Utvecklingsverkstad och Skolinspektionens beslut

Vi är ett antal personer som idag befinner oss i Saltsjöbaden för att delta i ett projekt som heter Utvecklingsverkstad. Projekt går ut på att man tillsammans med andra ska finna metoder för att utveckla den kommunala verksamheten inom vissa områden som man vill förbättra.

 

Det är glädjande att kunna konstatera att när det gäller den metod som funnits som heter ”Kommunkompassen” så ligger Umeå mycket bra till och inte undra på det då vi vunnit många priser som exempelvis Kvalitetskommun. Ingenting är dock så bra att det inte går att göra bättre.

Vår senaste förändring om att gå mot en förvaltning tycker många är intressant och det föder många diskussioner om just styrmodellen med en förvaltning och flera nämnder. Något som vi med framgång redan provat inom samhällsbyggnadsområdet.
 

Drogtester
Kommunerna får inte längre införa drogtester på skolbarn även om de är på frivillig väg, detta enligt Skolinspektionen. Förfarningssättet har använts för att man tidigt ska kunna upptäcka om ett barn brukar droger. Skolinspektionens beslut framstår som lite märkligt då syftet med testerna har varit att hjälpa och inte stjälpa ett barn.

Riksdag och regering får väl istället då ålägga Skolinspektionen att göra detta och se om de hittar de ungdomar som har problem. Jag tycker att de som stoppar och säger nej till saker bör ta ansvaret för detta och de konsekvenser det kan få. Själv är jag ingen förespråkare av att alla ska testas men om man bedömer att en enskild elev har problem med droger så måste metoder kunna användas för att råda bot på detta.

I arbetslivet och vid anställningar har det blivit vanligare med tester av anställda, dessa går dock inte under Skolinspektionens beslut. Men i förlängningen kan det ju faktiskt bli så att en elev som genomgått skolan och då brukat droger och som sedan söker ett jobb inte kanske anställs just på grund av sitt drogbruk och detta inte har upptäckts förrän då. Det skulle vara djupt olyckligt. Tidiga insatser och upptäckter är bra både för den enskilde och samhället. Skolinspektionens beslut kan tyvärr få konsekvensen att detta motverkas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.