Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Viktigt att vara klar och tydlig i politiken.

Jag håller fast vid det som är min starkaste politiska övertygelse – Nämligen att politik i grund och botten handlar om vilket sorts samhälle vi ska bygga och för vem vi ska bygga det.

Som socialdemokrater har vi sedan urminnes tider stakat ut vilken sorts samhälle vi vill bygga i samband med att vi började prata om den svenska samhällsmodellen och bygget av ett jämlikt samhälle.

Som politiker räcker det inte med att enbart prata om det man vill göra – Pratet måste följas av action i form av progressiva förslag och en progressiv budget som visar att vi avser göra allvar av det samhällsbygge i pratar oss varma om.

Därför vill jag att vi socialdemokrater sänder starka och tydliga signaler till väljarkåren nästa gång det är dags att lägga en budget genom att lägga en budget som bygger på tillväxt och expansion.

Vi ska lägga en sådan budget även om vi i förväg kan anta att alliansen tillsammans med SD kommer att rösta ner den i Sveriges riksdag.

Politik handlar om symbolhandlingar och om att bedriva en stark signalpolitik som visar väljarna vad vi går för.

Med en sådan går det inte att rädas hur oppositionen kommer att rösta eller om budgeten kommer att bli nedröstad – Detta därför att de signaler vi sänder är viktigare än en eventuell vinst eller förlust i en omröstning i riksdagen.

Med starka signaler till väljarkåren kommer stödet för vår politik att öka i nästa val av den enkla anledningen att väljarna ser att vi faktiskt vill göra allvar av den politik vi i ord säger att vi vill driva.

För egen del anser jag att en progressiv och framtidssträvande budget måste innehålla massiva satsningar som innebär att samhällets tre mest fundamentala rättigheter kan tillfredsställas – Rätten till ett arbete, rätten till en bostad och rätten till social trygghet.

Hur budgeten ska finansieras har jag nämnt i en rad inlägg varför alla redan vet att den ska finansieras med en kombination av höjda skatter för de mest välavlönade tillsammans med förändringar i skattesystemet samt med lån till utbyggnaden och personalförtätningen av offentlig sektor om lån skulle bli en förutsättning för att kunna genomföra de reformer vi vill genomföra.

Jag vill se att vi säkerställer ett massivt bostadsbyggande i allmännyttans försorg genom att återinföra bostadsförsörjningslagen, förenkla byggreglerna samt genom att låna ut de pengar AP-fonderna idag investerar i obligationer för att trygga kapitalbehovet för det byggande som måste till för att säkerställa att rätten till en bostad blir verklighet i Sverige.

Dessa lån ska löpa med en fast räntesats på 5-6% per år vilket innebär att vi över tid skapar billiga och förutsägbara lån för bostadsbyggande samtidigt som vi skapar bättre tillväxt än idag i pensionssystemen.

Därutöver ska det lagstiftas om att alla bostadsbolag måste dela hela sin lånekostnad på alla kvadratmeter uthyrningsbar yta för att säkerställa att hyrorna hålls på en rimlig nivå för alla lägenheter som är att betrakta som lägenheter av normal standard.

Vi ska även förändra skatteavtalen vi har med andra länder så att dessa i en framtid stipulerar att en skattskyldig alltid betalar den högsta av de två skattesatser som gäller enligt avtalet och att nedsättning av svensk skatt bara görs med lika mycket som man kan bevisa att man betalt i det andra landet. Med sådana avtal på plats kommer skatteintäkterna att öka i betydande grad.

Därutöver ska vi skrota dagens arbetsgivaravgifter och istället införa en produktionsavgift som utgår oavsett av om tillverkningen sker maskinellt eller manuellt.

I ett solidariskt samhälle kan vi inte ha en samhällsordning som innebär att automatiseringens vinster ensidigt tillfaller företagens ägare samtidigt som samhällets intäkter till pensioner och sociala trygghetsförsäkringar minskar i motsvarande grad.

I ett solidariskt samhälle ska företagens skatte- och avgiftsuttag vara lika oavsett tillverkningsmetod i solidaritetens namn.

Dessa åtgärder är en bra början på en progressiv politik med tillhörande budget och en klar och tydlig signal till Sveriges förenade väljarkår om att vi socialdemokrater aldrig kommer att kompromissa med våra ideal kärlek, solidaritet och alla människors lika värde – Därtill en signal om att kampen för det jämlika samhället kommer att fortsätta hela vägen in i mål.

Kamrater - Låt oss visa väljarna att snacket alltid ska åtföljs av en verkstad som gör allvar av snacket.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

10 kommentarer

 1. Villy Hansen

  Frågeställningen om vilket sorts samhälle vi vill ha kräver två ting. Dels att politiska framträdare talar om vad de idémässigt står för och dels att människan som skall ta ställning för ett resonemang från olika perspektiv om vad som är rätt och fel och ont och gott. Ett par partier har varit tydliga och ett par har varit otydliga där vi inte vet vad som kan hända. Dessutom måste människan ha förmåga att kritistk granska. Det kan dock vara svårt med den försåtliga retorik som förekommer och möjligheten och förmågan att granska källor.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Att vi backar påvisar bara det jag säger Krister – Att det är viktigt att vara klar och tydlig i politiken om vi vill återvinna väljarnas fulla förtroende.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Precis men på riksplanet gick de sämre än de räknat med och det är därför utvecklingen för SD ser ut som jag anfört i inlägget.

   • Jonny Disenfeldt

    ”Att vi backar påvisar bara det jag säger Krister – Att det är viktigt att vara klar och tydlig i politiken om vi vill återvinna väljarnas fulla förtroende.

    Ni har varit klara och tydliga under 4 år i regeringsposition nu, det är DET som är erat problem.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det har inte varit speciellt klart och tydligt rörande vilka reformer vi ska genomföra och när människorna ser att de reformer jag skrivit om många gånger såsom produktionsavgift, stopp för skatteplanering och införande av en basinkomst som ersättning för de flesta bidrag bli verklighet uppstår den tydlighet som behövs för att väljarstödet för S ska öka till 40-45%.

   • Ördög

    Siffrorna bevisar snarare att sosseriet som politisk idé inte har någon dragningskraft mer – åtminstone inte för den svenska arbetarklassen. Det är därför socialdemokraterna måste importera väljare från andra länder, placera dem i så kallade ”ustatta områden”, och se till att förse dem med olika bidrag mot att de i gengäld röstar på er. Här är listan på Sveriges mest socialdemokratiska områden:

    Vivalla – 69,9% röstade S
    Rinkeby – 68,6%
    Araby – 61,1%
    Rosengård – 47,2
    Bergsjön – 61%
    Biskopsgården – 53,7%
    Hammarkullen – 55%
    Skäggetorp – 58,8%
    Gårdsten – 57,1%
    Lövgärdet – 53,7%
    Oxhagen – 51,7%
    Valsät/Gottsunda – 57,8%

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Innan och senast när jag och övriga socialdemokrater som vill ta S politik aningen till vänster och genomföra de reformer jag anfört i tidigare inlägg är klara är S på nytt ett parti som åtnjuter stöd av 40-45% av väljarna Ördög.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>