Monteringen kvar!!!

I morse blev jag uppring och fick då berättat för mig att monteringen blir kvar här i Umeå. Som ni förstår så finns det inte ord som till fullo kan beskriva hur det kändes. Jag har själv aktivt deltagit på många sätt för att tala för fabrikens fortlevnad gentemot ledningen.

Min tydliga önskan har varit att man ska se till helheten så att man har klart för sig vilka konsekvenser det kan ha för produktion vid ett byte av ort. Men också så att man vet vilka kostnader det blir och hur man kan klara kvalitetskraven.
 
Senast dagarna före EU-toppmötet här i Umeå fick jag chans att diskutera fabriken med Leif Johansson och Staffan Jufors, VD för lastvagnar.
 
Det har också funnits ett hårt engagemang från den fackliga organisationen och deras vilja att ha kvar jobben. Och det har säkerligen betytt en hel del. De har bl.a. tagit steg till att förhandla om en del avtal. Jag tycker att facken har gjort ett bra jobb och man har kunnat visa på fördelarna av att ha monteringen kvar.
 
Regeringen å sin sida har inte på något sätt bidragit till detta och jag vet hur frustrerad hela ledningen är över de beslut som tagits angående transportstödet och den betydelse det har för framtiden.
 
Nu börjar nästa steg och fabriken deltar i utvecklingen av nya hyttmodeller och produktionsmetoder i framtiden. Jag hoppas det går att finna åtgärder som stärker fabriken i Umeå än mer och där är transportsödet en del.
 
* Tobak
Ska nämna några ord om det beslut som togs igår. Vi har hela tiden försökt jobbat förebyggande och hälsofrämjande för att vår personal inom kommunen ska kunna vara frisk. Och det har aldrig varit tänkt att det skulle finnas snuspoliser som debatten tyvärr mest handlat om. Vi kommer också att jobba för en långsiktig kraftsamling för tobaksfrihet som en hälsobefrämjande åtgärd.
 
Vi vill behandla snus och rökning på samma sätt och därför inför vi nu inte en generellt rökfri arbetstid (och håller snuset utanför som alliansen vill göra). Deras sätt att agera handlade inte om hälsoaspekter utan om populismen när debatten tog den väg det gjorde.
 
Vi gick därför inte på den del som omfattade även de arbetsrättsliga delarna. Vi vill hjälpa de som brukar tobak och inte blanda in arbetsrätten som alliansen nu står bakom. Vi ändrar inte övriga rökbeslut som är tagna.
 
Däremot tycker jag det är ett märkligt, ja till och med mycket märkligt agerade inte minst från Ågren med personangrepp mot vissa personer.
 
I dagens tidning fanns också en intressant artikel om snusets skadeverkningar och vilket gift det finns i den. Läs den gärna.

En kommentar

  1. Peter Andersson

    Varför ska regeringen gå in och engagera sig för att monteringen skulle stanna i Umeå istället för att flyttas till Göteborg, kan du ge mig en enda logisk anledning?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.