Butiker i glesbygd

DET HÖRS STÄNDIGT ROP PÅ HJÄLP OM ÅTGÄRDER för att landsbygdsbutikerna ska kunna överleva och att närservicen ska finns kvar. Ett ansvar som i huvudsak är statligt. Och inte egentligen en kommunal angelägenhet att t.ex. skolor och dagis ska handla i närbutiken. Ibland tar inte ens byborna själva sitt ansvar.

Kommunerna är skyldiga att göra upphandlingar och att välja det bästa utfallet. Kommunerna har inte rätt att ge företagsstöd. Tyvärr finns det risk för att vi i framtiden får se en våg av butiksnedläggelser då de enskilda handlarna inte får lönsamhet i och med minskande befolkningsunderlag.
 
Regeringens bristande regionalpolitik kan komma att späda på denna negativa utveckling. Regeringen, som har ansvaret för att det finns en hyfsad tillgång till livsmedelsbutiker, har inte visat någon större välvilja för att förbättra situationen. Den ansvariga ministern finns t.o.m. i vårt län.
 
Åtgärderna lyser ändå med sin frånvaro för en levande landsbygd och det är förvånande att inte några centerpartister i länet har agerat. Sverige är utan regionalpolitik och det syns inte bara när det gäller handeln utan även andra viktiga servicefunktioner för medborgarna.
 
 

4 kommentarer

  1. Andreas Bjerke

    Jag håller med om att det ställer till problem när företag i servicenäringar tvingas lägga ned i glesbygd. Sedan är det lätt att skylla på regeringen utan egna förslag. Jag har också svårt att se hur man löser problemet på ett rimligt sätt. Ska vi ha statliga butiker? Statligt företagsstöd till enskilda näringsidkare?

    Det skulle vara intressanta att höra vilka konkreta åtgärder som Holmlund vill se?

  2. Christer E

    ”Regeringen, som har ansvaret för att det finns en hyfsad tillgång till livsmedelsbutiker”. Vad är det för strunt? Det har aldrig varit och kommer förhoppningsvis aldrig att bli regeringens uppgift att se till att det finns livsmedelsbutiker ”överallt”. Besinning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.