Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Lasta den som lastas bör – Lasta Donald Trump för den uppseglande antisemitismen.

Den 7 december –  Dvs. för fyra dagar sedan skrev jag ett inlägg med titeln Donald Trump kastar bensin på elden i Mellanöstern och det är i sanning vad han gjort sett till den senaste tidens händelser både i Sverige och annorstädes och inte minst i Palestina och i mellanöstern.

De antisemitiska demonstrationer och attentat som skett i Göteborg och Malmö där folkmassor öppet skanderar sitt hat mot människor av judisk börd hör inte hemma i vårt land och inte heller på någon annan plats på jorden – Att dessa händelser triggats av Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad tror jag att de allra flesta håller med om.

För mig är det gentemot Donald Trump och hans uttalande människor bör rikta sitt missnöje snarare än mot en grupp människor (läs judar boende i Sverige) som inte har med saken att göra överhuvudtaget.

I Sverige ska alla människor oavsett trosinriktning kunna leva sida vid sida utan problem och utan att rikta hat mot och/eller attackera varandra. En av demokratins viktigaste grundvalar är den om alla människors lika värde och som jag ser saken måste den grundvalen genomsyra hela samhället.

De människor av judisk börd som bor i Sverige måste precis som alla andra religiösa grupper fritt kunna utöva sin religiösa tro utan att bli attackerade, utsatta och bespottade av andra religiösa grupper.

Därför är min förhoppning att samhället tar i med hårdhandskarna och lagför och straffar de som ligger bakom dessa händelser.

Vem dessa människor är och vartifrån de kommer har ingen som helst betydelse i sammanhanget – Det viktiga är att vi som samhälle lagför och straffar dem på samma sätt som vi straffar alla övriga brottslingar.

Därtill hoppas jag att världens regeringar är sina medborgare behjälpliga med att rikta missnöjet dit där det hör hemma – Mot Donald Trump och hans administration.

Avslutningsvis tycker jag att alla som har en religiös tro ska använda den för att be till högre makter om fred på jorden – En världsfred Donald Trump ser ut att göra sitt yttersta för att sätta i ordentlig gungning genom ogenomtänkta akter, handlingar och förslag.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

84 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Nej, jag lastar gärningsmännen, mordbrännarna. DU försvarar mordbrännarna med den titel du valt på detta inlägg.

    • Michael Rönnlund

      Jonny – vad är orsaken till de senaste oroligheterna?

      Svar – Trump erkänner Jerusalem som israels huvudstad.

      Utan denna provokation mot Palestinierna hade dagens oroligheter inte uppstått.

      Trump häller eld på brasan och han gör det medvetet, han är inte ute efter en tvåstatslösning som är den enda lösningen. USA är inte längre fredsmäklare utan står på Israels sida i konflikten. Det har de i och för sig alltid gjort.

      Israel söker heller inte en lösning på dagen konflikt då de konfiskerar Palestinsk mark tvärtemot internationell rätt.

      USA och Israel ligger bakom dagens antisemitism genom hur de uppför sig mot sina grannar.

      • Jonny Disenfeldt

        Michael Rönnlund – Ännu en som försöker urskulda mordbrännarna. Vänsterns våldsfilosofi lyser igenom.

        Vad gjorde vår svenska utrikesminister Margot Wallström när hon erkände Palestina … ?

        Israel har sin fulla rätt att välja Jerusalem som sitt lands huvudstad och har gjort så sedan länge.
        Att USA står på Israels sida är vi demokrater tacksamma för, om de inte gjort det hade demokratin Israel varit utplånat av de arabiska skurkstater som omger Israel och som under årtionde efter årtionde agerat aggressivt mot Israel.

        Att Israel som nation begår fel innebär inte att hitresta våldsverkare har rätt att attackera vårt samhälle och våra medborgare. Fängelse för mordbrand och livstids utvisning från Sverige bör vara resultatet för de ansvariga.

        Antisemitismen är inprogrammerad sedan barnsben bland vissa etniska grupper.
        Vad är din ursäkt ?

        • Michael Rönnlund

          Jonny – du måste lära dig se skillnad på övergreppen Israel som land utför mot sina grannar och synen på judar som folkslag. Att som du gör kalla individer för antisemiter när landet Israels politik kritiseras är löjeväckande som bäst.

          Orsak och verkan är även något du verkar ha svårt förstå. Jag rekommenderar du sätter dig in i Jerusalems historia då du verkar okunnig i ämnet.

          Länkar lite åt dig –

          erusalem har en historia som går tillbaka till omkring 4000 f.Kr. Jerusalem är den heligaste staden inom judendomen och har även stor religiös betydelse inom kristendomen. Den räknas dessutom som den tredje heligaste staden inom islam. Trots att Gamla Staden bara har en area på 0,9 km² rymmer den en mängd platser av religiös betydelse, bland dem Tempelberget, Västra muren, Den heliga gravens kyrka, Klippdomen och Al-Aqsamoskén. FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon menar att östra Jerusalem skall utgöra huvudstaden i en palestinsk stat medan västra Jerusalem ska fungera som israelisk huvudstad.[9] EU erkänner inte Israels annektering av östra Jerusalem utan ser det som ockuperat och menar att en genuin fred förutsätter att Jerusalems status som framtida huvudstad i två stater avgörs genom förhandlingar.[10] Den 5 december 2017 erkände USA:s president Donald Trump och den amerikanska kongressen Jerusalem som Israels huvudstad. Detta efter många år av försiktig politik från USA för att inte skapa osämja i relationen mellan Palestina och Israel.[11][12]

          https://sv.wikipedia.org/wiki/Jerusalem#Arabiska_styret

          FN:s förslag att dela upp Jerusalem i en östlig och västlig del är enda trovärdiga lösningen på konflikten.

          Sen är det allvarligt att USA diskvalificerat sig som fredsmäklare i konflikten.

          • Jonny Disenfeldt

            Michael Rönnlund –
            Att USA erkänner det demokratiska landet Israels huvudstad är helt naturligt.

            Att landet Israel begår övergrepp är helt sant (man befinner sig i ett konstant krigsliknande tillstånd och det leder tyvärr till felaktiga beslut ibland) men det är vad gäller huvudstadsfrågan irrelevant.
            Du måste alltså lära dig att skilja på saker, något du inte verkar förstå.

            Varje självständigt land har rätt att inom sitt lands gränser bestämma placering av sin huvudstad och övriga demokratiska länder ska givetvis godkänna det valet…

            Tyvärr finns det runt Israel ett antal skurkstater som under årtionden har försökt utplåna Israel.

            Vad gäller historia, som du tydligen inte är helt insatt i, tydligen har israelerna varit så smarta att de placerat sin heliga plats UNDER en moske, en moske som tillkom SENARE … aj aj … så förutseende , eller hur är det ?

            Vad Ban Ki Mon anser är hans åsikt precis som du uttrycker din.

            Vi som stödjer Israels rätt att existera tackar varje dag för det skydd som USA gett och fortsätter att ge och hade det inte varit för det hade skurkstaterna utplånat Israel för länge sedan.

            En fred måste börja med ett unisont godkännande av Israel från palestinier etc.

      • Ville-Valle

        …är det inte snart dags att du Michael Rönnlund tar över Anders Forss till ditt parti för inom socialdemokratin har han ingenting att hämta med tanke på den förnedrande behandling han fick utstå då S-partiet satte honom på 73:e och sista plats på fullmäktigelistan…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är ingen position jag är missnöjd med Ville-Valle – Står man inte bland de direkt valbara spelar det ingen roll vilken position man har.

          Publicerar som Ville-Valles svar till Michael.

      • Nils Lindholm

        Judarna har redan av islamerna ströjts ut från Malmö, vad har det med Trump att göra ?
        När såg du senast en Judisk demonstration mot Islam eller muslimer där Judarna ropar döda döda ?
        Obama har varit i Sverige 2 ggr och uttryck att Sverige måste ta antisemitismen på allvar, Statsministern skyller antisemitismen o terrorn mot synagogan i Gtb på SD o alliansen. ??
        I undersökningar så är det Mellanöstern som har dom största antisemitiska åsikterna 70 -90%
        Sverige låg runt 10-20%, det finns uppemot 10% muslimer i Sverige som styrs av dom islamiska imamerna, lägg till Utrikesminister Wallström, Regeringen, Vänsterpartiet kommunisterna, MP, (ship to hamas-fatah) Schymanismen o 200 nazister så har vi nog dom kraftigaste antisemiterna.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi ska självklart ta antisemitismen på allvar Nils – Något annat har jag aldrig påstått – Dock står jag för att det är Trump som uppviglat till det som nu händer runt om i världen på den fronten.

    • Bertil

      Ska vi inte debbatera opionssiffror eller vädret eller nåt annat.
      Debattatera ämnet vill ju aldrig du Disenfeldt. Du läser inte ens vad Anders skriver om.
      fattar inte varför Anders själv lockas in i att alltid själv avvika från det ämne jan skriver från.

      Varför ägnar du tid åt att svara de som inte håller sig till ämnet Anders.
      Man tappar lusten kommentera när du beter dig så lockas in i sabotörers texter.
      Skärpning Anders.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Jag kommenterar i bland Bertil och då med en uppmaning att de ska hålla sig till ämnet.

  2. Jonny Disenfeldt

    Norska motsvarigheten till SCB släpper rapport rörande kriminalitet bland invandrare och nörskfödda (med invandrarföräldrar) …

    Ser inte bra ut.. men bättre än Sverige eftersom Norge haft en mycket mer restriktiv hållning till vilka grupper man släpper över tröskeln och hur många. Man har stegvis lyckats vända trenden lite .. men fortfarande finns det tyvärr en stark överrepresentation generellt sett och givetvis värre om man går in på vissa specifika brottstyper

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ge mig en enda anledning till varför brottslighet ska indelas utifrån etiskt ursprung Jonny – vad tjänar vi som samhälle på en sådan indelning?

      • Egen Sandberg

        Just därför att den är djupt rotad just på grund av det etniska ursprunget och det måste man våga erkänna.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Visst ser man aningen lika på Israel i olika delar av världen – Det är därför en tvåstatslösning måste komma på plats snarast så att läget kan stabiliseras och normaliseras i den delen av världen.

      • Jonny Disenfeldt

        Varför tog du bort länken till norska ”SCB’s” rapport om kriminalitet bland 1:a och 2:a generationens invandrare ?

        Din fråga :
        Ta till exempel att utländska stöldligor ligger till största delen bakom den dystra utvecklingen där faktorer som låga straff, liten upptäcktsrisk och den fria rörligheten i Europa bidrar, enligt Fredrik Wiggerud. Mellan 40 och 50 procent av alla inbrott begås av nätverk främst från länder i Östeuropa, Baltikum, Sydamerika och på Balkan.

        Så ja, det är högst intressant att veta VEM som begår olika brott för att kunna vidtaga adekvata åtgärder … något vänstern aldig fattat.

        https://www.dn.se/sthlm/rekordstor-okning-av-bostadsinbrott-i-stockholms-lan/

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Publicerar som ett inlägg i debatten tillsammans med en uppmaning att hålla dig till ämnet i bloggen vad gäller dina kommentarer.

      • Jon

        För att komma tillrätta med olika problem, måste man först identifiera gemensamma nämnare.
        1. Det är män som orsakar problem.
        2. VILKA män är det.
        3. Då får man olika grupper av män och kan gå vidare med arbetet att förändra beteenden.

        Olika grupper kräver olika insatser.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den största insatsen vi kan göra är att ha en integrationspolitik som sätter människor i arbete och en politik som förklarar vad som krävs om man vill bo och verka i Sverige.

  3. Jonny Disenfeldt

    En glad ekonominyhet för Bulgarien …

    ”Efter ett tillslag mot en kriminell liga i våras beslagtog de bulgariska myndigheterna 213 519 Bitcoin. Eftersom värdet på Bitcoin stigit som en raket den senaste tiden har värdet på tillslaget mer än trettiodubblats och värderas nu till över 27 miljarder kronor. Om Bulgarien nu säljer av dessa kan de rasera hela marknaden för Bitcoin i ett slag.”

    https://www.nyatider.nu/bulgarien-sitter-pa-en-formogenhet-i-bitcoin-kan-rasera-hela-marknaden/

  4. Egen Sandberg

    Nu är jag ingen vän av Trump, men även Obama har haft samma ståndpunkt vad gäller Jerusalem. Man kan inte heller bortse från vilka grupper som ligger bakom och som tillåts öppet ventilera sitt hat mot en folkgrupp. Tyvärr så lyser styrkekramar, motdemonstrationer och handhjärtan med sin frånvaro i det här fallet. Hör inte heller någon skandera ”inga antisemiter på våra gator”.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så vitt jag sett så reagerar politiken starkt och fördömer det som hänt i Sverige – Det förändrar dock inte det faktum att det är Trump som kastat bensin på en eld som redan brann.

  5. Fredrik

    Åter igen vinklar du händelser så att det passar ditt syfte och du tar ingen hänsyn i om det du presenterar har någon sanningshalt överhuvudtaget. I detta inlägg ligger sanningshalten på cirka 13% skulle jag tro med en snabb överblick.

    Var är bevisen Anders att de senaste dåden mot judisk befolkning i Göteborg och Malmö är triggade av den amerikanske presidentens beslut om erkännande av Jerusalem och flytten av ambassaden? För, om vi tittar på hur det blivit i Mellanöstern och de arabiska länder efter det beslutet så är attacker mot den judiska befolkningen inte något som ökat utan det som ökat är attacker mot det amerikanska folket och dess institutioner.

    Följaktligen borde vi i Sverige också se mer attacker mot det amerikanska folket och dess institutioner om ditt påstående stämmer, men det gör vi inte. Utan vi ser, precis som tidigare år vid denna årstid, attacker mot synagogor eller personer av judisk härkomst. Och dessa attackers tillkomst kan inte, enligt polisen, tillskrivas en specifik anledning. Men den svenska polisen har säkert fel och du har rätt eftersom dina påstående aldrig kan vara fel, visst?

    Du tycker själv att missnöjet ska riktas mot Trump. De arabiska länderna i och kring Mellanöstern riktar sitt missnöje mot Trump. Antisemitismen har inte ökat pga av Trumps beslut. Inte bevisligen. Och inte i Mellanöstern. Men enligt dig så är antisemitismen i Sverige i gungning pga Trump. Var är bevisen på att de senaste dåden är grundade pga Trump?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får tycka vad du vill om sanningshalten i inlägget Fredrik. Att Donald Trump kastat bensin på en eld som redan brinner och att den akten lett till reaktioner runt om i världen av det slag vi sett i Sverige råder inga som helst tvivel om.

  6. Kicki

    Patetiskt att skylla på Trump. Se vad ni själva ställt till med. Det är era kulturberikare som hatar judar/homosexuella mf mf. Det är ingen chockerande nyhet att ”berikarna”står för en klar majoritet av våldsbrott och sexualbrott. Detta är inget mans problem,detta är ett invadrings problem. Ni har importerat en jävla massa kriminalitet till vårt land. Allt annat är bullshit.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Din kommentar visar med all tydlighet hur snett du ser på saken – Att det är Trump som rår för detta förstår de allra flesta.

      • Olle

        Jag förstår inte hur du kan lasta Trump för att invandrade antisemitister demonstrerar i Sverige. Har de inte lämnat kriget bakom sig när de flydde till ”friheten” i Sverige så vet jag inte om de kommit rätt. Då hade det nog varit bättre att de stannat i sina hemländer och fortsatt sin kamp där.Hur tror du att alla dessa folkgrupper med olika kulturer ska funka i Sverige.Vi buntar ihop muslimer,judar mm i utanförskapsområde där egna lagar och skuggsamhällen bildas och ni kallar detta fungerande invandrarpolitik . Nej bäste AF man måste göra mer än så för att få detta att fungera, man måste erkänna problemen och ta tag i dom.Detta vågar inte politikerna göra för rädslan att bli kallade rasister. Men som alltid verkligheten kommer ikapp ,och det gör den fortare och fortare nu.Har absolut inget emot invandrare men däremot mot politiker som är fega och som inte tar sitt ansvar för dessa människor. Detta kommer att bli S fall i nästa val, för S kommer inte till makten 2018 .

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Se övriga svar jag givit Olle – Sambandet mellan Trumps erkännande och det som nu händer runt om i världen är glasklart.

      • Anders

        Hur mår du Anders? Jorden anropar!
        I den parallella verklighet du tycks leva i är det Trumps fel. Jag kan vittna om något helt annat. Mina judiska vänner har sedan länge flytt Malmö. Deras släktingar som bor kvar törs inte bära judiska symboler öppet. De aktar sig för vilka områden de beträder. De har hemska berättelser om hot, rån, trakasserier och misshandel, skändade gravar mm. Inget som borde vara acceptabelt någonstans.

        Observera att inget av detta beror på Trump utan på den utbredda antisemitismen bland de muslimer som flyttat dit. Det har funnits en växande hotbild som är direkt kopplat till detta vilket även SÄPO bekräftat. Det finns lärare som vittnar om skolbarn som stryker ord som judar och Israel ur skolböckerna.

        Att det rör sig om människor som inte tänker rationellt är helt klart. I deras ögon är Trump ett utmärkt alibi för att ge sig på judarna. Att du försvarar detta är för mig helt ofattbart. OK att du ogillar Trump men här har vi helt andra gärningsmän som egentligen har andra drivkrafter. Kan du förklara för mig vad oviljan att se detta beror på?

        Att skylla på Trump är i detta fall exakt samma typ av resonemang som att skylla på att våldtäktsoffret hade utmanande klädsel. Jag trodde faktiskt bättre om dig Anders.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den sista tidens händelser har ett direkt samband med Trumps uttalande Anders.

          Sedan har du helt rätt i att vi i Sverige måste ta i med hårdhandskarna mot antisemitism – Något annat har jag aldrig påstått.

      • Lasse

        Du säger alltså att det är Trumps fel att 3st nyligen invandrade syrier och afghaner kastar brandbomber mot en synagoga i södra Sverige?

        Min kompis från Syrien har hatat judar hela sitt liv, det gör alla jag känner från Syrien / Irak / Palestina (min arbetskamrat är palestinier).

        Deras hat har knappast ett skit att göra med Trump, det är åsikter de haft långt innan ens Obama var president.

        Med din retorik är det alltså politikens fel att Breivik sköt uppemot 70 människor, inte breivik själv. Eller det var en religions fel att en flykting körde över svenskar på Drottningsgatan.

        Det uppenbara sig bara mer och mer varför du är på 73:e plats.. ????

  7. Per Kjellén

    Så här skriver Svenska Generalkonsulatet i Jerusalem: ”Generalkonsulatet ansvarar för svenskt utvecklingssamarbete i Palestina som har som mål att främja demokratiskt palestinskt statsbyggande och fredsprocessen.”

    Alltså arbetar Sverige på en demokratisk satsbyggnad i Palestina. Ingen borde längre kunna förneka att demokrati betyder, bl.a. religionsfrihet och våldsmonopolet i statens händer. Enligt vad Trump sagt så arbetar också han för de demokratiska principerna alltså rättsstaten med avståndstagande från våld, en sekulär stat – något som kan uppfattas att det skall råda religionsfrihet. Så Sverige skulle kunna samarbeta med Trump, eller hur?

    USA har inte flyttat sin ambassad till närmare den israeliska regeringen pch administrationsbyggnader. Enligt nyheter så har Trump sagt att USA:s UD skall förbereda en flytt. Vänligen tala om för mig varför detta skulle kunna vara skälet till attentaten i Göteborg.

    Arabförbundet har tagit ställning för Palestina i sina kommentarer – men – uppmanar Palestina och Palestinas sympatisörer att inte reagerr med probokationer. Vad kan de betyda?

  8. Jonny Disenfeldt

    Somar Al Naher – ”Så hjärntvättas vi syrier att hata judar”
    ”Redan i tidig ålder fick vi barn lära oss att aldrig någonsin låta oss förknippas med judisk kultur. Judiska namn, symboler, språk, allt som andades judiskhet betraktades som en del av en sionistisk världsordning. ”

    ”Anledningen är mycket enkel. Judarna har utgjort den perfekta måltavlan.

    Är skolorna dåliga? Det är judarnas fel. Är sjukvården i Syrien usel? Det är judarnas fel. Räcker pengarna inte till? Det är judarnas fel. ”

    https://www.expressen.se/gt/kultur/sa-hjarntvattas-vi-syrier-att-hata-judar/

  9. Ville-Valle

    …fantastiskt informativ och bra insändare under ”Folkets röst” i Folkbladet. Läs och lär dig Anders Forss. (Förresten, undrar om din polare Rönnlund håller med dig…?)

    ”Hyckleriet vet inga gränser kring Bostadenaffären”
    Folkets röst.
    Det har varit ett, minst sagt, intressant drygt halvår sedan VK läckte ut att AB Bostaden skulle sälja 1 600 lägenheter som vi kort därefter fick veta låg på Carlshem och Mariehem.

    Beslutet togs på rekordtid trots brist på såväl väljarmandat som dito från sosseriets egna demokratiska institution arbetarkommunen.
    Först hette det att Bostaden saknade pengar till nybyggnationer. Sedan att pengarna behövdes till boende för äldre. Sedan började det talas om allmän välfärd som behövde finansieras.
    Detta trots att man tidigare under 10-talet viftat bort oss som manat till lugn och sans när skrytbyggena planerades – just för att vi inte ville se vår gemensamma välfärd hotad.
    Vi som försökt att få något slags rimliga svar och rakryggad debatt i frågan har mest mötts av tystnad men även ibland motstridiga och bristfälliga svar (eller för att tala med kommunalrådet: ”Jag har informerat på min blogg”) som spretat åt alla möjliga håll.
    Ju längre tiden gått desto mer har man börjat förstå att detta egentligen bara handlar om två saker:
    1. Kommunen har belånat sig upp över öronen för att bekosta spekulativ centrumomvandling.
    2. Kommunen har panik över risken att behöva betala reavinstskatt på Bostadenaffären och har därför från dag ett stressat på, för att hinna skatteplanera innan regeringen årsskiftet 17/18 förväntas täppa igen kryphålet man använder sig av.
    Detta kan man tycka mycket om – själv finner jag det högst omoraliskt och menar att det skickar mig som skattebetalare i kommunen signaler om hur viktigt densamma tycker det är att betala skatt.
    Döm då om min förvåning när jag efter paradisläckan ser lokalsosse efter lokalsosse indignerat skriva om dessa hemska skatteplanerare runt om i landet som saknar moral.
    Såväl i bloggar som sociala medier har de suttit på höga hästar och gråtit krokodiltårar över skatteplanering, samtidigt som de själva undanhåller ett par hundra miljoner i skatt från staten. Man tar sig för pannan. Hyckleriet vet inga gränser.
    Viktor Boström, Carlshem

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad gäller försäljningen av delar av AB Bostaden så har jag sedan länge berättat vad jag tycker om den Ville-Valle så min åsikt i frågan är väl känd bland partikamrater och bland de som läser min blogg.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt Jon – Att se sambandet mellan Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad och det som nu händer runt om i världen är inte svårt.

      • Patrik

        Hej Anders.

        Vilken sällsynt dålig logik. Trump erkänner Jerusalem som Israels huvudstad och därmed så ska synagogan i Sverige brännas.
        En mer korrekt logik hade varit: Trump erkänner Jerusalem som Israels huvudstad och därmed startade protester utanför USA:s ambassad.
        Men reaktionen kanske säjer något om de antisemitiska åsikterna hos demonstranterna.

        Med vänlig hälsning

        Patrik

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är ingen dålig logik Patrik – Snare påvisandet av sambandet mellan att kasta bensin på elden och ökande antisemitism.

      • Anders

        Jo det är extremt dålig logik. Vettvillingar försöker alltid hitta anledningar till sina gärningar. I Anders Forss värld existerar inget eget ansvar. Allt är alltid någon annans fel. (Helst någon diffus part som inte kan ställas till svars som t ex ”systemet” eller ”samhället”. ).
        En våldtäktsman hittar en anledning i offrets klädsel.
        Anders Forss hittar förklaringen till detta dåd hos Trump.

        Om nu Forss anser att det är Trumps fel att synagogor i Sverige utsätts för terrordåd, så är det med andra ord Margot Wallströms fel om någon någonstans är missnöjd med hennes erkännande av en palestinsk stat och väljer att spöa upp någon arab.

        Det är viktigt att påpeka att Trump inte erkänt Jerusalem som Israels huvudstad. Det är redan gjort sedan tidigare. Det Trump har gjort är att verkställa ett 25 år gammalt beslut om att flytta själva ambassaden till Jerusalem.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det egna ansvaret kan man aldrig springa ifrån Anders och det gäller alla – Det i sig har inget att göra med det jag anfört då det finns en klar koppling mellan Trumps utspel och det som nu händer.

  10. Bertil

    Fakta är att många av de rikaste i Världen och som även befinner sig i USA har judiskt ursprung.
    Men det har däremot inte nåt med det hat att göra som finns mot Judar. Tycker man. men det anges som skäl av vissa antisemitiska rörelser.

    Sorros som har judebakgrund har ex fällt Länder med pengars makt, ger så klart upphov till ett spirande judehat. Han fällde ju även som bekant den Svenska kronan.

    Det är sånt där som tas upp av antisemitiska rörelser.
    Men grundproblemet är nog inte judar utan makten idag som är nyliberal där multirika styr vår värld med Järnhand. Länder som Venezuela styrs av korruption och i slutändan av pengars makt.

    Kapitalismen har många fördelar utan den skulle massor av inovationer som gjort livet praktiskt enklare för oss inte finnas.

    Men samtidigt är det denna snedfördelning av pengar som även ser till att sjuka utförsäkras där man påstår att sjuktalen måste ner . Men istället är det kapitalismens penninghög som måste ner och fördelas ut jämnare.

    Vi ser idag allt mer hur och vi hör idag allt mer om hur vårt gemensamma sätts i sparlåga hela tiden.
    varje dag hör man om nedskärningar och ekonomiska svårigheter inom massor verksamheter inte minst Landstingen. Åtgärden som förespråkas är fler och mer skattesänkningar för den väletablerade gruppen samtidigt som sänkta trösklar snackas allt mer högljutt om för de sämre bemedlade.

    Kort sagt sånt vi inte ska lyssna på utan dessa förslag ska slås ner med Järnrör för att tala i SD -retorik. Det är bedrövligt att Trump talar om Rymsatsningar i en tid när det inte ens finns en sjukförsäkring i USA värt namnet inte en Semester värt namnet för de som är arbetstagare inte ens socialt stöd finns utan folk måste bete sig som vildar och döda och plundra andra fattiga.

    Hela politiken är fel när Världen styrs av Galningar och där USA som skrämnmande ex ska vara den världsrådande domaren. En sjuk sexförtryckare och en som gynnar enbart de rikaste och där de ex: rikaste i ex: palm beach till 90% röstade på denna galning. Inte minst bortskämda Kvinnor som aldrig gjort nån nytta för sitt Land.

  11. Olles brorsa

    Reaktionerna på Västbanken blev mindre våldsamma än befarat. Den palestinska majoriteten har tröttnat på de ständiga provokationerna mot Irael, som bara ger Israel förevändning för att annektera mer palestinsk mark. Detta möjlggörs genom det palestinska ledarskapets ovilja att erkänna Israels gränser mot Palestina – varigenom de inte heller har definierat sina egna gränser mot Israel.

    Israel har accepterat tvåstatslösningen, men det har inte det palestinska ledarskapet. ”Lastas den om lastas bör”, skriver världsdomaren Anders Forss. Ja, de som bör lastas, är de krafter som ytterst ligger bakom det palestinska ledarskapets agerande, genom att under åtal ha hetsat det palestinska folket mot sina egna mer ”moderata” ledare – som därigenom i praktiken har haft sina händer bakbundna under den s.k. fredsprocessen.

    Jag spekulerar inte om att ambassadflytten kommer att leda till fred, men står fast vid det som jag har skrivit i mina kommentater till det tidigare inlägget i frågan. Det finns inte, och har aldrig funnits någon tvåstatslösning. För att det ska bli fred, krävs att man väldigt snabbt får fram en plan B. Bortsett från de öppna krigen mellan Israel och grannstaterna har ingenting orsakat så mycket blodsutgjutelse och död som drömmarna hos andra länders (främst Europas) regeringar (som har fullt upp med annat – bl.a. att man inte ens lyckas få EU att fungera) om en tvåstatslösning.

    En palestinsk ministat, som är uppdelad på två olika territorier utan inbördes geografisk kontakt med varandra, och dessutom är ekonomiskt helt beroende av Israel (dit massor av palestinier arbetspendlar varje dag) och där centralregeringens lokala representanter mördas av den lokala regeringens folkvalda representanter i Gaza (som om länsstyrelsens personal i Umeå skulle mördas av folkvalda landstingsledamöter i Västerbottens län), kan helt enkelt inte fungera som suverän stat.

    Den enda plan B, som jag kan komma på, är om Israel, Palestina och Libanon, som är på fallrepet som enhetlig suverän stat, tillsammans bildar något slags mini-EU mellan Medelhavet och Jordanfloden. Men alltför starka krafter är mot judars och kristnas rätt att överhuvud taget existera, för att det ska kunna bli en verklighet. Alltså saknas alternativ, som klara själva genomförandet. Möjligen om Putin och Trump kommer överens, men det gör ju förlorarna i det amerikanska presidentvalet – med stöd av CNN och Washington Post – allt för att förhindra, genom sina grova angrepp på de rysk-amerikanska relationerna.

    Anders Forss påhopp på Trump hör troligen till det mest rasistiska jag läst. Om någonting inte är den vite mannens förtjänst, är det den vite mannens fel. Mörkhyade män år – som de framställs av Forss – bara robotar som är programmerade av vita män. Forss säger dessutom mot sig själv, när han i ena meningen hävdar att brottslingars etnicitet saknar betydelse för att i nästa mening utgå från att araber /palestinier är skyldiga till angreppen mot synagogor i Sverige

    Vad har Trump med detta att göra, när judar har fölföljts och tvingats fly från Malmö långt innan Trump blev president i USA? Och det är ju dessutom det amerikanska Representanthuset som för över 20 år sedan beslutat erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta ambassaden dit – långt innan Trump blev president. USA har t.o.m. en sedan flera år en tomt inköpt i västra Jerusalem, som skulle ha blivit Israels huvudstad även enligt planerna för en tvåstatslösning.

  12. Olles brorsa

    20 personer deltog i attacken mot synagogan i Göteborg och ett par hundra i de senaste upploppen i Malmö. I Sverige finns minst en halv miljon muslimer och araber, varav tiotusentals med palestinskt ursprung. Oaktat att nästan 40 % av dessa – enligt undersökningar som gjordes innan Trump blev president – hyser antisemitiska åsikter av varierande styrka (från ett svagt ogillande till rent hat) – så har en mycket stor majoritet av dessa inte deltagit i våldsamheter mot judar. De har alltså inte alls visat sig vara den sort av lätt triggade hat-robotar, som de framställts som av Anders Forss.

    Det är faktiskt möjligt att ogilla sin granne, utan att ha en okuvlig lust att döda honom. Men just detta synsätt, om nu torgförs av Anders Forss, är typiskt för rasister: att de orientaliska folkslagen skulle vara mer primitiva än euopéer, och intellektuellt och moraliskt underlägsna oss. – Och dessutom är det ju bara en minoritet (knappt 40% av muslimer och araber i Sverige, som ogillar judar). När underrättelsetjänster i hela världen varnar för att terrorister ska gömma sig bland flyktingar från Mellanöstern och vi vet att gammal nazistiskt litteratur sprids i Palestina, påstår Forss att brottslingarnas etnicitet saknar betydelse. – samtidigt som han själv tillmäter etniciteten (eller ”rasen”?) största betydelse.

    Den lilla klicken hatare, som har förföljt judar i Malmö under flera år har nu eldats på av den vänstervridna journalistkåren ”ti Sverige, inte minst Sveriges Television, som har spridit gammal nazi-propaganda om en judisk världskonspiration, som om det inte funnes olika politiska åsikter bland judar också. SVT-har dessutom sänt ett hatiskt tal av en representant för mördarstyret i Gaza att göra fredagen ”till en vredens dag”. Ordet ”intifada” hördes flera gånger i detta tal på arabiska – ett språk som förstås av många invandrare i Malmö. Bestämmer Trump vad som ska sändas i svenk TV, ocensurerat och i strid med sändningstillståndet, som förbjuder hets mot folkgrupp och uppmaningar till brott?

    Och varför ger de sig inte på amerikanska mål i Sverige, om det är amerikansk politik som de är missnöjda med? I stället går en klick invandrare ut på de svenska gatorna och kräver att svenska medborgare (judar hhaft fulla medborgerliga rättigheter i Sverige sedan 1830) ska dödas. För bara tre år sedan var det ”de armeniska hundarna” (många av dem är svenska medborgare) som skulle dödas. Men detta ursäktas av Anders Forss med att de skyldiga ska ”lagföras” och att ”människor av judisk börd som bor i Sverige måste precis som alla andra religiösa grupper fritt kunna utöva sin religiösa tro .”

    Det här handlar inte om religion i första hand. Hitler skonade inte judar som var ateister. Varenda jude skulle utrotas. Det finns en händelse i islams historia (massakern på judar i Kaibashir år 6, muslimsk tideräkning, som tolkas just så av extrema islamister. De, som tolkar historien så, har inte i Sverige att göra. De ska ut. Det får vara nog nu. Utländska nazister ska också slängas ut. Det får vara nog nu. Det som skiljer nazisterna från andra former av antisemitism, är att nazisterna vill göra just tyskarna till världens härskarfolk. De extrema islamisterna vill att araberna ska ha samma roll.

    Forss förespråkar en undergivenhet inför våldsverkarna, som bara kan hjälpa dem att förverkliga sina mål. Det är som att säga ”Reta inte nazisterna, för då blir de så kränkta,. så att de börjar mörda folk av ren kränkthet”. Jag instämmer inte heller i Forss´ uppmaning att alla som har en religiös tro ska be till ”högre makter”. Det kommer inga judar kristna och definitivt inga muslimer att göra: ”Det finns bara en Gud och Muhammed är hans profet”. För mig är det helt okej att muslimer tror så. Men läror som säger att människor av annan etnicitet ska utrotas, har inte i Sverige att göra. SÅ långt sträcker sig inte religionsfriheten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag framställer ingen som hatrobotar Olles brorsa – Allt jag gör är att konstatera ett samband mellan Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad och det som nu inträffat runt om i världen efter erkännandet.

  13. nils johnsson

    Har Trump större skuld i detta än de som kastar brandbomber? Menar du allvarligt att du tycker det är en rimlig reaktion på att erkänna en huvudstad?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När man erkänner en huvudstad alla länder inte erkänner så är det att gå emot vad resten av världen tycker – På det sättet har Trump ökat anspänningen i världen – Att det är så råder inga tvivel om.

  14. Olles brorsa

    I en TV- intervju med en israelisk journalist, vände han på frågan ”Jag är också journalist och nu frågar jag. När var Jerusalem en arabisk huvudstad?” Den svenska journalisten kunde förstås inte svara, trots alla skrönor om judiska sammansvärjningar bakom Trumps icke-agerande. Finns det någon grund för påståendena att Jerusalem är islams tredje heligaste plats? Så jag gick till källan, nämligen Koranen, som finns i två översättningar till svenska.

    Den senaste har gjorts av Muhammed Knut Bernström, som konverterade till islam under tjänstgöring som svensk ambassadör i Marocko, under kung Hassan den andres regeringstid. Enligt traditionen är de marockanska kungarna ättlingar i rakt nedstigande led till profeten själv, vilket gör dem till betydande auktoriteter på islamsk teologi. Om ambassadör Bernström har blivit muslim i den miljön, förklarar hans koran-översättning och hans kommentarer till densamma en hel del.

    Enligt traditionen gifte sig den då 50-årige profeten med sin favorithustru Aisha, när hon var sex år gammal och hade sex med henne när hon var nio år gammal, vilket är en riktig godbit för rasister och islamofober. Men var det sant? ”Ofullbordade” äktenskap mellan äldre män och barn var på den tiden vanliga – även i vårt land, men fullbordandet av äktenskapen (bröllopsnatten) kunde dröja många år. Det var ju snarare ett förbund mellan två släkter eller klaner.

    Enligt vissa muslimska historiker är berättelsen om det tidiga fullbordandet av äktenskapet ett påhitt av Aishas far, eftersom det gav hans och Aishas klan arvsrätten till Muhammeds all kvarlåtenskap, även det andliga /teologiska. Enligt vissa historiker är Aisha Koranens huvudförfattare. Vad som talar för det är anledningen till att hon var Muhammeds favorithustru. Redan som 13-åring var hon Muhammeds intellektuella jämlike, och det var inte dåligt. Sett till resultaten av hans verksamhet, torde han ha haft en av världshistoriens skarpaste hjärnor.

    Därför bör vi lyssna till vad Aisha har att säga om Muhammeds besök i Jerusalem., Han var aldrig där. Och det finns ingenting i någon av Koran-översättningarna som tyder på att Muhammed har varit någon annanstans än i det himmelska ”Jerusalem”, där han träffade de gammaltestamentliga profeterna,. Eller med Aishas egna ord: ”Han förflyttades endast i anden, medan kroppen inte rörde sig från sin plats”.

    Aishas egen tolkning, som verkar stödjas av Muhammed Bernström, går ut på att det ANDLIGA besöket i Jerusalem, varifrån profeten hade förts upp till sjunde himlen, att bevisa att profeten Muhammed verkligen var Guds profet – och att muslimernas Allah är samma Gud som judar och kristna tror på. En enda Gud, och inte ”högre makter”. Men gör detta det jordiska Jerusalem till en politisk huvudstad för tre tre religioner? Det verkar vara något som ett fördomsfullt FN (som inte har förstått att även muslimer kan vara ”andliga”, och inte bara köttsliga) har hittat på.

    För er som vill läsa själva: Texten finns i sura 17:1 i Koranen, samt bilaga IV till Muhammed Bernströms översättning.

  15. Krister

    Antisemitism är fel.
    Rasism är fel.
    Jag gillar inte alla flygkapningar som palestinska
    män och kvinnor utförde på 70-talet m m.
    Jag gillar inte den PM som finns i Israel sen flera år
    och det förakt som han visar Palestinierna.
    Men UPPENBART är att invandringen från Mellanöstern
    har varit den stora anledningen till ökad antisemitism.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag delar inte den uppfattning du framför i slutet av kommentaren Krister – Antisemitismen har funnits hos de högerextrema länge och därtill stärkts över tid.

      • Jonny Disenfeldt

        ”2016 företogs en studie där judar som blivit utsatta för det som i Sverige sannolikt skulle ha klassats som hatbrott tillfrågades om vem, i termer av gruppering, som hade trakasserat dem. Resultatet var mycket tydligt: i alla fyra fall (Sverige, Tyskland, Frankrike och Storbritannien) var muslimska extremister den överlägset största gruppen förövare. I alla fallen var den minst dubbelt så stor som den näst största gruppen.”
        ”Och den näst största? Vänstersympatisörer. I Sverige var den gruppen störst jämfört med de tre andra länderna. Tjugofem procent av de antisemitiska hatbrotten i Sverige företogs av vänsterpersoner (femtioen procent av muslimska extremister). Det berömda hatet från höger uppnådde fem procent. Från kristna – noll.

  16. Olles brorsa

    Antisemitismen i ord hos de öppet nazistiska grupper är inte värre nu än någon gång tidigare sedan andra världskriget- Retoriken är densamma och kan inte bli värre. Om vi i stället tittar på antalet våldsdåd, bl.a. mord, som har begåtts av svenska nazister, så var de fler under 1990-talet än idag. Troliga orsaker till det är att de inte vill förstöra för eller stöta sig med SD, samt att de är bättre övervakade av Säpo och den övriga polisen, så att de fått svårare att genomföra sina våldsdåd – inte att de inte vill. Och något har de väl lärt sig sedan 90-talet. Det vore ju dålig taktik att ha sina mest våldsbenägna medlemmar i fängelse. om och när chansen till nya våldsdåd yppar sig.

    Om vi talar om ÖKNINGEN av hatbrott mot judar i Sverige under de senaste 10 – 15 åren, så är det uppenbart att andra grupper ligger bakom. Forss håller vissa brottslingar bakom ryggen, bl. a, genom att skylla deras brottslighet på Trump.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag håller ingen brottsling bakom ryggen Olles brorsa – Det finns ett klart samband mellan antisemitismen som blossat upp på sistone och Trumps uttalande – Att förneka det är att ljuga eller grovt förvanska sanningen.

      • Olles brorsa

        Du fortsätter att hålla terrorister och andra brottslingar om ryggen. Det är som att skylla alla hatbrott mot invandrare på den värsta av hatbrottsingarna, lasermannen John Ausonius Om du gör det skyddar du alla andra hatbrottslingar. Ditt påstående att jag förvanskar sanningen stämmer inte alls med vad jag har skrivit i ovanstående kommantarer. bl.a. att våldsamheterna skulle öka på kort sikt.

        Vad som blir följden på lång sikt av Trumps uttalande, om det blir bättre eller ännu värre, vet vi inte. Om han inte hade gjort sitt uttalande hade terroristerna hittat på någon annan förevändning för att hetsa mot judar och Israel. Det finns en massa sysslolösa unga män (och dito kvinnor) på Västbanken och i Gaza. De vill gärna vara med där spännande saker händer. Faktum är att upploppen på Västbanken hittills har varit mindre våldsamma än befarat.

        Jag har skrivit en kommentar om Jerusalems ställning i islam, vilken utgår från Koranen och den muslimska traditionen, som stödjer sig på vad Muhammeds favorithustru Aisha har sagt. Muhammed var inte i Jerusalem under sin nattliga utflykt från Mecka. Om man analyserar texten i sura 17:1 i Koranen, så ger den inget stöd för att Jerusalem skulle vara islams tredje heligaste plats.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag skyller inte på någon Olles brorsa – Allt inlägget gör är att peka ut sambandet mellan Trumps uttalande och de reaktioner uttalandet lett till.

          • Olles brorsa

            Du förstår inte skillnaden mellan orsak och förevändning (att vid en viss tidpunkt göra något som har andra orsaker än den som används som förevändning),

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har full koll på kopplingen mellan orsak och handling Olles brorsa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.