Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vänsterpartiet uppträder diktatoriskt.

För mig är det helt klart så att vänsterpartiet i Stockholm beter sig mycket diktatoriskt när de uppmanar sin riksdagskandidat Amineh Kakabavhe som står på åttonde plats på partiets lista till riksdagen att aktivt ta avstånd från den personvalskampanj som andra än hon själv iscensatt för att få henne invald i riksdagen.

Hade det varit Amineh själv som iscensatt kampanjen hade jag fullt ut förstått partiets vädjan och uppmaning men under nuvarande omständigheter är det ren och skär diktatur från partiets sida att försöka tvinga Amineh till en sådan ätgärd.

Partiet anför att detta sker därför att det går i strid mot partimedlemmarnas vilja då partimedlemmarna efter inre stridigheter valt att flytta Amineh från 3:e till 8:e plats på riksdagslistan – Ett argument som måhända låter riktigt i deras öron men inte i mina.

Låt mig därför anföra följande till vänsterpartiet i Stockholm och till alla andra partier i hela Sverige!

I grunden är det inte partiets medlemmar som bestämmer vem av deras medlemmar som ska representera dem i vilken vald församling – Finns en kandidat med på partiets lista och är möjlig att rösta på är det väljarnas röst och inget annat som räknas för vem som ska väljas in.

Med det sagt säger jag att vänsterpartiet precis som alla andra partier måste lära sig att tiden för när partiet själva kunde rangordna och välja sina kandidater är över i ett samhälle där personliga röster är ett lagligt och legitimt sätt att rösta på sin kandidat i respektive parti snarare än bara på partiet i sig.

Därför borde alla partier lista alla villiga kandidater som är registrerade och godkända av partierna centralt utan inbördes rangordning på de listor de vill ställa upp på för att därefter låta väljarna avgöra vilken kandidat de vill se inröstad för respektive parti.

Gör vi det så flyttar vi demokratin närmare väljarna och ger väljarna åter en känsla av att verkligen kunna vara med och påverka nutida och framtida politiska beslut.

Därtill påvisar ett sådant förhållningssätt till röstning det jag anfört länge – Det viktiga för en politikers stöd och framtid inom politiken handlar om att ha folket och väljarna snarare än partifränderna med sig i det man vill genomföra politiskt.

För mig som enskild politiker är väljarnas stöd viktigt och är det annorlunda än strömningarna i mitt eget parti så är mitt jobb att jobba på för att få mina partikamrater att lyssna på folket och därmed rösta som jag avseende förslagen – Ett förhållningssätt jag redan accepterat och som kommer att finnas med mig genom hela min politiska gärning.

Det tror jag även gäller för Amineh även om jag aldrig pratat med henne personligen och därför upprepar jag det jag skrev i rubriken – Vänsterpartiet uppträder diktatoriskt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

19 kommentarer

  1. Brorson

    Skolkapitalisten Peje Emilsson, som har lyckats möblera om i SD-toppen, ska inte ges chansen att även möblera om i V-toppen. ”Det är en skam, det är en fläck på Sveriges banér att medborgarrätt heter pengar”, diktade Verner von Heidenstam för 100 år sedan. sedan han bytt åsikt i rösträttsfrågan. von Heidenstam var egentligen högerman, och bidrog sannolikt till högerns kapitulation i rösträttsfrågan.. Nu förespråkar Anders Forss en partitiell återgång till den ordning till tiden före von Heidenstams nya åsikt i rösträttsfrågan. Men nu handlar det inom om rösträtten i sig, utan att pengar ska avgöra vem som har störst chans att bli vald.

    Kakabaveh är ingen rasist, men hon har gjort ett misstag (som hon själv har rättat till), som har gjort att hon har uppfattats som en rasist. Att hon öht har kommit med på V:s riksdagslista, tyder på att partiet har godtagit hennes förklaring – vilket tyder på att hennes tid som V-politiker inte är förbi, men tills vidare på andra uppdrag än i riksdagen. Att det finns rasism – riktad mot svarta afrikaner – bland de relativt vita invandrarna från Mellanöstern. är ett problem för alla partier. Även för V.

    Personligen gillar jag Kakabaveh. och vore jag vänsterpartist skulle jag hedra henne genom att rösta på partiet utan att kryssa någon kandidat. Vänsterpartiets linje i personvalsfrågan torde vara väl känd av pariets medlemmar och väljare, varför alla (även Amineh Kakabaveh) som kandiderar för paritet måste antas ha accepterat partiets linje i frågan. Eftersom S har samma linje, om än inte lika tydligt uttryckt, faller skuggan på S-kandidaten Anders Forss, om han verkligen representerar sitt parti.

    Detta även efter förra inlägget, där Forss avslöjar att han har pratat med afrikanska diktatorer, och har lärt sig av dem att bofinken (d.v.s. demokratin) kan se ut hur som helst. Forss tror kanske att detta var en nyhet för oss mindre världsvana svenska infödingar, men de afrikanska diktatorernas inställning har refererats av svenska medier – och även diskuterats inom S i samband med biståndspolitiken. Om vi hade krävt att mottagarländerna skulle vara perfekta demokratier, hade listan på mottagarländer varit tämligen tom. Den socialdemokratiska linjen var att bistånd och utveckling på sikt kunde bidra till mottagarländernas demokratisering.

    I vilken egenskap har Forss haft personlig kontakt med dessa hel- eller halvdiktatorer, emedan Forss – mig veterligt – aldrig har haft något uppdrag för den svenska utrikesförvaltningen eller FN? Har det handlat om att gömma de afrikanska presidenternas personliga förmögenheter, så att de inte kan uppspåras av vare sig allmänheten, media eller myndigheter? Handlar det också om svenska biståndspengar?

    Är det förenligt med din kandidatur på en S-valsedel att inte avslöja vilka dina kunder i denna verksamhet var?

    PS. Det var efter ett möte mellan SD:s Linus Bylund och chefen för Peje Emilssons företag för politiskt påverkan, som SD bytte fot i frågan om vinster i välfärden och Bylund. som tidigare haft en mer undanskymd position i SD, avancerade till partitoppen. SD är numera enda riksdagsparti som vägrar redovisa större bidragsgivare, varför frågan om skolkapitalisten Emilsson har betalat för SD:s omsvängning tillsvidare är obesvarad.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Se mitt svar på din föregående kommentar Brorson så har du svaret även på denna.

      I korthet – Det du säger i din kommentar saknar helt bäring på det jag anfört i inlägget.

  2. Bertil Lund

    Förstår inte varför detta skulle vara så viktig grej nu före valet. Det är ju o princip bara lokala problem inom ett parti.

    Det är viktigare saker vi måste försöka få väljare till att rösta på den röda sidan,
    Sånt r bara dimridåer för att gynna högerpartier.

    Fattar inte att du tre veckor innan valet inte brinner för nån viktig fråga.
    Du flamsar hit ich dit med ämnen och brinner inte för nåt.

    Personligen ser jag inget perfekt parti rösta på. Men jag brinner för vårt gemensamma och kärnämnen men framförallt sociala frågor. Därför kommer jag rösta på vänstern.
    De har även kommit med bra reformförslag inte minst inom bostadspolitiken.

    Vad brinner du för Anders??
    Jag hittar inte nåt vettigt du brinner för.
    Som sosse borde du ha nåt du har som röd tråd, där du Ex: kämpar för sådant som högern slagit sönder.

    I övrigt är du fenomenal med alla inlägg
    Men det gör inget om du har en röd tydlig tråd i dina inlägg där upprepning sker.!
    Glöm inte upprepar man en saktillrävkligt ofta blir det en sanning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är upp till mig att bestämma vad jag tycker är viktigt att ta upp Bertil och vad det är bestämmer jag själv vilket jag sagt till dig många gånger tidigare.

      Att jag brinner för jämlikhet och ett jämlikare samhällsbygge där alla människor har lika värde kan aldrig undgå någon av mina följare/läsare så att du överhuvudtaget frågar vad jag brinner för politiskt förvånar mig storligen.

      • Bertil Lund

        Men självklart Anders vad du tar upp väljer du ju helt själv. Samtidigt är det ett disskussionsforum där jag ger min åsikt.

        Det jag ser är att du inte brinner för nåt.
        Du flaxar hit och dit med ämnen.
        Jag ser ingen tydlig tråd att som du säger du brinner för jämlikhet.
        Självklart tror jag dig att du brinner för jämlikhet men jag ser ingen röd tråd hos dig om just det,

        Jag har så klart inga” hard felings ” MIT dig tvärtom.
        Du är flitig och kommer med debattdugliga ämnen.
        Men som sagt den röda tråden saknas.

        Inför ett val måste viktiga rödvinklade ämnen upp som får folk att rösta rött.
        Det är nu du har chans leverera det som ger rätt regim.

        Glöm inte flera valet röstade över 50% rött i Norrland . Så det är Egoistiska storstadsboende inte minst Stockholm som vi måste få över på den röda sidan.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så med det vill du mena att merparten av mina inlägg inte handlar om jämlikhet Bertil?

  3. Brorson

    I ditt förra inlägg har du, stödd på afrikanska diktatorer som med censurlagar och fängelser bestämmer vad folket får tycka, att demokrati kan se ut lite hur som helst, som väljarna i dessa diktatorers länder uppfattar är demokrati. I ditt senaste inlägg utklassar du totalt den linje som företräds av S och V, och kräver med nästan en diktators auktoritet att alla svenska partier ska rätta sig efter din syn på demokrati.

    Några inlägg bakåt skrev du att det finns likheter mellan Mein kampf och SD:s partiprogram. Vilket verkar osannolikt, efter all utstädning av rasistiska tankegångar ur SD:s program, som f.ö snarare är inspirerat av Dansk Folkeparti än av Mein Kampf. Finns då inga likheter mellan dina blogginlägg och Mein Kampf? Du vill ju reducera partierna till rena valkorporationer, vilket har stora likheter med ”Ett land – ett folk – en ledare”. Och i Sverige ska den ledaren vara du? Har något likande stått i något av SD:s program, efter storstädningen, som inleddes vid mitten av 1990-talet? Nej, men på din blogg. Slår du mot SD för att döja din egen ledarkult, med dig själv som den store auktoritären?

    För de borgerliga partierna är detta annorlunda, eftersom de vänder sig till väljare som tjänar bra, och har bättre förutsättningar än S- och V-väljarna att finansiera personvalskampanjer, om de själva vill bli politiker.

    Mitt råd till alla, som läser detta, är, oavsett partisympatier: Har du röstat på samma parti i alla tre valen i de senaste två valen och tänker rösta på samma parti även i kommande val – gå med i det partiet, och var med och påverka vilka som ska representera partiet och deras placering på listorna.

    Med personval uppstår risken att vi får ännu mer lättköpta kandidater. Demokratin, som bygger på partimedlemmarnas engagemang, urholkas. Ett fungerande partiväsen är en av demokratins förutsättningar, då ingen som kandiderar ovanför bynivån kan vara personlig bekant med alla sina väljare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den syn på presidenten i det afrikanska land jag refererar till har ingen annan syn än människorna i landet vad gäller samkönade förhållanden Brorson vilket gör att det inte finns några motsägelser mellan mina inlägg.

      Din uppfattning är att en personkampanj måste kosta stora pengar medan min är att den i princip inte behöver kosta några pengar alls om den görs på rätt sätt – Blir den därtill standard hos alla partier i en framtid enligt den modell jag antyder i inlägget blir den därtill lika för alla kandidater då det blir partierna som står för affischer och vrigt valmaterial upp till den nivå som gemensamt bestämts.

      För mig är det uppenbart att personval är framtiden även om du vill leva kvar i det gamla Brorson men i detta fall tror jag att jag har väljarna på min sida i och med att personvalen ökar val från val och kommer att vara större än någonsin tidigare detta val.

      • Fredrik

        Vi vet alla vilken slutdestination du har Anders, det är ingen hemlighet. Det därför du förklätt säger dig förespråka personvalskampanjer men enbart om det görs på samma sätt, för alla.

        Men det är själva poängen med personvalskampanjer, att få ut sitt personliga budskap. Och varför ska partierna stå för den kostnaden? Jo, så klart att det största partiet som hämtar inkomst från lotterier som satt personer på ruinens brant ekonomiskt anser att partiet ska stå för kostnaden. Mindre partier måste således rätta i den ekonomiska situationen eller lägga ner. Och det är det du vill. Till slut ska enbart ett parti finnas, eller åtminstone ett parti med 175 mandat eller fler, så att ni inte behöver ta hänsyn till någon annan än er själva. Det är din dröm. Det är också slutdestinationen.

        Och då Anders, då pratar vi diktatoriskt.

        Men det är inte bara där som alla partier beter sig bedrägligt och diktatoriskt gentemot folket som valt dem.

        Det system som riksdagen använder sig av för att plocka bort röster från andra partier OM någon riksdagskandidat är sjuk eller bortrest är ett hån mot vår demokrati. Detta görs procentuellt av alla partier. Vilket betyder att folket blir lurade.

        Om oppositionen väljer att lägga en motion för omröstning i morgon, och då har S 17 ledamöter borta på resa – ja då går det förslaget igenom. Varför ska det inte vara så? Nej, här har de stora kanonerna S och M bestämt utan parlamentariskt fråga folket att då minskas röststyrkan procentuellt.

        Innan du hivar ur dig ordet diktatoriskt så bör du har rent framför egen dörr, och det har du inte.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så om du vet min slutdestination vilken är då den och varför skriver du inte ut den i klartext?

          I ett demokratiskt land som Sverige kommer vi inte att ha några problem med att upprätta jämlika valanslag mellan partierna och i och med det ser jag inga problem med det övriga jag anför Fredrik.

          Faktum är att vi om vi vill minska politikerföraktet måste flytta demokratin närmare väljarna – Att personrösta innebär just detta då det innebär att man kan rösta på den kandidat man föredrar i det parti man föredrar på ett helt annat sätt än man gör när man röstar på enbart parti och på en lista upprättad av de delegater övriga partimedlemmar övriga gett rätten att rösta fram listornas utseende.

          Att väljarna får välja sin politiska företrädare utifrån vilka frågor denne driver givet att frågorna ryms inom ideologin för det parti kandidaten representerar är vägen framåt – På det sättet får väljarnas uppfattning och tyckande i olika frågor större betydelse för den förda politiken än idag då ett partis frågor många gånger begränsas till att driva frågor endast ett fåtal av väljarna tycker är viktiga därför att partiet råkar ha en stark falang runt den frågan – T.ex. som runt frågan om pappamånader i föräldraförsäkringen hos S där väljarna tycker helt annorlunda än partiet i frågan för närvarande.

  4. Fredrik

    Jag är, likt dig, inte medlem i Vänsterpartiet och vilka regler som gäller för partiets medlemmar kring personvalskampanjer vet jag inte. Det kan faktiskt vara så att detta inte är tillåtet enligt partiets stadgar, då är kravet från partiet inte varken diktatoriskt, odemokratiskt eller fel. Faktiskt.

    Alla partier är toppstyrda Anders, faktum är att alla partier använder ”piskan” mot de redan valda att rösta FÖR något som de kanske inte står för eller för något de vet ”skadar” regionen de kommer ifrån. Detta borde då också gå under diktatoriskt eller hur?

    För, det finns många saker som t ex ett parti gör som inga andra gör – allt enligt deras egen stadga och som alla dess medlemmar är medvetna om när de blir medlemmar. Detta är då inte diktatoriskt.

    Och, eftersom du inte är medlem (och inte jag heller) så sitter varken du eller jag på ”all och sann” information i denna fråga. Att då absolut bestämt hävda att någon beter sig diktatoriskt är huvudlöst – allra speciellt när ditt eget parti är extremt toppstyrt i alla frågor i läge för röstning. Kan du minnas när dina kollegor röstat ner en proposition från sin egen regering?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är det jag försöker säga i inlägget Fredrik – Hade hon initierat och drivit kampanjen i egen regi hade man behövt titta på regelverket – När så icke sker och när man inte ens vet om de som initierat och driver den är medlemmar i V eller inte är det FEL att avkräva av henne att offentligt ta avstånd från det som är folkets fria vilja.

  5. Alexander

    Vänsterpartiet agerar som de vill och Anders Forss har inte så mycket att göra med det. Eller ska han även där berätta hur allt ska skötas?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att de agerar som de vill har jag aldrig förnekat men precis som med SD och övriga partier ser jag det som självklart att lyfta upp deras agerande när de gör fel.

  6. Alexander

    ”Att de agerar som de vill har jag aldrig förnekat”

    Jo, det har du.

    ”lyfta upp deras agerande när de gör fel”

    Det är de enskilda partierna som avgör hur deras verksamhet ska skötas. Inte du.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det innebär inte att jag i demokratisk ordning inte kan framföra min åsikt om deras agerande Alexander.

      • Brorson

        När det gäller Afrika, har du skrivit att demokrati kan se ut hur som helst, men du slår stenhårt mot Vänsterpartiet, för att de själva bestämmer över sin interna demokrati. Som exempel på afrikansk ”demokrati” skriver du om ett land (utan att nämna vilket, men det är lätt att räkna ut) där presidenten och folkmajoriteten (enligt dig) är överens om synen på homosexualitet.

        Du tycker alltså att dödsstraff för homosexualitet är demokratiskt okej, om presidenten och folkmajoriteten är överens om den saken? Vore det diktatur om det styrande partiet efter att ha diskuterat saken internt, beslutar att avskaffa dödsstraffet för homosexualitet, även om en folkmajoritet vill ha kvar det?

        Du har nog väldigt mycket att lära om demokrati, bl.a. att demokrati inte är så enkelt men att länder som saknar förutsättningar för demokrati tills vidare måste styras på något sätt och att det viktiga är att målet är landets demokratisering. Men ett sådant land ska inte kallas demokratiskt innan det målet är uppnått.

        Med ditt sätt att argumentera mot mig, att min syn på demokrati är föråldrad, applicerad på Tyskland 1925 var nazisterna de sanna demokraterna, eftersom framtiden (före nederlaget i andra världskriget) kom att tillhöra dem.

        Frågan är ju vad som leder till demokrati och vad som leder bort från demokrati. Jag är övertygad om att även de borgerliga partierna kommer att upptäcka att personval på längre sikt leder i fel riktning. En förutsättning för demokrati är ett flerpartisystem, som bygger på självständiga partier, som själva bestämmer över sina nomineringar.

        Om partiet är motståndare till personval, och någon kandidat trots det flyttas upp från icke valbar plats till att bli invald, ska den kandidaten givetvis avsäga sig sin plats – eller bli utesluten ur partiet. Du har gjort misstaget att gå med i ett parti, som är motståndare till partival och går nu till grova angrepp mot andra motståndare för att de skulle ha agerat ”diktatoriskt”. Du borde ha startat ett eget parti.

        När du nu går till våldsamma angrepp även mot Vänsterpartiet för att agera ”diktatoriskt” framstår dina angrepp mot SD som ett spel för galleriet – med dig själv som” tjuven” i skådespelet ”Ta fast tjuven, sa tjuven”. Ett land som bestraffar homosexualitet med döden kan per definition inte vara demokratiskt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns inge motsättning i att säga att afrikanska länder själva bestämmer hur de ska se på sin demokrati eller hur V bör se på den i Sverige Brorson – Därtill finns det heller inga demokratiska regler som förbjuder mig att tycka i frågan vilket innebär att jag är i min fulla rätt att göra så.

          Jag har aldrig pratat om de straff som sitter ihop med människors tyckande utan bara demokratin och begreppet i sig varför det är ren lögn från din sida att påstå att jag skulle vare för den ena eller andra strafformen inom ett specifikt område Brorson.

          I sig är det inte ovanligt att du försöker få saken dithän när du kritiserar mig och försöker förminska min person – Det vore betydligt klädsammare om du håller dig till det jag faktiskt skrivit utan att via långa kommentarer dra slutsatser och komma med påståenden som jag aldrig framfört.

          Med det sagt så har jag besvarat denna din kommentar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.