Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Umeå Energi – Ett grönt elbolag som ligger i framkant i utvecklingen av morgondagens teknik.

Alla Umeåbor bör känna sig oerhört stolta över att ha ett så innovativt och framtidsinriktat elbolag som Umeå Energi som kommunägt elbolag.

Inte nog med att Umeå Energi erbjuder 100% förnyelsebar el – Bolaget ligger därtill i framkant när det handlar om att driva den tekniska utvecklingen framåt inom områden såsom fjärrvärme, bredband, wifi och laddinfrastruktur för morgondagens eldrivna fordon mm.

Att det ser ut på detta sätt är en kombination av kloka politiska beslut och från styrelsens sida rekrytering av rätt människor till företagets företagsledning.

Detta arbete har pågått under lång tid och att Umeå Energi äger sina egna el-nät har givetvis spelat in i att bolagets utvecklats på detta framgångsrika sätt – Något bland annat Lennart Holmlund och andra ledande socialdemokrater som styrt staden tidigare kan känna sig stolta över.

Därtill har Umeå Energi en mycket innovativ, framtidsinriktad och målinriktad styrelseordförande i form av Tekniska nämndens ordförande Lena Karlsson-Engman – En kvinna som vet vart hon vill och vad hon vill med bolaget och som inte ger sig innan det som är bestämt är uppfyllt och klart.

En driven styrelse med en stark styrelseordförande är A & O för att välja och tillsätta rätt människor i företagsledningen och för att staka ut vägen, målen och vilka saker bolaget ska satsa på.

Det prestigeprojekt Umeå Kommun blev tilldelade av regeringen för att utveckla laddinfrastruktur mm. för framtidens elfordon – Tunga likväl som för personbilar och elcyklar mm. kommer för kommunens räkning att ha Umeå Energi som huvudman vilket känns oerhört tryggt att veta därför att Umeå Energi på teknikområdet ligger i framkant i Sverige bland elbolagen.

Att Umeå Energi därtill får chansen till att utveckla denna med hjälp av en stor del av finansieringen från staten och EU är positivt och med Lena som styrelseordförande är jag helt säker på att projektet kommer att lyckas fullt ut och uppvisa oerhört innovativa framtidslösningar.

Med allt detta sagt vill jag än en gång uppmana alla Umeåbor att känna sig stolta över att ha ett så välskött och innovativt elbolag som Umeå Energi i kommunens ägo och under kommunens fulla kontroll.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

12 kommentarer

  • andersforss (inläggsförfattare)

   I Umeå kan man välj fritt bland alla elbolag Krister men så här långt har jag inte sett något som slår UE prismässigt.

   • Fredrik

    Här måste jag inflika att dina efterforskningar kring el-avtal är väldigt undermåliga. Jag gjorde en enkel sökning på ett postnummer (i Umeå) och fann 235 el-avtal enligt modellen FAST PRIS. Umeå Energi återfanns på plats 92. Samma typ av sökning fann 100 el-avtal enligt modellen RÖRLIGT PRIS (enligt Nordpool). Umeå Energi återfanns på plats 78. Och av 26 el-avtal som var av modellen MIXAT PRIS (en blandning av fast och rörligt) fanns Umeå Energi inte ens med på.

    Så 91 avtal (företag) billigare än Umeå Energi om du vill ha ett fast pris och 77 avtal (företag) billigare än Umeå Energi om du vill ha ett rörligt pris.

    Så nej, Umeå Energi är inte billigast.

    Och, jag fick rätt. Skaffa bergvärme och avsluta allt samröre med Umeå Energi var ett bra beslut där jag bor. Men det är kanske Alliansens fel? Eller kapitalismens?

    • andersforss (inläggsförfattare)

     När jag undersökt saken vilket är ett antal gånger både för egen del men även för andras räkning så har Umeå Energi varit billigast.

     Var det postnummer du sökte på ett sådant där UE äger nätverket eller ägdes det av någon annan typ Vattenfall?

     • Fredrik

      1. Min undersökning stämmer Anders. Att du inte kan acceptera detta är för mig obegripligt utan att inflika om att du har ändå rätt. Bedrövligt beteende.
      2. Ja, Umeå Energi äger nätet där jag sökte efter el-avtal. De hamnade på plats 92 av 235 respektive 78 av 100. På annan plats där de INTE äger nätet så hamnade de på plats 88 av 224 och 71 av 97.

      Slutsats:
      Det finns billigare alternativ än Umeå Energi. Du kan spara många hundralappar per år genom att faktiskt kolla upp detta.

      (Detta säger inget om Umeå Energi som företag)

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får tycka vad du vill Fredrik – Vartenda ord v det jag skrivit i inlägget stämmer till punkt och pricka.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Inom ramen för kommunal upphandling är det lätt att göra fel därför att man tolkar regelverken olika vilket är anledningen till det som hänt i Umeå Energi – Detta förtar på inget sätt det jag anfört i mitt inlägg oavsett hur mycket su skulle vilja att det är på det sättet Jonny.

 1. Bergis

  Vem smörar du för nu? He gäll å var populär när mandaten och platserna ska fördelas i höst.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag smörar inte för någon Bergis utan skriver om något som är sant – Vad gäller mandat och platser så litar jag till min egen förmåga och mitt stöd hos Umeåborna.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   För alla företag finns nöjd kunder och de som är mindre nöjd och den saken förändrar inte det jag anfört i inlägget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>