Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Avregleringen och utförsäljningen av statliga företag.

Författaren är av den uppfattningen att alla som tar av sig sina ideologiska glasögon, och nyktert och klarsynt betraktar resultatet av avregleringen och utförsäljningen av statliga företag kommer till samma insikt som mig.

Jag vill mena att grunden för en stat att kunna föra en aktiv politik, och leda landet i en specifik riktning, innebär att staten måste äga och kontrollera viss infrastruktur samt äga företag i strategiska sektorer.

Om vi börjar med elmarknaden och avregleringen av densamma frågar sig författaren om det finns någon som med trovärdiga argument kan hävda att avregleringen lett till förbättringar för medborgarna? De som förespråkade privatiseringen fick oss att tro att detta skulle leda till lägre elpriser. Frågan är, blev elen billigare för oss medborgare? Jag tror att ingen protesterar om jag svarar nej på den frågan.

På samma sätt kan vi fråga oss om tågtrafiken blev bättre när vi slog sönder det statliga järnvägsmonopolet och delade upp företaget i en massa mindre företag? Låt vara att privata aktörer kan köra tåg på ett lika effektivt sätt som gamla SJ, frågan är snarare om dessa företag är villiga att bedriva trafik på mindre lönsamma linjer samt återinvestera i ny infrastruktur i form av spårutbyggnad etc?

Den som sedan vill hävda att bank och finansmarknaden som författaren länge arbetat i tjänat på avregleringen av densamma ser bara ena sidan av myntet. Självklart har bankerna och bankernas ägare tjänat på avregleringen, big time utan tvekan. Frågan är snarare om bankernas kunder tjänat på avregleringen? Är det lättare att hitta riskkapital för företag och individer, att få lån till olika projekt? Även här måste den nyktre betraktaren svara nej.

Vad finns det då för lösning på detta?

Författaren är av den uppfattningen att all infrastruktur från ägandet av elnät, järnväg, vägar och annat ska ägas och drivas av statliga företag. På samma sätt måste staten driva egna banker som agerar för medborgarnas bästa och tvingar alla som vill konkurrera på den marknaden att hålla sig till de spelregler som staten från tid till annan sätter.

Det behövs statligt direkt ägda företag i en mängd sektorer för att säkerställa statens/medborgarnas intressen, samt för att visa övriga aktörer hur staten vill att just den marknaden ska fungera.

Vi måste samtidigt komma ihåg att statligt ägda företag tjänar pengar, och att dessa inkomster ger ett positivt inflöde i statens kassakista, pengar som vi sedan kan använda för att bygga ut sjukvård, skola och omsorg.

Jag vill gå så långt som till att säga att när vi sålde ut statens företag och lät privatiseringsvågen härja fritt över landet, i samma stund tog vi även bort politikens och politikernas möjlighet att driva en aktiv politik vars resultat snabbt kan skönjas i hur landet utvecklas.

Låt oss därför åter reglera och ta kommandot på alla strategiska områden så att vi kan börja om från början och sakta men säkert återställa vårt land till ett scenario där det är vår regering som bestämmer hur landet ska utvecklas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.