Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det brådskar med en hårdare reglering av bank & finansmarknaden.

Att bank & finansmarknaden måste regleras hårdare har jag skrivit om så många gånger att många av er sannolikt tror att jag ligger i krig mot bank & finansmarknaden vilket på inget sätt stämmer då bank & finansvärlden och dess nytta ligger mig varmt om hjärtat.

Att jag skriver om detta beror inte på att jag känner någon avsky mot marknaden i sig utan blott och enbart om att jag tycker att ansvaret i samband med nästa finanskris ska läggas där den hör hemma vilket är hos bank & finansmarknadens aktörer snarare än hos landets skattebetalare.

Den uppfattningen delas av fler och fler – Bland dem tidningen Arbetets Martin Klepke vars senaste artikel i ämnet kan hittas på följande länk: https://arbetet.se/2018/10/10/reglera-bankerna-hardare/

Den avreglering som gjorts av bank & finansmarknaden har slagit helt fel och vid den senaste finanskrisen som inträffade 2008 slapp bankernas ägare undan utan större straff och ekonomisk förlust för sin vildsinta spekulation i värdepapper och investeringar fulla av luft

Den förlust som rimligen borde drabbat aktieägarna och bankernas ledningar fick i stället en annan ägare i och med att landets skattebetalare fick bära den ekonomiska skadan för att rädda bankerna undan de konkurser som ansågs destabilisera banksystemet på ett sätt som skulle vara skadligt för landet.

Förvisso har regelverken stramats upp en aning sedan dess men trots denna uppstramning råder ett läge där Riksbanken och finansinspektionen har alldeles för få och alldeles för svaga verktyg i sin verktygslåda för att undvika en framtida finanskris och en återupprepning av det som skedde 2008.

Att Nordea väljer att flytta sitt huvudkontor från Sverige för att slippa ta ansvar för sitt eget risktagande när nät finanskris kommer är ett av bevisen på att en striktare reglering av bank & finansmarknaden behövs. Danske Banks aktiva drivande deltagande i avancerad penningtvätt är ett annat exempel på hur banker tar hur stora risker som helst för att tjäna pengar.

Dessa saker och det faktum att landets och Europas banker har en mycket stor riskexponering i form av optioner och terminer samt andra obskyra finansiella instrument måste regleras för att skydda både länder och skattebetalare från bankernas och finansinstitutens ohälsosamma spekulation och risktagande.

En rak koppling där bankernas ägare görs helt och hållet ansvariga för förluster i samband med de finanskriser de själva medverkat till är rätt väg att gå – Därtill med ett solidariskt betalningsansvar med hela sin privata förmögenhet som säkerhet för de eventuella förluster de skapar genom ett allt för stort risktagande.

Får jag vara med och bestämma bör en återreglering omfatta möjligheten att investera i instrument såsom optioner och terminer som medför stora risker för både banken och dess kunder. Därtill bör det regleras hur stor riskexponering ett lands banker ska tillåtas ha i förhållande till verksamhetslandets totala ekonomi.

Sveriges och Europas befolkning förtjänar starka och solida banker snarare än banker som riskerar att blåsa omkull om det börjar storma en aning på världens finansiella marknader.

Att det kommer att storma på världens finansmarknader och att nya finanskriser kommer att få se dagens ljus kan vi vara helt övertygade om och det handelskrig Trump inlett med ett flertal av världens länder kan mycket väl vara startskottet till näsa finanskris så det gäller att vara förberedd innan den är ett konstaterat faktum.

Avslutningsvis vill jag därför anföra samma sak som jag sagt sedan länge – Det är hög tid att återreglera bank & finansmarknaden så att ansvaret vid kommande finanskriser landar där det bör landa – Hos bankernas ägare och bolagsledningar.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

8 kommentarer

 1. G-A Karlsson

  Här är fyra bra återregleringsåtgärder:

  1) omedelbart STOPP för ”fractional reserve banking”
  2) återgång till guldmyntfot
  3) all valuta ges ut i reglerad form av Riksbanken och varenda sedel är kopplad till guldmyntfoten
  4) elektroniska fuskvalutor avskaffas helt

  Vi hade en bra och fungerande valuta fram till 1942 (när silverhalten i enkronorna började förskingras). Återgå till den + guldmyntfoten så blir det bra igen och svindlerierna kan upphöra.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Publicerar som ett inlägg i debatten så att läsarna får ta del av ditt förslag även om min uppfattning är att vi inte behöver gå hela vägen tillbaka dit du vill för att klara av att stabilisera bank & finansmarknaden.

   • G-A Karlsson

    Tack Anders.

    Ska man göra något så ska man göra det ordentligt menar jag.
    Guldmyntfoten var en ypperlig kontrollmekanism. Den stoppade valutaspekulationer, den gynnade hederligt arbete, den missgynnade oseriösa spekulationsbubblor. Så länge västvärlden hade guldmyntfot så ökade det reella välståndet.

    Men du minns säkert hur Nixon tog USA-dollarn av guldmyntfoten 1971. Ekonomiskt sett var detta en rent extrem åtgärd. Och vad har hänt sen dess?

    Tja, till att börja med blev det ju en ”oljekris” redan 1973, bara två år efter att Nixon trixade bort guldmyntfoten. Vi kan också konstatera att det fortfarande finns olja och bensinmackar idag, 45 år senare. Oljekrisen 1973 måste alltså ha varit en bluff…

    Därpå följde en sanslös INFLATION under hela 70-talet.
    Och sedan kom 80-talet med lånebubblor och spekulationshysteri. Vad hände sedan? Jo … 90-talet dök upp med valutakrascher.

    Som sagt. Det fanns ett bra system tidigare som reglerade sig självt och motverkade spekulationsfiffel. Det systemet hette ”guldmyntfot”.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det finns poänger och en hel del sanning i det du säger G-A men det går att uppnå samma sak med enklare styrmedel vilket är vad jag försöker lyfta fram i inlägget.

 2. Leif Andersson

  Det är ju precis därför som statens ägande i SBAB måste bort. När bostadskraschen kommer ska vi skattebetalare stå för de enorma kreditförluster som skapats pga att politikerna velat leka bankirer med våra skattepengar.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   SBAB är igen bank med stor riskexponering Leif utan snarare en nödvändighet för att balansera ränteläget och girigheten på bolånemarknaden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det har jag aldrig förnekat och därtill öppet deklarerat från dag ett av mitt personliga engagemang i politiken och därtill förklarat hur den kunskap jag skaffat mig på området kan användas för att effektivt begränsa möjligheten att skatteplanera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>