Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Yrkesinriktade utbildningar är viktiga för det svenska samhällsbygget.

Det råder brist på kvalificerad arbetskraft på många områden – Bland annat i yrken som svetsare, elektriker, byggnadsarbetare industritekniker, bussförare, Lastbilschaufförer och vårdpersonal med flera yrkesgrupper är bristyrken. Därför måste yrkesgymnasiet omvärderas och få högre status.

Därför är det är hög tid att vi inser att alla gymnasieprogram inte behöver vara högskoleförberedande utan att de mer än väl fyller sin funktion så länge som den utbildning de ger innebär att den som lämnar skolan efter fullgjord utbildning kommer i arbete.

Dagens situation där de yrkesförberedande programmen har få sökande därför att vi som politiker och samhälle signalerat att program på yrkesgymnasiet endast är en utväg för förlorare måste upphöra då alla människor och alla yrken är lika mycket värda.

Alla människor är inte ämnade att bli läkare, advokater, ekonomer, jurister eller ingenjörer vilket vi måste ta fasta på då kvalificerad yrkeskunskap i min värld är minst lika viktig som teoretisk kunskap om Sveriges framtida konkurrenskraft ska bestå.

Därför föreslår jag en omdaning som innebär att statusen höjs för dessa program samtidigt som den som söker till programmet själv kan välja om man vill läsa programmet med eller utan högskoleförberedande ämnen.

För de som är skoltrötta och/eller helt ointresserade av högskolestudier bör vi erbjuda en 2-årig variant som enbart inriktar sig på själva yrkesutbildningen med möjlighet att läsa in de ämnen som är yrkesförberedande genom att komplettera med ett 3:e studieår om och när de så själva önskar.

Vad jag tänker mig är att man endera kan läsa det 3:e högskoleförberedande året direkt i samband med yrkesutbildningen alternativt senare som en skräddarsydd komvux utbildning den dag man kommer på att man vill vidareutbilda sig och gå på högskola eller universitet.

Industrin skriker efter yrkesutbildad arbetskraft – Därför ska vi som samhälle ge industrin det den efterfrågar utan att som samhälle ställa krav på att arbetskraften ska ha högskolebehörighet efter slutförd yrkesutbildning.

Rätt skött blir yrkesgymnasiet även ett snabbspår in i arbetslivet för de flyktingar som kommit till Sverige i och med att utbildningen är relativt kort och yrkesinriktad och kan läsas samtidigt som man lär sig svenska språket.

Som socialdemokrat förordar jag därför en omvärdering av yrkesgymnasiet och yrkesförberedande utbildningar – En omvärdering som innebär att vi släpper kravet på att alla gymnasieelever ska ha högskolekompetens efter slutförd gymnasieutbildning, samt att vi uppvärderar yrkesutbildningarna genom att ge de professioner de leder till samma status som övriga yrken i samhället.

Samtidigt som vi höjer statusen för yrken som utförs av de som gått yrkesgymnasium eller en YA-utbildning istället för en teoretisk högskoleförberedande utbildning ska vi kämpa för att lönerna för dessa breda yrkesgrupper höjs. I Sverige ska vi konkurrera med kunskap och yrkeskompetens och inte med enkla jobb och sänkta ingångslöner.

Alla yrken är lika mycket värda – Det spelar ingen roll hur duktiga arkitekter och ingenjörer vi har i Sverige om inte dessa kompletteras med de som kan bygga och/eller tillverka det som arkitekterna och ingenjörerna ritar och konstruerar. Därutöver måste det som byggs och tillverkas servas, repareras och underhållas för att fungera.

Därför och just därför ska de yrken som yrkesgymnasiet utbildar till uppgraderas och få den status de förtjänar och därmed den tillströmning av elever yrkesgymnasiet behöver för att tillgodose industrins behov av kvalificeras arbetskraft.

Dessutom leder en sådan förändring till att vi över tid lever upp till den svenska samhällsmodellens ide om att ett jämlikt samhälle – Det samhälle som innebär att vinsterna av allas arbete ska fördelas mer rättvist än idag.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

20 kommentarer

  1. Brorson

    Gratulerar! Det här var nog ditt bästa inlägg, någonsin. Låt mig dock komplettera med följande:

    1. Anställningstryggheten för arbetare måste förbättras, för att någon ska vilja bli arbetare. Vi har just diskuterat den situationen att bussförare kan tvingas söka om sina gamla jobb efter varje ny upphandling.

    2. Inför en ”allmän arbetarutbildning” på ett år direkt efter grundskolan, för dem som inte vill fortsätta studera. Under denna utbildning ska man prova på och lära sig arbeta inom 5 – 10 yrken, som kräver ingen eller kort utbildning. Övriga ämnen ska vara samhällsorientering och fackföreningskunskap. så att de blivande arbetarna lär sig att tillvarata sina rättigheter som anställda och samhällsmedborgare. Samt studieorientering, vilka ämnen som studeras inom de högre utbildningarna. Ifall man senare i livet skulle få lust att gå en sådan.

    3. Förbättra möjligheterna både att byta yrke och att avancera inom sin egen bransch mitt i livet. Om vi återigen tar bussförare som exempel, så måste man kunna arbeta vidare inom samma bransch, även om man av hälsoskäl inte kan fortsätta att köra buss.

    4. Återinför värnplikten. Jag föreslår obligatorisk militär grundutbildning på fem månader för både män och kvinnor. Vapenfri tjänst för dem som så önskar. Intyg om fullgjord vpl-utbildning.

    5. Arbetsförmedlingen ska arbeta aktivt mot fördomar hos arbetsgivare mot lågutbildade. Många arbetsgivare tror att arbetssökande med dåliga skolbetyg har knarkat och begått brott eller är lata och oengagerade.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack för berömmet och vad gäller dina tilläggsförslag så är jag fullt öppen för att diskutera och använda dem för att bygga ett bättre och mer jämlikt Sverige – Tack för din input i debatten Brorson.

    • Bertil

      Bra kommentar Brorson och bra förslag
      Jag behöver t.o.m. inte nämna Castro som svar. Vilket man kan se som en framgång.

  2. Alexander

    Märkligt med brist på arbetskraft trots kompetensregnet från Syrien och andra länder. Skulle inte invandringen lösa detta? Vad säger Altmeister Forss?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att lära människor ett nytt språk och att utbilda dem till ett arbete tar lite tid men det viktiga är att vi vänt trenden och att den linje vi slagit in på fungerar vilket den bevisligen gör numera.

  3. Bertil

    En modern Castro är viktig för att utbildning och kärnverksamheter ska funka.
    Vi behöver varken fler företag eller flera arbete. Ja vi behöver inte ens en ny regering. Låt dem hålla på till nästa val.
    Så länge vi har den regering vi nu har då kommer svaga grupper inte råka illa ut mer än de redan gjort mot dessa.

    Vad vi nu behöver är produktionsskatt
    Samt en fördelning av de frukter som skapats.

    Utbildning bör handla om hänsyn ich hur vivska ta hand om sjuka men även hur arbetslösa ska få bättre ekonomi om jobben är lönlösa ta och de som är värt ta dör du ratas.

    Samhället behöver förändras och återgå till jämlikhet och maximalt minskade klyftor. All utbildning bör läggas för att få ordning på just ekonomisk ojämlikhet.

  4. Per Kjellén

    Kan du tänka dig när Ulf Kristersson valts till statsminister att han sammankallar en parlamentarisk utredning om migrationspolitiken?

    Kan du då tänka dig att branschorganisationerna i samarbete med befintlig gymnasieskola ordnar riktad invandring av de bristkategorier som du nämner i första stycket. En framgångsrik utbildning av frivilligt anmälda sökanden med kvalifikationer för de angivna yrkena med specialiserad undervisning i svenska borde inte ta mer en ett halvår.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Även detta faller Per – Kristersson kommer aldrig att bli statsminister och att göra den riktade invandring du vill göra tror jag inte heller på – I vart fall inte fram tills dess vi satt de som redan finns i landet i arbete.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Inte med 100% säkerhet men jag känner mig rätt säker på att så kommer att bli fallet.

  5. Fel igen...

    Jag håller inte med dig alls i detta!
    Det är nog få unga vuxna som vet vad de vill jobba med resten av livet. Att efter ett antal år som yrkesman där man lyckats komma upp en bit i lönestegen komma på att man vill vidare i karriären, och att en då dessutom måste läsa in ytterligare kurser för att bli behörig till högre studier kan bli ett allt för stort steg att ta.

    Jag tror att vi gör bäst i att låta gymnasieutbildningarna vara högskoleförberedande för alla.

    Självklart måste det finnas arbetskraft som kan producera det som ingenjörer och arkitekter konstruerat, men av erfarenhet vet jag att de bästa konstruktörerna har arbetat praktiskt i branschen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Här är vi helt oense och min tanke är at man ska kunna vidareutbilda sig närhelst man känner för det och då med den sjukpenninggrundande inkomsten och nivån som lön under utbildningstiden.

  6. Bertil

    Vad som är beklagligt är att tänket på de s.k svaga grupper skriver ingen om.
    Det enda som hörs om dessa är att trösklar ska sänkas och man omvandlar försäkringar till bidrag för att få en dålig klang.

    Jag tycker det är märkligt att människor i höga positioner inte fattar att vi föds olika med olika förmågor. En del har kort sagt inga av de förmågor som efterfrågas.
    Det är då det är så lätt säga vi måste slå ner på bidragen samtidigt som bidrag svdrag i form av bonusar fallskärmar RUT ROT utbetalas.

    Av alla jobb som finns är det enbart ca: 5% som betecknas som enkla jobb.
    Snittet i EU är ca: 9%
    Samtidigt saknar ca: 70% av de arbetslösa gymnasieutbildning är utrikes födda eller har funktionshinder.

    Varför är Samhället så onda mot människor som inte når upp till Samhällets normer??

    För decennier sedan så var det fysiska jobb som gällde. Var du vek men hade läshuvud och föräldrar som hade råd skicka dig på skola. Så kom du undan Samhällets förtryck mot de som saknade muskler.
    Kvinnor och fysiskt svaga förtrycktes även då och det fortsätter i modern stil idag mot de som ingen vill ha hos ett företag.

    Men varför ska man ekonomiskt förtrycka människor?? När talet om skattesänknigar och blir avdrag hyllas så
    Är det precis motsattes mot de som inte duger.

    Hur är det vara frälser till ett barn som inte föddes som den stora massan.
    Är initiativrik, händig, snabbtänkt, har gott självförtroende o.s.v
    Utan saknar allt detta. En som saknar självförtroende och förtrycks med s.k hårdare press ekonomiskt utsatthet o.s.v
    tar antingen livet av sig, eller drar sig undan lever med oerhört små medel.
    kam även hamna på psyket eller
    på annat sätt går under.

    Hänsynslösheten växer sig allt starkare idag du ska vara en elitmänniska och det är även dessa som tar för sig hänsynslöst.

    Castro levde enkelt hade kärnverksamheter som första prio.
    Stod upp för de fattiga.

    Varför tar inte s.k. Utvecklade länder nåt av de goda i hans sätt styra.

    Den regim vi får oavsett vilken har direkt riktat blicken mot svaga grupper.
    Sanna mina ord när en regering är tillsatt så är det dessa man kommer fortsätta öka de ekonomiska klyftorna på.

    Tala illa om o.sv
    Man läser om en 90 årig gubbe senil
    Som släppte in katter till sin boende.
    19 st han nyttjades fullt ut av marknadens krafter. Myndigheter tyckte katterna skulle avlivas flr de var en sanitär olägenhet.
    Kostnad 208 000 kr räkningen får den gamle senile mannen.

    Detta visar hur illa en marknad kan bete sig tillsammans med myndigheter mot en gammal man som saknar all förmåga som ett samhälle kräver.

    Därför var det enkelt plundra den mannen på precis alkt vad gäller ekonomi.

    Jag tycker sådant förfarande är brottsligt och borde bestraffas. Ta bort 19 katter kan inte kosta mer än högst några 100 kr ich ska så klart betalas sv de som ogillade katterna.

    Mera Castro behövs den saken är klar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med tillägget att ingen vill ha den sorts politik och samhällsbygge Castro stod för – Möjligen undantaget dig Bertil.

  7. Jonny Disenfeldt

    Håller med om det mesta i detta vad gäller yrkesinriktning men detta är ju inte S-politik, tvärtom …

    Ena dagen är du extremvänster, nästa är du allianspolitiker …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För mig och många i mitt parti är detta traditionell S-politik. I övrigt är jag glad att du håller med mig i detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.