Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ökade inkomst- och förmögenhetsklyftor påverkar medellivslängden negativt.

I en ledare författad av Martin Klepke i Tidningen arbetet kan man läsa hur SCB påvisar att den återstående livslängden efter pension för lågutbildade arbetare sjunker och då alldeles speciellt så för lågutbildade kvinnliga arbetstagare.

Artikeln hittar du på följande länk: https://arbetet.se/2018/10/23/forvantad-livslangd-for-arbetare-sjunker/

Martin pekar på att detta innebär att höjd pensionsålder innebär att lågutbildade arbetstagare får arbeta en allt längre tid av sina allt kortare liv än välutbildade med högre lön vilket stämmer och ytterligare spär på den orättvisa och den ojämlikhet som redan råder i vårt samhälle.

Trots det inser även jag att det inte finns någon enkel lösning eller ”quick-fix” på detta problem utan att en långsiktig och väl genomtänkt lösning är bästa vägen framåt.

Min tro och övertygelse är att ett införande av en basinkomst lika för alla från 18-års ålder och resten av livet som ersättning till de flesta av dagens bidag skulle vara ett stort steg framåt för att lösa problemet i och med att en basinkomst skulle skapa ett mer jämlikt samhälle.

Med hjälp av en basinkomst så blir det även lättare att höja utbildningsnivån på dem med lägre utbildning vilket medför att alla blir mer jämlika även på det området sett över en livscykel.

I artikeln kan man läsa hur välutbildade män ökat sin medellivslängd med 8,5 månader mellan åren 2012 och 2017 medan densamma sjunkit med 2,5 månader för lågutbildade kvinnor under samma mätperiod vilket innebär att allt prat om att medellivslängden ökar och att pensionsåldern därför måste höjas inte stämmer fullt ut.

Nyliberalismen har länge försvarat ökade inkomstskillnader med den groteska idén att de smulor som faller ner till golvet innebär att även lågavlönade får del av dem samtidigt som de högutbildade roffar åt sig det mesta på de lågavlönades bekostnad.

Så ska vi inte ha det i vårt moderna Sverige anno 2018 och framåt – Därför säger jag som Martin Klepke – Kampen om ett jämlikare samhälle handlar inte längre enbart om arbetsmiljö mm. – Kampen handlar om våra liv sett ur helhetsperspektiv.

Låt oss därför lyfta denna fråga till ordentlig debatt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

15 kommentarer

 1. Olle

  Tror inte att medellivslängden har med inkomst att göra ,däremot med arbetsuppgifter.
  Välutbildade människor har ett lättare jobb ,ofta tror jag de tänker mer på vad de äter och motionerar på rätt sätt. Tror inte de mindre utbildade människorna lever längre för de har mer i börsen. En intressant sak är att om man tittar på de med lägre inkomst konsumerar mer processad mat istället för nyttig mat tillagad från grunden som i större utsträckning äts av högre utbildade. Lite lustigt för det är dyrare att införskaffa processad mat än enskilda råvaror. (utredning gjord av livsmedelsindustrin)

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Publicerar som ett inlägg i debatten och det du nämner i slutet av din kommentar är en av anledningarna till att de med högre inkomster lever längre Olle så där slog du hammaren rakt på spiken.

 2. Bertil

  En BASinkomst är inte den direkta lösningen Anders. Den skulle bli så låg så
  De överhängande ojämlika läget skulle ändå inte göra varken till eller från.
  En BASinkomst är snarare en fälla där
  människor drivs till både att vara bostadslösa och rättslösa.

  Det enda som hjälper mot den nuvarande
  Ekonomiska ojämlikheten är en rejäl konjunktursvacka som driver människor utför ättestupan.

  Ingen bryr sig idag om dålig a-kassa, vidrig sjukförsäkring sänkta ingångslöner som driver låglöner neråt. Man bryr sig inte ens om höjd pensionsålder fast det blir de lågavlönade dom tvingas jobba tills de dör.

  Det bästa och samtidigt det värsta är om räntor stiger bostäder faller initiativ samtidigt som en arbetslöshet stiger till oanade höjder.
  Då först blir det liv i luckan, detta när allt från högavlönade faller i skuldfällan och blir losers.

  Vi måste ner till läget där vi står med mössan i hand står utanför Bolidens kontor när arbetarna som har jobb kommer ut och har fått sin lön. När folkmasssn kräver att de delar med sig.
  Ja så var det på 20-talet.

  Det var när depressionen var som djupast som folket började kämpa tillsammans gör rättvisa,
  Det var även då New Deal och USA fick en president som hade nåt bak pannbenet.

  Det vi ser idag i makt är en hög med ADHD människor som borde spärras in och medicineras mot sina egoistiska råkapitalistiska åkommor.

  Se Kristersson vilken falsk dynghög han är. Hur kan folk rösta på en sån där liten skit. Samma gäller Annie Löf samt Björklund. Åkesson är mera rak men så klart inte nåt att hänga i granen.

  Ser man då på Jonas Sjöstedt så finns inga dumtag en saklig man med fötterna på jorden. Mera av den sorten bildredaktör klonas fram medan motsatsen borde klonas bort,

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Sammantagen med de övriga reformer jag anfört att jag vill genomföra ser jag införandet av en livsvarig basinkomst för alla ovan 18-års ålder som en bra lösning på vårt samhällsbygges framtida utmaningar Bertil.

 3. Krister

  Martin Klepke borde ha varit i Bagdad som vikarie för ”Bagdad-Bob”.
  Han är arbetarrörelsens tristaste människa.

 4. Bertil

  ”Ökade inkomst- och förmögenhetsklyftor påverkar medellivslängden negativt.”
  skriver Anders

  Om ni har nåt bak pannbenet så förstår ni väl att högerns kapitalismens utrensningsmetoder är väldigt snillrika. man driver folk till döden genom olika metoder. I USA nyttjas svaga grupper i Fängelse.
  Ett snatteri kan ge livstids fängelse. Där får de sedan nyttjas av företag när fängelser hyr ut sina fångar. Alternativ två är att de gör offentliga sektorns sysslor helt gratis.

  Att rensa ut folk görs i Sverige i sjukförsäkring och även de sociala stöden.
  Men det kan även i vissa fall ske genom jobb.
  Eller genom att höja pensionsåldern detta när man vet dessa kommer vara döda när de skulle gått i pension.

  Idag är det oerhört lätt för den råa kapitalismen plundra fattiga. därför bör ju motmedlet vara göra det motsatta, rensa ut och plundra rika. Kort sagt mera Castro och mindre av den materialism som håller på kväva hela vår planet.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Publicerar som ett inlägg i debatten trots ditt idoga felaktiga påstående om att detta skulle vara resultatet av en medveten utrensning vilket givetvis är helt fel att påstå i sammanhanget.

 5. nils johnsson

  Detta kan ju inte stämma, livslängden går ju upp drastiskt i länder när löneskillnaderna ökar samtidigt som fattiga länder blir rika. Enligt din modell borde ju fattiga länder där alla är lika fattiga ha högre medelålder än de med hög inkomstspridning. Sist jag kollade hade Kina och Vietnam fått en enorm ökad medellivslängd trots att inkomstskillnaderna rusat i dessa länder med den ekonomiska utvecklingen.

 6. Nils Lindholm

  Nu är ju grejen att antalet har halverats.
  Säg att det finns 1 person med grava skador o livslängd 1-år samt 1 person med mindre skador livslängd 49, snittlivslängd 25.
  Om nu personen med mindre skador i högkonjunkturen får ett jobb, så kan man påvisa att arbetslösa kortar sin snitt-livslängd med 24-år till 1-år

 7. Nils Lindholm

  Äru säker ?
  Hälften av gruppen har ju försvunnit.
  Om 1 person lever i 1-år o en annan i 49-år så blir snittet 25
  Om den som lever i 49-år får jobb eller försvinner ur gruppen på nåt vis, så sjunker medellivslängden för kvarvarande i gruppen utan att kvarvarandes livslängd minskar, den kan rent av ha ökat till 24-år och ändå har gruppen fått lägre medellivslängd.

 8. Björn

  Godmorgon Jan!
  Har du någon tanke om nivån på en medborgarlön? Högre än existensminimum?
  Om inte så innebär det i praktiken att alla medborgare kommer att uppbära socialbidrag, om än i en annan form.
  Tycker du att man ska kunna leva på en medborgarlön (i kombination med övriga bidrag) utan att ha ett lönearbete så funderar jag på var pengarna kommer ifrån/ vilka betalar?

  / Björn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>