Skattesänkningar ökar utsläppen

 

Vad är bra eller dåligt för miljön och hur och vilka politiska åtgärder måste vidtas om vi ska klara miljömålen. Jag har läst en mycket intressant artikel som påstår att skattesänkningar ger ökad miljöpåverkan. Artikeln kan du läsa här.
Artikelförfattaren säger att främst allianspartierna men även de rödgröna inte vågar se den sanningen i vitögat. Han menar också att det är ökad privatkonsumtion som är den orsaken, men att satsningar på offentlig verksamhet ger mindre miljöpåverkan. Jag det finns säkert en hel att fundera över om klimatmålen ska nås

2 kommentarer

  1. Daniel

    Skattesänkningar ger mer köpkraft. När man reser eller köper nya varor måste de produceras och det påverkar naturligtvis miljön. Det är knappast en överraskning. Det är även därför vi i västvärlden ger en större påverkan på miljön än utvecklingsländer. Se t.ex:

    http://www.naturvardsverket.se/sv/Start/Klimat/Utslapp-av-vaxthusgaser/Statistik-och-trender/Utslapp-i-varlden/

    Med samma argument kan man säga att det är miljövänligt att bli arbetslös eller sjukskriven.. fast det låter befängt. Att lägga pengarna på fler lärare, bättre mat i äldrevården osv istället för mer köpkraft borde ge mindre påverkan ja.

    Naturligtvis kan man använda sina nya pengar till att bara köpa mer ekoligiska varor och på så vis minska upsläppen, men det gör inte folk misstänker jag. Bra miljöval kostar mer.

    Det enda som biter är att tvinga och uppmuntra folk med skatteväxlingar och punktskatter. Nackdelen då är att vissa industrier blir lidande. Ett sånt exempel är svavelutsläppen för sjöfarten som du själv tagit upp flera gånger. Beteendet här i väst är inte hållbart i långa loppet.. och tyvärr finns det inga enkla lösningar.

  2. Britta Sethson

    Allt hänger samman. Vill vi ha ett bra samhälle som tar hänsyn till miljö och alla människor och andra levande varelser så måste vi nog släppa på kraven om en egen och ständigt ökande privat konsumtion.

    Pratade lite om det där hemma i kväll. Det gäller val av mat och kläder. Val av vad man gör på semestern och hur man reser till jobbet. Samåkning i samma bil eller att man åker i varsin bil från samma by. Hur samhället organiserar kollektivtrafiken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.