Stimulera småföretagandet, alliansen ungdomsfientlig

ENTREPRENÖRERS idéer, kreativitet, vilja och envishet skapar framtidstro och nya jobb. Och att allt fler unga kan tänka sig att starta eget är positivt då många av framtidens jobb kommer att växa fram i små företag. Sverige behöver fler nybyggare och eldsjälar. Därför ska det vara enkelt och tryggt att röra sig mellan företagande och lönearbete.

Vår politik går ut på att underlätta för små företagare att anställa och expandera, administrera, exportera och få tag i kapital. Vi vill därför avskaffa sjudagarstvånget. Den första juli i år blev den kortaste karenstiden i sjukförsäkringen för egenföretagare sju dagar istället för en dag. Regeringens försämrade skydd riskerar att slå negativt mot nyföretagandet. Vi vill istället ge egenföretagaren möjlighet att välja en dags karenstid i sjukförsäkringen. Därmed får egenföretagare möjlighet till mer av den trygghet som anställda har.
 
Vi vill också sänka arbetsgivaravgiften för småföretag. Ett litet företag med 3-4 anställda får därmed en sänkt kostnad om cirka 50 000 kronor, vilket på kort sikt skapar förutsättningar för fler jobb i dessa företag. En annan åtgärd är att se över sjuklönekostnaderna. Regeringen har svikit småföretagen och schabblat bort trygghetsfrågorna. Det är hög tid att se över de små företagens sjuklönekostnader. Vi vill göra småföretagen mindre sårbara så att de ska våga växa.
 
Vi säger dessutom nej till regeringens straffskatt på småföretagare. Regeringen vill göra a-kassan obligatorisk – samtidigt som man behåller de höga och diskriminerande avgifterna. Det straffar låginkomsttagare och småföretagare. Idag väljer därför många småföretagare att stå utanför a-kassan.
 
Det behövs även mer riskkapital. Nyföretagandet behöver stimuleras och vi vill därför genomföra en extra utdelning från Vattenfall med fem miljarder kronor för att skapa en ny riskkapitalfond. Men också på andra sätt förbättra kapitalbildningen för små företag, bland annat genom att ett riskkapitalavdrag införs.
 
Vi socialdemokrater vill se ett levande entreprenörskap i hela Sverige. Stödet till kommersiell och offentlig service i särskilt utsatta områden ska utvecklas. För att förutsättningar till företagande ska finnas i hela landet krävs insatser för att stärka möjligheterna att samordna viktiga servicefunktioner i landsbygden, såsom mackar, postutlämning och betalservice. Likaså ska den digitala klyftan motverkas genom särskilda satsningar som gör Internet tillgängligt för flera.
 
 
Alliansen är ungdomsfientlig
80 000 ungdomar mellan 18 och 24 år levde på socialbidrag någon gång under 2009 och 41 000 saknade A-kassa då de inte arbetat och klarat kraven för att få a-kassa, och en del för att det var för dyrt. Det är de som har fått lida för alla de skattesänkningar som genomförts för de som har det bäst ställt.
 
Det är dags att byta regering. Balticgruppen insåg att regeringens politik för ungdomar var felaktig och satsade själv 20 miljoner för att det skulle skapas ungdomsjobb inom Umeå kommun. En imponerande insats för ungdomars framtid. Vi socialdemokrater har ett program för att komma till bukt med arbetslösheten.

Nedan är en bild från valrörelsen och en aktivitet som en av Umeås s-föreningar anordnat.

En kommentar

  1. Mr Cool

    Underlätta att anställa påstår du men gör det nästan omöjligt att avskeda olämpliga medarbetare p.g.a. LAS vilket dessutom slår hårdast mot ungdomen som ni i nästa andetag säger er värna om. Riskkapital??? Införandet av förmögenhetsskatt där man tvingas skatta flera gånger för det som redan är beskattat kommer att leda till omedelbar kapitalflykt som gynnar investeringar UTOMLANDS. I alla branscher där det återfinns offentliga företag så vill ni kväsa privata initiativ så nytt företagande begränsas till glasskiosker och salladsbarer som facket senare kan sätta i blockad. Maffiafasoner!!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.