Ska media publicera saker som skett genom olaglig avlyssning ?

 

Det är en stor skandal inom media i Storbritannien efter att det kommit i dagen att tidningen News International sysslat med avlyssning. Dess tidigare chef greps i söndags när hon infann sig frivilligt på en polisstation på grund av just dessa avlyssningsskandaler som News of the World sysslat med.
Man har systematiskt avlyssnat folk i olika positioner och så har man publicerat detta. Även Svensk media har citerat just den  tidningen och inte kontrollerat att uppgifterna tillkommit på ett lagligt sätt.
Det finns ju ett system där den tredje makten aldrig granskas och de som både utsätts för mediernas förtal och saker som kommit fram på olagligt sätt ids helt enkelt inte agera för systemet för att få rätt mot media tillhör medeltiden och det dömande organet är i regel media självt genom sin nämnd.
I Sverige har vi sett hur media lierats med den organiserade brottsligheten bland annat fallet med de så kallade avslöjandena om Kungen som skett för länge sedan. Det har inte gått att granska om bilder och filmer varit orginala eller som en del i en organiserad brottslighets matrial för utpressning. Tidningarna har dock valt att publicera den organiserade brottlslighetens matrial, ja nästan alla media. sant eller inte tar jag dock inte ställning till men är orolig om den organiserade brottsligheten skaffar sig et tinflytande över media
Jag tycker faktiskt det finns anledning att ifrågasätta hur media jobbar, bland annat att de sprider uppgifter som kommit från ett annat medium utan att ansvariga utgivare kollat om källan har någon sanningshalt eller om uppgifterna inhämtats på ett lagligt riktigt sätt

En kommentar

  1. Adam

    Det är tråkigt att medias syfte inte längre är att granska utan snarare att underhålla. Det är inte konstigt att behöver av organisationer som Wikileaks växer fram.

    Det som jag tycker det talas lite om i detta samband är att staten granskar vanliga medborgare som inte ens är misstänkta för något utan att folk reagerar. Både staten och media är bemannade av människor och vissa gånger blir begäret för människor för stort och då uppstår situationer som den i England. Hur lång tid kommer det ta innan en liknande historia tar plats i Sverige?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.