Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Verkligheten börjar hinna ikapp bank & finansmarknaden.

Jag vet inte hur många inlägg jag skrivit om bank och finansmarknaden och av nödvändigheten att återreglera den på ett handfast sätt för att säkerställa att de inte kan ägna sig åt saker som penningtvätt och skatteflykt driven av den girighet som jakten på högre vinster framkallar.

Att banker och finansinstitut som vi i normala lägen räknar som de mest seriösa i bank & finansvärlden nu avslöjas som i högsta grad delaktiga i penningtvätt och att de medverkar till att göra skatteflykt möjlig genom att upprätta obskyra uppllägg och genom att tillhandahålla gränsöverskridande tjänster som i sak är olagliga är skrämmande.

Att jag påstår att det är skrämmande beror på att banker & finansinstitut bör vara nationers vänner snarare än dess fiender.

Att stora och väl etablerade banker medverkar till att stjäla nationernas skatteintäkter på villkoret att de själva får en ordentlig bit av kakan är så osmakligt att det inte ens går att sätta ord på fenomenet.

Att detta beteende måste leda till en snar och strikt återreglering av bankernas och finansinstitutens möjlighet att agera lika fritt som idag ser jag som en självklarhet.

Banker och finansinstitut ska inte vara nationers fiender utan snarare utgöra en del av nationernas försvarsmur gentemot den organiserade brottslighet som är beroende av möjligheten att tvätta svarta pengar vita och om möjligt själva lägga beslag på så mycket som möjligt av nationernas skatteintäkter för egen vinning.

När det nu uppdagas att bankerna gör motsatsen genom att medverka till att dessa brott kan genomföras och dessutom lägger sig vinn om att sopa igen spåren efter sig är det hög tid för omedelbara åtgärder vilket i detta fall innebär en omedelbar återreglering av bankers och finansinstituts möjlighet att agera helt självständigt.

Därför är mitt förslag att vi återreglerar på ett sådant sätt att banker & finansinstitut återgår till att driva sina verksamheter efter samma regelverk som gällde fram tills avregleringen.

Med sådana åtgärder på plats och med ett regelverk som innebär ett visst mått av valutakontroll genom anmälningsplikt till riksbanken kan vi bota många av de sjukdomar som finns i systemet idag samtidigt som vi kraftigt begränsar tillväxten av nya sjukdomar.

Det är därför detta bör göras snarast och helst igår!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

12 kommentarer

 1. Bertil

  Vi behöver lika fullt en modern Castro som värnar fattiga minskar ner det materiella behovet inför produktionsskatt
  Återställer jämlikheten och samlar ihop de primitiva reptilhjärnorna som finns inom finans och den råa kapitalismen.

  Vi ser nu hur ett gigantiskt hål vuxit sig större på Antarktis där vore det lämpligt vi släppte ner dessa girigbukar så de kyls ner och börjar bete sig som folk.

  Frågan man kan ställa sig ska vi offra dryckerna vattnet på Antarktis med dessa dynghögar?? Kanske bättre släppa ner dem i New Yourks reningsverk.

  Därefter ska de sättas i arbetslinjen anställas som RUT-jobbare och hjälpa alla fattiga och utsatta med städning och övrig hjälp även ekonomiskt så dessa får drägliga liv.
  Vi kan kalla det för Robin Hoodmetoden.
  Eller är det kanske bättre med klassisk utrensning. Vad säger Anders kacklande hönspanel??

 2. Jonny Disenfeldt

  Du har ju faktiskt hävdat att banker numera sköter sig så bra och att det existerar en kontrollapparat som gör att oegentligheter inte längre kan ske. Jag har hela tiden hävdat motsatsen.

  Detta var ännu ett exempel på att jag har rätt och du har fel.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det existerar en kontrollapparat Jonny – Beviset är att detta nu uppdagas. Däremot kan vi lära att det tar längre tid till upptäckt om banker & finansinstitut aktivt bidrar till och driver denna typ av verksamhet och det är det jag vill angripa genom en strikt återreglering.

 3. Bertil

  En fråga!
  Är kapitalism nödvändigt?
  Det enda en kapitalist vill är betala så lite som möjligt för att därmed kunna tjäna ännu mer.
  Banker är kapitalismens Mekka.
  Den kapitalism vi har idag behövs absolut inte.
  Pengar är makt och det stegras ju mer pengar nån har.

  Finns inget som försvarar kapitalismens girighet. Sätter inte mänskligheten stopp för rå kapitalism så blir vi alla utrensade.
  Gäller även kapitalismen själva,
  Att de flesta dessutom har ADHD är också ett problem i sig.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Din kommentar publicerad så att läsarna kan fundera på din frågeställning och komma med ett svar Bertil.

   • Bertil

    Tack Anders för din påminnelse om min frågeställning,

    Självklart är mina inlägg ofta oerhört skarpa, fantasieggade och även provocerande. De som inte förstår innehållet kan få negativa vibbar. Decsom analyserar dem djupare inser själva poängen.

    Det ligger en oro över vart vi är på väg. Alla dessa klassklyftor som via pengar och rå kapitalism enbart ser ut att öka.

    Det sägs att arbetslösheten i Världen ökar med 5 miljoner varje år.
    Samtidigt ökar även de ekonomiska köassklyftorna flr de som har jobb.

    Västländer som haft en befolkning som kämpat för jämlika samhälle sviker allt mer detta. USA som skapade New Deal
    Som blev Ak-jobb o Sverige som i sin tur skapade jobb och även jobb till kvinnor som ledde till jämlikheten ökade i en stigande trend fram till 60-talet. Ja dåvarande det även i USA.
    Men under 60-talet kom vändningen och
    Därefter har kriser ökat. Banker har byggt upp bubblor och kapitalister har drivit politiken Nyliberalism Monetarism ända in i kaklet.

    2008 kom bankkrisen med Morgan Stanley fattigare grupper fick betala priset och nu är det dags igen när frossande får girigbukarnas magar att spricka.

    Åter lär det bli fattigare grupper som får notan hemskickad till sig.

 4. Bertil

  Glöm inte klassklyftorna är det största problem tillsammans med klimatförändringarna vi står inför.
  Banker är bara bränslet till den dårskap vi lever i,

  Klassklyftorna går aldrig reparera under överskådlig tid. Samtidigt ger klimatförändringarna en fast makt till banker och rå kapitalism.

  Framtiden ser dyster ut, men den kan förändras om krisen slår mot den råa kapitalismen. Kan klimatet slå sönder den ekonomiska strukturen kan det paradis människan sökt sedan människan började inse de existerade bli verklighet.

  Men en enorm kris måste till som inte skyr några medel mellan fattig rik.
  Förmodligen är en Pandemi det ultimata

 5. Andreas

  Om det ändå vore så lätt.
  Om vi leker med tanken att du erhållit juridiskt och politiskt carte blanche för en återreglering i Sverige, så är det helt otillräckligt i den moderna, globala ekonomin.

  (Export) industrin skulle tvingas flytta huvudkontor och all betydande tillverkning utomlands, för att undkomma en jättelik konkurrensnackdel i form av finansiering. FDI skulle därefter hamna på grekiska nivåer, och landets välstånd blir ett minne blott.

  Tyvärr, vissa saker – som upptäckten av kärnvapen bland dem – går inte att göra ogjort. Så tillvida du inte har globala befogenheter, men dit är steget långt även för dig Anders.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag tror inte att det du anför blir effekten Andreas – Alldeles speciellt så därför att det ska genomföras i hela EU samtidigt då det numera finns stöd för det bland EU-länderna som delar våra problem i sina egna länder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>