Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Redan i november 2016 förutsåg jag vissa av resultaten av det val som just varit.

Så här skrev jag om det val vi just klarat av redan i november 2016 och när jag nu läser det på nytt framstår det som om min förutsägelse då nu är helt korrekt.

Alla tecken tyder på att moderaterna laddar för en valrörelse i Sverige som hotar att bli lika smutsig som någonsin den som Donald Trump drivit i USA – En valrörelse full av personliga påhopp, smutskastning, förtal och osanna rykten.

Därtill med resultatet att man som parti innan valresultatet är kristallklart går ut och förklarar sig som valets vinnare och landets naturliga regeringsparti oavsett vad väljarna uttrycker.

Det är med ”sluggers” som Hanif Bali – Den moderate riksdagspolitikern som förolämpar allt och alla och kallar politiska motståndare, invandrare och vänstersympatisörer för allehanda mer eller mindre kränkande saker såsom batikhäxa som gått multikurs, sinnesslö, idiot mm. och Delmon Haffo som är anställd på moderaternas partikansli som den moderata propagandafabriken ska byggas i Trumps och SD:s anda.

Den taktik man använder sig av är enkel - Sprid så många falska rykten det bara går om S-politiker och andra politiska motståndare samt misshagliga journalister. Koppla därefter in nättrollen och se till att det som helt saknar sanningshalt blir till en sanning därför att lögnen spridits och publicerats på många olika ställen på internet.

Att moderaterna satt sin plan i verket syns inte minst på Facebook där än det ena än det andra negativa uttalandet/påståendet – Ofta med en bild på Stefan Löfven publiceras och sprids av nättroll och deras lierade.

För att nämna några exempel så har man spridit ryktet om att Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll vill avskaffa manlig rösträtt och att Stefan Löfven som man för övrigt refererar till som ”svetsaren” varit full när han träffade Barack Obama.

En annan minister vars förtroendekapital man intensivt arbetar på att förstöra är Anders Ygemans som man konfrontativt och hånfullt anklagar för att ha svikit bland annat polisen, jägarna och terrorn trots att detta helt saknar sanningshalt.

Varför gör man då detta?

Svaret är enkelt - För att slippa prata politik därför att man vet att man själv saknar en hållbar politik som gagnar folkflertalet.

Taktiken är att försöka smutskasta motståndarna så att dessa får ägna all sin tid åt att försvara sig mot lögner och falska rykten – Detta i tron att det ska avhålla dem från att prata och debattera ideologi, samhällsbygge och sakfrågor.

Att man försöker göra detta i en tid när Socialdemokratin skapat en renässans för den ideologiska debatten genom att lyfta frågan om vilken typ av samhälle vi ska bygga och för vem vi ska bygga det är ingen tillfällighet – Detta därför att moderaterna redan i förväg vet att de kommer att förlora en sådan debatt ”big time”.

Det är när den ideologiska debatten blir stark moderaterna kommer till korta av den enkla anledningen att moderaterna saknar politik för de breda massorna när det gäller deras väl och ve.

Moderaterna är och har alltid varit ett högerparti med en politik som bara gynnar de redan välbeställda och den sanningen vill man med alla till buds stående medel undvika att medborgarna tar till sig och förstår.

Förvisso hade jag inte allt för mycket till övers för moderaternas moral under Anna Kinberg Batras ledning – Men att moderaterna skulle sjunka så djupt ner i träsket och gå så långt som till att sätta nättroll i arbete med att sprida falska rykten om sina politiska motståndare och dessutom organisera detta från sitt eget partikansli trodde jag aldrig ens i min vildaste fantasi.

Dessutom nöjer man sig inte med att attackera politiska motståndare med falska påståenden och rena lögner – Samma taktik har man tänkt använda för att smutskasta misshagliga journalister och tidningar som inte står på deras sida.

Vad moderaterna gjort är att importera ett amerikanskt fenomen som kallas ”negative campaigning” - Ett fenomen som är en självklar del av det politiska livet i USA där lögner och halvsanningar sprids om politiska motståndare som om de vore sanningar.

Moderaterna får gärna prova denna desperata väg - Dock tror jag svenska folket är betydligt svårare att lura än det amerikanska folket av den enkla anledningen att svenskar i gemen är mer välinformerade än de allra flesta nationaliteter när det handlar om politik. Att saker fungerar i USA betyder på inget sätt att samma sak fungerar i Sverige.

Dessutom vet svensken att saker som står på internet inte nödvändigtvis är sanna även om man får många träffar när man googlar om det.

Hur ska vi socialdemokrater bemöta moderaternas smutsiga kampanjmetoder?

Får jag bestämma blir det genom att intensifiera den ideologiska debatten än mer - En ideologisk debatt som fokuserar på vilken typ av samhälle vi socialdemokrater vill bygga och för vem vi ska bygga samhället. Det är i den debatten vår politiska styrka ligger och det är när folket väl förstått detta som opinionen för vår politik kommer att stärkas.

Det vi socialdemokrater ska göra är att härleda varje sakfråga, varje förslag och varje uttalande till vår ideologi och till vår plan för samhällsbygget och påvisa hur olika beslut påverkar samhällsbygget i positiv eller negativ riktning.

Politik handlar inte om att smutskasta – Politik handlar om att måla upp en bild av framtiden som alla kan förstå och relatera till och mesta av allt handlar politik om att i ord och handling realisera den verklighet man målat upp.

Därför säger jag till moderaterna – Välkomna till politisk kamp. Hoppas ni på att vinna den kampen med tvivelaktiga metoder så kommer ni själv att bli den största förlorarna.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

49 kommentarer

 1. Alexander

  Anders

  Och Socialdemokraternas lögnkampanj på arabiska som riktade udden mot Moderaterna och SD? Fast det har väl inte hänt…

 2. Bertil

  Citat: ”Får jag bestämma blir det genom att intensifiera den ideologiska debatten än mer – En ideologisk debatt som fokuserar på vilken typ av samhälle vi socialdemokrater vill bygga och för vem vi ska bygga samhället. Det är i den debatten vår politiska styrka ligger och det är när folket väl förstått detta som opinionen för vår politik kommer att stärkas.”

  Hörde Göran Greider hade liknande åsikt att sossarna måste tala mer om som idelogi och försöka omtala vad man vill men kanske blir stoppade av falsk politik på vägen.

  Vi ser tydligt när Sossarna byggt upp ”allt” det är då högern slår sönder allt.
  Kollar man bakåt så är det så tydligt.

  Högern vill gärna omtala även vänsterns bakgrund men vill ogärna omtala sin egen bakgrund en bakgrund som sträcker sig 100 år bakåt och där man år efter år varit emot alla viktiga reformer som sossarna tillsammans med andra partier genomfört.
  Listan på nej är total.

  Man skapar inget gott samhälle genom den enorma mängden nej till goda reformer som moderaterna gjort.

  När detta inte i nutid funkat då kommer
  Falsk retorik och smutskastning.
  Jag ser inte det som politik utan som en
  retorisk terrorverksamhet mot människor och vårt samhälle.

  Vi behöver mer Castro d.v.s nån som värnar svaga grupper, fattiga Castro skulle aldrig tillåtit tiggeri utan med sim kraft sett till dessa fått drägliga liv genom stöd.
  Castro satsade på skola sjukvård och det gemensamma och till billigt pris för ekonomiskt svaga.
  Kort sagt väldigt unikt från en diktator.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Publicerar som ett inlägg i debatten med tillägget att din jämförelse med Castro haltar i vanlig ordning Bertil.

   Castros politik skulle inte vinna människornas hjärtan i Sverige. En stark socialdemokratisk politik som i allt syftar till att bygga ett jämlikare samhälle med mindre klyftor där alla människor har lika värde är överlägset jämfört med Castro och allt annat.

   • Bertil

    Svar till Anders.
    Castro är ju via USA smutskastat så mycket via enorm propaganda så jag håller med Castro skulle inte vinna sympati i Sverige, det är ju knappt sossarna får sympati längre.

    Rå kapitalism. stora företa äger ju media tv och tidningar. En sån som Castro skulle aldrig ha en chans.
    Dessutom är han omodern för dagens samhälle.

    Men båt liknande skulle i modern tappning vinna sympati om det via massiv propaganda kunde framställas.

    Sossarna kommer tyvärr bli ett parti likt C och L med si så där 10-15% Max i röstantal.
    Högern kommer helt ta över de närmsta 20 åren. Inte för att jag vill men så tror jag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     S kommer med den politik jag föreslår att utvecklas i den riktning jag anför i inläggen – Dvs. till att bygga ett bättre samhälle för alla.

    • Sven

     Castros politik skulle inte vinna hjärtan för att han var en diktator som förföljde och mördade oliktänkande.
     Punkt.
     Okunniga, klyschiga slagord i rödvinsdimma ändrar inte på det.

  • Nils Lindholm

   Folkets vän Castro dog som miljardär.
   Castro&Co hade otrolig sjukvård, medelsvensson hade hyffsad sjukvård, den lägsta delen av proletariatet fick den sjukvård som vart över sen dom över tagit sitt, Castros privata bolag hyrde ut läkare till Sydamerika, för att inte läkarna skulle fly landet kvarhölls familjen i landet.
   Det var Castro det, folkets man.

  • Bertil

   Svar till Krister.
   Det är ju så moderaterna försvarar sig man påstår sossarna ljuger om de.
   Så kan man alltid säga. Men den ärlige kommer även med vad lögnen handlar om i korrekt beskrivning.

   Kristersson kom ju aldrig med klara besked.
   Ex: Han sa tydligt att moderaterna kommer inte sänka låglöner.
   Det är helt sant, de kommer inte sänka låglöner.
   Däremot har den frågan aldrig ställts.

   Sen tänker moderater sänka trösklar liksom minska tiden med a-kassa samt sänka sociala stöd.
   Allt detta sammantaget ger sänkta låglöner.

   Men sånt vill så klart inte Kristersson säga. Istället kommer han med att man inte tänker sänka låglöner fast effekten blir sån

   Vad ska man kalla det?? En förtäckt lögn eller vad??

   Kristersson är en halvkriminell arbetsskygg pajas med många kontroversiella lik i sin ryggsäck.
   Han blrjade t.o.m twittra när han fick talmannens förtroende.

   Visar att han är lika sjuk som Trump.

   En sån som om jag hade ett företag aldrig skulle anställa.

 3. Bertil

  Tycker det är ovesäntligt vad du Anders personligen förutsåg.
  Tycker du svamlade mycket om SD att de skulle sjunka som en sten. Men så blev inte fallet.

  Tycker även du skrivit om helt oväsentliga ämnen inför valet ich jag tycker du verkar vara väldigt dåligt insatt i vad för händelser som sker dagligen och som är uppseendeväckande men där du inte alls är med.
  Du lever lite i din egen bubbla med dina bloggar.

  Detta är ingen kritik egentligen utan enbart en beskrivning och det är ju din blogg och du skriver om precis det som du tycker är av intresse.

  Jag ser dig därmed inte som en politiskt aktiv person utan mer som en bloggare.
  Inget fel med det Anders.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   SD befinner sig en nedåtgående spiral Bertil men att det skulle bli häftiga svängningar och ett stort tapp för den påstod jag aldrig – Däremot påstod jag med all rätta att SD över tid kommer att sjunka ner till den nivå runt 4% som är deras naturliga hemvist och den förutsägelsen står jag fortsatt upp för i alla lägen om vi ser på utvecklingen över tid.

   • Olle

    Denna nedåtgående spiral kan du tyvärr glömma , om inget görs åt problemen som finns kommer de bara att öka. Titta bara på SSU i Malmö. Hur många i S tror du kommer att gå till SD efter sånt här. Läs vad din politikerkollega JH i Arbetarpartiet skriver så förstår du varför SD ökar. Politikerna inser inte fakta. Och vill än en gång säga att jag inte är nån anhängare av SD. Går inte att snacka bort SD utan enbart visa resultat och åtgärda problemen. Eller att ta med SD och inte bara utestänga dom ,först då kommer deras popularitet att minska. Att bara med ord få bort dom går inte, det borde du begripa.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag står fast vid det jag anfört Olle – Därtill fullt övertygad om att jag kommer att få helt rätt.

 4. Jonny Disenfeldt

  Vad gällde valresultaten hade du ju väldigt fel, det har vi redan avhandlat.

  Vad gäller smuts kan vi ta detta nutida exempel

  I ett inlägg på Aftonbladets ledarblogg jämför Anders Lindberg Ulf Kristersson (M) med Franz von Papen – en tysk politiker som tog makten med hjälp av Adolf Hitler.

  https://bloggar.aftonbladet.se/ledarbloggen/2018/09/har-ni-hort-den-om-von-papen/?fbclid=IwAR1oUKXFuXiOJX2ZEkxhnfy7-vT4dXprvQkjnfo4ZttAh3wES6wWO_MHA48

  Även du själv har varit duktig på att smutskasta alliansen de senaste åren…

   • Jonny Disenfeldt

    Jag har inte yttrat mig om vad valresultatet skulle bli, det har däremot du Anders som hade mycket stora fel i dina gissningar:

    Socialdemokraterna: Över 35%. 28.4% -6.6 procentenheter
    MP: Klarar sig kvar. 6% 4.4% RÄTT, men -1.6 procentenheter
    V+MP: 20%. 7.9+4.3 = 12.2% -7.8 procentenheter
    Sverigedemokraterna: 10%. 17.6% +7.6 procentenheter
    KD: Åker ur. 6.4% FEL, kvar och ökade
    Liberalerna: Ca 5%. 5.5% +0.5 procentenheter
    Centerpartiet: 10%. 8.6% -1.4 procentenheter
    Moderaterna:17% . 17.6% +0.6 procentenheter

    Du hade mycket stora fel vad gäller :

    * Socialdemokraterna
    * Vänsterpartiet plus Miljöpartiet (som du angav till ca 20% totalt)
    * Sverigedemokraterna
    * Kristdemokraterna som enligt dig skulle åka ut ur riksdagen

    Jag har däremot hela tiden utgående från mätningar och faktiska resultat påpekat att trenderna i opinionsinstitutens undersökningar de senaste 4 åren visar exakt samma sak som om vi tittar på de senaste årtiondenas valresultat, nämligen att

    * S har en stadig nedåtgående trend
    * SD har en stadigt uppåtgående trend.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Publicerar som ett inlägg i debatten så att alla kan läsa hur du nu försöker förneka det du tidigare anfört i ärendet Jonny.

 5. Per Fjellberg

  Anders Forss, varför tror du att svaren på svåra frågor finns att hämta i Socialdemokratins ideologi? Det liknar alldeles för mycket att tro att svaren finns i Bibeln. Det finns inga färdiga svar eftersom omvärlden förändras! En politik som inte förmår utvecklas och anpassas blir snart helt obsolet.
  Partier som vill överleva måste vara evolutionära, inte revolutionära.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   I grunden finns alla svar i det ideologiska grundfundamentet Per. Ska det fungera krävs att vi följer den väg ideologin stakar ut i alla lägen och gör vi det blir slutresultatet ett starkt, jämlikt och solidariskt samhällsbygge där alla människor har lka värde.

   • Krister

    ”Allas lika värde” är ju århundradets lögn som socialdemokraternas mantra.
    Det är i Regeringsformen och inte i mänskliga rättigheterna “allas lika värde” finns.
    Och S har fel.
    Du borde ta reda på fakta.
    Då blir det fel.

   • Olle

    Detta kan jag hålla med dig om ,men det är andra tider nu med andra värderingar och att ”tvinga” människor till en ideologi går inte. Detta kommer att ta minst 150 år, och troligast är aldrig. Teorin är lätt och praktiken svårare, bara att få till en regering där alla ser sin roll som ett kall och inte ett arbete är omöjligt .

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Vi ska inte tvinga någon till något Olle utan låta människor upptäcka det jag säger själva – Den ideologiska slutsatsen är lika stark idag som tidigare – Allt som behövs är att förklara den på ett sätt som innebär att fler och fler förstår storheten i ett samhälle byggt på de ideal jag anför i många av mina inlägg.

 6. Alexander

  Anders

  Du vill inte kommentera Socialdemokraternas lögner på arabiska om Moderaterna och SD?

  ”Att det skulle bli häftiga svängingar och ett stort tapp har jag aldrig påstått”

  Ett av dina citat lyder som följande: ”Nu har det stora raset inletts för SD som är på väg mot valresultatet 10%”.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag kommenterar det jag anför i mina ilägg Alexander – Däremot avstår jag ofta från att kommentera de sidospår du försöker lägga ut.

 7. Niklas Karlsson

  Tror du talar i nattmössan, Moderaterna har ju knappast gjort en smutsig valrörelse i jämförelse med andra partier

  För att ta ett par exempel på ditt eget parti.
  Det var Sossarna som spred lögner på Arabiska,
  Det var statsministern som på ett oheligt sätt plussade alla skattesänkningar.
  Det var LO som spred lögner i videoformat riktat rakt emot Moderaterna.

  Tacka vet ja faktakollen, som håller koll på alla tokigheter.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är som jag anför Niklas – M har gjort en riktigt smutsig valrörelse och ligger fortsatt kvar på inslagen väg.

 8. Alexander

  Anders

  Ingen kommentar till att ditt parti gjort samma saker som Moderaterna? Det är väl i högsta grad relevant? Du förnekar att det hänt?

 9. Alexander

  ”Förnekar vad?”

  Att Socialdemokraterna smutskastat andra partier under valrörelsen. Menar du att så inte skett?

 10. Jan

  ”SD befinner sig en nedåtgående spiral Bertil men att det skulle bli häftiga svängningar och ett stort tapp för den påstod jag aldrig – Däremot påstod jag med all rätta att SD över tid kommer att sjunka ner till den nivå runt 4% som är deras naturliga hemvist och den förutsägelsen står jag fortsatt upp för i alla lägen om vi ser på utvecklingen över tid.” (Anders Forss)

  Hur kan ett parti som ökar kraftigt i varje val befinna sig i en nedåtgående spiral? Över tid kommer SD att sjunka ner runt 4 procent. Det är ju en truism. Alla partier kommer nämligen förr eller senare att sjunka ner på och under den nivån. Du är inget orakel direkt…

 11. Alexander

  Anders

  Du vill inte svara? Socialdemokraterna har inte spridit lögner om Moderaterna och SD?

  ”Jag känner mig välklädd”

  Givetvis. I sann arbetarklassanda har du ju en personlig skräddare. Det är socialdemokrati!

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har svarat Alexander – Därtill publicerar din egen åsikt skriven av dig i formen av en kommentar till mitt inlägg så att alla läsare själva kan se vem av oss som säger vad i sammanhanget.

 12. Petter

  Vad ska det bli av SSU s framtida politiker , och du snackar om S ideologi. Partiledningen visste detta men som vanligt finns ingen verkstad utan det mesta sopas under mattan. Detta är genomgående för S det som inte syns finns inte.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det finns rötägg i alla partier – Så även i S vilket jag aldrig förnekat.

   Däremot är detta inte genomgående för S men däremot för SD.

 13. Bergis

  Socialdemokraterna förlorade när dom samarbetade med det radikaliserade Miljöpartiet. Ett Miljöparti som nu drar till sig islamister, batikhäxor och allehanda flum. Metoo och islamism präglar idag miljöpartiet och folk i Sverige är innerligt trötta på skiten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>