Allt som staten ansvarar för ska söderut….

Allt som staten ansvarar för ska söderut. Jag har tagit upp detta och påstår att det finns ingen Regionalpolitik längre. Nu har jag fått ytterligare ett exempel där verksamhet ska flyttas till Storstäderna och bort fån Norrland

Den 4 juni 2013 informerades personalen vid Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Umeå (DAUM) om att den statliga myndigheten Institutet för språk och folkminnen (ISOF), för att få en budget i balans och för att kunna utveckla verksamheten, planerar att den ska koncentreras till endast tre orter Uppsala, Stockholm och Göteborg och att avdelningarna i Umeå (DAUM) respektive Lund (DAL) planeras att läggas ner och arkivmaterialet flyttas. Beslut i frågan beräknas tas i början av oktober.

I Dialelekt- ortnamns- och folkminnesarkivet i Umeå, DAUM, finns ett viktigt arkivmaterial som rör hela Norrland. Det har sin bakgrund i det insamlingsarbete som bland annat drevs från Västerbottens museum i början av 1950-talet genom Folkmåls- och folkminnesundersökningen i Övre Norrland, FFÖN. Det är ren stöld att flytta det materialet söderut

Här finns ett rikt kulturhistoriskt material som handlar om ortnamn, dialekter, seder och bruk. Viktigt för forskning och undervisning vid våra universitet och inte minst viktigt som inspirationskälla för vår tids muntliga berättande, se bara på skådespelaren och berättaren Thomas Andersson som ofta låtit sig inspireras av det historiska källmaterialet.

Att flytta detta betydelsefulla arkiv till Stockholm eller Uppsala blir ett hårt slag för den kulturhistoriskt intresserade här i Norrland. Tillgängligheten minskar, en kompetent och engagerad personal riskerar att skingras. DAUM utgör dessutom en av de viktiga regionala aktörerna under kulturhuvudstadsåret 2014 vilket också påpekades i regleringsbrevet till myndigheten i fjol.

Det hela ter sig också kortsiktigt. Varför inte flytta hela myndighetens verksamhet till Umeå istället för tvärtom?! Vad gör länets borgliga politiker för att motverka detta och är det någon analys om det blir billigare.

Jag vet i alla fall att kostnadsläget är betydligt högre i Stockholmsområdet än här. Nu vill jag höra vad se regionala politikerna på allians sidan gör för att få jobb hit i stället för att flytta dem härifrån

2 kommentarer

  1. Inge-Bert Täljedal

    Bra, Lennart! Det här är en viktig fråga, till och med viktigare än vad själva förlusten av DAUM från Umeå skulle betyda i sig. Den tanke som ligger under SOF:s koncentrationsförslag, d.v.s. att norrlandsrelaterade vetenskapliga och kulturella frågor kan skötas lika bra och billigare från södra Sverige, strider mot den filosofi som motiverat statens satsningar på Umeå universitet och SLU i Umeå. Jag hoppas att alla goda krafter, inte minst på Umeå universitet och SLU, är på alerten för att övertyga staten om det olämpliga i SOF:s planer.

  2. Undrande

    Du Lennart tar upp en viktig fråga och nu gäller det att agera. Men var finns du i sammanhanget. Bör inte du göra något eller är det som alltid att du har inga centrala kontakter därför att du inte brytt dig om att bygga upp det. Du tycker inte att det är ditt ansvar utan nån annans. Så här är det i många frågor. Trots att du är kommunalråd så ska någon annan agera. Därför får heller Umeå inte något inflytande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.