få elden att flamma upp till nivåer som blir omöjliga att kontrollera.

Den stora frågan är varför Donald Trump gör detta?

Beror det på att han hade med det som ett av sina vallöften eller beror det på att Trump vill sätta denna av världen i ännu större brand för att senare kunna attackera både Iran och Saudi Arabien och därmed kontrollera oljan och gasen?

De frågorna tycker jag är relevanta och min enda förhoppning för att skapa ordning och reda är att världssamfundet ingriper och säger åt Donald Trump att det inte blir något av den flytten.

Ett land kan inte ensamt tillåtas bestämma över en hel värld och att så är fallet bör världen med all önskvärd tydlighet visa Trump genom att gå samman och se till att Trumps beslut förblir en ren pappersprodukt snarare än reell verklighet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

65 kommentarer

  1. Fredrik

    Först, vilka bevis har du Anders för att USA vill invadera Iran och Saudiarabien? Sedan, du ställer två frågor som du inte ger några svar på. Vad är dina funderingar kring dina egna frågor Anders? Man ställer inte frågor till läsaren, för att sedan totalt strunta i att berätta för läsaren vad du själv är svaren på dessa frågor. Så, varför gör Trump detta? Är det för att han lovade detta i sin kampanj eller för att han sedan tänker invadera Iran och Saudiarabien? Svar tack.

    Världssamfundet kan göra mycket, men förmodligen inte så mycket som du vill Anders. FN och dess Generalförsamling kan inte tvinga USA att INTE flytta sin ambassad till Jerusalem eller tvinga Trump att ta tillbaka det han sagt. Säkerhetsrådet kan tvinga USA, men med tanke på att USA sitter på veto i Säkerhetsrådet så är chansen rätt minimal, för att inte säga obefintlig, att så sker.

    Med all den kunskap och erfarenhet som du samlat på dig genom ditt liv och på alla de platser som du bott och verkat, och lärt känna folket där du bott, så är det tråkigt att se hur du kapitalt misslyckas med att förstå HUR amerikans politik fungerar i praktiken och hur stort inflytande de olika lobbygrupperna har på politiken. Alla vet detta, till och med dem som aldrig satt sin fot i USA men du som påstår dig vet hur folket tycker och tänker på alla de ställen du vistas på vet inte detta. Konstigt. En av de absolut starkaste lobbygrupperna är den pro-israeliska gruppen i USA, kanske den absolut starkaste. Och genom historien har USA alltid varit Israels vän, till och med förre presidenten Obama var deras vän. Även om han som vän var aningen tuffare än de tidigare presidenterna.

    ”Ett land kan inte ensamt tillåtas bestämma över en hel värld och att så är fallet bör världen med all önskvärd tydlighet visa Trump genom att gå samman och se till att Trumps beslut förblir en ren pappersprodukt snarare än reell verklighet.”. Vad är det USA bestämt åt övriga världen? Bör inte varje land ha rätten att själva få bestämma över sitt eget land, sina egna lagar, sina egna åsikter och ståndpunkter? Du hyllade Wallström när hon erkände Palestina. Detta trots att Israel protesterade. Sverige har fortfarande rätten på sin sida att ha sin ambassad i Tel Aviv, USA och Trump vill inte förbjuda andra länder att ha dem där, eller hur?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ställer frågan eller snarare frågorna därför att jag tycker att de är relevanta – Vad svaret på dem är kommer framtiden att utvisa.

      Hag har full förståelse för hur amerikansk politik fungerar Fredrik – Det är just därför jag ställt frågorna.

      • Fredrik

        Åter igen, du undviker att svara på dina egna frågor. Det är fegt Anders. Och när dessutom en av dessa frågor är ställd som ett påstående så är det än mer fegt.

        Har du bevis på att USA planerar att invadera Iran och/eller Saudiarabien? Om inte, då är frågan populistisk – dvs du vill skapa debatt kring en fråga som egentligen inte existerar. Ungefär som SD gör.

        Om du vet hur amerikansk politik fungerar, vilket jag starkt betvivlar då du gång på gång i dina inlägg kring just amerikansk politik inte förstår det mest elementära, så undrar jag varför du inte i ditt inlägg tar upp de starka lobbygrupperna som ligger bakom Trumps beslut att flytta ambassaden?

        Alla vet att den pro-israeliska lobbygruppen är av de äldsta och starkaste grupperna i Washington. Du kan inte som folkvald strunta i dem. Många av dessa grupper har sett till att du blivit vald och kräver då att du röstar som de vill. Vi kan tycka vad vi vill om det systemet, men vår politiska historia är fullt av liknande exempel. Staten och kapitalet sitter i samma båt sjöngs det om på sjuttiotalet och flera gånger fick Palme ursäkta sig med sina täta kontakter med Investorgruppen.

        Så, när du pratat med den pro-israeliska lobbygruppen i Washington så kommer du att förstå Anders, för dessa har du ingen kunskap om. Det visar ditt inlägg tydligt. För hade du kunskap om dem, ja då skulle du inte ställa de frågor du gör och framför allt inte försöka få dina läsare att tvivla på Trumps plan.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är inte fegt Fredrik och tids nog kommer jag att svara vilket jag nästan undantagslöst gör i inlägg som följer på ett första inlägg i ett ämne.

  2. Olles brorsa

    Det som Trump har gjort, är att han inte har hindrat verkställigheten av ett 20 år gammalt beslut. Om beslutet i sig var fel, borde det ha upphävts av tidigare presidenter. Vad detta kommer att leda till, är svårt att förutse, förutom att munvädret kommer att nå stormstyrka hos vissa ledare i Mellanöstern, tills de har slitit ut stämbanden. DE hotar inte ens med egna militära aktioner, utan gapar i stället om att det här kommer att spela terroristerna i händerna. Det tvivlar jag inte på. Men kommer det verkligen att leda till fler terrorist-attacker, sett över en längre tidsperiod? På kort sikt, kommer IS och Hamas sannolikt att väcka en del villande terroristceller till aktivitet. Men därmed kommer de också att oskadliggöras, så att de inte kan användas i framtiden.

    Detta kan bli dödsstöten för tvåstatslösningen, som borde ha avförts från dagordningen för länge sedan. Tvåstatslösningen var Monicas ex-boyfriends (d.v.s. Bill Clintons) försök att sätta avtryck i historien. Och nog har tvåstatslösningen satt avtryck i historien, utan att ha kommit en millimeter närmande ett förverkligande. Avtrycken är våldsamma och blodiga. med massor av döda israeler och palestinier, mest palestinier.

    Vad som ska komma i stället för den från början helt orealistiska tvåstatslösningen återstår att se. Tyvärr har tvåstatslösningen fungerat som en intellektuell härdsmälta som har stoppat varje tanke på någon annan lösning. Alla borde förstå att en palestinsk ministat, som är uppdelad på två territorier utan geografisk förbindelse, vilken inte ens har klarat av att definiera sin västgräns mot grannstaten Israel inte kan fungera som suverän stat.

    Att Palestina inte har klarat av att definiera sin egen gräns mot Israel, beror på att med en sådan definition hade man varit tvungen att erkänna Israls östgräns. Vilket man inte velat göra, eftersom stora delar av det politiska etablissemanget i Palestina fortfarande drömmer om det stora kriget, varmed alla judar ska drivas ut ur Israel. ,Detta vill försås inte Israel, som därför succesivt och i små steg, trots omvärldens protester (munväder) flyttar sin östgräns allt längre österut. Detta beror inte bara på drömmen hos konservativa judar om ett återupprättat historiskt judiskt Israel, utan också på realpolitik hos ett land, som saknar erkända gränser.

    Som en tydlig illuslration av att det i Palestina saknas en fungerade statsmakt, som har kontroll över sitt eget territorum, fungerar det faktum att miljoner kubikmeter orenat och skitigt avloppsvatten dagligen pumpas rakt ut i Medelhavet från Gaza-enklaen för att man saknar el till reningsverken. Den s.k. palestinska myndigheten, vars lokala representanter i Gaza har mördats av det lokala regeringspartiet i Gaza Hamas.

    Ja, munväder är nog att vänta från ledarskiktet i länderna i östra Medelhavsregionen, men innan de storknar av skitlukten kommer de att ha fått annat än Jerusalems status att tänka på. Långt borta i fjärran kommer den svenska regeringen att fortsätta att springa på kungamiddagar och jaga varenda mikromolekyl av koldioxid samt fortsätta att drömma om tvåstatslösningen. Sverige är ju som bekant världens moraliska stormakt, som vet att Trump är en stygging, vad han än gör. Även när han Aingenting gör. (Så låter det förstås inte på Trump själv, som även han slåss om VM-titeln i munväder.)

  3. Jocke

    Märkligt att så många har problem med var USA har sin ambassad! Det är ingen hemlighet eller nyhet att Jerusalem är Israels huvudstad.
    Har du Anders lika stora problem med att godkänna Israels rätt att existera?

    Är problemet USA eller Israel?

    Det har varit ett dödläge i Mellanöstern om Israel och Palestina sedan Israel skapades. Hur tycker du att det ska hanteras?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inga problem med att erkänna Israels rätt att existera – En tvåstatslösning är den enda rätta vägen.

  4. Jonny Disenfeldt

    Ett land bestämmer väl själv vilken stad som ska vara dess huvudstad …
    Ett beslut av USA om att erkänna Israels val gjordes för länge sedan av Bill Clinton i denna fråga men har sedan förskjutits på ett löjligt sätt.

    Appropå diskussionen om EU vi hade för ett tag sedan :
    ”Martin Schulz är ordförande för tyska socialdemokraterna Europaparlamentets före detta talman.
    På torsdagen gjorde han klart att han vill se ett Europas förenta stater och för att få till stånd detta ska ett nytt fördrag fås på plats. De EU-länder som sedan inte ratificerar detta får inte längre vara med i unionen.
    https://samnytt.se/eu-topp-vill-se-europas-forenta-stater/

    Hejdå EU, hejdå herr Schulz !

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jerusalem är Palestinas tänkta huvudstad Jonny – Så hade de västmakter som såg till att Israel återbildades efter andra världskriget tänkt att det skulle bli.

      • Krister andersson

        Nix, när israel bildades 1948 tillföll Gazaremsan Egypten och västbanken tillföll dåvarande Transjordanien och Jerusalem skulle ställas under FNs kontroll, nu hände inte detta för att araberna
        angrep direkt och fick i vanlig ordning på nöten. Begreppet Palestinier som namn på dem som bodde
        där fanns inte då de var helt enkelt araber, detta begrepp uppstod först på 60-talet.

  5. Thomas Åkerblad

    ”…världssamfundet ingriper och säger åt Donald Trump att det inte blir något av den flytten.”

    Och hur skulle det gå till? Oavsett hur mycket Margot Wallström gnäller så är det ju faktiskt ett beslut taget av ett demokratiskt land och som rör ett annat demokratiskt land där Sverige inte har någon vetorätt eller möjlighet att påverka. Dessutom har redan tidigare Ryssland erkänt Jerusalem som Israels huvudstad. Tjeckien gjorde det igår och Polen lär vara på väg att göra det så Margots påstående om att hela EU stod bakom hennes fördömande av åtgärden är ju helt fel.

    Överhuvudtaget är Margots ensidiga stöd för den arabiska sidan i konflikten både olyckligt och synnerligen kontraproduktivt. Kan bara instämma i vad som sägs i denna artikel: https://www.svd.se/wallstroms-ensidighet-skadar-svensk-utrikespolitik

    Förhoppningsvis kan kanske Trumps åtgärd vara en ”game-changer” som kan få igång fredsförhandlingarna på riktigt.

          • krister andersson

            FN är ett stort skämt t ex kommissionen för mänskliga rättigheter som befolkas av diktaturer och som
            bara gnäller om att folk kritiserar islam och vill att sådan kritik skall förbjudas. Sen har vi dessa ständiga angrepp på Israel i alla möjliga sammanhang, ohh nu skall vi ha en konferens gällande befolkningsökningen men vi attackerar Israel under denna konferens, detta hände i Durban. Nej de kan flytta FNs högkvarter till Teheran eller Lagos och där kan diktaturerna vältra sig i lugn och ro och där västvärlden inte deltar överhuvudtaget.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är din syn Krister – För egen del tycker jag att FN fyller en mycket viktig uppgift – Därtill att man samfällt gör mycket i krigshärdar och i andra katastrofområden för att hjälpa människor i nöd.

  6. Petter

    Det kanske är det här som gör att fredsprocessen får lite fart igen. Hittills har det ju varit så att när man förhandlat och nästan blivit klar med en uppgörelse har palestinierna backat. Det behövs kanske en liten piska. Grundproblemet, att Israel ska kunna få garanterade och säkra gränser, är ju inte så lätt att lösa. De är ju omgivna av diktaturer och islamistiska terroristgrupper. Det enda land i Mellanöstern där demokratins ljus lyser är ju i Israel. Sedan kan man ju se det som en bra avvägning i frågan från Sveriges synvinkel. Vi erkände ju Palestina som stat, då kan vi ju erkänna Jerusalem som israels huvudstad.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Grundproblemet är att israelerna backat Petter och att de vägrat riva bosättningarna på ockuperad mark.

  7. Bertil

    Trump vill ha krig så enkelt är det. Så har alltid republikaner velat.
    Då får man testa nya vapen samtidigt som krigsaktierna stiger.

    Det finns ekonomiska intressen i krig och det går före mänskligt lidande.
    Så tragiskt enkelt är det. Än värre har detta blivit i modern tid när vi sedan
    70-talet sett politiken förändras från Keynesianism till Monetarism.

    Kapitalet och företagen ska vara de som styr i motsats till Keynesianism där folkstyre gäller.
    Monetarism är ett hot mot Demokratin, I USA är det knappt nån Demokrati längre
    och samma håller på ske i Europa. Men så ser vi även enorma klassklyftor växa i de s.k
    industriländerna och enbart i Sverige har vi gått från jämlikhet till en ökande ojämlikhet.

    Blir intressant se om USA klarar sig utan att kriga fram till sommaren.
    Av det kommer sen flyktingströmmen öka och nya problem för Europa bl.a
    uppstå samtidigt som risken för en nytändning av SD eller liknande falanger uppstår igen.

    • kriste andersson

      Svar till Bertil
      Faktum är att de flesta krigen har startats av demokraterna, 1941 under Roosevelt (D) även om det var ett försvarskrig, Korea 1950 Truman (D) även om det också var ett försvarskrig, Vietnam 1960 Kennedy (D) som delvis var ett försvarskrig, Grenada 1983 Reagan (R), 1991 Irak 1 Bush (R), kriget i
      Bosnien 1994 Clinton (D), Afghanistan 2001 Clinton (D) och sen har vi vad Obama sysslade med. Så som du ser är det mycket mer troligt att en demokrat startar ett krig.

  8. Olles brorsa

    Till skillnad mot de tvärsäkra vågar jag erkänna att det är oerhört svårt att förutsäga följderna av USA-presidentens ”passivitet” i Jerusalem-frågan, när han inte avser att hindra verkställigheten av det över 20 år gamla beslutet i frågan. Förutom det som jag redan har skrivit om munväder och fler terroristattacker under en tid framöver. Blir det världskrig? Nej! Blir det nya krig i MÖ. Knappast. Staterna där är fullt upptagna med de redan pågående krigen.

    Blir det någon förändring av relationerna mellan USA och Nordkorea? Knappast det heller, trots att den moraliska stormakten Sverige, som faktiskt är skyddsmakt för USA i Nordkorea, har erbjudit sig att medla. Egentligen hänger detta på Kina, som har att hantera risken för panik hos sin egen befolkning i gränstrakterna mot Nordkorea. Om USA slår till först kommer det sannolikt att ske mot kärnvapenanläggniarna vid gränsen mot Kina, som kan komma att svepas in i radioaktiva moln från förstörda nordkoreanska kärnvapen. Som ett halvdussin Tjernobyl-haverier samtidigt.

    Min bedömning att Trumps icke-agerande i Jerusalem-frågan inte kommer att bli den storpolitiska fråga, som de tvärsäkra tror, delas uppenbarligen av Sveriges Television, som ägnat större utrymme av åt mycket större världshändelser. Chefen för Stockholms kulturhus har tvingats begära avsked, och Svenska Akademins ständige sekreterare (varför maskulin böjningsform) har träffat kungen.Ja, denna överviktning av ringarna på vattnet efter Me too har fått mig att undra, vilka nyheter som övertrumfas, för att snabbt glömmas av tittarna.

    Kan det vara avslöjandet att forskningsfusk vid Uppsala universitet, vilket gick ut på att aborrar hellre äter plastfiber än sina normala föda? Även utan fuskande forskare, finns tillräckliga bevis för att plastfibrerna är ett värre hot mot planeten än koldioxiden. Men behövdes överdrifterna verkligen för att bryta igenom självcensuren hos våra stockholmsbaserade riksmedier, som normalt lyder minsta vink från miljöpartiet? Bygger klimathotet också på fusk?

    Kan det vara gårdagens uttalande från FN-chefen att det saknas alternativ till tvåstatslösningen? Har FN hela tiden gått i Bill Clintons ledband, även sedan hans fru förlorat presidentvalet i USA? Nu får nog världen gnugga geniknölarna och komma på någon annan lösning. Hur påverkas möjligheten till det av erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad? Har världsmoralchefen Margot Wallström ens diskuterat frågan under sitt möte med USA:s utrikesminister tills vidare Rex Tillerson? Vad säger den svenska politiska moralen? Borde vi inte ha en diskussion om Sveriges utrikespolitiska kurs även i Sverige?

    Tvåstatslösningen, som har vållat så många människors död – men i praktiken har gynnat israelisk expansion -, kommer sannolikt snart att vara död och begraven. Men vilken är plan B, vilken är plan C, vilken är plan D, etc? Har Trump själv ens tänkt så långt, utan handlar det för honom bara om att uppfylla ett vallöfte, som ingen domstol kan stoppa?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg:

      Du har helt rätt – Det saknas både plan B, plan C och planer därefter för att få slut på krigen mellan palestinier och israeler.

  9. Leif Andersson

    Löfvenregeringens erkännande av Palestina gjorde inte heller situationen bättre. Mitt förslag är att resten av världen låter Israel och Palestina lösa sina problem själva och tills dess avslutar alla kontakter med dessa länder. Det är ju inte precis så att dessa har något att tillföra resten av världen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att låta länderna lösa problemen själva är ingen lösning därför att styrkeförhållandena länderna emellan är allt för stora.

      • Jonny Disenfeldt

        Israel har tack och lov lyckats överleva i en oerhört fientlig geografisk omgivning tack vare en sak och det är stödet från USA. Man har ända sedan början varit omringad av ett gäng skurkstater.

  10. Bertil

    Ska vi tro på allt som skrivs om USA och om Trump. media har under lång tid beskrivit en slags sanning där inget annat fått komma fram. Nu fick trump på ”näbben” gällande Jerusalem grejen.

    Men hur är det med Nordkorea. Där kom en annan version av hur Kim vill ha det.
    Samtidigt om han inte vill ha krig varför testar han då så mycket.

    Eller beter han sig som USA bygger upp ett krigsmaskineri för att vadå.
    USA de krigar ju för att testa vapen för att hålla aktiekurser inom krigsindustrin högt eller?

    Ska vi tro på allt som kablas ut ,. Finns det nåt gott med Nordkorea. Eller?
    Det är svårt tro på Kim men har vi fel??

    Minns ex. hur USA betedde sig mot Kuba. Samtidigt som man snyltade på gratis utbildning
    inom läkare m.m som Kuba erbjöd.
    USA är långt ifrån rumsrent media är likt Sverige 95% privat och därmed så klart höger.

    är vi hypnotiserade av en privatiserad media som blir så marknadsstyrt och så vinstmaximerande så
    vi ser inte sanningen genom de dimridåer som media skapar.-

    Kan det vara så.??
    En tankeställare där vi kanske bör vara lite mer observanta vad media och en marknadsstyrd media håller på med.

    • Olle

      Fel igen Bertil , 67 % av media är Vänster Räknar du in MP så får du ytterligare 9 %. Dina inlägg saknar ofta rätt siffror. Samma som du sa att det är Republikaner som startar krig ,historiskt så har det varit Demokra

  11. Anders

    Jerusalem är ju Israels huvudstad så det är väl inte konstigt att Trump vill flytta ambassaden dit.
    Förstår verkligen inte varför det skulle vara någon stor grej eller varför världssamfundet ska lägga sig i det.
    Resten av världens ledare framstår som ena riktiga fegisar som tyst tiger för att hålla araberna lugna medan Trump framstår som kraftfull och genomdriver den politik han pratat om.
    Om det exploderar kommer bara araberna att förlora på det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jerusalem är även palestiniernas huvudstad Anders – Så har världssamfundet tänkt att det ska vara från första början.

      • Anders

        Att delar av Jerusalem var tänkt som en Palestinsk huvudstad påverkar väl inget i sak.
        Det är fortfarande Israels huvudstad med allt vad det innebär (regeringen sitter där, Knesset finns där, Högsta Domstolen finns där.) Att flytta dit ambassader är alltså helt naturligt.
        De enda som opponerar sig är de rasister som inte erkänner staten Israel och vill se Jerusalem som en judefri-zon.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I sådana fall är alla länder utom USA rasister Anders – Det världen vill se är en tvåstatslösning där bägge länderna kan ha staden som huvudstad.

          • Anders

            ”resten av världen”? Tillåt mig skratta. Arabvärlden vill i alla fall inte se en tvåstatslösning eftersom de inte erkänner staten Israel överhuvudtaget. Sedan finns det andra länder kunde inte bry sig mindre om vad judar och araber gör i sin sandlåda eftersom det finns gott om andra oroshärdar på närmare håll, med terrordåd, inbördeskrig mellan olika stammar/ folkslag och olika maktkamper och tickande bomber i form av instabila diktatorer.

            De ledare och ”experter” som uttalat sig negativa är en högljudd men liten klick. En snabb koll på Facebook visar att det finns många runt om i världen som applåderar Trumps beslut.

            Netanyahu har i alla fall redan annonserat att fler länder vill flytta sina ambassader till Jerusalem.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag vidhåller att det är resten av världen Anders – Den dag Israel går med på en tvåstatslösning kommer arabvärlden inte att ha några problem med at erkänna Israel.

  12. Michael Rönnlund

    Håller med. Det han sysslar med är oerhört farligt och kommer kosta många liv framöver. Främst palestinska då det är svårt slåss med molotov cocktails mot high tech flygvapen.

    KD:s syn på detta är ofattbart och minst lika skrämmande. De anser att detta är bra trots att FN, EU och i stort sett alla stater i världen fördömer. Frankrike säger det är emot internationell lag men KD bryr sig inte om internationella lagar utan springer i Trump:s ledband.

    KD har 3% av rösterna och ser man hur deras medlemmar uttrycker sig i frågor som denna är man inte förvånad.

    • Anders

      Molotov-cocktails?
      Kassam-raketer är mer sofistikerade än så. Kassam-4 väger 40-50kg och är 244cm.
      Sedan använder palestinierna även (M-75) Fajr-5 raketer, Katyusha och en hel uppsjö andra kraftfulla raketer så låtsas inte som om det är fyrverkeripjäser de skjuter iväg.

  13. Jonny Disenfeldt

    Demoskops decembermätning (28 november – 5 december)…
    V 8,5 (+1,0)
    S 27,1 (-1,1)
    MP 3,9 (-0,5)
    SD 18,3 (+0,2)
    C 9,1 (±0,0)
    L 5,8 (+0,9)
    KD 3 (+0,2)
    M 20,9 (-1,0)

    S fortsätter sin nedåtgående trend, den odemokratiska 4%-spärren hotar direkt MP och KD men även L ligger nära.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har noterat den undersökningen och kvarstår vid min uppfattning om att SD befinner sig i en nedåtgående spiral samtidigt som S är på uppgång.

          • Krister

            Jag har rest jorden runt och inte såg jag att den var rund.
            Det var platt när jag såg ut genom fönstren på flygplanen.
            När jag reste med Concorde 2 ggr så var det givetvis på
            18000 m och det skymtade en rundning i horisonten men
            det kan ju vara en kamel på långt avstånd.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Man måste upp betydligt högre än så – Själv brukade jag flyga på höjder mellan 51.000 och 53.000 fot när jag använde mig av den Gulfstream G5 som min arbetsgivare ställde till mitt förfogande och även därifrån framstår jorden som platt. Ett sätt att se att den är rund har jag upplevt när jag stått i Mombasa Kenya och blickat ut över Indiska Oceanen och de fartyg som dyker upp i horisonten.

      • krister andersson

        Såg nu att ditt parti vill förbjuda yttrandefrihet för journalister och andra obekväma individer, vad är dina tankar om det? Jag om någon avskyr journalister men någon jävla ordning får det vara. Sen har
        vi då vår käre statsministers angrepp på Janousch.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag tror inte att vi Socialdemokrater har för avsikt att förbjuda yttrandefriheten Krister – I vart fall så länge den inte övergår i personliga påhopp, rasism och främlingsfientlighet.

          • krister andersson

            Det är klart ni har fast på lång sikt, åtminstone vad gäller viktiga frågor som invandring och vad
            dessa små liv sysslar med på sin lediga tid. personliga påhopp menar du då att om jag kritiserar vad politiker sysslar är et personligt påhopp? Om jag säger att massinvandring från MENA och Somalia håller på att förstöra Sverige, är jag då främlingsfientlig och rasistisk?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Invandringen behöver inte förstöra vårt land på något sätt givet att vi har en väl fungerande integrationspolitik krister – Att en sådan ska komma på plats arbetar jag för varje dag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt – Jag njuter lika mycket av bägge delarna Jonny – Att köra buss är ett rent nöje och därtill får jag sova i min egen säng tillsammans med hustrun varje natt vilket aldrig inträffade under alla de år jag konstant reste jorden runt.

  14. Jocke

    Du missar i matematiken Anders, 18000 meter är ca 60 000 fot, alltså en betydligt högre höjd än du flög på i en gulfstream som har en maxhöjd på 51 000 fot för normala flygningar. 51 000 fot blir inte mer än 15300 meter, pricken du kunde se 3 kilometer ovanför dig kan vara ett concorde..

  15. Leif Andersson

    Frågan är varför regeringen inte vågar ta tag i vissa mislimgrupperingars och den autonoma vänsterns antisemitism? Först fick det pågå olagliga demonstrationer i Malmö med dödshot och antisemitiska slagord i flera dagar utan reaktion. Sen ett brandattentat mot en synagoga i Göteborg.

  16. Petter

    Och nysvenskar står på torgen och skanderar.
    Och ingen politiker kommenterar detta ,och Vänstervänstern protesterar inte .
    Va fan händer ,människor som flyr kriget uppmanar till att döda människor och politikerna håller tyst.
    Ingen politiker på denna blogg har ”vågat” säga nåt ???

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar efter viss redigering med följande tillägg. Så vitt jag hört har Löfven och många andra fördömt det som hänt – Så gör jag även själv och när Polisen gjort sitt jobb så att vi vet vem som ligger bakom kommer jag att skriva mer om det.

      • Petter

        Det var ok att redigera men fegt för i tv inslaget hördes vad de skrek och även en intervjuad sa detta till reportern. Men som sagt sopa detta under mattan ,hade det varit svenskar så hade det blivit större uppståndelse. Ser nog personligen som det är lika allvarligt vem som skriker detta, men som jag sa politikerna är mer rädda för rasiststämpeln än att få ordning på problemen .

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att jag redigerar beror på att det är jag som är ansvarig för det som skrivs och jag vill inte chansa och publicera det som kan ses som stötande.

          För egen del är jag inte rädd för att bli beskylld för att vara rasist och på samma sätt har jag skrivit åtskilliga inlägg med förslag om hur vi skapar ordning och redan i migrations- och integrationspolitiken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.