Ska det finnas nationella prov ska svaren bedömmas lika

 

Skolans prov bedöms olika
 
Det har och är mycket prat om de nationella proven och det finns de som tycker att de ska bli fler och mer betygssättning. Nu visar det sig att om proven rättas på nytt av nya lärare så blir det andra resultat. Det här visar den omrättning som skolinspektionen gjort av 35 000 prov.
 
Som mest skilde det i bedömningen av hälften av proven och mest i årskurs nio.
 
Jan Björklund aviserar omedelbart nya regelverk. Så är det i skolpolitiken idag. I den kontrollskola som är på väg att införas då skolan skulle behöva lugn och ro.
 
Gymnasiereformen som träder i kraft i höst visar på att den är fel. Eleverna väljer nu bort yrkeslinjer då de inte ger behörighet till universitet och högskolor och på många orter kommer hälften av platserna att stå tomma.
 
Regeringen ville ha fler till yrkeslinjer men som sagt det blir tvärt om. Det här visar också på att eleverna är klokare än regeringen. Det är märkligt att inte regeringen lyssnat på svenskt näringsliv och inte minst teknikföretagen som vill att även de som har yrkeslinjer som val ska ha bättre kunskaper i till exempel matte som ger behörighet till universitet.
 
Det råder redan idag brist på arbetskraft men regeringen säker heller skatter än satsar på utbildning. Vi har dessutom en stor grupp unga som är arbetslös
 

En kommentar

  1. Bertil Törestad

    Man måste ju lära av vad som skett. Vi kan inte ha stora grupper av elever som inte klarar gymnasieskolan. Det ställer till elände för både eleverna själva och många andra. Utbildning får aldrig bli ett alternativ till ”riktiga” jobb.

    Yrkesutbildningar är inte att förakta. Jag tycker framför allt inte att ett parti som fortarande låtsas vara arbetarparti ska ta ställning mot vanliga jobb.

    torestad.blogspot.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.