Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det pågår ett skyttegravskrig mellan Lennart Holmlund (S) och Jan Hägglund (AP).

Det ser ut som om det brutit ut ett bloggkrig mellan Lennart Holmlund och Jan Hägglund – Ett riktigt skyttegravskrig där jag är övertygad om att det mesta kommer att vara tillåtet hos de inblandade när det kommer till att kasta skit på varandra.

För egen del har jag sedan länge bestämt mig för att hålla mig borta från den sortens krig även om jag när det behövs tar mig friheten att kritisera de som jag anser har fel i det de anför i ett enskilt inlägg – Något som gäller politiska motståndare likväl som partivänner.

Lennart och Jan har känt varandra länge och kan efter vad jag förstår varandra utan och innan vid det här laget – Något de nu utnyttjar i sin krigföring.

Mitt råd till framför allt Jan Hägglund är att koncentrera sig på att förändra det enda som går nämligen framtiden istället för att som nu skriva spaltkilometer om historisk händelser som inte går att förändra.

Vad gäller avskedandet av kommunens ekonomidirektör så pekar alla tecken så här långt på att kommunen har helt rätt och på att de fattat ett helt korrekt beslut i frågan.

Hur Jan Hägglund som vanligtvis brukar ägna sig ät att kritisera kommunens tjänstemän för att gå i kommunledningens ledband nu helt bytt fot och ställer sig på den enskilde tjänstemannens sida övergår mitt förstånd.

I min värld är allt Jan uppvisar ansiktet av att vara en dålig förlorare därför att beslutet om ny valkretsindelning gör det betydligt svårare för Arbetarepartiet att ta sig in i kommunfullmäktige.

Vore jag Jan Hägglund skulle jag istället för att använda mig av det fulspel han använder för närvarande försöka skapa ordentlig opinion och ett starkt söd för en återgång till den gamla valkretsindelningen.

Att Lennart Holmlund hakar på har jag svårt att förstå men jag antar dock utan att veta helt säkert att jag har rätt när jag påstår att Lennart gör så som ett led i sin kamp mot VK och andra media som enligt honom bedriver en form av övervakning och granskning som missgynnar honom själv och oss socialdemokrater.

Min syn på saken är att VK med flera gör ett mycket bra jobb i sin granskande journalistik då man som ledande politiker får förvänta sig att kritiseras för de beslut man fattar – Alldeles speciellt i beslut där vanliga människor som befinner sig utanför politikn i stora skaror ifrågasätter beslutet i fråga.

Med detta anfört så vill jag meddela att jag med spänning ska följa den fortsatta krigföringen mellan Lennart Holmlund och Jan Hägglund för att se om någon av dem går vinnande ur striden eller om bägge i slutändan är att anse som stora förlorare.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

83 kommentarer

  1. jan hägglund

    Det har inte brutit ut något krig mellan mig och Holmlund. Holmlund har angripit mig två dagar i rad. Tala gärna om för mig på vilket sätt jag använt historien för att kasta skit på Holmlund. Det handlar väl snarare om att jag skojar med Holmlund för att undvika ett krig.

    Försök nu svara ärligt:
    1. Vem angrep vem – jag eller Holmlund,
    2. Vilken ton håller jag när det gäller historien – skämtsam eller aggressiv?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jan – Om du läser det jag skrivit så kan du se att jag skriver att det ser ut som om ett krig er emellan riskerar att bryta ut med tillägget att endast framtiden kan visa om så blir fallet.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Det pågår ett skyttegravskrig”
        ”Det ser ut som om det brutit ut ett bloggkrig”
        ”Ett riktigt skyttegravskrig”
        ”Något de nu utnyttjar i sin krigföring.”
        ”den fortsatta krigföringen ”
        ”se om någon av dem går vinnande ur striden ”

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis – Det är vad som gäller om kriget eskalerar vilket jag anför i inlägget men som du väljer att klippa bort i din kommentar.

          • Jonny Disenfeldt

            Passar rätt dåligt ihop med ditt senare påstående där du backar …

            ”Om du läser det jag skrivit så kan du se att jag skriver att det SER UT som om ett krig er emellan RISKERAR att bryta ut med tillägget att endast framtiden kan visa om så blir fallet.”

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Då får du tycka det Jonny då jag vant mig vid att det inte spelar någon roll vad jag skriver eller anför – Oavstt vad jag skriver så är du emot.

  2. jan hägglund

    Jag har läst igenom vad du skrivit en andra gång.
    Och varje gång slår det mig hur närmast fantastiskt okunnig du är. Den gamla valkretsindelningen bestod av TVÅ valkretsar. Den nya valkretsindelningen består av TVÅ valkretsar. Varför ska jag återinföra det som aldrig har förändrats? Förklara det, Anders!

    Jag brukar ALDRIG angripa tjänstemän. Men när hela KSau deserterade gjorde jag ett undantag. När nu Hans är tillbaka på banan då slutar jag givetvis att kritisera tjänstemän och kritiserar politiker. Kan du hitta EN enda tjänsteman som jag kritiserat på min blogg som inte har hört till denna strid.

    Du förstår heller inget när det gäller striden rörande Aidanpää.
    A. Jag har försvarat anställda under 27 år. Aidanpää var en av alla dessa som jag har försvarat. Hon är regeln – inte undantaget?
    B. Striden är inte avgjord. Det är först nu som den börjar. De som ”dömde” Aidanpää var de som började med att först stänga av och sedan leta fel. Helt baklänges. Nu först kommer frågan att
    avgöras objektivt i Tingsrätten och sedan eventuellt i AD. De som hittills har ”dömt” Aidanpää är de som stängde av henne. De har agerat jury, domare och bödel.
    C. Tror du att jag bryr mig om huruvida JAG blir vinnare eller förlorare i denna strid. Jag har försvarat anställda många gånger – och förlorat. Tror du jag försvarar folk som jag anser blir illa behandlade för min egen skull. Det är inte första gången som jag går ut till försvar för någon som jag anser vara oskyldig. Tror du jag bryr mig om hur JAG ser ut – jag bryr mig om att Umeå kommun försöker krossa en oskyldig person som jag anser har gjort ett väldigt bra jobb. Via sig själv känner man andra – men lasta inte över ditt tänk om ”vinnare och förlorare” på mig. Jag försvarar en anställd mot de höga politiker som beställt att hon ska krossas – men var för fega för att gå ut och ta ansvaret för detta själva.
    Slutligen talar du om att jag och Holmlund känner varandra utan och innan – hur är med dig själv då – vilka känner du utan och innan?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag satt själv som åhörare på det KF där du i starka ordalag angrep och fördömde de förändringar majoriteten ville och sedan fick mandat att genomföra och då av den anledning du anförde på det fullmäktigemöte – Anledningen att förändringen innebär att det krävs fler röster på AP för att AP ska få en plats i KF – Förnekar du att det är på det sättet Jan?

      Vad gäller Aidanpää så är min uppfattning att striden redan är av gjord och att kommunen gjorde helt rätt som avskedade henne – Något om för övrigt stöds av både kommunledningen och oppositionen i form av alliansen.

      Jag utgår från att du talar sanning när du säger att du försvarar de du anser vara oskyldiga och felaktigt behandlade Jan – Däremot hävdar jag fortsatt att ditt försvar av Aidanpää beror på helt andra orsaker än de du nu vill påskina. Min övertygelse är att du gör det av den anledning jag anfört i inlägget.

      Politiker måste följa lagar och regler och hade det funnits några som hest farhågor om att så inte görs i fallet Aidanpää hade kommunledningen och oppositionen inte vidtagit de åtgärder de nu vidtagit. Snacket om att politiker kan beställa att en tjänsteman sk krossa är rent nonsens och en ren lögn.

      Jag känner rätt många men självklart inte lika många som dig utan och innan av den enkla anledningen att du funnits med i Umeåpolitiken betydligt längre än mig – Med det sagt tillönskar jag dig en fortsatt trevlig söndag.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det kommer att presenteras mer i detalj och även om jag vet varför så ska jag inte föregå tågordningen och trampa på de som har fått uppdraget att redogöra för anledningen/anledningarna.

          • G-A Karlsson

            OK Anders, tack för svar. Umeås skattebetalare ser naturligtvis med intresse fram emot denna redogörelse.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Välkommen och det är jag säker på att de gör – I vart fall den del av dem som är politiskt intresserade.

  3. Bergis

    Jan har avslöjat för väljarna vad som försiggå inom Umeå kommun. Betongsossar som Lennart och Hans som vill gömma, smussla och undanhållna information blir så klart förbannade. Svårare än så är det inte.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag skulle inte ta allt han skriver om avslöjanden och sanningar Bergis av den enkla anledningen att Jan och hans parti inte har koll på allt som händer och framförallt inte på varför det händer.

  4. Anders

    Jans bloggar fyller en funktion. Det är många som inte känner till fulspelet bakom kulisserna och därför är det bra att det kommer fram. Han har inget att förlora på att blogga eller börja något skyttegravskrig.
    Lennart är den som har allt att förlora, men jag tror ingen förväntar sig att han ska vinna heller.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I vissa lägen fyller den en funktion men inte ens Jan vet allt som händer bakom kulisserna och varför det händer då hans parti är alldelse för litet för att finnas med i den riktiga hetluften.

      • Krister

        Det bästa vore att han och partiet fick ett ansvarsområde att ansvara för
        då det är bästa sättet att visa om de är vuxna att inte bara klaga utan arbeta.

      • Anders

        Nä självklart vet han inte allt som pågår, men han delar med sig av det han vet. Han håller inte tyst. Sedan tror jag de flesta förstår att det bara är toppen av ett isberg.
        Att hans parti är litet är en fördel i det här fallet eftersom han inte behöver vara ”lojal” och skydda sina partikamrater (eller släta över deras felsteg)

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det jag tror är att många drar förhastade och felaktiga slutsatser därför att faktaunderlaget är gravt felaktigt.

  5. Brorson

    Det vi minst av allt behöver är något slags neutralitet i ”kriget” mellan Holslund och Hägglund. Såvitt jag förstår så är Hägglunds parti något slags lokal avknoppning från Revolutionära marxisters förbund som var (och efter namnbyte) fortfarande är medlemmar i Fjärde Internationalen, som stödde Sovjetunionens motståndare under andra världskriget. Det betyder, eftersom Sovjetunionen var allierat med England och USA, så hjälpte Fjärde internationalen Hitlertyskland och de fascistregimer som var allierade med Tyskland.

    RMF grundades av Ken Lewis, som var hitsänd av Fjärde internationalen för att infiltrera och ta över De Förenade FNL-grupperna. Man gav sig också på och försökte ta över hela det socialdemokratiska partiet, men det var bara i Umeå som man var nära att lyckas.Det är i hög grad Lennart Holmlunds personliga förtjänst att kuppförsöket i Umeå misslyckades.. Till slut tvingades Olof Palme att ingripa. Han såg till att samtliga från RMF uteslöts ur det socialdemokratiska partiet.

    Jag har personligen träffat Ken Lewis, och har hört hans syn på hur den revolutionära kampen i Sverige borde föras. Så det vet jag en hel del om. Mötet var uppenbarligen ett värvningsförsök, som dock misslyckades totalt.Enligt Fjärde internationalen är Socialdemokraterna ett #degenererat arbetarparti. som det är Fjärde internationalens ”historiska uppgift” att ta över ledningen av. En strategi för den världsrevolution (det som ryska revolutionen aldrig blev) är att aldrig samarbeta med borgerliga partier och rörelser, som i stället ska angripas i alla lägen även när samarbete är nödvändigt, exempelvis för att stoppa Hilertyskland.

    Fjärde internationalen grundades av Leo Trotskij, som var en av frontfigurerna i den kommunistiska statskuppen (”oktoberrevolutionen) i Ryssland 1917 och nära medarbetare till Lenin och Stalin, vilka han dock inom kort fick emot sig. Efter oktoberrevolutionen blev han krigskommisarie, d.v.s högsta chef för Röda armén, och förhandlare med Tyskland om fred mellan Tyskland och Ryssland i det pågående första världskriget. Trotskij ville dock inte ha fred, utan förolämpade de tyska förhandlarna så grovt, så att det inte blev något fredsavtal.

    Trotskij ville uppenbarligen ha ett tillstånd av ”varken krig eller fred”, d.v.s. den situation som idag råder på Korea-halvön.Trotskisternas linje har alltid varit att i ord och åtbörder framstå som mer radikala än andra komuniilster, vilket – för att citera en svensk statsvetare – alltid leder till att ”allting som de för vid blir aska”.Det hade naturligtvis också hänt med socialdemokratiska partiet i Umeå m försöket att ta över detsamma hade lyckats.Genom att kalla sig ”marxister” har RMF – tillsammans med andra kommunister- bidragit till att begreppet fått en så dålig klang så attsocialdemokrater, trots att S i grunden är ett marxistiskt parti

    Exakt ur Jan Hägglunds Arbetarepartiet i Umeå idag förhåller sig till Fjärde internationalen känner jag inte till. Men jag har ju läst Hägglunds blogg under några år, och har sett att han fortsätter att i rent trotskistisk stil misskreditera ledande socialdemokrater,Det är alltså inte som Forss skriver att detta bara är historia, något som redan skett och vi inte kan göra något åt. Det pågår här (d.v.s. i Umeå) och nu .Hägglund framställer sig dessutom gärna och ofta som talesperson för något slags den tysta majoriteten av Sveriges muslimer. Har han givit upp hoppet om den svenska arbetarklassen?

    I sin kamp mot den extrema islalmismen ger han sig på all muslimsk tro över huvud taget och har därmed närmat sig SD ifråga om islamofobisk retorik. Han har inbjudit föreläsare, som anlitas av SD närstående krafter. Han anklagar andra partiers (och särskilt S’) företrädare för feghet, när det gäller islam i Sverige. Konfrontation! Att Trotskij själv mördades i Mexiko 1940 av Stalins utände agent gör honom inte till någon oskyldig lammunge.

  6. jan hägglund

    Herregud.
    För det första:
    Det att det faktum att Umeå kommun BEHÅLLER två valkretsar som innebär att en 3-procentsgräns införs,

    För det andra:
    Vi, Liberalerna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ gick alla emot beslutet BEHÅLLA två valkretsar (och därmed införa en 3-procentsgräns). Jag kan inte svara för Kd, Sd, MP, Fi, L. Men i Arbetarpartiet är vi inte rädda för denna 3-procentsgräns. Men den ÄR väldigt odemokratiskt. Jag ska förklara varför.

    För det tredje:
    I valet i Umeå 2006 ”betalade” Folkpartiet 1250 röster per mandat medan V endast ”betalade” 915 röster. FP fick över t000 röster – cirka tusen fler röster än V – men fick ändå färre mandat än V!
    Alla röster är alltså inte lika mycket värda. Därför vill vi ha BORT valkretsindelningen. Vi vill inte, som du skriver, ha den kvar.
    För det fjärde:
    DU, Anders Forss, skriver: ”Jag satt själv som åhörare på det KF där du i starka ordalag angrep och fördömde de förändringar majoriteten ville och sedan fick mandat att genomföra och då av den anledning du anförde på det fullmäktigemöte – Anledningen att förändringen innebär att det krävs fler röster på AP för att AP ska få en plats i KF – Förnekar du att det är på det sättet Jan?”.

    SVAR: Ja, jag förneka detta och det på det bestämdaste. Och jag tror inte att du var närvarande på detta möte med KF som du säger. SKÄLET ÄR ATT JAG INTE VAR NÄRVARANDE PÅ DETTA KOMMUNFULLMÄKTIGE-MÖTE (I SEPTEMBER 2017) DÅ FRÅGAN TOGS UPP – SÅ DU LJUGER LÄSARNA RAKT I ANSIKTET DÅ DU SÄGER ATT JAG AGERADE i KF PÅ NÅGOT SÄTT ALLS.
    Hur vore det med en ursäkt, A-n-d-e-r-s?

    För det fjärde.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är inte osannolikt att jag blandat ihop begreppen en aning Jan men i slutändan förändrar det inte min slutsats om anledningen till att du nu ställer dig på Aidanpääs sida.

      Jag var närvarande på mötet där du var uppe och argumenterade i ämnet och jag ska leta bland min dokument för att se vilket datumet för mötet är – Har jag förväxlat datum ber jag självklart om ursäkt för det Jan.

      • Jan Hägglund

        Varför kolla i dina egna anteckningar? Varför inte gå in på kommunens hemsida och kolla i handlingarna från då ärendet behandlades och se ifall jag var där eller inte?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har lovat att göra så när jag har tillgång till dem vilket borde inträffa i slutet av kommande vecka – En sak vet jag med säkerhet och det är att jag och framför allt du varit närvarande vid ett av tillfällena när frågan var uppe till diskussion i KF.

  7. Urban Bengtson

    Jag vet med 30-40 års erfarenhet hur en politisk-byråkratisk apparat verkar när den ifrågasätts öppet, här Umeå kommun, i mitt fall som öppen ”visselblåsare” och dessutom med egna förslag och nya idéer.

    ”Apparaten” verkar då i nedtryckande form och med många osanningar utifrån hastiga och, ofta, otillräckliga samt okunniga utredningar.

    Se mina bloggar nyligen (Umeås Bästa… inte det sämsta), 12 st, som handlar om ett typbarnstugeprojekt med Umeå, Nordmaling och Vännäs och min upphovsrättsskyddade dagis UBBI som den bemötts och behandlats.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ska läsa dem vid tillfälle men jag skulle inte bli förvånad om även de bygger på samma tvärsäkra slutsatser som att Umeå på grund av Navet aldrig skulle kunna tilldelas SM-veckan sommar vilket nu blivit fallet.

      • Urban Bengtson

        Spekulera i förväg utan att veta något är riskfyllt i alla sammanhang. Så läs mina ”dagisbloggar” hellre utan förutfattade meningar då sådant ofta färgar slutsatser.

        Om SM-vecka, så har Umeå ”erbjudits” (se pressinformationen) av RF och SVT, inte ”tilldelats” SM-veckan sommar. Nu gäller att bevisa konkret och korrekt att alla krav klaras (och de är många, se RF:s hemsida).

        Ang. publikkrav så har Simförbundsledamot enl. media menat att man kan godkänna även om publikravssiffran inte nås, vilken fortfarande är 2 000, dvs en dispens för Umeå då.

        Dock, bra med SM-vecka i Umeå, det ökar möjligheter att få den ute-50:a i Umeå/Nydala simningen efterlyst i decennier ( bl a när jag var med i simstyrelser på 1970-talet) äntligen kan bli av inom åren fram till 2022, SM-veckan sommar i Umeå.

        Där klaras publik och andra behov vid 50:a-SM säkrare och tryggare samt med friskare luft än i trafiktäta centrum. Plus samverkan med andra SM-idrotter som ger deltagare och åskådare synergifördelar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så vitt mig anbelangar är SM-veckan redan i hamn och i dag nåddes vi av en annan god nyhet i och med att Umeå vann utmärkelsen som varande Sveriges bästa idrottsstad.

          • Urban Bengtson

            SM-veckan är ett erbjudande enligt RF/SVT-information och sedan ska alla försäkringar i en kommuns upplägg klaras och redovisas, inklusive ekonomiska åtaganden.

            Så efter den är i hamn ska den också upp ”på land”. Och där kan då en ute-50:a på Nydalas ”land” säkra SM-simningen på det sätt som skett i de städer som haft SM-simningen i utomhus-50:or.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Så vitt jag förstått saken har simförbundet godkänt Navet som tävlingsarena och i övrigt är de sker du redovisar standardförfaranden som på inget sätt kommer att fälla Umeå som arrangörer.

  8. Domstolsfråga

    Fast Anders, det kräver inte mycket grävande i ekonomidirektörs härvan genom att nyttja rätten till
    att begära ut offentliga handlingar (OSL 2009:400) i frågan om ekonomidirektörens avskedande för att få fram en rad aspekter och fakta som pekar på att avskedandet mer än sannolikt är felaktigt och bygger på just en maktkamp, där ekonomidirektören och budgetchefen blev obekväm.

    Man kan också fundera på vad media egentligen hållit/håller på med och om de verkligen grävt i frågan eller ens pratat med dem som är upprörda över det som skett. Det enda positiva i den här faktiskt absurda härvan, är att just en objektiv Domstol nu får avgöra vad som egentligen är/var korrekt samt att ekonomidirektören sannolikt får upprättelse och ett välförtjänt skadestånd.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Huruvida det är så kommer strax att vara klart och tydligt Domstolsfråga – Min uppfattning är att kommunen gjort helt rätt och att de har åberopat oerhört relevanta skäl för tt genomföra uppsägningen.

  9. Urban Bengtson

    För SM-veckan sommar 2015 hade Gävle erbjudits. Det visade sig att kommunen inte ansåg sig ha ekonomi för att bygga om sin ute-50:a till kraven på tävlingsstandard. Även andra kommuner har fått avslag pga otillräcklighet. En del har inte ens sökt då kraven från RF och SVT ansetts för höga.

    T ex har SVT höga krav kring sändningsförutsättningar och kommunstyrelsen ska garantera ekonomiskt. Så det är inte bara standardförfaranden det handlar om. Om en kommun fälls så beror det på att berörd kommun själv inte klarar alla åtaganden man sagt i ansökan och redovisat vid träffar.

    Därför är det viktigt att Umeå får sin ute-50:a som alla andra SM-veckastäder haft sedan länge, t ex Landskrona som nu hade SM-simningen i Citadellbadet vid Öresund sedan över 50 år.

    Och Vännäs f ö också lika länge. Nog ska Umeå centralort ha mer än en tempererad 25:a som nu i Umelagun och redan finns sedan decennier i både Hörnefors och Obbola.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I detta fall krävs ingen ombyggnad av någon 50 meters bassäng Urban då Simförbundet godkänt bassängen i Navet med nuvarande utformning.

      • Urban Bengtson

        Läs rätt, det handlar inte om ”ombyggnad”, det är om en nybyggnad, en ute-50:a som behövs för allmänheten och simsporter (finns nu fler, t ex swimrun) och för turismen, då räcker inte en 25:a med sex banor i Umelagun. Läs rätt, som sagt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det har jag förstått sedan länge fullt ut Urban och det är därför jag anser att du har helt fel.

          Allmänheten har liksom simsporten i Umeå inte efterfrågat någon fler 50:a utöver den som finns i Navet i dagsläget. Att bygga ytterligare en 50 meters bassäng för simsporten samtidigt som det finns andra och större sporter med otillfredsställda behov är exempel på dålig och felaktig politik och på ett stort slöseri med Umeåbornas skattepengar.

          • Urban Bengtson

            Besök Umelagun och hör med allmänheten där sommartid och besök Vännäsbadet så finns det många som efterfrågar ute-50:a i Umeå. Och de flesta städer i Sverige som har inne-50:a har också ute-50:or.

            T ex byggde Borås för ett flertal år sedan en inne-50:a i ett fritidsområde där redan en ute-50:a fanns. Och Borås har haft två SM-sommarveckor innan Umeå får sin första, på dispens.

            Tempererad ute-50:a på Nydala är inget slösert med skattepengar utan viktig och värdefull investering, inte minst för besöksnäringen där Nydalaområdet lockar många och, allt fler då med nya satsningar. Där kan även husvagnar rymmas, men inte i centrum.

            Simsporten i Västerbotten har i decennier och även nu önskat en ute-50:a, se min simhistorik i Västerbottens Simförbund 100-årsskrift från 2008. Det gäller att veta vad man pratar om, inte bara gissa, tro eller tycka om man vill vara framsynt. Särskilt som Umeå växer så mycket.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att det vid en direkt fråga finns några som vill ha en ute 50:a har jag aldrig ifrågasatt Urban – Bara att den gruppen skulle vara stor och många till antalet.

            I övrigt så håller inte dina argument av den anledning jag anfört i mitt förra svar.

            Historiskt må det h varit så men idag är simförbundet i Umeå och Västerbotten nöjda med den 50:s i Navet som blivit till tt lyft för simsporten.

  10. Krister

    Vad är ett skyttegravskrig?
    Under 1:a världskriget befann dom olika sidorna
    på en del platser på bara 5 m eller kortare.
    Hela skyttegravslinjen var från Hollands kust
    ända till Schweiz gräns. Olika förutsättningar således.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Fortsätt att undersöka saken så kanske du kommer fram till vad jag avser med det jag skriver Krister.

  11. Urban Bengtson

    Finns ingen motsättning i att vara nöjd och sikta på att bli likvärdig städer söderut av Umeå storlek och ha både inne-50:a och ute-50:a. Särskilt för allmänheten och turister är detta värdefullt då man sommartid gärna badar simmar utomhus. För att inte tala om att kunna ha simskolor sommartid.

    F ö vad är simförbundet i Umeå för något? Känner inte till något sådant, däremot olika simklubbar och där vet jag att man gärna ser ute-50:a i Umeå. Tror jag har bättre koll här än olika tyckare i Umeå.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Urban – Vi pratar om användande under 3-4 sommarmånader och ska det byggas för dessa sommarmånader tror jag att ett äventyrsbad utomhus är betydligt mer efterlängtat än ytterligare en 50-meters bassäng.

      Vad gäller Umeå så avsåg jag klubbarna men skrev fel i hastigheten och så vitt jag hört så är de lyriska och oerhört nöjda med den 50:a som byggts på Navet.

      • Urban Bengtson

        MEN det finns ju ett äventyrsbad redan, sedan 20 år, Umelagun på Nydala, vid Nydalasjön! Eller var Umelagun obekant? Och det finns ett inomhusäventyrsbad i Holmsund, dvs året om. Plus i Umeå centrum. Så mer äventyrsbad behövs mindre än ute-50:a. Den är dyrare att driva och ger inga intäkter som simskolor/läger i bassänger med banor.

        Kan man simning så är det både inne- och utesäsonger. Därför behövs utesimmöjligheter och nu används 25:an på Umelagun, men andra klubbar i Umeåstorlek i landet har ute-50:or. Så vill Umeå göra likvärdiga förutsättningar behövs den och simsportare blir säkert lyriska med en ute-50:a på Nydala.

        F ö är en ny 50:a och äventyrsbad ihop extra bra då på Nydala. Och på sommaren med semestrar, ledigheter och skollov finns fler som vill bada/simma. Då vill man, särskilt vid fint väder (som nu), blöta sig utomhus, därför är Nydala så bra för en ute-50:a för att fler ska rymmas i vattnet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Äventyrsbadet på Umeålagun kan inte ens med oerhört färgade glasögon ses som ett äventyrsbad Urban.

          Det räcker gott med en 50:a i Umeå och jag tycker du borde nöja dig med det vi har och det simklubbarna är lyriska över i stället för att driva en egen agenda användande simklubbarna du saknar stöd hos som referens för din åsikt.

          Det vore betydligt ärligare från din sida att säga att det är Urban Bengtson och inte simklubbarna som vill ha en ute 50:a

          • Urban Bengtson

            Så här beskrivs Umelagun av Visit Umeå, dvs Umeå kommun:
            ”Familje- och äventyrsdel med vattenkanaler, barnlagun, familjelagun, bubbelpooler, varmpool, div. vattenattraktioner. Det finns två stora vattenrutschbanor, en rak och en spiralformad, båda med fallhöjd som ger åkaren god fart. Det finns också tidtagning och med rätt teknik kan du komma in på tio-i-topp-listan över de som har åkt fortast ner.”

            Och så här på nätet om barnsemester i Sverige:
            ”På somrarna är det temporerade utomhusbadet Umelagun öppet. Här finns en familje-/äventyrsdel med vattenkanaler, barnlagun, familjelagun, bubbelpooler, varmpool, diverse vattenattraktioner samt två vattenrutschbanor.”

            Kan tilläggas att Umelagun är förberedd för vågbassäng, men Umeå kommun har inte ordnat denna än, efter 20 år.

            Med eller utan färgglasögon ser man detta vid besök, och upptäcker även att ”vattenlandet” här är dubbelt i yta mot inne i centrums äventyrsbad.

            Att tycka om vad andra ska göra, det är förmynderi och i debatt bör man avstå från detta och i stället ha fakta bakom sina, egna, ståndpunkter. Vet man vad simorganisationer och föreningar önskar och vill, då är det väldigt positivt när det stämmer med ens egen uppfattning.

            F ö vad är det för fel att driva sina egna idéer och kritik? Det gör väl fler bloggare också. Dessutom, sällan har jag varit inne så ofta på 20-bästalistan som nu om ute-50:a, simkanal och andra idrottssatsningar i Umeå. Trägen vinner som det heter, särskilt om man är både rätt i tiden och för framtiden.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Visst kan man som bloggare driva en egen agenda Urban men gör man det bör man upplysa sina läsare om att det är så det är – Något jag gjort allt sedan den dagen jag började blogga på vk.se.

  12. Urban Bengtson

    Vaddå ”upplysa sina läsare om att det är så det är”?
    Läsare är kloka nog att se sakfrågorna och själva ta ställning, behövs inga förmynderiröster om vilkas agendor. Bloggare är fria att blogga och behöver inga rättelser om hur.

    Om det finns ett äventyrsbad Umelagun och Umeå kommun genom VisitUmeå säger det, så är det ett äventyrsbad, precis som besökare själv säger.

    Finns det simfolk genom tiderna i Umeå, och Västerbotten liksom nu, som önskar en ute-50:a, så är det så och i olika träffar har man bekräftat intresse, så det stimulerar att fortsätta att i både blogg och i debatt upplysa vidare här.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att det finns några simmare som gärna skulle vilja se en ute 50:a hr jag aldrig ifrågasatt utan bara påståendet om de skulle vara oerhört många till antalet vilket är vad du påtår.

      Jag ser inte din blogg som någon upplysning utan snarare som ett försök till en vendetta gentemot kommunen därför att du känner dig sviken och åsidosatt därför att badhuset Navet byggdes där det byggdes.

  13. Urban Bengtson

    Det är ledningsfolk inom simningen som får ta del av idéerna för ute-50:a och stödjer dom, andra idrottsföreningar som har har nytta av en 50:a som alternativ träning samt även inom näringsliv, organisationer och byråkrati – med alla positiva.

    Inomhus-50:an som många inom simsporten kämpade för blev till slut verklighet. Just att folk upptäckt det positivt med detta får fler att önska sådan utomhus i Umeå. 25:an i äventyrsbadet Umelagun blir för liten bra sommardagar, särskilt för allmänhetens vuxensimmande när yngre är där.

    I ett växande Umeå med centralortens närmare 100 000 invånare är det rimligt att ha en ute-50:a jämfört med Holmsund och Hörnefors som har 25:or. Alla blir vinnare då, inte minst besöksnäringen sommartid med campingen på Nydala.

    Slutligen, det är bristande debattpolitik att lägga åsikter om bakgrund till engagemang i frågor och som inte har någon relevans här.. Annars, fortsätt följa bloggande om nya simidéer, idag 11/7 om världsklassnivå för simmande i alla åldrar, som hela Umeå vinner på.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Simsporten är allt för liten för tillfället för att bygga en sådan Urban – Alldeles speciellt så när det finns andra och större sporter som har eftersatta behov på många områden.

      För mig och många med mig är det betydligt viktigare att bygga en skola till och ytterligare en idrottsanläggning på Tomtebo än det är att bygga ytterligare en 50 meters bassäng för simningen – Alldeles speciellt så i tider där budgeten är kraftigt begränsad.

      • Urban Bengtson

        Simsporten är en av Sveriges största sporter, föreningsmässigt och antalsdito. Simsporten är den största och den viktigaste för att få en SM-vecka! Och i världssammanhang är just simsporten en av landets främsta.

        Simningen är livräddande och där står simklubbarna för en stor rekryteringsbas för nya simlärare och badpersonal. Umeå/Västerbotten har ett eftersatt behov av utomhusbassänger av 50:a-typ, bara i Vännäs finns en i länet (redan/sedan för 50 år sedan)..

        Med besöksnäringen i fokus kan näringsliv medverka och kommunen se allt som en värdeull investering. 1933 insåg stadens styrande det och beviljade Umeå Simsällskap bidrag för byggande av en ute-50:a, i Nydalasjön och den var i bruk långt in på 60-talet, vi är många som tränat/tävlat där liksom alla simskolor och allmänheten.

        Man behöver vara kunnig i ett område för att utifrån rätt fakta komma med framtidsriktiga idéer och förslag. Eller som Ingemar Stenmark lär ha sagt, ”det är inte lönt att diskutera med en som inte begriper.” Den som läser mina simbloggar har en del att hämta för detta.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I Umeå är simsporten relativt liten Urban då de finns många sporter som är större – Alldeles speciellt så bland barn och unga.

          I din värld kanske simningen framstår som viktigast för att få arrangera en SM-vecka sommar men frågar du aktiva i andra sporter får du sannolikt ett annat svar än det du ger.

          Kunskap är förvisso viktigt men för mig verkar du drivas av andra saker än kunskap då mycket av det du skriver saknar relevans i verkligheten.

          • Urban Bengtson

            Tvärtom, simsporten är i Umeå en av de största sporterna breddmässigt och USS fick pris på Idrottsgalan för sin breddverksamhet, så även här gäller det att känna till verkligheten.

            Särskilt många unga nås genom aktiviteter från babysim o s v till masters(veteran)simning. Nu också öppetvattensim, triathlon och swimrun, grenar som verkligen gynnas av en ute-50:a på Nydala. Se mer på Umeå SS:s hemsida.

            Simningen är nödvändig, och därmed viktigast, för att SM-vecka ska fås, det står i RF:s regelverk som kommunerna ska följa. Det är bl a pga att SVT vill säkra den största sporten i en SM-vecka, gå in och läs. Det har också media lokalt skrivit l liksom ledande politiker tagit upp.

            Och med det trånga läget i centrum, som inte simningen lokalt och av länets simförbund remissvar på Badutredningen 2006 förordade utan Nolla idrottsområde, underkändes de två första ansökningarna. pga av för lite publikplatser så att RF/SVT sa nej till Umeå.

            Nu ger Simförbundet dispens för färre åskådare än övriga Sverige kan ta emot tack vare ute-50:or.
            Därför kunde RF och SVT erbjuda Umeå till 2022. Men då ska rent praktiskt rymma rätt många i det bassängrum som sedan tidigare haft dålig luft, så en hel del återstår för kommunen att klara.

            T ex uteytor för alla tält klubbarna behöver ha att hålla till i mellan tävlingspassen, försök och final. och man kunde se från SM-veckan i Landskrona kräver stort utrymme och inte lätt i cityläget i Umeå. Gå in på SVT Play och se i efterhand.

            Om man utgår från verkligheten, t ex hur 50:a-SM fungerar, har varit på rätt många sedan 70-talet och nu senast i Sundsvall 2015, bygger man därmed viktig kunskap i simområdet.

            Ideellt arbete inom simsporten på 60-, 70- och 80-tal, frilansare i VK under närmare 40 år, lärare kring simundervisning på universitetet, gjort pedagogisk arbeten i detta samt numera idékonsult inom området + innovatör, samt t o m författare 2011 ”Umeås Bad Historia och Framtidens Simning, ger relevans, trygghet och vetande för argumenterande.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag är fullt medveten om vilka idrotter och klubbar som får vilka priser och varför Urban. Det finns åtskilliga sporter som är betydligt större än simningen som ungdoms och tävlingssporter – Fotboll, futsal, innebandy, gymnastik och längdskidor är exempel på några av dem.

  14. Urban Bengtson

    På RF:s länk
    http://www.rf.se/globalassets/riksidrottsforbundet/dokument/statistik/2017-idrotten-i-siffror—rf.pdf
    finns statistik från 2016/2017 om idrotter och utövare.

    Om populärast idrott/motion kommer simning 6:a.
    Före är gång/promenad (ej direkt idrott), löpning/jogging (idrott), styrketräning/gym, cykel, gruppträning. Så fotboll, m fl är efter.

    Om aktiva i idrott är ordningen, fotboll, golf, friidrott, innebandy och sedan simning.
    Om barn/ungdom enl lokalt aktivitetestöd är ordningen fotboll, ridsport, innebandy, tennis, simning.

    Så på en ranking för de 6 bästa, är endast simning med på alla tre.
    Fakta talar för sig, som oftast när man ägnar sig åt real news. som RF gör statistik på.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det du hänvisar till är siffror för riket och inte för Umeå – Därtill är fotbollen om du räknar med ungdomsfotbollen åtskilligt mycket större än simningen.

      • Urban Bengtson

        Huvudsaken är att veta att simningen är en av de största idrotterna i Sverige och främsta elitmässigt i världen, och även i Umeå, än större om alla simskolor från babysim och senare inräknas.

        Alla föräldrar vill också att deras barn ska simma tidigt och skolan har obligatorisk simskola för 3:e-klassare, vilka f ö inte ingår i RF- Umeåstatistik över utövare. Simning ingår också i triathlon och swimrun så då blir storheten större, i Umeå och landet.

        Det är bl a därför en ute-50:a, helst på Nydala, och både simsporter och allmänhet har stor glädje och nytta. Plus alla andra sporter som mår bra av att träna simning, inte minst i rehabsyfte, vattengympa, vattenlöpning, m fl, samt även simma i strömmande vatten när simkanaler förverkligas.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att det är obligatoriskt för barn att lära sig att simma har räddat åtskilliga liv Urban och att skolan och politiken tagit det till sig ska vi vara mycket tacksamma för.

          I dagsläget finns inget ekonomiskt utrymme för en ute 50:a och inte heller något egentligt tryck annat än från dig på att bygga en.

          Kommunens pengar ska investeras klokt och i detta läge är det skolor, förskolor och äldreboenden som står högst på agendan vilket vi alla får acceptera.

  15. Urban Bengtson

    Ifall föreningar och näringsliv inom besöksnäringen vill utveckla investeringar för fritid och idrott, (som presenterades 2006 av dåvarande First Camp, men umepolitiken inte ens bjöd tillbaka efter en av politiker och föreningar uppskattad presentation) så är läget nu än bättre (i dubbel mening) för en Nydala Idrottspark och idag lyssnar politiken mer på liknande idéer.

    Så småningom kommer också verkligheten ikapp badbygget i centrum att detta – som är den för skattebetalarna dyraste byggnaden för en kommun – gräver ekonomiska hål, dels pga alternativintäkter med näringslockande i city missas varje år, dels dagens badekonomi där visade sig i våras ligga 5-10 mkr under budget för första helåret.

    Då kommer allt fler röster att höjas för om- och nytänkande för bad/simning för alla, inte bara simsporten, så att bad/simsatsningar i Umeå största idrotts- och fritidsområde blir självklara. Och där blir då en ute-50:a lagom stor investering (utebassänger kostar bara bråkdelen av innesimhallar), att börja med.

    Det är då klok och ansvarsfull politik för kommunens pengar och ger tillbaka till vård, barnomsorg, skola och äldreområdet.

    F ö börjar ofta förändringar, även samhållssådana, med enstaka röster som allt fler lyssnar på och sedan blir allmängods politiker tar till sig. För simutveckling genom åren finns många exempel att berätta om här, en del i simbloggandet på vk.se.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ska inte gå djupare in i min kommentar än att säga att du fortätter på samma spår som tidigare och kritiserar Navet trots att de allra flest är mycket nöjda med det.

      Ibland får man släppa saker och gå vidare vilket du uppenbarligen ser ut att ha svårt med vad gäller Navet Urban.

      Du var stensäkert övertygad om att simförbundet alltid skulle fortsätta säga nej till en SM-vecka sommar därför att 50:an i Navet enligt dig inte håller måttet – Att du hade fel därvidlag är nu bevisat och klart och tydligt för alla vilket jag tror innebär att fler och fler kommer att ifrågasätta din häxjakt av kommunen för byggandet av Navet.

  16. Urban Bengtson

    Den ekonomiska verkligheten blir till slut obönhörbar och då förändras det så småningom.

    Simförbundet har kvar sina publikkrav men är beredd att ge dispens, återstår ändå hur luft och miljö blir inomhus med folk utöver det badbygget planerades för.

    Att SM-veckan kan komma nu är bra, det ger fler anledningar att uppmärksamma värdet av ute-50:a på Nydala.

    Dags att avsluta denna debatt, det kan gå troll i den om man inte har rätt fakta bakom ståndpunkter.

    Har f ö simmat och tävlat i 50:an inne, i höstas, och lyckades hyfsat. Och inspireras då att ge fler samma möjligheter utomhus, helst Nydala.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – De har hjort ett undantag vilket du tidigare påstod aldrig skull hända.

  17. Urban Bengtson

    Har aldrig påstått något sådant! Det är fake news! Lägg inte egna påståenden på andra, det är bristande debattpolitik!

    Än en gång, gäller att ha rätt fakta, inte påhitt! För nu har det gått troll i svaren.

    F ö undantaget ger just möjligheter i Umeå att få en ute-50:a som Simförbundet vill ha långbane-SM:na i annars.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I tidigare konversationer vi haft i kommentarsfältet på min blogg har du påstått just det – Att Umeå aldrig kan få SM-veckan sommar därför att simförbundet inte godkänner Navet och ej heller kommer att göra undantag från sitt regelverk.

      • Urban Bengtson

        Om detta:

        ”I tidigare konversationer vi haft i kommentarsfältet på min blogg har du påstått just det – Att Umeå aldrig kan få SM-veckan sommar därför att simförbundet inte godkänner Navet och ej heller kommer att göra undantag från sitt regelverk.”

          • Urban Bengtson

            Så länge Simförbundet säger nej och RF/SVT:s regelverk om nej ifall simningen ej klarar regelkrav, får ej Umeå SM-veckan – såvida inte den delas, t ex att Sundsvall, tar simningen.

            Att någon påstått att Simförbundet ej kommer att göra undantag från sitt regelverk, stämmer inte, där är svaret nej och vid googling kring kommentarer finns inget om detta heller.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Så här långt är det klarlagt att Simförbundet sagt ja till Umeås ansökan och att gjort ett undantag.

  18. Urban Bengtson

    Men inte att någon sagt i något kommentarsammanhang att undantag ej kommer att ske. Och undantag är undantag, inte regel.

    Verkligheten om badluften och innemiljön klarar 50 procent mer än 50:a-rummet är planerat/byggt efter, återstår att bevisa.

    Så därför ökar möjligheterna för en ute-50:a som klarar allt utan undantag, och garanterar framtida erbjudanden om SM-veckor. Med allt fler som kommer att bli intresserade för detta. Bara följa bloggar om ”Umeås Bästa… inte det sämsta”.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du sa i en kommentar till mig att Simförbundet aldrig skulle göra ett undantag i detta fall och det är det jag refererar till.

      Vill du påstå att du aldrig har uttryckt dig på det sättet Urban?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Då ska jag leta fram den i min blogghistorik under helgen Urban givet att hälsoläget tillåt det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.