Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Återinförande av fastighetsskatten är en känslig fråga men den måste genomföras för att skapa ett jämlikare samhälle.

Det finns många intressanta undersökningar som beskriver effekterna av en återinförd fastighetsskatt – Bland dem en som i och för sig har några år på nacken men trots det är lika relevant idag. Du hittar artikeln som skriver om undersökningen på följande länk: http://www.svd.se/sa-slar-fastighetsskatt-mot-fyra-olika-familjer#sida-3

Föga förvånande är det så att en återinförd fastighetsskatt slår hårdare ju högre pris fastigheten har vilket är helt rätt om fastighetsskatten ska leva upp till sina intentioner..

Att de allra flesta fastighetsägare får ökade kostnader för sitt boende är som jag ser det helt rätt – Det finns ingen anledning att de som bor i hyresrätt ska finansiera boendekostnaderna för sådana som äger sitt boende och många gånger ser boendet som en investering snarare än som ett boende.

I artikeln jämför man kostnaden i Sundsvall, Haninge, Bromma och Danderyd – Föga förvånande är det så att de ökade kostnaderna som blir följden av en återinförd skatt blir högst i Danderyd – Att detta är helt rätt blir ännu klarare när priset för ett hus i Sundsvall är 2 miljoner medan samma typ av hus i Danderyd är värt 20 miljoner.

Som jag ser saken ska man betala skatt efter förmåga – Den som har råd att bo i ett 20 miljoners hus har med all säkerhet betydligt högre löner än den som bor i ett hus som kostar en tiondel eller 2 miljoner – Därför är det inte mer än rätt att de som bor i ett 20 miljoners hus ska betala avsevärt mer i fastighetsskatt än de som bor i ett 2 miljoners hus.

Det är därför jag anser att det helt rätt att fastighetsskatten är 10 gånger högre för ett hus som är värt 10 gånger mer – Det är detta som kallas solidaritet mina vänner!

Fastighetsskatten ska alltid tas ut på fastighetens reella värde och inte som idag med ett schablonbelopp kallat fastighetsavgift som är lika för alla husägare och helt oberoende av hur mycket fastigheten är värd.

Som människa väljer man boende efter plånbokens storlek – Därför är det helt naturligt att staten beskattar efter samma modell – Nämligen plånbokens storlek.

Tillskillnad från min partikollega Magdalena Andersson vill jag även fasa ut räntebidragen helt under en 5 års period för de som redan åtnjuter räntesubventioner och helt stoppa dem för de som nu köper ett boende. Räntesubventioner är orättvisa och osolidariska då de bara kommer starka grupper redan innan subventionen har en ekonomi som tillåter köp av bostad.

En bostad ska i alla lägen vara just en bostad och inte en penningplacering.

I den ideala av värdar borde det vara jämställt att bo i eget boende kontra att bo i hyresrätt – Dock kommer sannolikt värdestegringen på det egna boendet alltid att överstiga inköpspriset även med återinförd fastighetsskatt och slopade ränteavdrag – Något som jag kan leva med då prisökningen kan ses som en slags pensionsförsäkring.

Med en återinförd fastighetsskatt och slopade räntesubventioner får vi sannolikt större rörlighet på bostadsmarknaden än idag då ingen kommer att tjäna lika mycket som idag på att bo kvar i en bostad med en storlek som vida överstiger behoven.

Därför upprepar jag min ståndpunkt – En bostad ska vara en bostad och ett ställe att bo i – Inte en penningplacering.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

110 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så vitt jag förstått vill majoriteten av svenskarna ha en fastighetsskatt Alexander så därmed ser vi helt olika på frågan.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Alla tidigare opinionsundersökningar har påvisat att en majoritet av medborgarna vill se både en återinförd fastighetsskatt och utfasade räntesubventioner Jonny.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Titta på de opinionsundersökningar som länge gjorts i ämnet istället för att skrika referens tack – Vill du ha politisk argumentation med mig får du baske mig göra din del av jobbet själv.

      • Christer

        Dubbelfel, Anders. Folket vill INTE ha beskattning på boende. Och orsaken är väldigt enkel. Att beskatta boende vore att kräva av medborgarna att de ska betala skatt på redan beskattade medel. Då är det inte längre en beskattning, utan konfiskering. Och det är det väldigt få av väljarna som vill ha.
        Men fortsätt gärna me dina argument, du bevisar bara vad jag sagt tidigare, nämligen att du är en av alliansens bästa valarbetare.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Där har du fel Christer och följer du de undersökningar som opinionsinstituten gör i dessa frågor så visar de tvärt emot vad du säger att människor vill ha både en återinförd fastighetsskatt och utfasade ränteavdrag.

        • Michael Rönnlund

          Christer – det är fel att införa fastighetsskatt tycker du.

          Hur ser du på bidrag till villa- och bostadsrättsägare i form av ränteavdrag och ROT-avdrag? Alliansens variant på bidrag kallas avdrag.

          Ska dessa bidrag vara kvar?

          • Jan Sjöström

            Hej.

            Hur ser du på det faktum att i stort alla flerbostadshus tillkommit med
            subventioner utgivna av skattekollektivet i sin helhet ?

            Varför ränteavdrag : Syftet har varit och är fortfarande, till viss del, i
            stimulans, en stimulans som genererar en högre efterfrågan, (du vet
            den verksamhet som normalt bygger förutsättningar för skatter). Detta
            fenomen gäller givetvis i alla omständigheter där samhällsnytta kan
            ses, som ett exempel i rot och rut.

            Efter andra världskriget och fram till i dag har ca 90% av Sveriges
            flerfamiljshus tillkommit via någon form av subvention, någonting som
            de delar med de subventioner staten via ränteavdraget även ger det
            s k småhuset, vilken av upplåtelseformerna som ”gynnats mest”
            framgår av historien.

            1942 införs regleringar i hyresnivå, bruksvärdeshyra implementeras,
            boendet kommer att ta stöd i planekonomiska grunder, d v s priset för
            produkten kommer att sättas av staten. inte av de fria marknadskrafterna.

            Priset för detta fenomen kallas subventioner och till det, det system som
            skapar dagens obalanser i aktuell marknad, d v s bruksvärdeshyran. I en
            marknadsekonomi sätter marknaden alltid priset, därav kommer balans,
            i o m att marknaden alltid dras mot jämvikt. I enkelhet subventioner är i
            sin huvudsak fördelningspolitik och i dess konklusion bör de hanteras av
            skattesystemet.

            Exempelvis kan nämnas att i dag i Umeå så subventioneras produktionen
            med 5.800 kr / k v m, till detta + 75% i påbyggnadsstöd, till detta ett s k
            energiskal stöd om ytterligare 75%. ( 30 – 40 % av kostnaden)

            I övrigt kan nämnas att byggherren förbinder sig att inte ta ut mer än den
            normhyra som förhandlats fram mellan aktörerna, en normhyra som i dag
            är 1450 kr / k v m och år, exklusive driftskostnad som vatten, el och digitala
            tjänster. En total hyresnivå om ca 10.000 kr / mån på 70 k v m, detta trotts
            samhällets subventioner..

            Ps att ständigt hänvisa till den påstådda empirin, i dina grannar eller annan
            utsaga inom organisationens företrädare är minst sagt enbart löjligt.

            Att agitera är en sak – att sprida desinformation någonting helt annat.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag ser på det på det sättet att det inte är räntesubventioner i sig och att dessa kommer byggherren/fastighetsägaren och inte hyresgästen tillgodo.

          • Anders

            Michael, bidrag och avdrag är två skilda saker.
            Ett bidrag är skattepengar som betalas ut i ett visst syfte. Ett avdrag är något den enskilde gör direkt. Pengarna når aldrig statskassan.
            Det får olika konsekvenser beroende på var i kedjan pengarna tas.

            Att påstå att hyresgäster subventionerar villaägare bara för att de själva inte kvalificerar sig till ROT eller ränteavdrag är befängt. Eftersom det inte handlar om bidrag är det inga skattepengar som byter ägare. De pengar som detta ”kostar” handlar om minskade skatteintäkter, som inte på något sätt kompenseras av skatter och avgifter som enbart hyresgäster drabbas av. Kort sagt hyresgäster drabbas inte alls av att villaägare nyttjar ROT eller ränteavdrag.

          • Michael Rönnlund

            Anders, kvalificerat struntprat – bidrag och avdrag är exakt samma sak då båda påverkar statskassan och skattebetalarna negativt. I båda fallen påverkar bidrag och avdrag svensk budget negativt då i båda fallen finns mindre pengar att tillgå i statskassan.

            ROT-bidrag påverkar statskassan precis som försörjningsstöd påverkar statskassan. Pengar från statskassan betalas ut till de som utför arbete på villa- eller bostadsrätt. Tidigare fick 50% av arbetskostnaden dras av från faktura och idag är det 30%. Dessa 30% av arbetskostnaden betalas ut av Sveriges skattebetalare i form av ROT-bidrag.

            Ränte-bidrag som villa- och bostadsrättsägare (ej hyresgäster) får för att minska sina räntekostnader de har på sin privata villa eller bostadsrätt innebär att statskassan går miste om enorma skatteintäkter som istället skulle kunna användas i en budget för Sverige. Politikerna väljer alltså att istället för att öka sin statskassa att ge bort cirka 30 miljarder varje år till rika villa- och bostadsrättsägare. 85% av alla räntebidrag går till det som kallas för rika svenskar.

            https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/rika-far-mest-av-statens-30-miljarder-i-ranteavdrag

            Minskade skatteintäkter påverkar statens budget negativt. Det finns mindre utrymme för reformer, högre löner till tex vårdpersona, polisl och lärare. Mindre pengar till minskade barngrupper och fler anställda inom äldrevården. Istället ska rika villaägare få hjälp med sina privata lån. Helt absurt.

            ”Snart efter valsegern 2006 togs subventioner till byggande av hyreslägenheter bort av den borgerliga regeringen. I stället infördes helt andra subventioner för rikas bostäder i form av så kallat Rotavdrag. Stödet förflyttades från byggande av hyresrätter för vanligt folk till renoveringar samt om- och tillbyggnader för folk med mer pengar. Fattiga fick förbli bostadslösa eller trångbodda medan de rika med statliga subventioner lättare kunde skaffa sig modernare, större och flottare bostäder.”

            https://goteborg.etc.se/ledare/fran-bostadsbyggande-alla-svenskar-till-subventioner-av-rikas-renoveringar

            Dessa minskade skatteintäkter får hyresgäster vara med och betala via skattsedeln.

            ” Vi hyresgäster subventionerar även såväl ränte- som ROT-avdrag för bostadsrättinnehavare och villaägare via skattsedeln.”

            https://www.svt.se/opinion/reinfeldt-respekterar-inte-oss-som-vill-bo-kvar-i-vara-hyresratter

            ”– Stödet går till folk i hyreslägenhet i stället för att vi subventionerar villa-ägare som vill renovera sina kök, säger Magdalena Andersson.”

            https://www.hemhyra.se/nyheter/finansministern-det-har-visar-att-stodet-fungerar/

            Anders – vad du inte verkar förstå eller väljer att inte förstå är att mindre budget för staten påverkar allt staten har möjlighet genomföra. Nu vill SD att hemlarm ska ingå i ROT och det är tydligt att SD bara tycker det är viktigt att de som bor i villa eller bostadsrätt ska rätt få bidrag till ökad säkerhet. Helt fantastiskt med tanke på att de som är otryggast bor i socioekonomiskt svaga grupper i förorterna.

    • Michael Rönnlund

      Alexander – vad tycker du om att hyresgästerna betalar 2000-3000 kr mer i skatt per månad jämfört med villa- och bostadsrättsägare?

      Självklart ska en fastighetsskatt införas och ränteavdragen ska försvinna.

      ROT-avdragen som i det närmaste enbart gynnar rika villa- och bostadsrättsägare ska å det snaraste tas bort. Har man råd med lyxvilla kan man också stå för underhåll och nybyggnation utan att som nu bekosta skattebetalarna.

      Hyresgäster är diskvalificerade att använda ROT.

      • Fredrik

        Vilken skatt på 2000-3000kr/månad menar du? Väldigt intresserad av att veta om du anser att hyra är detsamma som skatt? Jag skulle hävda att du då är i extrem minoritet.

        Jag har en fråga till Michael. Den är ”ränte”-relaterad, så jag hoppas att Anders släpper igenom den.

        Ska ALLA räntesubventioner bort? T ex möjligheten för alla att dra av ränta vid t ex köp av bil där man tar ett billån? Eller om man lånar för köp av ny tv? (Bara exempel).

        • Michael Rönnlund

          Fredrik – du verkar inte läsa inlägg eller klicka på länkar jag lagt in som svarar på din fråga. Om du vill diskutera och förstå hur bostadsmarknaden i Sverige fungerar måste man sätta sig in i hur den fungerar.

          Om hyresgästerna hade samma ränte- och ROT-bidrag (skattebetalarna betalar) som villa- och bostadsrättsägarna skulle hyran kunna sänkas med 2000-3000 kr per månad. Ränte- och ROT-bidrag är skatterelaterade subventioner från Sveriges skattebetalare som hyresgästerna inte får ta del av vilket innebär att hyresgästerna betalar mer i skatt.

          Avdrag är alliansens variant på bidrag.

          Skattereglerna måste bli rättvisa mellan boendeformerna. I dag är de utformade på ett sätt som missgynnar hyresrätten och en hyresgäst i en nyproducerad hyreslägenhet betalar 2 000 kronor mer i skatt varje månad än en villaägare som bor i en nybyggd villa. rot-avdraget måste omfatta både hyresrätter och bostadsrättsföreningar. Regel- och beteendeförändringar måste till för att dämpa hushållens skuldsättning.

          https://www.na.se/artikel/opinion/debatt/hyresgasten-tvingas-betala-mer-skatt-an-villaagaren

          Hyresbostäder är skattemässigt missgynnade jämfört med andra bostäder. Skillnaden betyder cirka 3 000 kronor i månaden för den som hyr ett radhus jämfört med att äga det.

          Den beräkningen gör Bostadsbeskattningskommittén, som 2012 fick i uppdrag av regeringen att föreslå bättre skattemässiga villkor för hyresrätten. Syftet var att öka utbudet av hyreslägenheter.

          http://hurvibor.se/avdrag-bidrag/beskattning/

          Bakgrunden till att boendekostnaden för hyresrätterna har dragit ifrån är framför allt att skattesystemet gynnar det personligt ägda boendet, konstaterar SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen i en gemensam rapport från i höstas.

          ”Dagens skattesystem gör hyresrätten cirka 3 000 kronor dyrare i månaden jämfört med bostadsrätt och egnahem. Det är en bild som en majoritet av riksdagspartierna dessutom säger sig dela. Trots det har varken regering eller riksdag tagit initiativ för en förändring”, slår de fast i rapporten ”Balanserade ekonomiska villkor”.

          – Det ägda boendet har ränte- och rotavdraget, som tillsammans står för oerhörda summor. Det handlar om 28 miljarder kronor årligen i statens budget. Först nyligen har nyproduktionsstödet införts för hyresrätter, men det handlar om ynka tre miljarder kronor årligen. Det räcker inte långt, säger Martin Hofverberg.

          För att komma åt den prismässiga snedfördelningen som har skapats av skattepolitiken, krävs att något långsiktigt görs politiskt, konstaterar Hyresgästföreningen. Martin Hofverberg menar att det behövs en rejäl skatteöversyn.

          – Grunden för den här orättvisan lades 2008 när man avskaffade den statliga fastighetsskatten samt återinförde rotavdraget. Man skapar obalanser när man inte ser till helheten. Därför föreslår vi en ordentlig översyn.

          https://www.etc.se/inrikes/sa-mycket-dyrare-ar-boendet-dig-med-hyresratt

      • Anders

        Vilket trams du kommer med Michael.
        Långt ifrån alla som nyttjar ROT bor i några ”lyxvillor” och alla villaägare är inte rika.
        Många är pensionärer och medelålders med högst normala inkomster som köpte sin bostad innan priserna skenade iväg.
        Varför vill du straffa dem? Är du så avundsjuk?

        • Michael Rönnlund

          Kvalificerat struntprat Anders. Det blir tydligare och tydligare hur dåligt insatt du är.

          https://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Mest-skatteavdrag-till-hushall-med-hoga-inkomster/

          ”De svenska hushållen fick 2013 närmare 50 miljarder kronor av staten i form av ROT-, RUT- och ränteavdrag. Hushåll med hög ekonomisk standard fick betydligt större del av dessa pengar än hushåll med låg ekonomisk standard.”

          Det är bevisat att de redan rika får störst bidrag i form av ROT och ränteavdrag. Att du inte inser detta är helt ointressant och visar bara på din okunnighet. Intressant att du hitintills inte har en länk som styrker dina absurda påståenden. Svårt att hitta?

          https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/rika-far-mest-av-statens-30-miljarder-i-ranteavdrag

          ”Men även bland Svenssonhushållen i mitten är avdragen tämligen låga, runt ett par hundra kronor i månaden.

          Det är istället de 20-30 procenten av hushållen med starkast ekonomi som tar hem väldigt mycket av miljarderna. Slår man ut pengarna visar SVT:s genomgång att 85 procent av miljarderna går till den rikare hälften av alla hushåll. Den svagare hälften får bara 15 procent.

          De cirka 30 miljarder som ränteavdraget kostar staten varje år är tio gånger mer än det omdebatterade RUT-avdraget. Men räntebidraget har sällan diskuterats ur fördelningssynpunkt.

          De flesta som bor i hyreslägenhet får ingenting. Lånar man 50.000 kronor till en bil kan på sin höjd få ut några hundralappar om året i skattesubvention. Men har man köpt en villa för tre miljoner kronor, och lånar maximala 85 procent blir det räntor i dag på kanske 50.000 kronor. Ränteavdraget blir 30 procent av den summan, alltså 15.000 kronor per år.

          Ligger villan på tjusig adress bredvid finansministern i Nacka, kostar den kanske tio miljoner kronor. Avdraget kan då bli på 40.000-45.000 kronor om året.”

  1. Michael Rönnlund

    Bra blogg som alla politiker borde läsa och ta till sig.

    Dagens bostadsmarknad är den enskilt största ekonomiska orättvisan i Sverige där hyresgästerna har dragit nitlotten.

    Några länkar som beskriver problemet –

    https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/bopriserna-stigit-med-750-procent

    https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/rika-far-mest-av-statens-30-miljarder-i-ranteavdrag

    http://hurvibor.se/wp-content/uploads/Bostadsbeskattningskommitten_en_kommentar.pdf

    https://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Mest-skatteavdrag-till-hushall-med-hoga-inkomster/

    http://hurvibor.se/boendekostnader/jamfor-boendeformer/

    http://hurvibor.se/avdrag-bidrag/beskattning/

    • Erik

      Bostadsmarknaden i Sverige har alltid varit ett bekymmer. Köer och åter köer till en egen hyresrätt. För att friska upp ditt minne kan du lyssna på när det s.k. tre O:na (Olivecrona, Orup och Ortmark) på sextiotalet intervjuade Tage Erlander vilket råd han hade till en barnfamilj i Stockholm som inte fick tillgång till en bostad. Rekommendationen från Erlander var att ställa sig i bostadskö. Och då talar vi om de s.k. rekordåren i Sverige då vårt rike var en riktig sedelpress.

  2. Per Kjellén

    ”Det finns ingen anledning att de som bor i hyresrätt ska finansiera boendekostnaderna för sådana som äger sitt boende” Detta påstående är helt horribelt. Vad är det du syftar på?

    ”I den ideala av värdar borde det vara jämställt att bo i eget boende kontra att bo i hyresrätt ” Nej. Hyresrätt är den dyraste bostadsformen därför att den innehåller mycket mer än vad ägandet gör. Att leasa bilar är faktiskt att hyra en bil och det är definitivt dyrare än att äga. Men det finns andra skäl att hyra en bostad eller att hyra en bil. Konsumenten bestämmer.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du är helt fel ute med din åsikt i frågan Per – För många som bor i hyresrätt är anledningen till att de gör så den att de inte kvalificerar för att få erforderliga lån för att själva köpa och äga sin bostad och sålunda inte självvalt.

      Med det sagt kvarstår jag vid det jag anfört i inlägget.

      • Per Kjellén

        Men kvarstår att hyresrätt är den dyraste boendeformen. Förr i tiden fanns HSB som hjälpte sina medlemmar att komma bort från den dyra hyresrätten till de billigare ägarrätten. Jag är tacksam om du ville kommentera varför du anser att de som bor i hyresrätt finansierar de som äger sin bostad.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det har jag kommenterat många gånger tidigare och en av anledningarna är att de inte kommer i åtnjutande av de räntesubventioner som de som äger sin bostad kommer i åtnjutande av.

          Den som bor i hyresrätt subventioneras inte av övriga skattebetalare på något sätt alls.

          • Per Kjellén

            Den som har lån och betalar ränta har avdragsrätt for räntan. Det gäller oavsett boende. Hyresgäster har aldrig lån på lägenheten och kan då givetvis inte få avdrag för att inte betala någon ränta.

            jag har för mig, men som sagt jag kan inte detta, men det finns ingen anledning att subventionera hyresgäster.. Men frågan är vad det är som hyresgäster subventionerar fastighetsägare med? Har inte fått annat svar än att de inte får avdrag för räntor som de inte har.

            Hur är det med HSB, har HAB inte kvar idén om att hjälpa dem som inte har kapital till att få en bostadsrätt?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det du anför innebär på inget sätt att räntesubventioner för boende är korrekta Per – Med det sagt kvarstår jag vid det jan anfört i inlägget.

          • Anders

            Många som bor i hyresrätt kvalificerar sig inte till banklån så långt har du rätt. Men många i den gruppen har bostadsbidrag eller bostadstillägg. Sedan har vi de som lever på socialbidrag eller bor i en lägenhet där socialtjänsten står på kontraktet. (Många gånger är det dessutom dyra nybyggen)
            Hur menar du att dessa grupper inte subventioneras av skattebetalarna?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Bostadsbidrag och bostadstillägg ska på inget sätt användas som argument gentemot det jag anfört i inlägget då det handlar om vitt skilda saker.

            De som får hjälp via de sociala trygghetssystemen ska på inget sätt blandas ihop med den grupp som majoriteten av alla hyresgäster som bor i hyresrätt därför att de inte får banklån för att köpa sin bostad – Att göra så är ett försök från din sid tt blanda bort korten och dölja det orättvisa i att de som bor i hyresrätt sk subventionera de som äger sin bostad.

    • Michael Rönnlund

      Per- du är dåligt insatt i hur bostadsmarknaden fungerar. Du har skygglappar på när sanningen beskrivs för dig. Kan det vara så att du bor i en villa eller bostadsrätt? Har du dragit på dig stora lån? Rädd för hur en rättvisare bostadsmarknad skulle påverka din privatekonomi?

      Man börjar faktiskt undra då du har en så enkelriktad syn på svensk bostadsmarknad.

      ”Ytterligare en orättvisa är att hyresgäster är uteslutna från ROT-systemet. De var inte det tidigare men då var maxbidraget 11 000 kronor per hushåll för alla och dessutom tidsbegränsat till ett eller två år.

      Eftersom staten när den permanent lämnar bort skattebidrag om 17 miljarder per år måste skaffa sig dessa pengar på annat sätt, betyder det att hyresgästerna som grupp varje år i praktiken subventionerar villaägare och bostadsrättsinnehavare med 5-6 miljarder kronor år efter år.”

      https://www.dalademokraten.se/artikel/opinion/ledare/rot-framforallt-bidrag-till-hogavlonade-i-villa

      Lägg därtill ränteavdragen till villa- och bostadsrättsägare och summan är mer än fördubblad. Så ja – hyresgäster subventioner villa- och bostadsrättsägare.

      • Per Kjellén

        Ränteavdrag beviljas därför att ränteinkomster är skattepliktig inkomst. Tala med Magdalena Andersson om att ta bort avdraget för betald ränta. Detta skulle öppna en halvsvart marknad när lån till släkt och vänner får skattefri ränteinkomst eftersom låntagaren inte gör något avdrag. Detta minskar statens inkomster och detta förstår Magdalena Andersson.

        Inkomst beskattas med dryg 30 procent till kommun och landsting drygt 30 procent till arbetsgivaravgift. Alltså belastas en lön med drygt 60 procent. ROT tror jag beviljas med en tredjedel av lönen, alltså runt 33 procent – så det går att säga att staten på ROY tar in minst 30 procent. Orsaken till detta är att reparationer i villor och bostadsrätter var en av de vanligaste svarta branscherna och det har ROT reformen verkligen motverkat. Löpande reparationer i hyresrätter skall betalas av fastighetsägaren, som har 100 procents avdrag för den kostnaden. Låt mi se din beräkning av hur mycket en villa eller bostadsrättshavare blir gynnad av den konstruktionen.

        Jag förstår fortfarande inte på vilket sätt en hyresgäst förlorar pengar på att inte få avdrag för en ränta som han inte betalar eller missar ett ROT-bidrag därför att fastighetsägaren skall betala löpande underhåll? Förstår verkligen du det. Kan du då förklara för mig?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag kan bar konstatera att du är helt fel ute och att du verkar ha slut på argument för din sak Per.

        • Michael Rönnlund

          Per – du verkar ha helt slut på argument. Läs på om hur bostadsmarknaden fungerar, använd gärna de länkar jag publicerat i denna blogg. Du lär dig mycket genom att läsa dessa.

  3. Fredrik

    Med detta resonemang så tycker då du att precis alla ska bo i lägenhet då, det finns ju väldigt få, om några villor som byggs som hyresobjekt? Om t ex en familj i Stockholm med relativt normala inkomster får flera barn och därför inte kan bo i en lgh längre, eller inte hittar någon hyresrätt, vilket är rätt svårt i Stockholm och därför tvingas att köpa hus, för inte den helt ovanliga summan av säg 10 miljoner, ska dom då betala extra för det med en fastighetsskatt? Om vi också tänker att räntan normaliseras och landar på ca 5 % igen så kommer den familjen inte ha råd att bo kvar, eller ska det fantastiska förslag som din partikollega Bosse Ringholm la fram att man skulle få inteckna huset till staten för att skjuta upp betalning komma tillbaka då? Skatt på fast egendom är det bara staten som gillar, inte många andra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du drar hemskt underliga slutsatser Fredrik – Alldeles speciellt så därför att jag aldrig någonsin framfört att alla ska bo i lägenhet.

      Vi ska ha blandade upplåtelseformer precis som idag med den skillnaden att räntesubventionerna fasas ut och fastighetsskatten återinförs.

      Den ordningen kommer över tid att sänka bostadspriserna vilket är mycket bra därför att den enda vinnaren på dagens system är bankerna som driver på uppgången av bostadspriserna genom att erbjuda förmånlig lån där effekterna av räntesubventionerna går direkt till bankernas vinstkonto.

      Så vitt jag vet så finns det ingen normal familj som köper hus i prisklassen 10 miljoner – Inte ens i Stockholm. Har man råd att köpa botd i den prisklassen har man helt klart råd att stå för hel notan själv utan räntesubventioner.

      • Jonny Disenfeldt

        Normala familjer i Stockholm betalar runt 5 miljoner … dessa vill du beskatta hårt …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det har jag aldrig påstått Jonny och Sverige består därtill av fler delar än Stockholm och dessutom finns det inget som säger att man kan differentiera beroende på marknadspriset i respektive kommun eller del av landet. Tanken med en återinförd fastighetsskatt är att den ska bli rättvis.

  4. Nils Lindholm

    Här håller jag fullt med dig, men det är ogenomförbart.
    Säg att medelvärdet är 2-miljoner då blir skatten vid 1% 20-tusen vilket gör att räntekostnaden måste minska med 20-tusen vilket innebär att räntan måste sänkas eller huspriset ner 1-miljon för att få ner räntan med oförändrad räntesats just idag.
    Ta bort ränteavdraget, husköpet skedde ju med redan skattade pengar så varför skatta en gång till.
    Ta bort ränteavdraget under säg 10-år, varför inte genom sänka en takregel ner till noll.
    Problem med högre huskostnader är att huspriset tvingas ner (folket tål inte hur mycket som helst) vilket konkursar medelfattiga husköpare över 5ggr i skuld, dom måste hinna amortera ner skulden och då räntan, tyvärr så är det problem där också då amorteringen ligger på typ 1-miljon -> 100 år.
    Så att hinna amortera ner 1-miljon (för att kompensera 20-tusen med 2% ränta) tar med dessa tider några världskrig och sen då på allt så förutspås högre bankränta pga. att bankerna i den framtida lågkonjunkturen naturligtvis går back på dom olika konkurser som blir.
    Att ta ut mer skatt av dom rika gör att dom rika flyttar, en högutbildad kan idag jobba var som helst i världen åt vem som helst i världen, bara kroppsarbetaren måste vara där svetten och skatten ska fram.
    Röntgenplåtar kollas idag på andra sidan jordklotet . . . . av löne skäl, en röntgenläkare i Sydostasien kostar mindre.
    Med högre skatter tvingas samhället ta ännu högre skatter, finns ju ett namn för ’nu är det nog’ han Laffer upptäkte nån följsamhet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bra att du håller med Nils och i min värld är det fullt ut genomförbart.

      Vi är helt överens om att huspriserna måste sänkas vilket de per automatik kommer att göra om dessa två saker genomförs.

      Att huspriserna för stunden korrigeras nedåt kommer inte att drabba speciellt många ekonomiskt då husägande är långsiktigt snarare än kortsiktigt om huset är köpt av rätt anledning vilket är att fungera som bostad och inte som investeringsobjekt.

  5. Bergis

    Många pensionärer och fattiga med låg inkomst och som råkar bo i ett rikt område får ta smällen om fastighetsskatten återinförs. Det är bättre att strama åt migrationen så ni slipper pungslå vanligt hederligt folk på en massa skatter. Fastighetsskatten försvann så att även normalt folk skulle ha råd att bo kvar i finare områden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det beror allt på vilken sorts hus de bor i Bergis och den gruppen är så få att det spelar mindre roll i sammanhanget.

  6. Alexander

    Michael

    Eftersom att det är ”häftigt” att betala skatt så är det väl jättebra att hyresgäster får vara ”solidariska”?

  7. Alexander

    Anders

    Vad säger du om undersökningen Jonny hänvisar till? Den redovisades för någon vecka sedan…

  8. Alexander

    Anders

    Undersökningen Jonny hänvisar till redovisades 2 juli i år och är alltså den aktuellaste. Det slår du bara ifrån dig eftersom att du anser att du alltid har rätt. Prova nu att erkänna att du var fel ute…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att en enskild undersökning påvisar ett annat resultat än åtskilliga andra reser vissa tvivel om exakt hur den är gjord och om vem som ingår i underlaget till undersökningen.

  9. Jan

    Det går inte att vinna valrörelser på att föreslå nya eller gamla skatter. Du kommer inte att höra ett ord från S om någon fastighetsskatt. Det vore politiskt självmord.

    Utanför ämnet: Det har varit tyst på S-bloggar i mer än ett år. Det är bara du som bloggar här, Anders. Men nu har de börjat dyka upp. Lagom till valet. Inte för att debattera politik. Det är de inte intresserade av. Utan för att samla röster till den egna valkampanjen. Inga kvinnor dock. Det finns inga kvinnor på S-bloggar. Men halva makten vill de ha i alla fall. Det räcker med att vara ung kvinna så hamnar du i riksdagen. Om du är intresserad av politik (förutom feminism) spelar ingen roll. Ingen förväntar sig det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har ingenstans nämt att vi ska göra detta till en valfråga Jan utan blott och allena att det måste genomförs.

      Vad gäller bloggandet i VK så är vi en grupp på åtminstone 5 socialdemokrater som länge bloggat här och gör så nästan dagligen eller åtminstone minst 1 gång i veckan.

      Du har i de flesta fall helt rätt i att många av mina partikamrater som bloggar väldigt sällan besvarar kommentarer – I vart fall kritiska sådana och ännu mer rätt i att kvinnliga socialdemokratiska bloggare lyser med sin frånvaro.

      • Krister

        Många har tappat intresset för att blogga och istället nu
        väljer att dela med sig av tips och tankar på andra sätt.
        Twitter och Facebook har blivit viktigare.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Twitter gör budskapet urvattnat och tunt och FB är bra till mycket – Dock inte till att sprida politiska budskap på det sätt som jag gör.

        • Jan

          Krister: Kvinnor har knappt bloggat här överhuvudtaget. Så det handlar inte om att tappa något intresse. Det fanns inte från början. Facebook är ett socialt medium. Där visar man bilder på sina barn och utlandsresor. Knappast något annat. För övrigt så är de flesta Facebook-konton spärrade för utomstående.

  10. Brorson

    Har man råd att betala en skyhög fastighetsskatt, har man också råd att betala en skyhög inkomstskatt. Anders, du vet inte ett dugg om hur fastighetsmarknaden i Sverige fungerar. Man har inga inkomster på eget boende, bara utgifter, oavsett vem som äger huset.

    Det har bara gått någon månad sedan du ville införa en extra kommunalskatt (Michael Rönnlunds benämning, men den var helt korrekt) för hyresgäster i kommunala bostadsbolag – men inte för hyresgäster i privata bostadsbolag, bostadsföreningar eller villaägare. Du lägger förslag, som skulle driva en massa människor från hus och hem, orsaka bankkonkurser och statsbankrutt. Totalt ansvarslöst.

    För att driva igenom något sådant krävs majoritet i riksdagen för förslaget. Det enda parti, som kan förväntas stödja ett sådant förslag är V, inte ens Mp, men S + V skulle aldrig nå majoritet i ett val med ett sådant förslag. Tvärtom risk att S hamnar under 20 % och tynar bort fullständigt inom några år.

    Varför inte en fullskalig progressiv inkomstskatt, som skulle ge rejäla skatteökningar i just de inkomstlägen, som behövs för att betala den nya fastighetsskatten? Du verkar av någon anledning vara motståndare till höjd inkomstskatt i stället för fastighetsskatt… Därför att det skulle drabba dig personlige? Har du gömda tillgångar – som du vill ta hem – i utlandet från din mycket lönsamma verksamhet utomlands?

    För såvida vi inte har en pomperipossa-effekt, kan ingen gå back på en höjd inkomstskatt. För oavsett hur hög de än är i procent av inkomsten, blir det alltid något över.Du vill däremot tvinga låg- och medelinkomsttagare att betala högre skatter än de tjänar.

    Du har inte med ett enda ord nämnt det som jag skrev när vi diskuterade de kommunala bostadsbolagens vinster för någon månad sedan, att alliansregering har infört ett krav – som inte fanns tidigare – att dessa bolag MÅSTE gå med vinst.

    Det finns alltså utrymme för hyressänkningar för dessa hyresgäster. Men det utrymmet vill du ska gå rakt in i den kommunala budgeten till annan verksamhet.För det mesta blåljuger du om alliansregeringen, men när det finns anledning till saklig kritik mot densamma tiger du.

    En talande tiger.

    Det ska naturligtvis inte vara skatt på boende. Däremot på bostadsförsäljningar, förutsatt värdeökning medan man ägt bostaden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig någonsin lagt förslag om någon extra kommunalskatt för de som bor inom allmännyttan – Ej heller några förslag som skulle driva människor från hus och hem eller sätta banker i konkurs så de påståendena är ren lögn från din sida Brorson.

      I övrigt så har jag aldrig propagerat för att inte höja inkomstskatten för löntagare med riktigt höga inkomster. Därtill har jg propagerat för ett läge där skatten på passiva kapitalinkomster alltid ska vara högre än skatten på lönearbete vilket jag tycker är helt korrekt.

      I övrigt är detta inlägg lika fullt av felaktigheter från din sida som visar att du endera inte förstår mina förslag fullt ut och har förmåga att se dem tillsammans med den helhet de är en del av eller att du skriver som du gör som en del av din långa och envetna kamp att försöka smutskasta mig som person.

      Oavsett vilket så är ditt beteende allt annat än respektfullt Brorson.

      • Brorson

        Och hur respektfullt är ditt eget beteende gentemot finansminister Magdalena Andersson, som du anser dig vet bättre än, och mot den Umeå-kvinna, var plats på den socialdemokratiska valsedeln du försökte ta – med grova anklagelser om att hon misskött tidigare politiska uppdrag?

        Vilka ”passiva kapitalinkomster” har en pensionerad byggnadsarbetare, som själv har byggt sitt hus (som han fortfarande bor i) och har betalat allt byggmaterialet från sina löneinkomster? Vilken respekt förtjänar en person, som är så okunnig om svenska förhållanden som du, men ändå gör anspråk på att styra och ställa över andra?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inte försökt ta någons plats på någon valsedel Brorson – Även denna gång far du fram med ren lögner.

          Att jag är i min fulla rätt att kritisera Magdalena i saker där jag tycker att hon har fel eller går för försiktigt fram är demokratins spelregler – Jag kan i demokratins namn kritisera både externt och internt vilket jag gör när så är nödvändigt.

          Ditt påstående om att jag är okunnig om svenska förhållanden är en lika stor lögn som den du nämnde i början och de byggnadsarbetare som bor i hus de själva byggt och som skulle råka illa ut om fastighetskatten återinförs är så försvinnande liten att den inte ens går att räkna på – Därtill har den gruppen inget att göra med mitt utspel om passiva kapitalinkomster vilket berör något helt annat än det du försöker få det till Brorson.

          Jag hävdar fortsatt att du handlar på det sätt du gör driven av en stark vilja hos dig att försöka misskreditera mig som människa – Varför är svårt att svara på men efter att ha följt dig under lång tid både under denna signatur och tidigare under ditt eget namn är det inte allt för avlägset att tro att det är avundsjuka på mitt genomslag som bloggare och som politiker med väljrstöd som ligger bakom ditt agerande.

          • Brorson

            Du skriver att du är i din fulla rätt att kritisera Magdalena, när du tycker att hon har fel. Och jag är i min fulla rätt att kritisera dig, när jag tycker att du har fel. Jag har ingen som helst lust att misskreditera dig. Det gör du själv, när du försöker framställa dig som större än du är. Och när du påstår att villaägare har passiva kapitalinkomster.Det kanske de har, men de kommer inte från den ägda fastigheten.

            En fastighets värdeökning ger inga inkomster förrän man eventuellt säljer fastigheten. Men en försäljning kan också ge förlust – speciellt om det handlar om stora och dyra bostadsfastigheter i de norrländska glesbygderna. För långa avstånd och för korta somrar för att locka rika tyskar på jakt efter ett sommartorp.

            Ska den som har ärvt ett torp i Skåne / Småland, som har gått i arv i samma släkt i generationer tvingas bort från torpet för att du har hittat på att han /hon har ”passiva kapitalinkomster”? Det är risk att den skatt, om du vill påföra, överstiger vederbörandes faktiska inkomster.. Det här vet Magdalena,som också vet i vilka landsdelar S skulle gå mot ett svidande valnederlag (under 20 %) om din linje skulle uppfattas som något som S kommer att genomföra under en ny mandatperiod i regeringsställning.

            Eftersom fastighetsskatten måste betalas med personens faktiska inkomster, alt. sparkapital, varför inte höja inkomstskatten i stället? Det påstår du nu att du inte har något emot. Bra! Men antag att den nya inkomstskatten blir så hög, så att det inte blir något utrymme över till fastighetsskatten….

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Visst får du kritisera mig så länge du gör så med hållbara argument Brorson men att kritisera som du gör genom att använda rena lögner och påstå att jag saknar kunskap om saker jag definitivt har kunskap om är inte underlag för att kritisera sådant man inte gillar.

            Uppfattningen att jag försöker framställa mig själv som större än jag är driver dig och några till, bland dem Jonny och Alexander och att jag inte följer jante eller i övrigt döljer vad jag kan och vilka erfarenheter jag har må störa dig men att angripa mig bara därför att du hr den åsikten är fel Brorson – Till och med mycket fel och beviset på att det jag anförde i mitt förra svar till dig är helt korrekt.

            Koncentrera dig istället på att kritisera de förslag jag lägger genom att använda hållbara argument så ska du se att debatten blir intensivare.

            De tider när det fanns dyra bostadsfastigheter i de norrländska glesbygderna är för länge sedan svunna tider så detta går inte ens att använda som exempel.

            En återinförd fastighetsskatt är det enda sättet att skapa någorlunda rättvisa och för att undvika att bostäder används som spekulations/investeringsobjekt istället för bostäder.

          • Brorson

            Så, det är alltså du själv som avgör vilka argument, de som inte håller med dig, får använda? Vilken tur att du inte har någon maktställning.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag styr inte vilka argument man får använda Brorson men trots det så tycker jag att det är mycket fel att som du använda sig av rena lögner för att ägna sig åt rena personangrepp.

            Sedan kan det ju faktiskt bli så att jag får en maktställning snabbare än du tror så det är bäst att du förbereder dig på att så kan bli fallet.

          • Brorson

            Vilket land tar emot flyktingar från Sverige? Om Anders Forss blir något slags makthavare i Sverige (”snabbare än du tror” – statskupp?) måste väl ändå vara ett asylskäl?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har inte tänkt göra någon statskupp Brorson utan det jag avsåg är att det växande stöd jag upplever just nu både internt och externt kan leda till en maktposition snabbare än du tror.

            Vill du flytta så finns det en hel värld att välja på så välj fritt och lycka till.

  11. Jan

    Ördög: Om du läser här. Låt den gamle vara. Hedra hans ålder. Han har förmodligen ingen förmåga att ta in vad du säger. Om du förstår vad jag menar? Och gamla kommer vi alla att bli. Om vi har tur.

  12. Alexander

    Anders

    Jonny har med referens visat att majoriteten INTE vill ha fastighetsskatt. Det är alltså du som bör verifiera ditt påstående. 2 juli visar SVT en tydlig majoritet MOT fastighetsskatt ocgh därmed faller bevisbördan på dig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt Alexander – Jag har hänvisat dig till vart du hittar informationen vilket är fullt tillräckligt för att du själv ska kunna göra jobbet och hitta informationen.

      Alla föregående undersökningar gjorda av flera opinionsinstitut påvisar motsatsen dvs. att en överväldigande majoritet av svenskarna vill se en återinförd fastighetsskatt och därtill över tid en utfasning av räntesubventionerna.

  13. Alexander

    ”Alla föregående undersökningar visar motsatsen”

    Jaha? Är det inte nuet vi ska förhålla oss till? Vänta, du har ju alltid rätt…

    ”Jag har har hänvisat dig till vart du hittar informationen”

    Finns ingenting som stöder det du säger.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Finns hur många opinionsundersökningar som helst som stödjer det – Bland annat hos SOM-institutet i Göteborg.

  14. Gert

    Har inte läst alla inlägg/kommentarer, men vill påpeka om ROT-avdrag & BostadsHyresFastigheter så är det Fastighetsägaren (Hyresvärden) som i n t e är berättigad till ROT-avdrag!. ,,…
    och då pratar vi (kostsamma) jobb som stambyten, uppvärmning, fönsterbyten, badrums-renoveringar etc etc..Åtaganden/underhåll som ingår i hyran. (allra oftast)
    Vad Hyresgästerna kan få i ROT-avdrag i hyreslägenheter är på småjobb

  15. Jonny Disenfeldt

    ”Anders Forss står för erfarenhet och en hederlig socialdemokratisk politik. Tråkigt har valberedningen gjort en kupp där karriärmänniskor, myglare och aktivister lyfts upp på listorna på bekostnad av politiker med erfarenhet och ett uppbyggt anseende hos de breda folklagren. Detta kan vi påverka genom personval. Vi tänker kryssa Anders Forss till fullmäktige.”

    Karriärmänniskor?
    Myglare?
    Aktivister?

    Vilka är dessa i ditt parti?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Denna kommentar har jag redan besvarat Jonny.

      I övrigt får du ställa frågan till de som skriver så och inte till mig.

  16. Alexander

    ”Finns hur många opinionsundersökningar som helst som stödjer det”

    Resultat från SOM 2016:

    4% tycker att det är ett mycket bra förslag,10% ett ganska bra förslag. Varken bra eller dåligt 20%, ganska dåligt 16% och mycket dåligt 34%. 16 % har ingen uppfattning.

    50% anser alltså att det är ett ganska dåligt eller mycket dåligt förslag att återinföra fastighetsskatten. Jag har rapporten framför mig och läser innantill. Kommentar till siffrorna?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Se vidare i övriga rapporter så kommer du att se att de som är ör med råge överstiger 50%.

      Sedan hör till saken att det jag anfört är högst nödvändigt om målet är att bygga ett jämlikare samhälle med mindre klyftor än idag.

  17. Alexander

    Anders

    Du hänvisade till att SOM skulle visa stöd för fastighetsskatten. Så är inte fallet. Erkänner du att du hade fel?

    ” Se vidare i övriga rapporter”

    Vilka? Och från vilket institut?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kolla de hos SOM historiskt och de som opinionsinstitut likt Sifo med fler tar fram några gånger per år.

      • Jonny Disenfeldt

        Hade du rätt eller fel om SOM’s resultat?

        Vi har nu visat två opinionsundersökningar som visar motsatsen till det du påstår, varav den ena du själv refererade till…

        Det är upp till dig att nu visa på stöd för ditt påstående eller erkänna att du haft fel.

  18. Alexander

    Anders

    Vilken maktposition kan du få när du inte ställer upp i valet? Det interna stödet du pratar om, är det högt upp i partiet?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Förutom valet som handlar om KF ska det tillsättas åtskilliga poster efter valet och är jag frisk och återställd då de ska tillsättas vilket allt pekar på för tillfället så finns det flera poster jag kn ha intresse av och positioner där jag kan göra stor nytta för partiet.

      Mitt stöd i partiet finns på alla nivåer Alexander – Långt ner likväl som högt upp.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Mitt beröm till Umeå Energi beror på att de verkligen förtjänar allt beröm de kan få Jonny.

          • Jonny Disenfeldt

            ”så finns det flera poster jag kn ha intresse av och positioner där jag kan göra stor nytta för partiet.”

            Vilka poster och positioner har du intresse av mera bestämt?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det ska du få veta när valet är avklarat Jonny och när jag är friskskriven.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.