Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Välfärden och välfärdspolitiken.

Det finns många sätt att se på välfärden och välfärdspolitiken, och det debatteras högljutt om hur den ska utföras? Ska vi driva den i kommunal och statlig regi? Eller ska vi konkurrensutsätta den och låta medborgarna välja fritt?

Det är ingen lätt fråga att ta ställning till, och jag betvivlar inte för en sekund att privata aktörer kan leverera samma, eller till och med högre kvalitet både för brukarna och sina anställda som kommun, landsting och staten. Jag är i grunden för företagsamhet och inser precis som de flesta att företag måste göra vinst för att överleva och utvecklas, så mitt ställningstagande i frågan om välfärd har inget med fientlighet mot vinster och annat att göra. Jag köper inte heller argumenten att det är fult att tjäna pengar på välfärd. Har man det synsättet är det lika fult att tjäna pengar på att sälja mat då vi ju alla måste äta för att överleva.

Vi måste dock innan vi tar ställning i frågan beakta ett antal viktiga parametrar och väga in dessa i vårt ställningstagande.

  • Stat, kommun och landsting har en lagbunden skyldighet att tillhandahålla en rad välfärdstjänster till sina medborgare vilket privata aktörer inte har.
  • Att denna skyldighet med nuvarande lagstiftning inte kan förhandlas bort.
  • Stat, kommun och landsting har skyldighet att fullt ut finansiera sådana tjänster om medborgarna saknar medel för att betala själva.

Jag tror inte att någon kan blunda för dessa fakta? Och håller med om att stat, kommun och landsting har en lagbunden skyldighet att tillhandahålla en rad välfärdstjänster i vårt samhälle.

Således blir kommunen tvingade att tillhandahålla skolor och utbildning då vi har allmän skolplikt i vårt land. På samma sätt har man skyldighet att tillhandahålla äldrevård, sjukvård, primärvård, dagis med mera.

Kommunen kan inte säga till elever som ska börja skolan att de får vänta med sin skolstart därför att det saknas plats i skolan, eller att de får vända sig till friskolorna och själva lösa sitt skolproblem. Lagen ger alla som ska börja rätt till plats i skolan på samma sätt som den tvingar kommunerna att tillhandahålla densamma.

Då dessa fakta inte går att bortse ifrån, så anser jag att vi måste tänka om i hela välfärdsfrågan.

Mot bakgrund av dessa fakta har jag kommit till slutsatsen att all välfärd ska drivas av det allmänna.

Varför då frågar sig säkert vän av ordning?

Helt enkelt därför att dagens mix av privat och samhälleligt driven välfärd blir mycket dyrare för oss skattebetalare. De privata aktörerna kan i dagens system plocka russinen ur kakan, och när helst de vill lämpa över ansvaret till det allmänna när vårdbehoven blir för stora, eller t.ex en elev har för stora specialbehov. Går det inte ihop känner man inget ansvar för brukarna, utan gör det aktiebolagslagen säger att man ska göra, nämligen ta ansvar för företagets balans och resultaträkning. Således kan kommunen från en dag till en annan sitta i en situation där man i en handvändning måste ordna boende eller skola åt elever man tidigare inte räknat med.

När så är fallet leder det till att det allmänna drabbas av väsentligt högre kostnader än det borde ha, därför att man med dagens mixade system aldrig kan göra en långsiktig planering och långsiktigt budgetera efter den.

Låt oss därför lägga tillbaka all välfärd på det allmänna så att vi kan planera för den, och i förväg göra bedömningar över hur de framtida behoven ser ut inom skolan, vården och omsorgen.

Kommuner har inget problem med att bygga nya, och renovera gamla skolor så länge det vet att de har elever, problemet är snarare att man inte vet hur många elever man kommer att ha med dagens system där friskolor kommer och går som de själva behagar.

Således borde det inte vara något problem för gemene man att ta ställning i frågan och inse vad som blir bäst, billigast och effektivast i längden. Jag tror till och med att de mest ivriga privatiseringsförespråkarna lätt borde kunna inse detta, och förstå att om vi vill ha privata alternativ så måste vi göra om systemet helt och hållet, det går inte att blanda äpplen och päron och tro att den som äter dem ska uppleva samma smak.

Vill vi ha privat driven välfärd så måste hela systemet göras om i grunden, och kommuner och andra måste i sådana fall frigöras från ansvaret att tillhandahålla och finansiera välfärden över likt länder som USA. Frågan är om vi svenskar vill bo i ett sådant samhälle?

Låt oss nyktert och vaket följa debatten om hur välfärden ska bedrivas, förstå de underliggande argumenten för det ena eller det andra sättet, och sedan ta ställning till vilket vi vill förespråka.

Privata företag är jättebra! Och det behövs fler nya företag i vårt land för att skapa jobb, skatteintäkter och export inkomster så att vi kan finansiera välfärden, men jag tror inte på tesen att dessa skapas inom välfärdssektorn.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.