Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

EU valet

Har nu lyssnat och läst igenom det mesta av toppkandidaternas argument för att välja just dem in i EU parlamentet. Till att börja med kan jag konstatera att skillnaderna är rätt små oavsett om man säger sig tillhöra vänster respektive högersidan av politiken.

Många vill att vi ska välja just dem för att de suttit tidigare och skaffat sig erfarenhet. Andra säger sig vara mot EU men vill ändock verka inom unionen.

Som jag ser det är EU i grunden något gott och skapar ett visst mått av stabilitet som gör att åtminstone medlemsländerna inte funderar på att skapa krig mot varandra. Detta är bra. Dock noterar jag att EU strävar efter att få större och större överstatlighet och vill flytta det mesta av de viktiga besluten från respektive lands parlament till Bryssel. Detta fenomen ser jag som mindre bra.

Låt medlemsländerna behålla sin egen bestämmande rätt och den lagstiftande makten. Om vi dessutom vill skapa ett frihandelsavtal med USA är det bra, dock måste ett sådant avtal vara så utformat att enskilda företag inte kan stämma stater. Låter vi ett avtal med sådana möjligheter träda i kraft kan vi lika gärna skrota alla nationella parlament och ge företagen fria händer att sköta ländernas politik . Skulle detta hända kommer vi att häpna när vi förstår vilken girighet som skulle härska.

Min röst kommer att hamna hos den som lovar att kämpa för att EU ska få mindre att säga till om vad gäller medlemsländernas inrikespolitik, skapar mindre inflytande vad som ska vara tillåtet och inte i medlemsländerna, jag tror att sådana beslut fattas bäst ju närmre de är människorna i respektive land.

Det som verkligen behöver läggas krut på är den fria rörligheten av arbetskraft och kapital inom unionen inget annat. Låt oss dessutom se till att respektive lands lägsta löner och arbetsvillkor tillämpas av alla företag som vill komma in och verka i landet. Det finns ingen anledning att reglerna och lägsta lönerna ska vara lika i alla länder då förhållandena i grunden är så olika.

EU och ledartrojkan måste dessutom fås att inse att det inte gynnar EU överhuvudtaget att ställa så hårda ekonomiska krav som man gör på krisländerna. Det gynnar på inget sätt medborgarna i dessa länder att bli arbets och/eller bostadslösa. Jag skulle snarare vilja hävda att det bara ökar på krisen och skuldbördan.

Låt oss fortsätta att kämpa för ett enat Europa där vi beaktar och respekterar medlemsländernas olikheter, och låter dem bestå i ömsesidig förståelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.