Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Facklig politisk samverkan är nyckeln till en ljus framtid för Sverige.

Facklig politisk samverkan har historiskt haft en oerhört stor betydelse för Sveriges utveckling – Utan denna hade Sverige varit ett betydligt fattigare land med sämre välfärd och större inkomst- och förmögenhetsklyftor än idag.

Dessutom ligger facklig politisk samverkan mig nära om hjärtat därför att den är det bästa verktyget facket har i sin verktygslåda för att åstadkomma permanenta förbättringar för Sveriges arbetare samt för att bygga ett jämlikare samhälle där alla människor har lika värde.

Den fackligt politiska samverkan har historiskt skördat stora framgångar – Utan denna hade aldrig MBL, LAS och utbyggnaden av offentlig sektor blivit verklighet och högst sannolikt hade inte sjukförsäkringen och a-kassan funnits – Därför är det viktigt att facklig politisk samverkan upplever en renässans och blir lika stark som den varit historiskt.

Därför gläder det mig att Kommunal’s ordförande Tobias Baudin är inne på samma linje som jag – Nämligen att facklig politisk samverkan är en fundamental ingrediens i ett samhälle byggt enligt den svenska samhällsmodellens principer.

Förutom att återupprätta fackföreningarnas inflytande över arbetets utformning och fackföreningarnas betydelse för att skapa en situation där vinsterna av allas arbete fördelas mer rättvist genom att landets arbetstagare får rejäla löneökningar de närmaste åren måste Värdediskrimineringen – Dvs. skillnaden mellan manliga och kvinnliga löner bort.

I ett jämlikt samhälle är det en självklarhet att lönen för samma arbete ska vara lika för en man och en kvinna – Något vi för övrigt förverkligat på ett bra sätt. Värdediskriminering handlar därför inte om detta utan om att utjämna lönerna mellan typiskt manliga och typiskt kvinnliga yrken.

Det är därför lönerna för de som arbetar inom offentlig sektor ska tillåtas öka mer än lönerna i resten av samhället.

Därutöver handlar facklig politisk samverkan om att på nytt stärka banden mellan landets fackföreningar och socialdemokratin.

Socialdemokratisk politik baserad på kärlek, solidaritet och alla människors lika och okränkbara värde är betydelsefull och kraftfull i det arbete som måste till för att skapa ett samhälle som är uppbyggt enligt den svenska samhällsmodellens principer.

Det är som ett led i den kampen vi ska fördjupa det fackligt politiska samarbetet så att vi en gång för alla kan begränsa användandet av visstidsanställningar till ett minimum samtidigt som vi stärker a-kassan, LAS, MBL och det fackliga inflytandet över arbetets villkor.

Jag tycker det är bra att Baudin gjort klart för både Stefan Löfven och regeringen att ett fördjupat fackligt politiskt samarbete innebär att vi ska kämpa tillsammans – Kämpa för att konkurrens framgent ska bygga på kunskap och kompetens snarare än på enkla jobb och låga ingångslöner.

Ett ökat fackligt politiskt samarbete är nyckeln till framgång vilket vi kan se i vår historia – Dessutom den enskilt viktigaste anledningen till ett framgångsrikt samhällsbygge efter valet 2018 och framåt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

8 kommentarer

  1. Bertil

    ”Det är därför lönerna för de som arbetar inom offentlig sektor ska tillåtas öka mer än lönerna i resten av samhället.”

    Då måste reformen LOV först utrotas.
    Om inte kommer den fria Marknaden
    ta över avskeda en massa sen höjer man lönerna lite grann för de som blir kvar tömmer vårt gemensamma på allt och gör vinster av det.

    När så gjort då kan Näringslivet säga att
    visst kan lönerna för offentligt anställda höjas. Detta för poliser och brandmän som kort sagt är de sista inom vårt gemensamma som blir kvar.

    Att fri marknad och storföretag tar över vårt gemensamma är nog allvarligare hot än klimatkrisen dessutom kommer klimatkrisen öka av det och skapa vår undergång med automatik.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att LOV ska rullas tillbaka har jag skrivit om många gånger så det behöver inte upprepas Bertil – Det innebär inte att vi ska vänta tills dess så sker med åtgärder utan snarare att vi ska handla i enlighet med det jag anfört i inlägget redan idag.

      • Bertil

        Du glömmer att om man upprepar en sak tillräckligt ofta så blir det en sanning.
        Därför upprepar jag åter riv upp LOV
        Det är en reform som aldrig ens skulle ha diskuterats.

        Man måste ha en tråd i livet som man följer inte veka hit och dit som en vilsen katt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är upp till dig att upprepa det i dina kommentarer men i bloggen är det jag som styr när jag ska skriva om LOV.

  2. Brorson

    Du vet inte vad som menas med facklig politisk samverkan. Du var inte med innan den avskaffades och LO-medlemmarna reducerades till passiva betalare till S. Du talar inte för hela arbetarrörelsen när du skriver att lönerna inom offentlig sektor ska tillåtas öka mer än lönerna i resten av samhället. Vem ska tillåta det – Elisabet Svantesson?

    Nja, jag vet ju inte vilka kompisar hon har, kanske någon generaldirektör som är avundsjuk på att vissa direktörer i privat sektor tjänar ännu mer…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag både vet vad som manas med det och jag var i allra högsta grad med under de tid den sortens samverkan förlorade i betydelse i svensk politik så det är felaktiga påståenden du lägger fram Brorson.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att som fackförening försöka liera sig med partier som är antifackliga är vansinne Per så det kommer aldrig att inträffa – Därtill är det hela LO som i sådana fall ,åste byta politisk hemvist.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.