Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Svensk arbetarklass väl och ve hotad av Alliansen och SD.

Höstens val kommer till stor del att handla om landets arbetstagare och deras väl och ve då det är där den största ideologiska skillnaden mellan de rödgröna på ena sidan och alliansen och SD på den andra sidan står att finna i svensk politik.

S,V och MP vill precis som man visat under denna mandatperiod stärka arbetarnas och fackens inflytande på svensk arbetsmarknad – Detta medan alliansen och SD klart och tydligt deklarerat att både sänkta löner, urholkad LAS och sämre anställningsvillkor står högst upp på deras agenda om de skulle få makten efter valet.

Moderaterna har aviserat att en lagstiftning om sänkta ingångslöner kommer att bli verklighet om de får makten – Något SD oreserverat ansluter sig till trots att både fack och arbetsgivare motsätter sig en sådan lagstiftning och trots att ekonomiska experter som professor Lars Calmfors säger att en sådan reform på inget sätt kommer att skapa fler jobb.

Tittar man specifikt på SD som säger sig vara ett arbetarparti är det lätt att inse att detta bara gäller i ord – För trots att man påstår sig vara ett arbetarparti har man när det kommer till realpolitik i alla lägen stött reformer som försämrar för de arbetstagare man säger sig företräda.

SD har under denna mandatperiod röstat nej till nya och bättre regler avseende lön och arbetsvillkor i samband med offentliga upphandlingar – Därtill aviserat att man vill utöka undantagen i LAS turordningsregler genom att tillåta undantag för fem istället för dagens två personer vilket innebär att LAS sätts helt ur spel på stora delar av svensk arbetsmarknad.

Att man nu öppet är för en lagstiftning om sänkta ingångslöner och därmed en generell framtida lönesänkning för svenska löntagare visat med all tydlighet att SD inte är något arbetarparti utan ett renodlat högerparti längst ut på högerkanten av den politiska skalan i svensk politik.

Att moderaterna inte är något arbetarparti i den meningen att man gör det bättre för svenska löntagare såg vi klart och tydligt under de 8 år alliansen regerade vårt land med katastrofala följder som resultat av deras regeringsinnehav där skattesänkningar gick före ansvar för landets ekonomi och omsorg och omtanke om Sveriges invånare.

Det finns således skillnader mellan betydelsen av arbetarparti och arbetareparti – Tänk att en bokstav i detta fall ett E kan utgöra en sådan enorm skillnad.

I M:s och SD:s värld betyder arbetarparti att göra det billigare för landets företagare att ha manuell arbetskraft anställd så att företagens ägare kan öka vinsten och stoppa mer pengar i egen ficka på arbetstagarnas bekostnad.

I Socialdemokraternas värld betyder ordet arbetareparti att vi i alla lägen ställer oss på arbetstagarnas sida och gör allt i som står i vår makt för att stärka anställningstryggheten och se till att vinsterna av allas arbete fördelas mer rättvist mellan företagens ägare och den arbetskraft som producerar det företagen säljer och tjänar pengar på.

Det har vi bevisat denna mandatperiod bland annat genom att på nytt införa avdragsrätt för fackföreningsavgiften och genom att ta bort den av alliansen orättvisa sänkningen av arbetsgivaravgiften för ungdomar som alliansen införde.

Politik gör skillnad och rätt sorts politik gör en enorm skillnad – Tänk på det när du lägger din röst i årets val där frågan är vad som är bäst för dig och för Sverige –  Är det ett arbetarparti som gynnar arbetsgivarna eller ett arbetareparti som gynnar landets löntagare som är bäst?

Valet är ditt!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

79 kommentarer

  1. Alexander

    Anders

    Hur mycket bättre har t ex de lågavlönade kommunalarna fått det under ett styre?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bra mycket bättre med aningen sänkt skatt, höjda barnbidrag och nu avdragsgill fackföreningsavgift.

      • Ralo

        Nu ljug du så tungan svartnade. Ingen har fått sänkt skatt den här mandatperioden. Framför allt inte de som arbetar.

      • Gerd

        Alla bidrag som kostar pengar och som tas av våra gemensamma inbetalda skatter är självklart ett minus för de som inte får ta del av bidraget. Jag hade hellre sett att löftena om att ta bort hela skatteskillnaden mellan arbete och pension som S lovade i valrörelsen genomfördes. Det här pytsandet till än det ena än det andra ”skymmer sikten” för de stora och viktiga frågorna. Resultatet (att du har fel) ser du i dagens Sifomätning över partisympatisörer som presenteras i SvD. Nu lämnar även kvinnorna S och går över till SD.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          När valet väl är över kommer utgången att bli som jag förutspått länge – Ett stärkt S och ett försvagat SD.

  2. Krister

    Ända sedan mitten av 1800-talet har arbetarklassen haft en särställning i samhällsdebatten.
    Industriarbetaren har setts som en förebild för fattiga till skillnad mot överklass. Arbetaren har solidariska egenskaper. Om han/hon har misslyckats har det setts som denne varit ett offer för klasspolitiken. Det håller inte 2018, faktiskt inte heller se en lång tid tillbaka. Begreppet arbetarklass
    används inte längre generellt av ens löntagarna själva. Bilen på smutsiga gruvarbetare som går
    i grupp i protest ser vi inte längre eller industriarbetare utanför en industribyggnad i tex Småland.
    Tiden förändras och S måste förändras. Att LO:s chef sa att han är ”gråsosse” visar att han är i
    otakt med tiden. Att vara solidarisk i en grupptillhörighet är ute i det ego-samhälle vi är i. ”Jag kan
    själv” sa min då 4-åriga son. Detsamma säger min 25-åriga dotter nu, med andra ord men med
    samma mening.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Dagens arbetarklass består av LO-kollektivets arbetstagare, tjänstemän frånräknat högre chefer och egenföretagare utan eller med oerhört få anställda så begreppet arbetarklass är fullt relevant även idag.

    • Anders

      Precis. Bara det att man envisas med att använda förlegade termer är en klar indikation på att man inte går i takt med verkligheten. En retorik som bygger på hur samhället såg ut för mer än 100 år sedan är oattraktivt för dagens väljare. Och analyserar man saken mer noggrant så innebär det ju även en indikation på att den egna politiken man fört under alla år inte fungerat.

      Nu ser vi även hur folket har reagerat på Löfvens utspel om LAS och våldtäkt. Ett ras på tre procent till 25,2%. Socialdemokraternas näst sämsta siffra någonsin enligt sifo. Inte ett bra utgångsläge när S under det senaste halvseklet aldrig ökat i en valrörelse. Frågan är bara om de inte kommer att tappa ännu mer….Ska man redan nu dumpa MP? Får Löfven sitta kvar till valdagen? Eller kommer man att agera först när valförlusten är ett faktum.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        En ideologi och vilket samhällsbygge den förespråkar blir aldrig förlegad eller omodern Anders – Att vi sedan ska bygga samma sorts samhälle som då men metoder som dagens människor förstår och kan relatera till är en självklarhet.

        Ökad jämlikhet, minskade inkomst- och förmögenhetsklyftor och alla människors lika värde i ett samhällsbygge där vinsterna av allas arbete fördelas mer rättvist än idag blir aldrig förlegat Anders – Kika lite som starka och väl fungerande sociala trygghetssystem såsom sjukförsäkring och a-kassaa med flera.

        • Anders

          Det handlar om att folk inte längre identifierar sig själva som arbetarklass. Begrepp som klasskamp blir då helt irrelevant. Även den mest lågavlönade Kommunalaren har delar av sitt pensionssparande i fonder och kan se sina pensionspengar växa på börsen och vill naturligtvis ha bra avkastning på sitt eget kapital. Det är inte längre förbehållet rika direktörer.

          Jag säger inget om själva grundtaken -med ökad jämlikhet osv. Men S behöver uppdatera sitt språkbruk för att attrahera väljare. Nu flyr väljarna från ett otydligt parti som ständigt velar och vänder kappan efter vinden och använder omordern retorik.

          1958 års valrörelse handlade om framtidsoptimism, full sysselsättning, bostäder till alla, rymdutforskning, atomenergi, avskaffad fattigdom och expanderat välstånd.
          Få hade då kunnat ana att 2018 års valrörelse skulle handla om fattigpensionärer, gruppvåldtäkt, gängvåld, böneutrop, barnäktenskap, könssegregering, hedersmord och shariadomstolar.

          Att det blivit så kan inte indikera något annat än ett misslyckande av de senaste 60 årens politik.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            När vikten av klasskamp och arbetarklass förklarats på ett sätt människor kan förstå och relatera till i sin egen vardag kommer bägge dessa saker att på nytt bli viktiga Anders.

            Att så kommer att ske är redan på gång och fortare än du förstår kommer detta att bli verklighet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det har jag gjort många gånger tidigare men håll till godo – Dagens svenska arbetarklass består av arbetare inom LO kollektivet, tjänstemän frånräknat högre chefer och egenföretagare utan eller med oerhört få anställda.

      • Per Fjellberg

        Det är din definition Anders men den är så vid att den omfattar nästan alla som är anställda och många egen- och småföretagare.

        Vilken politik kan tänkas gynna hela denna grupp, vad har de gemensamt förutom att de inte lever på kapitalinkomster, jo, de betalar alla skatt!

        Det finns alltså åtminstone en politisk fråga som borde intressera hela denna grupp och det är att våra skatter används på ett effektivt sätt. Men vi är alla oss själva närmast och i denna stora grupp finns det säkert människor som för sin försörjning är beroende av den offentliga sektorn och kanske inte alls är intresserade av en effektivare offentlig sektor eftersom det skulle riskera deras inkomster och/eller hindra deras karriärer.

        Jag tar ett exempel som jag tror har med det här att göra, oavsett så är det tankeväckande:

        Kommuner och landsting har aviserat ett stort behov av fler anställda i den nära framtiden. Samtidigt har vi kolossen Arbetsförmedlingen. Vilken politiker blir den förste att inse att det kommer inte att finnas någon brist på arbetstillfällen i den nära framtiden. Alla arbetslösa kommer att kunna hitta någon form av jobb i kommuner eller landsting.

        Detta betyder, nu kommer poängen, att vi kan drastiskt minska Arbetsförmedlingen. Det skulle frigöra både pengar och arbetskraft som behövs i kommuner och landsting.

        Det borde alltså ligga i arbetarklassens intresse att dra ner på AF men kommer S att hålla med? Jag tror inte det, S agerar sällan i hela arbetarklassens intresse utan prioriterar ofta den offentliga sektorn.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att skatter och beskattning används som ett verktyg för att fördela samhällets resurser mer rättvist och för att säkerställa att alla omfattas av likvärdig välfärd utan att hänsyn till den egna plånbokens storlek vägs in i ekvationen har ett brett stöd i Sverige.

          Vi får oerhört mycket för våra skattepengar redan i dag och än bättre kommer det att bli när vi socialdemokrater återställt de sociala trygghetssystemen till sin forna funktion.

  3. Jan

    Knappast. För den som redan har ett jobb spelar det ingen större roll vem som vinner valet. De mest utsatta är de utan jobb. Men för dem är skillnaden också marginell. Att säga något annat är att lova runt men hålla tunt. Något som, dessvärre, politiker alltid ägnar sig åt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är just för de som har ett jobb valet spelar stor roll – Får alliansen makten och SD inflytande uppstår de hot jag skrivit om i inlägget för alla dessa.

  4. Fredrik

    1. Bör inte arbetare och arbetsgivare ha lika mycket att säga till om på arbetsmarknaden?
    2. En partiledare vars politiska bana börjar i kommunismens tecken är bra mycket farligare att ge inflytande än t ex L, M och/eller C. Men eftersom S är så extremt rädd att förlora makten och därmed de priviligier som medföljer så kommer S med alla buds medel försöka sitta kvar, även om de betyder att S ger bort en stor del av makten till extremvänstern. Är detta bra för Sverige?
    3. Du håvar samman ALLA som arbetar inom LO-kollektivet som arbetarklass samt de tjänstemän som tillhör samma arbetsområde. Med löner på över 35000kr/månaden för LO-anslutna och 50000kr/månaden och mer för tjänstemännen så faller din gruppering rätt enkelt. Detta bevisas också av SVT:s valenkätundersökningar de senaste valen som visar kollektivanslutna i LO inte alls röstar rött i speciellt större utsträckning än valresultatet vilket betyder cirka 40%. Lägg därtill att flertalet egna företagare, med inga eller få anställda, inte alls har sin sympati i det röda fältet utan snarare gentemot L och C så störtdyker ditt resonemang med en given krasch. Dåtidens röda propaganda på arbetsplatser runt omkring i Sverige där fackligt förtroendevalda spionerade på övriga anställda och sedan rapporterade tillbaka till partiet är över. Detsamma är stödet från dessa. Du är en relik Anders som vill vrida tillbaka klockan till en tid då din ideologi fungerade, istället för att vrida din ideologi så att den är synkad med befolkningen.
    4. Det är inte folket som ska ändra sig, det är partierna och ideologierna. Kan man inte det, då förlorar man stödet. Socialdemokratin i dess ursprungliga form (efterkrigstidens socialdemokrati) är i nedgång i Europa. I kanske det mest röda landet i EU, Frankrike, så existerar knappt Socialdemokraterna längre då dina ideologi-bröder/systrar vägrat lyssna på folket och förändra sig. Det är därför du Anders aldrig kommer att bli vald, du är analog i en digital värld. Du är en amatör i proffsens värld. Du vill sprida det ideologiska budskapet utan hänsyn till vilken åskådare du har. Du är en ståuppkomiker på en begravning, helt fel.
    5. Gör som Per Elofsson, bryt ihop och kom igen. Gör om, gör rätt. Då har du kanske en chans, som extremvänster har du aldrig det. Speciellt inte med din bakgrund i kapitalets korridor. Folk är inte korkade, de vet. De vet att du tjänat pengar på sånt du vill att folket inte ska kunna göra. De vet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      S har inte gett bort någon makt till extremvänstern så det påståendet är ren och skär lögn – Därtill finns det oerhört få LO anslutna med löner på 35.000 kronor per månad eller mer och ännu förre tjänstemän med lönenivå 50.000 kronor per månad eller mer.

      Ideologin står sig i alla väder och behöver inte ändras Fredrik – det enda som behöver förändras är sättet på vilket vi förklarar den för människorna då detta alltid måste göras på ett sätt människor kan förstå och relatera till i sin vardag.

      Görs det så är ett valresultat på 45% för S i en framtid fullt realistiskt att uppnå.

      Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov som grundbult för att bygga ett jämlikare samhälle där vinsterna av allas arbete fördelas rättvisare än idag kommer aldrig att bli omodernt och förlegat Fredrik.

      • Fredrik

        Nej Anders, det är ingen lögn att dagens regering söker stöd för sin politik hos V. Och eftersom de förslag som är ursprungliga INTE är de förslag som läggs fram, eftersom S förhandlar med V, så har man de facto gett makt åt extremvänstern. Så, ingen lögn.

        Jag slutade på Volvo Lastvagnar 1999 med lönen 25-26000kr/månaden och det är snart tjugo år sedan och lågt räknat, 500kr/månaden i lönehöjning ger idag 35000kr/månaden. De tekniker som med 10 års erfarenhet eller mer idag jobbar hos Volvo, SKF, Electrolux m fl är tjänstemän och att tro att de har under 40000kr/månaden gör dem till totallurade i sina löneförhandlingar, för då har t ex tjänstemän i offentlig sektor höjt sina löner mer de senaste tjugo åren än dem. Vilket i sådana fall gör dina påståenden om att privat sektor kostar mer, har högre löner etc till rena lögner.

        Du kan så klart i sten hävda att ideologin aldrig behöver ändras, det är din rätt men det betyder i sådana fall att folket blir dummare och dummare med tiden. Det är ganska taskigt Anders. Men, kalla folket för dum du – det kommer aldrig att ge dig 45%. 0,5% kanske. För, om du måste förklara för folket hur den socialistiska ideologin bäst passar dem utan att ändra på dig, så innebär det att det är folket som ska ändra på sig på bekostnad av att ideologin (och dess politiker) ska bestå. Folket ska alltså ge dig makten, och vara glada över det.

        Men det förklarar inte det ras vi ser i Europa för socialdemokratin Anders. I Frankrike blev socialdemokratin mer eller mindre utplånade vilket vi också ser i andra länder. Partier som däremot lyssnat på folket och förändrat sig eller människor från de traditionella partierna som inte velat bli fastlåst i ett förlegat synsätt (som socialismen du så innerligt vill se i Sverige) och startat egna rörelser sprunget ur ett modernt samhälle har lyckats och vunnit politisk mark.

        Och jo Anders. Det är förlegat att gå i den traditionella socialismens fotspår där vinsten ska fördelas lika över kollektivet. Och mer viktigt, det är ingen i det du kallar för ditt parti som slåss för detta och har inte gjort det sedan, ja tiden för Per Albin Hansson och möjligen Tage Erlander. Palme, din husgud, smekte företagen medhårs så att han kunde få makten – företag som växte under S-styret och fortsätter att växa idag. Utan en tillstymmelse av att dela med sig av vinsten till alla. Dessa företag gjorde det inte på Palmes tid, och de gör det inte idag. Dags att vakna Anders, det är 2018 och inte 1918. Revolutionen kommer aldrig.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vänsterpartier är inga vänsterextremister Fredrik vilket var vad du beskyllde S för att samarbeta med i din förra kommentar.

          Att de som jobbar på Volvo med OB och andra tillägg kan komma upp i en lönenivå på 35.000Kr/månad betvivlar jag inte men de utgör en liten del av arbetarklassen. Tar du förskolepersonal, lokalvårdare, personliga assistenter, buss- och lastbilsförare, vårdpersonal med flera pratar vi om löner långt under den nivån och dessa grupper utgör med råge flertalet av det som är LO-kollektivets arbetstagare.

          • Fredrik

            Jo, V är ett parti på den extrema vänsterkanten. Klart som tusan. Läs deras partiprogram om du inte tror mig.

            Men du skrev till andra här Anders att arbetare i LO-kollektivet är arbetarklass. Anställda på Volvo, SKF och liknande företag är då en del av denna LO-kollektiv, med löner kring 35000kr/månaden. Att tjänstemän har lägre lön än detta är inte möjligt Anders, då deras löneutveckling inte gått bakåt sedan 1999 utan i takt med övrigas löneutveckling gått framåt vilket betyder över 40000kr/månaden. Så då var det en lögn du kom med när du påstår att LO-kollektivets arbetare är arbetarklass, för det är inte alla. Långt ifrån. Att dessutom inte alla i LO-kollektivet kallar sig självs för arbetarklass betyder inte ett skit för dig. Tydligen. Att de dessutom, till 60% cirka, tycker att röd politik är skit spelar tydligen ingen roll heller för dig. För dig verkar det vara så att om man är en del av LO-kollektivet så MÅSTE man vara arbetarklass.

            Detta är ditt existensberättigande. Du måste sortera folket i klass för att du ska kunna överleva politiskt. För, utan klass så finns inget behov av Anders Forss. Då är cirkeln sluten och då kan du packa ihop. Att folket som i 1970-talets början pratade om sig själva och andra som arbetarklass idag 2018 inte gör det beror inte på okunskap utan faktiskt tvärtom. Idag är folket mer välutbildade än 1970. Den akademiska utbildningsnivån har aldrig varit högre än idag. Detta är fakta. Och, rent krasst så är inte arbetarklassen akademiskt utbildad, åtminstone var detta som fick många att lämna S när Palme tog över partiet. En akademiker som ledare för arbetarpartiet. Som att svära i kyrkan.

            Denna utbildningskurva pekar stadigt uppåt, samtidigt som den socialistiska pilen pekar neråt. Så, vad ska ändras? Folkets kunskap eller ideologin? Ja enligt dig Anders så är det folkets kunskap. För, om folket inte var så smart så skulle dom tro på dig.

            Men nu är folket smart. De vet. De vet att du Anders kommer aldrig vara en röst för dem.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            V är inget parti på den extrema vänsterkanten utan ett parti vars politik ligger aningen till vänster om den som S företräder.

            LO-kollektivet är betydligt fler än bara industriarbetare Fredrik – Industriarbetarna är i minoritet i LO-kollektivet där Kommunal är klart största fackförening.

          • Fredrik

            V är mycket mer till vänster än vad S är, åtminstone majoriteten av S. Att du inte känner så är av förklarliga skäl så att du är vänstersosse. Att V dessutom tillhör det extrema kan du läsa dig till i deras partiprogram och lyssna på deras uttalanden, från toppen till ungdom. Att t ex anse att statligt övertagande av privata företag är helt okej är extremt. Mycket extremt.

            Men, du sa att LO-kollektivet var arbetarklass. Detta inkluderar industriarbetarna, gruvarbetarna lika mycket som kommunalarbetarna. Men detta stämmer inte, så säg då det istället för att slingra dig som ormen.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            V är på inget sätt extrema även om deras politik ligger en bra bit till vänster om S politik – Att jag är vänstersosse har det aldrig rått några tvivel om Fredrik – Lika lite som att jag stolt står upp för att jag är vänstersosse som förespråkar traditionell socialdemokratisk politik som vägen framåt.

  5. Alexander

    ”På inget sätt”

    Jo, eftersom pensionärerna fick höjd skatt när de inte fick den skattesänkning de arbetande fick är det naturligtvis en skattehöjning för icke fackanslutna. Exakt så resonerar du och andra rödgröna.

    ”höjda barnbidrag”

    Och de barnlösa har därmed fått det sämre. Allt enligt ”lex pensionärsskatt”.

    Tankade bilen i dag. Det var billigt, tack regeringen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kostar fortfarande att vara medlem i facket trots att avgiften blir avdragsgill och att ha barn är även det en kostnadspost som vida överstiger det man får i barnbidrag så ditt snack om skattehöjning för barnlösa och icke fackanslutna faller därmed helt platt till marken Alexander.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Inget alls då de med säkerhet valt det själv i de allra flesta fall.

  6. Bertil

    Vad som behövs är en rejäl lågkonjuktur så massor blir arbetslösa.
    Säg vi får 30% arbetslöshet och en bokrach. Då skulle alla som spänner sig ich genom hög belåning och stort ego röstar blått få sig en rejäl näsbränna.

    Det tråkiga med en sådan lågkonjuktur är att oskyldiga skulle drabbas såna som är
    Försiktiga på låna röstar rött och är empatiska och lojala.

    De rikaste skulle även de klara sig och
    Makten skulle ändå vara där kapitalet finns.
    Kort sagt det behövs nåt annat som förenar oss arbetslöshet är nog inte lösningen.
    Man kan hellre fråga sig om en enorm naturkatastrof skulle lösa människans hänsynslöshet??
    Eller CAD löser klassklyftor och att berikade slår mot utsatta.

    Bättre förslag än min hypotes lär behövas.

    • Leif Andersson

      En så djup lågkonjunktur med 30% arbetslöshet vill nog ingen ha för det skulle innebära bankrutt för landet. Men du har helt rätt i att vi behöver en ganska ordentligt lågkonjunktur nu med tillhörande krasch på bostadsmarknaden som ett nödvändigt reningsbad för och sedan kunna bygga upp en sund ekonomi igen. Idag gynnar riksbankens vansinniga penningpolitik de som spekulerar med belåning och de redan rika blir ännu rikare när tillgångspriserna på aktier och fastigheter skenar pga den negaitva styrräntan.

      Det sorgliga i sammanhanget är att vi inte verkar ha lärt oss någonting av 90-talskrisen där Göran Persson föredömligt vidtog de åtgärder som behövdes. Efter detta hade vi ett bra utgångsläge men som nu förstörts pga att politikerna inte tagit sitt ansvar med nödvändiga regleringar av bankernas verksamhet samt utlåning. Att man t.ex. under en lång period kunde låna hela beloppet för ett bostadsköp utan att behöva amortera en enda krona på lånet förstår varje normalt begåvad person är helt vansinnigt men tydligen inte våra riksdagspolitiker. Sen har man ovanpå det skapat ett system med otydligt ansvar. Riksbanken ska numera bara stirra blint på inflationsstatistik enligt KPIF medan Finansinspektionen som inte har något som helst mandat utan politiska beslut ska säkra den ekonomiska stabiliteten. Sen har vi då våra politiker som sitter och sover samt som de populister de är inte vågar göra nödvändiga förändringar genom t.ex. avveckling av ränteavdragen samt införa en fastighetsskatt pga risken att tappa röster till nästa val.

      Jag blir inte alls förvånad om vi ser en faktiskt arbetslöshet i Sverige på 15% (en stor del kommer självklart att döljas genom olika aktiviteter för de arbetslösa) samt en krasch på bostadsmarknaden som kommer och kräva att staten dvs skattebetalarna återigen får gå in och rädda flera av storbankerna samt den egna banken SBAB som har varit den som stått för den mest huvudlösa utlåningen av alla. Allt detta hade vi kunnat slippa om arvet från Göran Perssons budgetfinansiering hade hanterats på ett ansvarsfullt sätt av ansvariga politiker.

  7. Bergis

    Sverigedemokraterna vill utöka möj­ligheten att göra undantag från turordningsreglerna från två till fem personer. Inte så stor skillnad alltså. Men värre är att Socialdemokraterna först säljer ut hamnverksamheten till en privat aktör som fullständigt skiter i arbetarna. Sen då Hamn 4an strejkar. Då lagstiftar Socialdemokratin och förbjuder strejkrätten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Skillnaden mellan 2 och 5 är himmelsvid Bergis och vi har så här långt inte lagstiftat om något som begränsar eller förbjuder rätten att strejka.

  8. Bertil

    Socialdemokraterna backar och SD går framåt. Må säga det är skrämmande.
    Ska högern få makt en gång till öka klassklyftorna ännu mer slå sönder facken beskatta pensionärer ännu mer liksom sjuka, arbetslösa plundra staten på ännu mer skattesänkningar riktade till välmående lägga mer på Kommuner så skatten blir platt vilket rika och välavlönade tjänar på men som lågavlönade och utsatta förlorar på
    Genom att välmående kan spara mer skatta i det mindre öka kapitalet som används för att få bort folk i produktionen
    Utnyttja mera typ RUT ROT
    Vilket gör att berikade kort sagt
    Kommer få ett skattefrälse där man struntar i stat kommun och fattigt folk.

    Ja sp blir det om högern får makt och jag bävar för om lågkonjuktur infinner sig
    Arbetslöshet ökar bopriser faller hejdlöst.

    Vi har inte sett Sveriges totala förfall än Reinfeldt lyckades sänka Sverige men nästa högerregim kommer sänka Sverige
    Som vi aldrig trodde kunde ske.
    Detta när folket kort sagt blivit zombies och inte vet vad man håller på med när man går till valunorna.
    Det kommer även innebära att folk slutar gå till valunorna vid nästakommande val.

    Så illa är det men folket fattar noll.
    Det som styr politiken idag är inte familjer utan ensamstående som saknar känslor både mellan benen och i alla skallar.

    Jag säger bara tur man är gammal och har framtiden bakom sig. Jag kommer nog klara mig men dö likt alla övriga
    Men man tänker på alla inga som totalt blivit menlösa.
    Fruktansvärt vilken politik som väntar om högern vinner.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Dina frågor ställda och nu publicerade för läsarna att kommentera och besvara.

    • Leif Andersson

      Eftersom vi är medlemmar i EU/EES så kan vi enkelt flytta till andra europeiska länder inom ramen för den fria rörligheten. Jag tror vi kommer och få se detta i en större omfattning för välutbildade och välbärgade svenska medborgare när den inhemskt konstruerade kraschen kommer och de svenska skatterna måste chockhöjas för att undvika alltför höga budgetunderskott. Men det positiva för Anders Forss, Löfven och Sjöstedt är att de som blir kvar i större omfattning kommer att tillhöra deras partiers valboskap.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Det kommer med sannolikhet inte att bli någon större utflyttning Leif – Den operationen är både komplicerad och stor för den som har barn och familj och för den som äger fastigheter i Sverige så därav föga trolig.

    • Anders

      Att S tappar röster är fullt naturligt. Partiet tappar medlemmar som aldrig förr. Man har satt sig i en minoritetsregering där man låter ett litet extremt parti som MP diktera villkoren och de inte på något sätt lyckats övertyga väljarna om att man bedriver en bra politik. Folk idag är både pålästa och kunniga och inte alls lika lättlurade som förr. Högutbildade människor tenderar att rösta mitten-höger och grundar sitt resonemang på fakta istället för känslor. Tiden är förbi när man föddes in i ett parti eller där hemmafrun röstade på samma parti som sin make. Allt tyder dock på att det kommer att bli ett intressant parlamentariskt läge i höst, där blockpolitiken får anses vara död. Allt hänger egentligen på hur stort SD blir och vilka de vill regera med.

      Majoriteten av de som utnyttjar RUT/ROT är vanligt folk. Normalinkomsttagare och även pensionärer som med hjälp av RUT kan få billig hjälp med sådant hemtjänsten inte utför. RUT har skapat massor med arbetstillfällen och bl.a möjliggjort att folk kan bo hemma längre.

      Att det skulle bli katastrof med en högerregering är också det bara svammel.
      Förra gången vi hade en Alliansregering var det global lågkonjunktur och Alliansen fick beröm av OECD för att de skötte statens finanser på ett sunt sätt. Nu har vi haft en högkonjunktur men folkets dom är hård. Det är ungefär som på den Fete Godsägaren Perssons tid där han stod och kluckade sitt mantra om att ”det går bra för Sverige” samtidigt som kommuner och landsting genomgick ett stålbad där underbemanning blev norm och folk gick på knäna och vi såg den största produktionen av långtidssjuka och utbrända vi dittills sett och vårdköerna växte. Om det gick bra för Sverige var det inget som vare sig arbetare eller pensionärer märkte av. Att S tappar röster i det skedet är fullt naturligt.

      Om bostadspriserna skulle sjunka drabbar det ju bara de som inte begripit att sälja i tid, men i de flesta fall innebär det ändå bara att vinsten blir något mindre. Många kan ändå sägas ha gjort ett riktigt klipp. För den som väljer att bo kvar kommer priserna på sikt att gå upp igen. Skillnaden är att de lägre priserna kommer att innebära att fler människor kan få äga sin bostad och på sikt göra sitt livs bästa investering.
      Framför allt unga människor måste få en chans att komma in på bostadsmarknaden och lägre priser är en förutsättning.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Varje gång vi har haft högerregeringar har de tagit över landet med budgetöverskott och återlämnat det till S med budgetunderskott och varje gång har man skyllt på att man tvingats regera i lågkonjunktur – Det reser frågan om borgerligheten alltid kan ha det oturen eller om det faktiskt är så att det är deras politik det är fel på – Min övertygelse är att det är det sistnämnda som är svaret på frågan.

        Sedan är jag ingen motståndare till framför allt RUT men även ROT med vissa förändringar som gör att de svagaste får större subventioner meden de med inkomst nog att betala notan själv inte medges avdrag överhuvudtaget.

        Därtill tycker jag att den skärpning av betalningsrutiner mm. som regeringen aviserat vad gäller ROT är ett steg i rätt riktning.

  9. Per

    Hahaha…..du som trodde att S skulle öka till valet och nu har dom nått sitt nya botten rekord. Känns otroligt bra….men kan inte kännas bra alls för dej att ha så fel och fel och fel efter varje ny mätning. Hur känns det att vara så blåögd och ha så fel hela tiden?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kommer att få rätt när valet är överstökat så jag är inte orolig Per.

      • Fredrik

        Du bör vara orolig. Enligt SVT och dess politiska experter så har S tendens att tappa stöd under en valrörelse. Och har gjort så i klar majoritet av valen i modern tid.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den trenden är det dags att ändra på Fredrik och ett löfte ger jag och det är att jag ska göra mitt bästa för att så ska ske.

          • Fredrik

            Eftersom du nu är en expert på prognoser, både för ditt eget och andra partier så undrar jag. När kommer S att ligga på 45%? Vid vilket val? 2018? 2022? 2026? Eller ännu längre bort?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Min förhoppning är 2022 men det kan eventuellt dröja till 2026 beroende på vem som får regeringsmakten efter detta val och på om det blir ett extraval mellan detta val och valet 2022.

          • Fredrik

            Förhoppning? Är du inte säker på 2022 eller 2026? Jag förstår inte. Du påstår med säkerhet att i valet 2018 får SD cirka 10% och S över 30, närmare 35%. Men du kan inte berätta när ni har 45%?

            Konstigt.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har berättar i förra svaret och säger att det borde ske till valet 2022 men med reservation för hur utfallet blir mellan blocken i kommande val och huruvida vi kommer att ha ett extraval eller inte innan valet 2022 – Dessa faktorer påverkar och därav mitt svar.

  10. Bergis

    Jag kan ge Socialdemokraternas valanalys redan nu varför det gick så dåligt i valet 2018. Väljarna har retat sig på att man beviljar 9000 ensamkommande ankarbarn från Afghanistan asyl och betald gymnasieutbildning trots att det sitter fattigpensionärer på pendeltågen i Stockholm som inte har råd med något eget hem. 2. Sossarna vill begränsa strejkrätten. 3 LO facken håller tillbaka arbetarnas rättigheter till en bra arbetsmiljö genom att hänvisa till ”märket” inom industrin. Detta öppnar upp för privata arbetsgivare att skita i arbetsmiljön. 4. Socialdemokratiska politiker har börjat sälja ut allmännyttan. Skatterna på drivmedel höjs automatiskt med 50 öre varje år vilket drabbar främst låginkomsttagare och dem i glesbygden. En eftergift till Miljöpartiet bara för att sossarna skulle få behålla makten. En falang inom Socialdemokratin vill gå tillbaka till mer generösa flyktingregler vilket skulle spä på kostnaderna och integrationsproblemen. Sossarna vill jaga sexköpare utomlands. Läs Ryssland förgiftar oliktänkande i Storbritannien..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar så att läsarna får ta del av alla de felaktigheter du anför i din kommentar Bergis.

  11. Brorson

    Ett ovanligt smutsigt påhopp på Moderaterna från Anders Forss. Du skränar om att du är vänster och gömmer dig bakom Olof Palme, men det är bara en fasad för borgerlig politik, Har inte du skrivit följande: ”Jag håller i det stora hela med professor Calmfors och delar det mesta av hans åsikter och påståenden fullt ut. Med det sagt tycker jag att vi ska öppna för att göra precis det Calmfors anför – Öka lönespridningen genom att skapa fler lönesteg och lägre minimilöner initialt.”

    Detta är inget mindre än en käftsmäll från Anders Forss mot hela den svenska arbetarrörelsen och allt det som vi socialdemokrater kämpade för under Palmes tid som S-ordförande. Vi kämpade inte för ökad lönespridning, fler lönesteg och lägre minimilöner. Vi, som var fackligt aktiva inom LO kämpade för rena motsatsen vid varenda löneförhandling, Och det gjorde även stora delar av tjänstemannarörelsen. Bl.a. lyckades Lärarförbundet minska lönespridningen mellan sina medlemmar. Vilket borgerliga demagoger. inkl. du i ett inlägg för ett par veckor sedan, anför är orsaken till skolans problem.

    Du har dessutom – med Skälmfors som förebild (bytt Palme mot Calmfors som din stora idol? – lagt dig till med en borgerlig vokabulär och tänkesätt: Vi behöver inte sänkt a-kassa. Vilka är ”vi” som inte behöver det? När behöver de arbetslösa sänkt ersättning? När behöver de sjuka sänkt ersättning? När behöver fattigpensionärerna sänkt pension?

    Vi behöver kanske sänkta professorslöner? Vi behöver professorer som är mer intresserade av vetenskap och undervisning än av att använda sina akademiska titlar som slagträn i debatten för att gynna egna klassintressen. Skälmfors talar i egen skal. när han gör ökad lönespridning till något slags vetenskaplig korrekthet. Svenska arbetare faller inte i farstun för fina akademiska titlar, men det gör tydligen du, Anders Forss.

    När du påstår att ”vi” (socialdemokratin) är på rätt väg, skiljer du inte mellan ideologi och nödvändighet. Vi har en parlamentarisk situation som gör att vi socialdemokrater inte kan driva igenom vår politik utan stöd frän något håll. Och vi har på sätt och vis bundit ris åt egen rygg, när vi motsätter oss de borgerliga förslagen om en statlig lönepolitik över huvudet på arbetsmarknadens partier, utan förespråkar att de ska sköta lönebildningen utan statligt tvång.

    Nu ville Svenskt Näringsliv ha det så här, och det tvingades även s-delen av regeringen acceptera för att det skulle bli en uppgörelse öht om nybörjarjobben Men någon exemplarisk s-politik är det inte. Att det fanns tvivel även på den borgerliga sidan: Hur påverkas konkurrensen, etc?, En sak är i varje fall säker: Ju fler subventioner till arbetsgivarna för att de ska anställa unga och full friska personer, desto mindre blir det över till dem som behöver ”bidragen”p.g.a. nedsatt arbetsförmåga.

    Jag sticker inte under stol med att jag tycker att S och M ska bilda regering tillsammans om valresultatet blir sådant, att inget av blocken får egen majoritet i riksdagen. Vi måste ha en regering som kan regera. Men jag tror inte att vi får en bättre S-politik genom kompromisser med Moderaterna. Och jag tror inte att det finns en enda moderat, som tror att de får en bättre moderatpolitik genom kompromisser med S, Men ibland måste man bita i det sura äpplet för att nite svälta ihjäl.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att hoppa på oppositionen och lyfta upp skillnaden mellan deras politik och socialdemokratisk politik kan näppeligen kallas för ett fult påhopp Brorson.

      • Brorson

        Det är ett fult påhopp på de borgerliga, när du själv står för samma åsikter som dem och låtsas att ökad lönespridning är något slags vetenskap genom att stödja dig på en professor, som talar i egen sak och är ökänd för att smöra in sig hos än det ena och än det andra blocket. Och lägg märke till en sak: Även om man kan ha åsikter om hans ordval, har jag aldrig haft några invändningar i sak mot Bertils kritik av de borgerliga.

        Och varför har du aldrig besvarat frågan om du har pengar undangömda från din verksamhet som ”skatteoptimerare”, som du tänkt använda till personvalskampanj? Varför inte redovisa de pengarna öppet och skänka dem till Socialdemokraternas valfond? Att personer med en ytterst betänklig skattemoral ska kunna köpa sig politiskt inflytande med ”egna” pengar strider mot allt som socialdemokratin står för. Det är en återgång till tider när ”medborgarrätt heter pengar”, som Verner von Heidenstam uttryckte saken, när han till sina överklasskompisars förfäran bytte åsikt i rösträttsfrågan.

        Veckan börjar lida mot sitt slut, och ännu har vi inte sett någon uppgörelse mellan S och M om migrationspolitiken, som du har förutspått. Detta med hänvisning till raka rör till dig från ”läckor” hos något av de båda partierna. Var det för att ge sken av att du tillhör de innersta kretsarna inom S?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag står inte för samma åsikter som borgerligheten Brorson – Vart har du fått de felaktiga uppgifterna ifrån?

          • Brorson

            Vet du inte ens vad du själv skrev för tre dagar sedan? Då skrev du detta: ”Jag håller i det stora hela med professor Calmfors och delar det mesta av hans åsikter och påståenden fullt ut. Med det sagt tycker jag att vi ska öppna för att göra precis det Calmfors anför – Öka lönespridningen genom att skapa fler lönesteg och lägre minimilöner initialt.”

            Är inte detta borgerliga åsikter?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det jag sa är att vi ska införa fler lönesteg och att skillnaden mellan de som blir lägre än dagens nivåer ska täckas av staten i enlighet med det system vi socialdemokrater redan tillämpar – Hur det kan bli en borgerlig åsikt har jag svårt att förstå.

            Så vitt jag vet vill borgerligheten lagstifta om sänkta ingångslöner vilket jag alltid tagit avstånd från?

  12. Per Kjellén

    Arbetarklass är förlegat. Att tillhörighet till LO skulle skapa i sig en särskild grupp i samhället tror jag inte du får stöd av i LO.

    Det verkliga hotet mot både arbetstagare och arbetsgivare är vänsterregeringen. Betänk, att stat och kommun tar in 60 procent av lönekostnaden både för anställda och företagare. Ovan på detta kommer mervärdesskatten som är så konstruerad att det är slutkonsumenten som betalar den i sin helhet. Till detta kommer punktskatter. Den höjda bensinskatten hållas ofta i sin helhet dold. Det skulle vara nyttigt att konsumtionsskatt och miljöskatt på drivmedel deklarerades så att medborgaren fick klart gör sig om det är oljebolagen eller staten som är utsugaren.

    Skattebelastningen av löntagarna, alltså de som förädlar en produkt eller tjänst, är det allvarligaste hotet mot hela vårt samhälle.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hotet mot svensk arbetarklass består i det jag anfört i inlägget och inget annat Per.

  13. Per Andersson

    Jag har precis ”hittat” till den här bloggen – och måste säga att jag älskar den!

    En norrländsk nordkorean, helt tondöv, med fastsurrad rorkult, klamrande efter de sista återstående halmstråna av den svenska socialdemokratin – utan att förstå ett skvatt om det skeende som pågår utanför den röda boxen…

    Snälla, sluta inte!

    Med sådana som dig och Magdalena Andersson (som minskar andel svenskar som röstar på socialdemokraterna med en halv procent så fort hon öppnar truten) kommer det inte ens bli jämnt i årets riksdagsval!

    Önskar en trevlig helg.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är din åsikt Per och dessbättre så finns det många som har motsatt uppfattning jämfört med din.

      Jag har hållit på länge med mitt bloggande och det kommer jag inte att sluta med innan den dagen jag endera är död eller så sjuk att jag är oförmögen att skriva och debattera.

      • Per

        Nej, nej, Anders, för guds skull, sluta inte blogga!!

        Och låt inte dina kritiker stoppa dig, ös gärna på med mer gammaldags klasskampsretorik, klargör för alla hur svenska företagare suger ut sina arbetare, fortsätt beskriva hur bedrövligt alla fick det under förra alliansperioden och hur mycket bättre alla har fått det (och hur väl landet skötts) under den senaste mandatperioden.

        Och fortsätt gärna att prata om ”straffskatten” för våra pensionärer, de elaka borgarna (eller högern) vars enda mål är att förgöra facket och sparka ut de svenska arbetarna i hemsk fattigdom.

        Och håll gärna fast vid övertygelsen om att socialdemokratins ”enda” problem är att förklara för folk, att få folk att äntligen förstå och inse det himmelska med ”den enda vägens politik”.

        Ös på, Anders!!

        Trevlig helg.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inga planer på att sluta blogga så du behöver inte vara orolig Per.

      • Fredrik

        Men, det är många fler som delar Pers åsikter. Cirka 75% av svenska folket gör det enligt senaste väljarundersökningen. Så det gör Per till den i majoritet.

        Det kan finnas fler anledningar till att du slutar blogga Anders, jag menar förutom dödsfall och sjukdom. Du kanske blir statsminister. Eller så ber S dig att lägga ner bloggen. Finns massor av skäl.

        Idag lördag den 19 maj 2018 så slås jag av hur du Anders faktiskt trampar vatten. Allt det du gör, i det du kallar för din politiska gärning, inte bara präglas av dåtid utan faktiskt strävar efter dåtid. Denna evinnerliga kamp du har för att ta tillbaka Sverige till en plats som inte finns längre. Denna kamps idioti blir så extremt tydlig just idag. Idag när prins Harry gifter sig med sin Meghan. Hertig och hertiginnan av Sussex är de från och med idag. Och i alla de kungahus vi har i världen har vi de senaste 50 åren sett hur de tagit stora steg MED folket och läst av vad folket vill ha. En total motsats till vad du vill Anders. Total motsats.

        Dessa institutioner är idag mer populära än vad socialdemokratin någonsin varit (och någonsin kommer att bli) och hemligheten ligger i att vara MED folket. Inte tala FÖR folket. Det är faktiskt enormt kul att veta att kungahusen är mer poppis än dig och S. Det ger mig och alla andra en tro på framtiden. Att den är ljus, så länge vi håller S kort.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du ställer de rödgröna på ena sidan och alliansen på den andra så är skillnaden för stunden betydligt mindre än du antyder – Därtill pratar jag om vad som är en realitet sett till den politik partierna företräder och därvidlag har jag helt rätt Fredrik.

          • Fredrik

            Om du ställer de rödgröna mot IFK Norrköping så så ser de rödgröna ut att vinna. Politiskt.

            Och nej Anders. Du kan omöjligt ha rätt för detta kräver nämligen att det finns ett fel. Således skulle det innebära att alla andra har fel, om de inte håller med dig. Och i en demokrati, vilket Sverige är, så är detta omöjligt.

            Matematik, till största del, handlar om rätt och fel men inte politik. Den handlar om åsikter och om du hävdar att du har rätt, så innebär det att jag har fel och då kräver jag bevis på det. Och detta klarar du inte av, för du har inga bevis (förutom dina egna påhittade).

            Men jag håller med Per. Fortsätt, det är superbra för de borgerliga partierna att du håller på. Det är också bra, tyvärr, för SD men som sagt – det är ditt problem. Synd bara att du förmodligen kommer att kasta in handduken efter valet. Alldeles speciellt när du inte får någon välbetald plats. Men fortsätt. Som Per säger, vi skrattar när du envisas med dem propaganda du för fram som får JRR Tolkien att faktiskt känna sig som en historiker i jämförelse.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Bevisen för att den politiska linje jag har är rätt kommer du att få i takt med att stödet för den politik jag vill föra växer Fredrik.

  14. Alexander

    ”Pensionärer är en grupp som fått sänkt skatt”

    Ditt svar på hur kommunalare fått det bättre är att ta upp pensionärer. Applåder!

  15. Alexander

    Jaha, nu är saxen i farten igen. Svårt att debattera när relevanta inlägg inte kommer med.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De som är borttagna var inte relevanta sett till ämnet i inlägget.

  16. Alexander

    ”Beroende på vem som får regeringsmakten efter detta val”

    Varför skriver du så? Du har ju klart och tydligt berättat hur valet ska sluta och att du inte tvekar en sekund på det. Menar du att det inte är säkert att Socialdemokraterna regerar efter 9 september?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Även med det valresultat jag förutspått måste det till regeringsförhandlingar Alexander och hur de utfaller vet vi inte med bestämdhet innan de är genomförda så därav mitt sätt satt uttrycka mig.

      Sedan uppmanar jag dig ånyo att hålla dina kommentarer till ämnet i inlägget vilket verkar vara näst intill en omöjlighet för dig att hörsamma trots upprepade uppmaningar från min sida att göra så.

  17. Alexander

    ”V är inget parti på den extrema vänsterkanten utan ett parti vars politik ligger aningen till vänster om den som S företräder”

    Du menar alltså att det nästan inte är någon skillnad på Socialdemokraterna och Vänsterpartiet?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det har jag inte sagt – Det enda jag sagt är att V inte är vänsterextremister.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.