Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Tristessen i partiledardebatten!

Författaren kan inte låta bli att slås av hur ointressanta dagens partiledardebatter blivit. Vart finns allt nytänkande inom svensk politik? Varför alltid denna inlåsning i argumenterande om små, små detaljer främst om hur det eller det ska finansierat, hur man inte tar ansvar etc.

Vad jag tror alla vill se är politiker med stora visioner som likt Olof Palme på sin tid vågar stå upp för sin åsikt och vision utan att låta sig luras in i en diskussion om exakt hur varje liten del i denna vision ska finansieras. Dagens debatter är om man analyserar dem på djupet precis detta. Allt alliansens företrädare vill prata om är finansieringen, ständigt denna finansiering och i stället för att argumentera om den stora visionen angriper man små delar av den och ifrågasätter finansieringen. Omvänt råder samma argumentations teknik bland oppositionens företrädare vilket gör dessa debatter tråkiga att titta på och lyssna till.

Varför vågar ingen ta ut svängarna och helt enkelt säga att detta är vår vision om hur morgondagens Sverige ska se ut och sedan försöker skaffa sig mandat för en sådan politik. När väl mandatet är givet kan vi börja detaljplaneringen och detaljfinansieringen.

Jag är helt övertygad om att vi finner lämpliga vägar för att finansiera allt vi vill göra och detta utan att leda landet in i någon kris med högre upplåning och ej finansierade reformer. När ska politiker i allmänhet och alliansens företrädare i synnerhet inse att ett starkt Sverige bygger på att alla är med och betalar. Jag tror att de flesta medborgare är beredda att betala mera skatt och avstå vissa saker om det leder till att den stora massan får det bättre.

Som det är nu är allt politiken pratar om pengar och finansiering.

Har vi helt glömt bort ord som kärlek och solidaritet?

Vad författaren drömmer om är en politik där företrädarna vågar stå upp för sin åsikt, ta striden utan att luras in i små patetiska diskussioner om finansiering etc. Var visionär beskriv vad ni vill göra och åstadkomma och återkom med hur det ska finansieras efter det att ni blivit valda. Jag tror att en politik där vi vågar stå ut mera och envetet driva en vision är en vinnare, en politik som får folket att ånyo intressera sig för politik.

Kanske har våra svenska politiker något att lära av Obama som framför allt i sin första presidentvalskampanj vågade just detta. Driva sin linje om förändring och tesen ”Ja vi kan”. Han var dessutom ärlig och sa till all att JA det kommer att bli sämre innan det kan bli bättre, men jag kommer att lägga allt mitt krut på att det ska bli bättre. När man sedan är vald handlar det om att likt Palme driva sin politik utan kompromisser och med hårda nypor för att nå och förverkliga sin vision.

Vad svenska folket ska ta ställning till i september är inriktningen för framtiden snarare än kortsiktiga ekonomiska hänsyn, har vi inga visioner får vi heller inget uträttat idag.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.