Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det är i Afrika framtidens affärsmöjligheter finns.

Trots att jag skrivit om vikten av att svenska företag bör söka sig till Afrika och etablera sig där för att inte halka efter Kina och resten av EU har mycket lite hänt på det området. 

Därför skriver jag ytterligare ett inlägg i ämnet i förhoppning om att mitt budskap denna gång ska öppna ögonen hos svenska företag och hos vår regering.

Enligt mitt förmenande borde Sveriges regering och svenska företag med omedelbar verkan vända blickarna mot den afrikanska kontinenten och bygga en stark strategi för handel och företagsetableringar på densamma.

Afrika är för er som inte vet den kontinent som står på tur att bli nästa snabbväxare vad gäller BNP tillväxt och nästa kontinent i tur att befolkas av en snabbt växande välmående medelklass.

Redan nu finns det länder på den afrikanska kontinenten vars BNP växer med 10% eller mer varje år och dessa länder blir fler och fler år för år.

Allt sedan min återflytt till Sverige 2009 från Asien där jag bodde och verkade länge har jag predikat budskapet om att den afrikanska kontinenten är stället man ska finnas representerat på om man är intresserad av att hitta nya affärsmöjligheter, nya marknader och öka sin omsättning och försäljning.

Kineserna och den kinesiska regeringen var tidiga med att hörsamma min uppmaning om att göra affärer i Afrika och har vid det här laget funnits i Afrika 10 år eller mer men i vanlig ordning ser svenska företag och organisationer ut att vilja vänta tills tåget redan gått för den som vill utvecklas väl och göra framgångsrika affärer i Afrika.

Med en sådan inställning kan Sverige och svenska företag i allra bästa fall haka på som sista vagn på ett tåg som redan börjat rulla och snabbt närmar sig maxhastighet.

Kineserna som både historiskt och i nutid kan betecknas som ”världens affärsmän” har som jag nämnde ovan redan funnits på den afrikanska kontinenten i 10 år eller mer och där byggt en marknad för sina produkter.

Därtill etablerar sig kineserna på den afrikanska kontinenten på det för mig enda och långsiktigt hållbara sättet.

Vad kineserna gör är att istället för att välja den traditionell affärsmodellen med tillverkning i Kina och försäljning i Afrika i stället etablerar tillverknings och sammansättningsfabriker på plats i Afrika.

I många fall exporterar dessutom dessa fabriker sina produkter tillbaka till Kina och andra delar av världen utöver den försäljning som sker på den afrikanska kontinenten.

Ovanpå detta använder sig kinesiska företag och entreprenörer av samma strategi som man gör i Kina – En strategi som innebär att man utöver sin fabrik även bygger bostäder, skolor, sjukhus och övrig infrastruktur för sina arbetare och deras familjer.

Genom det valet av affärsstrategi skapar kinesiska företag skatte- och exportintäkter för de afrikanska länder man väljer att etablera sig i – Skatte- och exportintäkter som gör att marknaderna växer ännu snabbare i landet man verkar i.

Därutöver gynnar valet av strategi landets invånare i form av ökade inkomster och självfallet det egna företaget som genom det strategivalet skapar en större lokal marknad för sina produkter.

När vi dessutom vet att affärs- och förtjänstmöjligheterna är som störst på marknader som har en starkt växande medelklass är det mycket förvånande att vi i Sverige som intelligenta och innovationsrika människor ännu inte tagit chansen att göra affärer där affärsmöjligheterna är som störst framgent.

Jag undrar därför hur mycket längre jag ska behöva tala för döva öron här hemma i Sverige och hur länge det ska ta för Sveriges regering och svenska företag att tillvarata den spetskompetens och de kontakter jag besitter när det gäller affärer i Afrika?

Eller är det kanske så att vi i Sverige är nöjda med att stillasittande titta på medan kineserna lägger den afrikanska kontinenten under sina vingar?

Låt oss ändra på detta och tillsammans koncentrera oss på den afrikanska kontinenten och likt kineserna bygga oss en ny hemmamarknad där innan de stora drakarna såsom USA hinner dit.

Dessutom har Sverige en stor konkurrensfördel framför andra EU-länder och USA i det faktum att Sverige i Afrika till skillnad från många andra länder anses stå för ärlighet, kunskap och god organisation.

Det ryktet byggde Olof Palme och socialdemokraterna upp genom att bistå afrikanska länder när de fick självständighet och det ryktet har vi fortsatt idag trots att Sverige förändrats mycket sedan Palmes dagar.

Därför bör vi agera här och nu och få våra svenska företag att satsa på affärer och etablering i Afrika innan tåget har gått och vagnen blir omöjlig att koppla på.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”.

26 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Och nyligen skrev du tvärtom att vi i Europa ska införa skyddstullar mot låglöneländer och försöka flytta produktion tillbaka till oss… hmmmm

    Kineserna gör givetvis rätt som flyttar de jobb som kan utföras med ännu lägre löner och kostnader till exempel till Afrika. Precis som vi flyttat produktion till forna Östeuropa, till Asien etc. På så sätt hjälper vi länderna att lyfta sig själva i håret med ekonomisk utveckling och höjd välfärd.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Följer man den ordning jag angivit i inlägget tjänar alla på detta Jonny och företagen blir en viktig partner till länderna i Afrika i stället för någon som bara suger ut maximal vinst ur länderna.

  2. Brorson

    ”Kineserna och den kinesiska regeringen var tidiga med att hörsamma min uppmaning om att göra affärer i Afrika…” Så, det är alltså du om ligger bakom den kinesiska expansionen i Afrika?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag inbillar mig på inget sätt att jag är ensam om att ha påverkat dem men jag har rest dit med ett antal kinesiska delegationer under den tid jag bodde i Malaysia och Asien – Delegationer som framgångsrikt slöt kontakt och påbörjade affärsverksamhet i Afrika.

  3. Gunnar.F.

    Forss bra ide´där, istället för att göra som Maggot W. , skänka om jag inte minns fel 3,5 miljarder sek. till Nigeria.
    Samtidigt som våra pensionärer går på knäna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På vilket sätt vill du påstå att Margot och Sverige skänkt 3,5 miljarder till Nigeria?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det går en del stöd till afrikanska länder till kontinenten men hemskt lite av det till de länder där tillväxten är stark. Det är därför jag påstår att svenska företag ska satsa i Afrika och att svenska företag ska etablera tillverkning där.

          • Gunnar F.

            Forss: Men då kommer ju frågan. Vad skulle kunna tillverkas i Afrika som inte är billigare att tillverka i Kina, Asien (Bangladesh) ?
            Dessutom är Afrikaner inte kända för att vara dom rappaste arbetarna.
            Kommer också att tänka på biobränsle företaget från Skellefteå som drog igång ett projekt i Afrika ,men som gick i ”konken” efter en inte alltför lång tid, men riktigt vad det berodde på är jag inte så insatt i, kanske för dålig efterfrågan vid den tidpunkten. Men som sagt, du är nog rätt ute, men då får nog dessa ev. företag vara beredda på att ha en kasse pengar under bordet i dessa banan republiker.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Afrikaner är duktiga och hårt arbetande Gunnar och det gäller i de flesta av kontinentens länder så länge vi pratar om Afrika söder om Sahara.

            Allt som ska säljas på den afrikanska kontinenten kan med fördel tillverkas i Afrika Gunnar.

            Vilket Skellefteå företag pratar du om och i vilket land hade de sin verksamhet?

            Slutligen Afrika har många oerhört civiliserade länder där utvecklingen går mycket snabbt – Därtill är afrikaner i gemen oerhört sociala och trevliga att umgås med och därtill finns en oerhörd gästfrihet vilket innebär att man aldrig går hungrig från ett afrikanskt hem om man besöker et sådant.

  4. Bertil

    Afrika har varit på ropet i minst 15 år.
    Västvärlden på tillbakagång och andra förtryckta kontinenter kommer allt mer.

    Att väst spårar ur ser vi på hur ledare inom politiken väljs.

    Trump liknar mer en ledare från det Afrika vi nu ser förändras och Sveriges valresultat lär även det ge en ledare som inte har alla celler på plats. Kristersson eller Löf är inte ledare som bidrar till ett framgångsrikt jämlikt Sverige.

    Dessutom håller Svenska folket på tappa förståndet.

  5. Erik

    När det gäller Afrika surrade vår tidigare finansministernestor (Anders Borg) om detta redan för åtta år sedan. Kina verkar ju vara glad åt Afrika och planer att bygga första generationens kolkraftverk åt ett afrikanskt land. Förmodligen ett gamm´ kraftverk som monteras ner i Kina och placeras i Afrika.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kineserna bygger mycket vattenkraft och solkraft i Afrika och så vitt jag vet planeras inget kolkraftverk på den afrikanska kontinenten.

      I vilket land har du förstått att de ska bygga ett sådant Erik?

  6. Leif Andersson

    Hur förklarar du då att afrikanska aktiefonder varit bland de sämsta att placera pengar i sedan finanskrisen? Utvecklingen är horribelt usel.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det bror nog på hur fondförvaltaren valt att vikta sin investering och i vilka länder och/eller branscher man investerat i Leif.

  7. Olle

    Vi är redan i Afrika med produktion och det funkar jättebra ,vinsterna där är bättre än i China . Så all produktion är nu flyttad till Afrika och den mer teknologiska biten till Indien.Vi sysselsätter idag ca 80 man i andra länder och våra vinster för samma omsättning är ca 27 % . Så det går bra nu!! Marknaden finns dock i Sverige, men trots frakter och andra kostnader blir det en bra slant i kistan. Så jag kan rekommendera fler att outsourca till dessa länder. Tråkigt bara att inte jobben gick hit.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Är man stor nog som företag och har en global marknad kan man producera i alla världsdelar där man har försäljning Olle. I övrigt tycke jag att det är kul att du håller med om det jag anfört i inlägget.

      • Olle

        Funkar bara bra, men utan hjälp med nån där borta kan man åka på rejäla minor. Kvaliten och arbetslusten skiljer sig enormt i olika länder och distrikt. Sen fick vi lite chock på vissa företag som bara dumpar giftigt avfall bakom husknuten.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Kontroll måste man ha oavsett vart i världen man arbetar Olle och att miljö mm. är ett problem på många ställen stämmer mycket väl in med min bild av läget – Det är därför jag i inlägget anförde att vi ska ställa samma miljökrav där som vi gör här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.