Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Moderaternas motsatsförhållande mellan välfärd och bidrag sågas av ekonomisk experter.

Det är oerhört lätt att förstå att moderaterna tänker fortsätta på inslagen väg och slå på de som redan ligger  – Dvs. på de som har oturen att bli sjukskrivna och/eller arbetslösa. På annat sätt kan i vart fall inte jag tolka den skuggbudget moderaterna lade på måndagen och som lovar hårdare tag mot sjukskrivna och arbetslösa.

För moderater finns ingen gräns för vad man kan tänka sig att genomföra för att sänka skatten för den del av befolkningen som redan har det bra.

Till både Ulf Kristersson Och Elisabeth Svantesson vill jag därför säga att sjuka inte blir friskare av lägre ersättning och att arbetslösa inte kommer i arbete därför att man minskar deras ersättning.

Finns den sortens forskning tillgänglig vill jag i sådana fall att Kristersson och Svantesson presenterar den – I annat fall kommer jag även fortsättningsvis att hävda att moderaternas politik är både girig och egoistisk och så långt från en kärleksfull människosyn det går att komma.

Sedan tycker jag att vi ska lyssna på vad professor Lars Calmfors med flera ledande ekonomer och på vad OECD säger när det kommer till hur skadligt det är för samhällsutvecklingen med de ökande inkomst- och förmögenhetsskillnader moderaterna vill skapa med sin ekonomiska politik.

I en debattartikel på DN:s ledarsida varnar Lars Calmfors för att det inte exakt går att fastslå vart gränsen går för när klyftorna når en sådan nivå att den sociala och politiska stabiliteten och därmed vår demokrati hotas från grunden.

Sedan gläder det mig som socialdemokrat att Lars Calmfors förespråkar offentligt finansierad välfärd, bidrag som följer löneutvecklingen och ett återinförande av en progressiv fastighetsskatt.

Avslutningsvis kan jag därför konstatera att moderaterna står helt ensamma runt sin uppfattning att inkomstskillnaderna är för små och uppfattningen att det finns ett motsatsförhållande mellan välfärd och bidrag.

På andra sidan den som tycker rakt emot står övriga partier och landets ekonomiska experter.

Denna chans ska självfallet inte försittas utan förvaltas – Därför ska vi socialdemokrater göra välfärden till den stora vattenledaren mellan S och M och skillnaden mellan ett kärleksfullt och ett girigt samhällsbygge.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

77 kommentarer

 1. Alexander

  ”Ideologi är inte så viktigt, vad vi faktiskt gör och presterar är det som gäller”

  Den man som yttrat detta kan alltså inget om politik. Vet Anders vem det är? Få se om du nu kan svara på en konkret fråga…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Så vitt jag vet är det Marxs som först yttrade det Alexander men vill du fortsätta debattera får du hålla dig till ämnet då detta är sista svaret i denna tråd från dig som avviker från det jag anfört i inlägget.

 2. Alexander

  Anders

  Det är en framstående socialdemokratisk politiker som sagt detta. Enligt dig kan han ingenting om politik…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   ursprunget ligger hos den jag nämnde – Sedan har bland många andra Göran Persson sagt så i vissa sammanhang och ska det som sägs förstås rätt så måste det sitta ihop med sin rätta kontext.

   Sista svaret med all säkerhet då det inte hör till ämnet i inlägget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>