Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Terrorattacker och osämja i världen beror på ökade klyftor.

Det går inte en dag utan att vi påminns om att dagens värld är en mycket osäker plats med stora motsättningar och stora orättvisor.

Terror- och vansinnesdåden duggar oerhört tätt och på platser som Paris, Bryssel, Nice, München, USA, Irak, Libyen, Syrien, Turkiet med flera platser – Överallt med samma resultat i form av ond bråd död för helt oskyldiga människor.

Den riktigt stora frågan mitt i allt detta är varför dessa terror- och vansinnesdåd inträffar?

Mitt svar på den frågan är kort och koncist – Ökade inkomst- och förmögenhetsklyftor tillsammans med girighet och egoism är svaret.

Ett välmående och fredligt samhälle kan bara byggas om alla i samhället känner att deras situation och levnadsbetingelser är tillfredsställande. Alla samhällen där detta inte är uppfyllt kommer att präglas av oroligheter, slitningar och vansinnesdåd.

Det största misstaget begått i girighetens tecken var USA och Englands intåg i Irak och Libyen för att kontrollera oljan och dess inkomster i syfte att som de uttryckt saken skydda sina egna interna ekonomiska intressen trots att dessa inte ligger inom deras eget territorium.

Att stoppa den afrikanska ekonomiska frigörelsen från de forna kolonisatörerna på det sätt som Khadaffi redan initierat när han lovade att ensam finansiera en gemensam afrikansk centralbank med en gemensam afrikansk valuta kan bara leda i en riktning – Till krig och katastrof för de människor som bor och verkar där och till oroligheter i resten av världen.

Dessa krig har skapt en ofantlig mängd flyktingar som flyr från vad som tidigare var ett helt okay liv till ett liv på flykt undan det stor armod som råder för de som konstant utsätts för bombattacker, terrordåd och raserad samhällsinfrastruktur. 

Samtidigt har den starka segregationen i Europa skapat ett läge där vi idag lever i ett vi och dem samhälle därför att inget europeiskt land på allvar funderat på hur en effektiv integration ska utformas.

Ovanpå detta har nyliberal politik dominerat Europa under mer än 20 år vilket inneburit att klassklyftorna ökat dramatiskt. Vad som inträffat är att Europas storföretag förutom att flytta jobben till låglöneländer för att öka sina vinster dessutom skatteplanerar aggressivt för att undvika att betala skatt i Europa med krackelerade välfärdsstater som följd.

Allt detta kan sammanfattas med att både Europa och världen gått från att vara en relativt solidarisk och kärleksfull plats till att vara en plats präglad av egoism och girighet.

Skillnaden mellan det kärleksfulla Europa som var och det giriga Europa som finns nu stavas avsaknad av en stark socialdemokratisk och socialistisk arbetarrörelse.

Så länge socialdemokratin dominerade Europa och så länge som socialismen dominerade andra delar av världen mådde mänskligheten rätt bra. När den generation som drev igenom socialismen därför att de upplevt kapitalismen dött ut fick kapitalismen nytt liv under nyliberal flagg.

Denna flagg var dock falsk och ledde mänskligheten in på precis samma väg som den forna kapitalismen – In på girighetens och egoismens väg.

Det är därför en stark socialdemokrati och en stark arbetarrörelse är världens räddning!

En analys jag hoppas att fler än jag ska förstå och därför se till att socialdemokratin och arbetarrörelsen stärks i Sverige och Europa så att vi tillsammans kan skapa en fredligare värld.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

 

 

 

54 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag refererar framförallt till tidsperioden fram till början av 1990-talet vilket sammanfaller med tidpunkten när nyliberalismen började få allt för stort genomslag i Sverige och Europa.

      • Brorson

        Du refererar till tidsperioden för sovjetkommunismens och järnridåns fall. Den tiden kallades terrorbalansen. Vad var det som var så bra med den? Att USA och sovjet hade delat upp världen i intressesfärer och stenhårt kontrollerade varsin hälft, så att upprorsrörelser, som inte hade den ena stormaktens stöd, effektivt kunde tryckas ner.

        Nu visar det sig att alla upprorsrörelser inte alls varit eller är genuina befrielserörelser. Robert Mugabes Zanu började förvisso som en befrielserörelse, men utvecklades snabbt till en ren diktatur i maktställning efter befrielsen. Khadaffis diktatur har däremot inget förflutet som befrielserörelse, utan har varit en grym diktatur mot sitt eget folk redan från början. Men det är ju den diktatorn, som du beundrar allra mest? Hade han inte sökt och fått medlemskap i Socialistinternationalen?

        Det var helt rätt av den fria världen att stödja det folkliga upproret mot Khadaffi under den s.k. arabiska våren, men tyvärr svek den fria världen när den militära segern över Khadaffi var vunnen. Det var naivt att tro att ett folk, som helt saknade tidigare erfarenhet av demokrati, skulle klara av att organisera ett demokratiskt samhälle över en natt.

          • Brorson

            Du refererar till tidsperioden före sovjetkommunismens och järnridåns fall.

            Kunde du inte själv räkna ut att det fattades ett e i mitt förra svar? Frågan kvarstår alltså vad som var så bra under tiden FÖRE sovjetkommunismens och järnridåns fall?

  1. Jonny Disenfeldt

    Som så ofta hamnar du helt fel.
    De flesta terrorattacker sker i muslimska delen av världen och sker mellan olika religiösa grupperingar.

    Sverige : Undersökning visade att mer än var tionde tillfrågad elev i Göteborgs förorter sympatiserar med IS, jihadister eller liknande religiösa extremister.

    tyskland ”I Pfeifferstudien som nyligen släpptes undersöktes sambandet mellan kriminalitet och ursprung bland asylsökande i tyska delstaten Niedersachsen. I studien har man även undersökt unga muslimers attityder. 29,9 procent av studenterna är beredda att riskera sitt liv för islam och 27,4 procent anser att sharialagar är bättre än tysk lag. Islamismen i väst växer hos unga muslimer.”

  2. Alexander

    ”fram till början av 1990-talet”

    Du menar när hundratals miljoner människor i Östeuropa led under kommunistiskt styre?

  3. Gunnar F.

    Alla muslimer är inte terrorister, men alla terrorister ÄR muslimer, går inte att förneka anders.
    ”Problemen” ligger djupare än du tror anders.
    ”Invandringen är alla problems moder”. Horst Seehofer Tysklands inrikesminister, så sant som det är sagt.

  4. Anders Nilsson

    1950 var vi 2 mdr människor på planeten, dvs lika många som idag, lever
    i Afrika. I slutet av seklet är vi kanske 11 mdr, varav 4 mdr bor i Afrika.
    Demografin är alltid den fundamentala variabeln.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så kan det vara och det är därför jag sedan länge bland mycket annat anfört att det bästa för jordklotet och klimatet är att jordens befolkning delas upp på ett jämlikare sätt genom att sprida dem på alla kontinenter i förhållande till dess storlek räkna i kvadratkilometer.

      • Anders

        Fast kvadratkilometer är ju ett ganska trubbigt mått. Många länder har stora ytor som helt enkelt varken är beboeliga eller består av odlingsbar mark. Människor måste kunna försörja sig. Var finns jobben? Fast just ja, du har ju pratat om medborgarlön. Men vem ska betala? Dessutom kommer dessa befolkningsförflyttningar att få en rad negativa effekter på miljön och då inte bara i själva transporten. Många som bor i utvecklingsländerna har ett litet ekologiskt avtryck idag, men flyttar de hit så kommer deras avtryck att bli större. Städerna kommer att få helt nya problem med trängsel och utsläpp. Alla de problem vi redan brottas med kommer att bli än värre med en större befolkning.

        Sedan finns det politiska problem. Ett Sverige som helt plötsligt får 50 000 000 nya människor som har helt andra värderingar och erfarenheter kommer att bli något helt annat än vad Sverige är idag, och det kommer att bli mer eller mindre omöjligt för dig att göra Sverige till ett starkt socialdemokratiskt fäste om vi får in personer som vare sig har erfarenhet av demokrati eller delar socialdemokratiska värderingar utan kommer från patriarkala klansamhällen eller religiösa apartheidstater. Vad som väntar är ofrånkomligen ett Sverige där vi svenskar är i minoritet. Har du funderat över konsekvenserna av det? med t ex religiösa partier i riksdagen och en religiös majoritet. Nä ska Sverige kunna vinna på en större befolking måste vi se till att få en bra blandning av nationaliteter och riktig mångkultur. Redan idag har vi stor slagsida åt ett håll, vilket inte gynnar oss och på sikt kommer att bli vår undergång.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Människor ska bo där det går att bo Anders – Bland dem i de gamla industriorterna och i Norrlands inland.

          • G-A Karlsson

            Har du någon form av uppdrag från George Soros eller någon av hans organisationer?

          • Gunnar F.

            andersforss. Jag börjar allvarligt fundera på om du är riktigt frisk, eftersom du diskuterar som du gör.

          • Krister

            Gunnar F:

            Samma här och det visar sig i storhetsvansinne och lögner
            som att tex söka upp FN, EU och USA:s president + andra
            högdjur i världen för att ändra en ekonomiska världsordningen.
            Att få en central rådgivarroll åt S på deras Hk, ja kanske bli
            ordförande i SSU? Vad vet jag.

    • Bertil

      Men det är viktigt vi blir fler, då kan fler bostäder byggas tillväxten öka ,
      Rika bli rika bli rikare, fattiga fattigare,
      Det är viktigt även att skatten sänks för de högst avlönade även att ingångslöner blir betydligt sänre än idag och att sociala försäkringar tas bort.

      Det är även viktigt att folk köper sina egna försäkringar då kan de som inte har köpt bli utan vård men i gengäld får ju välmående mera vård,

      Har man fler fattiga då ökar även befolkningen.
      Minns en gammal gubbe som var 80 år då jag var typ 15
      Han sa. Skulle man ha kul jo nog fanken så började frun svälla efter nån vecka.
      11barn fick de. Så satsa på fattigdom få blir vi fler. Då lan tillväxten öka ännu mer.

      Tänk vilken lycka om Umeå kunde öka sin befolkning till Calcuttas storlek,
      Vilka skatter Umeå skulle få in. Vilken enorm tillväxt det skulle bli, sen skulle ju fler sköterskor kunna anställas NUS byggas ut,

      Ja herregud vilken tillväxt det skulle bli.
      Skyskrapor så solen aldrig skulle kunna ses. Men vem är intresserad av solen bara vi blir fler och tillväxten ökar.

      I Stockholm har tillväxten varit så enorm så förra finansministerns pillesnopp föll ut.
      De ni!! där talar vi om tillväxt!!

  5. Alexander

    ”Nu talar jag främst om Europa och OECD”

    Tillhör inte Östeuropa Europa? Var det en bra tid när hundratals miljoner människor förtrycktes under Sovjetunionen?

  6. Bertil

    Med risk för att bli ointelligentförklarad så håller jag med Anders: citat:
    ”Terrorattacker och osämja i världen beror på ökade klyftor.”

    Visst är det så!!!
    så blir det i Sverige också och oavsett vilken regim som nu till slut bildas så kommer man slicka sig om mun när man får öka dessa klassklyftor främst ekonomiskt ännu mer.

    Vi kommer se mera hårda ord mot utsatta
    Mer snack om vänstern som kommunister, mer om att invandrare och sjuka, arbetslösa är lata nu när arbetslöshet kommer öka ,

    Vänta bara välmående kommer slå neråt och de där nere kommer utföra mera våld terror övrig kriminalitet. Marknadsekonomin formar det fria sättet ta för sig. De spm har möjlighet ta sig frihet på andras bekostnad gör det.
    De beslagtagna kommer hämnas även om de så hamnar i privata fängelser och blir en gratis arbetskraft åt företag.

    Vi har inte sett den mycket allvarliga konsekvensen av den råa nyliberala politiken.

    Den kommer. Det är inte om utan när det sker.

  7. Bertil

    Lite citat från Naomi Kleins Chockdoktrinen.
    Jag anser hon har otäckt rätt i det mesta.

    Lägg märke till årets val och citatet som kommer längre ner i denna skrift.
    ”Chockdoktrinen kommer att framkalla mardrömmar hos såväl vänstern som högern.”
    Är det inte lite så det är idag i Svensk politik.

    ”När orkanen ödelagt New Orleans, när tsunamin svept bort alla samhällen längs kusten, när människor är traumatiserade av bomberna eller när börsen kraschat först i krisskeden och chocktillstånd har nyliberala idéer kunnat ta initiativet för att privatisera allmänningarna, förbjuda fackförbunden, avskaffa social service, släppa priserna fria och cementera äganderätten och centralbankens överhöghet.

    Resultatet har inneburit att makt och välstånd flyttats från offentliga till privata händer. Hela länder har plundrats på företag och naturtillgångar. Tidigare självförvaltande befolkningar har fått finna sig i att utländska företag administrerar deras vattenledningar och telefonlinjer.

    Chockdoktrinen kommer att framkalla mardrömmar hos såväl vänstern som högern. Hos vänstern därför att den mäter nederlagets djup. Det är så djupt att själva politikens möjlighet nu är i fara, menar Klein. Snart står vi i ett läge där det inte längre återstår någon offentlighet att agera i och allt som förut var i allmän ägo är privatiserat.

    För högern är boken besvärande därför att den så rasande effektivt ger oss sanningen om kapitalismen: ett system utan mänsklig hänsyn. Görs kapitalismen till politiskt reformpaket blir resultatet därför en hänsynslös politik.”

    Kapitalismen om den får fortsätta med oförändrad kraft kommer den förgöra vår planet.
    Påskön är ett skrämmande ex på hur det går när girighet och helkorkade människor inte inser sin egen dårskap.
    Världen består snart enbart av knäppgökar till ledare.

  8. Jan

    En så grund analys är knappast värd att kommentera. Det blir bara ett meningslöst cirkelresonemang. Socialdemokratin kan för övrigt inte göra något åt överbefolkningen och fattigdomen i Asien och Afrika. Det måste de hantera själva. Vilket avkoloniseringen visat att de inte gör. De bara förökar sig utan tanke på morgondagen. Och det är inte Västs fel. Däremot Västs problem eftersom det är här de hamnar när de förött sina egna länder.

  9. Mr Sound

    Alltså jag har gett upp att skriva på din blogg Anders. För din hybris och din personliga narcissism gör det helt omöjligt att ta dig seriöst. Har du någon gång haft fel? För det mesta sitter du och fantiserar om något du tror dig kunna, att påstå att terrorism handlar om klyftor är så dumt att jag inte finner ord.

    Terrorfrågor lyssnar jag på Magnus Ranstorp, tror du han lyfter fram klyftor som anledningen till terrorism?

    Har sagt det tidigare men säger det igen. Du är ingen politiker som man bör lyssna närmare på, och ju snabbare S petar bort dig ju bättre skulle det bli.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Då får du tycka att det är dumt Mr.Sound vilket är vanligt för den som bra söker på ytan.

  10. Bergis

    Att människor blir radikaliserade och tror på en påhittad gud beror på att vi människor är disponerade i våra gener för att ta emot religiösa budskap. Vissa människor är mer disponerade för den här genen än andra. Det finns svenskar som går i kyrkan och tror att dom kommer till himmelriket när dom dör. Det finns muslimer som tror att dom får 7 fruar i himmelriket när dom begår terrorbrott. Allt handlar bara om ett genetiskt fel i människors hjärna. Allt elände handlar bara om religion.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är bra att vi tror på olika saker Bergis och i ett demokratiskt samhälle måste man få tro på Gud om man vill göra så.

      Trots det har din kommentar väldigt lite med inlägget att göra.

  11. Olle

    Islam är världens snabbast växande religion. Men också katolicismen sprider sig snabbt bland befolkningen i afrikanska länder och i Kina. Pingströrelsen rider på en framgångsvåg i Syd- och Centralamerika, i Kina och Korea.
    Gud bevare oss.
    I Darfur pågår en etnisk rensning med religiös bas. Förenklat: Sudans bruna muslimska araber från norr sliter sönder västra Sudans svarta, negroida kristna befolkning.
    I Somalia har en någorlunda legitim regim just drivit ut ett fundamentalistiskt, sannolikt al-Qaida-sympatiserande styre. Gott och väl. Men det skedde med hjälp av grannlandet Etiopiens armé. På Afrikas horn förknippas dess soldater med den etiopisk-ortodoxa kristendomen. Dessa etiopier stannar nu kvar som ”skydd” i Somalia, där anarki rått i två decennier. Det bäddar för ett religionskrig.
    I Sri Lanka har singaleser och tamiler ihjäl varandra av hjärtans lust. Blodtörsten underblåses av att singaleser är buddister och tamiler hinduer.
    I Libanon har en delikat balans mellan landets 15 officiellt erkända religiösa riktningar – från maroniter, som är en sorts katoliker, till druser, som är muslimska avfällingar – kommit i olag. Iranfinansierade shia samlade i Hizbollah kräver större inflytande och spräcker regeringen.
    I Palestina, främst i Gaza, rasar konflikten mellan al-Fatah, vars parti tillhandahållit den folkvalde presidenten, och Hamas, som vann parlamentsvalet. Fatah har stått för korruption, Hamas står för fundamentalism. Utomstående har svårt att veta var de ska lägga sina sympatier.

  12. Petter

    Ni har då inte gjort mycket för att få till ”freden” i utanförsskapsområdena i alla fall . Ni kan börja där innan ni ”frälser” världen. Du pratar din populistiska dynga för att samla ”undersåtar”

  13. erot

    ”effektivt integrera Afrika till europa” ? då blir ju afrika tomt plus att dom inte ryms här och samma kaos blir det här då. jag tycker att ”flyktingar” ska återvända till sitt fosterland för att återuppbygga det,det måste dom väl vilja själva också?! Socialbidragen tar ju slut här tids nog för att andelen arbetande befolkning krymper mer och mer,vart ska medborgarlönen” komma ifrån? Himlen?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Afrika blir inte tomt på människor därför att vi skapar större jämlikhet mellan rik och fattig på vår jord erot.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.