Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Slöseriet med invandrarnas kompetens!

Det blir klarare och klarare för författaren hur 4-kantiga vi svenskar verkar vara i vårt sätt att tycka och tänka! Om jag ser till min egen verklighet där jag arbetar en del med internationell affärsutveckling kan man ibland slita sina gråa hår då man ska försöka få svensken att förstå hur man gör affärer i andra länder.

De allra flesta verkar tro att den svenska modellen funkar överallt och att alla andra världsmedborgare tänker som oss svenskar. När man sedan misslyckas med att sälja sin vara eller tjänst tycker man att den tilltänkta köparen är konstig som inte förstod nyttan av affären.

Om vi i stället gjorde vår hemläxa på ett bättre sätt skulle vi i varje enskilt fall kunna anpassa den tilltänkta affärsplanen och nå mycket större framgång på utländska marknader.

Författaren har själv med stor framgång gjort affärer i de oerhört många av jordens länder och insett att allt går att sälja med framgång överallt om man bara gör på rätt sätt.

Innan man går in på en främmande marknad (läs främmande land) måste man lära sig massor av saker om den marknaden. Mycket som handlar om siffror, BNP, befolknings storlek mm kan man läsa sig till på internet. Därefter måste man gå vidare och kontrollera att marknaden finns och att den är mogen för den vara eller tjänst jag vill sälja. När vi väl nått så långt måste vi lära oss hur landets konsumtionsbeteende ser ut? Vad hos medborgarna i det landet framkallar ett köpbeteende för produkten. Till exempel kan färg och numrering på förpackningen ha en avgörande betydelse, kanske till och mer än hur produkten som sådan sedan fungerar.

Vägen till framgång är att undersöka dessa saker grundligt. Man måste verkligen ta reda på hur de tilltänkta kunderna tycker och tänker, men det slutar inte där, när vi nått så långt måste vi dessutom forska bakåt i deras historia för att ta reda på vad som fått dem att tycka och tänka som det gör. Vad finns det i deras historiska DNA som vi bör bejaka om vi ska nå framgång med det vi vill göra?

Författaren har insett vikten av detta och även hur berikande och lärorikt det är för en själv som individ att sätta sig in i andra människors tankesätt. Det är inte bara en gång jag insett hur 4-kantigt det traditionella svenska tänkandet är, och hur man lätt avfärdar sådana marknader som fel när man misslyckas med sina affärer.

Jag har själv upplevt hur viktigt det varit för mig och min framgång i affärer att göra denna hemläxa ordentligt. Det är därför obegripligt för mig varför inte svenska företag anställer fler invandrare i sina företag. Om vi vill göra affärer i låt säga Kina så är det sannolikt en styrka att anställa en invandrad kines i sitt företag. Då får man ju gratis den kompetens om tyckande, tänkande och socialt beteende som finns i Kina och således ett stort försprång jämte sina konkurrenter. Man sparar dessutom en massa tid då man slipper dessa djupstudier som man annars måste göra för att lyckas. Man kan kanske lära sig varför siffran 4 inte är speciellt lyckad på en sådan marknad!

Självfallet kan man uppnå samma resultat genom att anställa en svensk som bott och verkat länge i Kina men dessa är inte lätta att finna och sannolikt väsentligt dyrare att anställa.

Jag tycker att det är hög tid att inte minst våra politiker och folkvalda inser vilken resurs alla invandrare är för vårt land. Låt oss sedan få företagen att förstå detsamma. Invandrare är en stor resurs och inte en belastning vilket verkar vara det gängse tankesättet för oss svenskar.

Jag är helt övertygad om att Sverige och svenska företag skulle kunna öka sina exportinkomster om vi bara insåg detta och tar tillvara den kompetens som finns i landet. Tänk även hur roligt det blir med etnisk mångfald i våra företag. Jag är säker på att vi alla skulle kunna lära av varandra, finna nya sätt att tänka och kanske komma till den insikten att det svenska sättet att tänka inte alltid är det rätta sättet att tänka.

Så fram för mer mångfald i vårt samhälle och i våra företag!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.