Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Avtalet mellan USA och Nordkorea är en unik och viktig händelse.

Gårdagens historiska möte mellan Donald Trump och Kim Jong Un och det initiala avtal som slöts i slutet på det mötet måste ses som ett stort framsteg för mänskligheten helt i klass med Neil Armstrongs bevingade ord och prestation när han som första människa besteg månens yta - ”Det är ett litet steg för en människa, men ett jättelikt steg för mänskligheten”.

Avtalet är precis som den första människan på månen början på något nytt, spännande och unikt – Början på vad som förhoppningsvis kan bli starten på en sund och utvecklande relation och slutet på ett krig som pågått i över 50 år samt givetvis i förlängningen en helt kärnvapenfri Koreahalvö.

Att direkt efter att ett sådant historiskt avtal slutits höra andra ledare och förståsigpåare kritisera Trump för att inte ha ställt Kim mot väggen med krav på demokrati och införande av fulla mänskliga rättigheter i samband med mötet är inget annat än patetiskt och vad jag tolkar som stora mått av avundsjuka för att inte själva ha varit delaktiga i denna historiska händelse.

Varje framgångsrik och långvarig relation handlar om och startar med att bygga upp tillit och ett ömsesidigt förtroende för varandra vilket är precis vad Trump och Kim Jong Un påbörjat och därtill stadfäst i ett gemensamt avtal.

Den relationen kommer självfallet att stärkas ju fler gånger ledarna och/eller dess representanter möts för att på allvar börja genomföra de saker de pratade om på mötet så skyndsamt det någonsin går att genomföra.

Åtgärderna som ska genomföras måste självfallet ske ömsesidigt från bägge sidor och jag hoppas Trump står vid ord och precis som han sa i samband med mötet ger order om ett omedelbart stopp för militära samövningar mellan USA och Sydkorea – Något jag tror Sydkorea skulle ta emot med öppna armar.

Vi har redan sett att Nordkorea börjat stänga ner sina kärnvapenanläggningar och nästa naturliga steg i den processen är att släppa in internationella inspektörer i landet för att inspektera och verifiera att Nordkorea gör det man påstår sig göra.

Därefter hoppas jag på att få se ett totalt öppnande av gränsen mellan Nord- och Sydkorea och på sikt en normalisering mellan resten av världen och Nordkorea där länderna inleder normala diplomatiska relationer till varandra och öppnar ambassader och konsulat i varandras länder.

Med det sagt så ser jag därför detta unika avtal som ett enormt stort steg för mänskligheten – Ett avtal jag hoppas blir lika banbrytande som Armstrongs första steg på månens yta.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

23 kommentarer

 1. Jonny Disenfeldt

  Vilken tur att du hade fel i dina förutsägelser om att Trump skulle ha tvingats avgå vid det här laget då …

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har sagt att han kommer att avgå inom mandatperioden och så vitt jag vet är den långt ifrån över ännu Jonny.

 2. Anders

  Håller med. Mötet är historiskt och det är nästan löjligt att se sk. ”experter” slå knut på sig själva när de försöker förringa det Trump gjort. Man undrar egentligen varför de vill att Trump ska misslyckas här.
  Att göra affärer med asiater är inte som att göra affärer med västerlänningar. Stort fokus ligger på att bygga upp en relation innan man kommer till handling och det är samma sak i det här fallet.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Bra att du håller med och då jag både bott och verkat länge i Asien kan jag skriva under på att det tar tid att bygga så starka relationer så att man framgångsrikt och uthålligt kan göra framgångsrika affärer där.

 3. Petter

  Återstår att se om det blir nåt nyttigt av det.
  Jadu Anders din profetia om att Trump skulle få avgå inom din utsatta tid den höll inte.
  Samma sak som att SD var på nedåtgående ,det höll TYVÄRR inte det heller, förödande med SD i regeringen efter valet.
  Det är mycket nu som inte går som du förutspår

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har sagt att det kommer att hända inom mandatperioden Fredrik så än har jag inte fel även om jag ibland antytt att jag tror att det ligger rätt nära i tiden.

 4. Kim

  Du glömmer 2 saker
  1. Innehållet i avtalet ä rminst sagt vagt och flummigt.
  2. Nordkorea har en historia av tidigare löften som man uppfyllt … ”sådär”.

  Detta handlar om två ledare som gör en PR-kupp. Att synas och låtsas få saker gjorda är det viktigaste. Och uppenbarligen går många på det.

  Då det är verkstad isf snack kan man komma och säga om avtalet är bra eller dåligt. Idag säger det INGENTING!

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Innehållet är mindre viktigt än det faktum att avtalet undertecknats Kim – Avtalet är precis som jag skrivit början på något stort och viktigt.

  • Anders

   Jag tror inte det är frågan om någon PR-kupp. Trump hade inte behövt göra något alls ur PR-synpunkt. (han dominerar redan världsnyheterna) och för honom spelar knappast Korea någon viktig roll. Och Kim hade inte heller behövt göra något. Han hade kunnat köra på som vanligt. Han bryr sig inte hur omvärlden uppfattar honom bara han får styra och ställa i sitt lilla hörn där han ändå gör som han vill. Men i och med att de träffats och skrivit ett avtal så har Kim allt att förlora på att inte leverera. Detta är det första steget i en lång process (och det är mer än tidigare ledare åstadkommit så redan där har vi en framgång).
   Trump har förstått hur man ska nå fram till Kim och världen har allt att vinna på att de lyckas.

 5. Bertil

  Blir intressant följa fortsättnigen.
  Trump har varit USA-s Juholt en som motarbetats före han blev president men
  Där vi nu ser resten av det politiska etablissemanget stådör som fågelholkar och gapa.

  Trump är möjligen en sjuk man oberäknelig men rak. Från att ha kallat Kim för de Rocketman till att nu skryta över honom och kalla honom intelligent.

  Trump är speciell, i mångt och mycket har han folkets stöd men Puerto Rico hånade han när de behövde stöd efter orkanen som ödelade deras ö.

  Så vad ska vi säga om Trump
  En sak denne man har en diagnos
  Men hur kan den definieras.

  Juholt han skulle varit bra för Sverige
  Han gav stöd åt svaga grupper och var en duktig talare. Men etablissemangetocj media krossade honom likt Trump innan jan ens blev vald. Sen fortsatte det bara.

  Juholt skulle haft Trumps nypor då hade saker hänt som skapat ett bättre Sverige.

 6. Fredrik

  Flertalet amerikanska presidenter har haft möjlighet att träffa den för deras tid nordkoreanske ledaren men avböjt. Varför? Varför har HW Bush, Clinton, W Bush och Obama alla avböjt att möta den nordkoreanske diktatorn? Svaret är att de inte vill höja diktatorns status utan att först få något i retur.

  När jag läser ditt inlägg, och andras svar, så slås jag över hur fokus ligger på att Trump ska stå upp för det han ”lovat” men inte NK:s diktator? Att du dessutom tror att ett avväpnat Sydkorea är något de själva önskar så måste du vara mer naiv än vad jag trodde. Ett avväpnat Sydkorea, utan stöd från varken USA eller Japan är en ”sitting duck” för NK:s diktator.

  Och varför inte Anders? Varför inte kräva fria val innan något annat ens diskuteras? Det borde varje sann förespråkare för demokrati anse vara bland det absolut viktigaste. Men inte för dig Anders. Nej, en extremt luddig skrivelse där NK inte förbinder sig till något annat än att prata, och där Trump lovat bort (i princip) Sydkorea är så klart viktigare. För Bertil, extremkommunisten hade jag så klart förstått skulle inta den positionen, men sosse?

  Aldrig tänkt på vilket språk Trump använt sig av angående NK:s diktator? Little Rocketman. Det är en förolämpning av rätt stora mått. Hade du satt dig ner och pratat med en ledare som kallat dig det?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Kim har redan levererat Fredrik – Amerikaner som suttit fängslade har skickats tillbaka till USA och den provanläggning för kärnvapen som använts har förstörts – Med det är det dags för USA att visa upp en motprestation innan nästa fas eller hur?

   Mötet och avtalet är början på något stort och början på en varaktig relation lemman länderna som har alla förutsättningar att leda till en normalisering av förhållandena och en kärnvapenfri Koreahalvö vilket gagnar alla.

   • Fredrik

    Fängslade OCH torterade amerikaner har släppts. En som dessutom avled kort efter återkomsten till USA.

    Så, i gengäld ska USA ta bort Sydkoreas livlina?

    Är du kommunist Anders? Varför denna extrema förkärlek till diktaturen Nordkorea? Det finns, förutom världens bästa extacy, inget i Nordkorea som inte finns bättre någon annanstans.

    Och nej, de har inte förstört alla möjligheter till att bygga kärnvapen, hur vet vi det? Jo därför de inte släpper in kontrollanter i landet.

    Och nej, vi ska aldrig dalta med diktatorer. Aldrig. Vill dom sitta vid vårt bord, ja då är åtminstone fria val ett minimumkrav.

    Och, Sydkoreas välmående är bra mycket viktigare. De har fria val – och även om USA backar så har de bra hjälp från Japan.

    Man hyllar inte en diktator. Aldrig. Det är fan skamligt att göra det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Sydkorea själva vill ha bort kärnvapnen och samövningarna med USA Fredrik.

 7. Brorson

  Det är rent komiskt att se hur den gamle har lyckats charma den unge, och hur Kim trivs i Trumps varma fadersfamn. Se bara videon, som Kim lär ha blivit mycket förtjust i, som visar hur den unge och den gamle tillsammans räddar världen från ett atomkrig. Man kunde tro att Kim skulle ha större världsvana efter sin utbildning vid fina internatskolor i Europa, men de andra eleverna kanske inte umgicks med diktatorssonen från Nordkorea? Nu fick han sin revansch.

  Jag hade väntat mig att det praktiska resultatet från mötet skulle bli ungefär som det blev, men inte att Kim skulle vara så känslostyrd. Jag hade väntat mig att förnuftet skulle vara avgörande för Kim; insikten att han var gruvligt besegrad i ordkriget, som var så mycket mer än ett ordkrig, med USA:s president. En fortsatt kärnvapenupprustning hade krävt oerhörda resurser, som Nordkorea inte har, vartill han hade sanktionerna och Kinas ogillande mot sig. Ett folkligt uppror eller en militärkupp stödd av Kina? Något som inte heller hade legat i USA:s intresse.

  Men med det lilla förnuft som han dock har, torde Kim dock ha noterat ett tidigt uttalande av Trump, att USA under hans presidentskap inte ska försöka framtvinga demokrati i andra länder, speciellt inte med vapenmakt. Det fungerade i Västeuropa under och efter andra världskriget, men listan på misslyckanden är lång: Vietnam, Afghanistan, Irak, Syrien och Libyen. Vad har hänt i Irak och Libyen efter diktatorernas fall? Vad händer i Syrien, där diktatorn sitter kvar? Kim har väl också noterat Trumps krav på USA:s allierade, att de själva ska finansiera sina försvarsutgifter.

  Vi bör nu vända blicken mot EU:s handelskommissionär Cecilia Malmströms ytterst omogna agerande, när hon försöker dra på EU ett ytterligare handelskrig, först med Ryssland och nu även me USA. Ska Iran bli EU-ländernas enda mer betydande handelspartner? Naturligtvis handlar det också om de europeiska Nato-medlemmarnas försvarsutgifter. Som i praktiken betalas av fattiga och arbetslösa i USA, dem som Trump har givit så ymniga vallöften till.

  Margot Wallströms sura reaktion är svår att förstå, med tanke på att de första trevarna till kontakt mellan Trump och Kim gick genom den svenska ambassaden i Nordkorea. Är hon sur för att mötet inte kom att ske i Sverige?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   För egen del ser jag mötet och avtalet som det jag beskrivit i inlägget Brorson – Som ett stort steg för mänskligheten.

   Vad gäller EU:s svar mot USA vad gäller handelstullar så ser jag det svaret som rätt och riktigt.

   • Brorson

    Det som jag har skrivit motsäger inte antagandet att mötet kan vara inledningen till ”ett stort steg för mänskligheten”. Men det återstår att se. Men i så fall är det en triumf för Trump. Vad gäller EU:s svar till USA, så ifrågasätter jag inte att EU agerar på något sätt. Min kritik mot Malmström gällde hennes uttalanden i svensk TV, som förhoppningsvis inte är EU: svar.

    Det är en bra strategi att avsluta ett pågående krig, innan man startar ett nytt. Handelskriget mot Ryssland är inte bra för Rysslands grannländer i EU. Och Trump vill få med Ryssland i G7.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Trump påstår sig vilja mycket och hur en bättre lösning än handelskrig ser ut har jag presenterat ett i ett antal inlägg sedan länge Brorson.

 8. Bosse

  Medierna har blåst upp detta möte till en nivå som fått många att verkligen tror att det redan är fred på Koreahalvön….

  Vad som har hänt, är att dörrarna öppnats för kommande förhandlingar.
  Dvs förhandlingar som ännu inte ägt rum.
  Och så långt är det ju strålande, även om ingen sett fortsättningen, som ju inte inträffat….

  Se på Brexit….den 23 juni har det gått 2 år sedan folkomröstningen, och Storbritannien är fortfarande medlem i EU.

  Historia tar tid att skriva, och kanske skall man inte vara alltför ivrig med att vifta med Fredspriset…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Precis – Dörrarna står nu öppna för vidare förhandlingar och det är det jag lyfter fram i inlägget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>