Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

EU valet del 2.

Nu är vi strax framme vid det magiska datumet när EU valet avslutas och det slutgiltigt bestäms vilken politik som ska föras de närmaste åren framåt i tiden.

Så jag uppmanar alla röstberättigade att gå och rösta!

Detta EU val är måhända det viktigaste sedan EU bildades, och det är av högsta betydelse att Europa röstar klokt så att vi kan fortsätta att bygga ett enat Europa.

Innan ni alla avger er röst är det framför allt en sak ni måste beakta för att sedan ta ställning till vilken politik som bäst löser detta problem.

Den enskilt viktigaste frågan är arbetslösheten i Europa och hur den ska tacklas i framtiden.

Det finns färsk statistik som visar att ca 26 miljoner människor är arbetslösa inom unionen, och att en mycket stor del av dem är ungdomar. Det finns enskilda länder där ungdomsarbetslösheten är mellan 50 – 60% vilket är horribelt och helt oacceptabelt, och lösningen av detta problem måste åtgärdas med högsta prioritet.

Tittar vi sedan på en massa fakta om varför det blivit så kan säkert det mesta förklaras med att regeringarna i många länder fört en i många stycken ansvarslös politik, politik där de spenderat pengar de inte har. Samtidigt har EU utvidgats på senare tid, och många nya länder, inte sällan relativt nya demokratier har tillkommit som medlemmar i EU. I många dessa länder har man inte fullt ut hunnit med systemskiftet från Planekonomi till Marknadsekonomi vilket gjort en del av de som tidigare hade arbete nu är arbetslösa. I många av dessa länder finns även en utbredd korruption där politiker och andra skaffat sig fördelar på medborgarnas bekostnad.

Dock ligger inte hela förklaringen, eller för den delen den största delen av förklaringen i dessa händelser.

Författaren som under åtskilliga år arbetat med Schweizisk Privatebanking där laglig skatteplanering är huvud ändamålet, och med den erfarenheten i bagaget ser jag även helt andra orsaker till arbetslösheten.

Jag har personligen hjälpt företagsägare och politiker i många Europeiska länder med avancerad skatteplanering, låt vara laglig sådan. Dock är den enda anledningen till denna planering att undvika beskattning och komma så billigt undan som möjligt, dvs. behålla så mycket pengar som möjligt av pengarna för egen del.

På detta sätt uteblir förväntade skatteintäkter för det land i vilket företagaren är bosatt i, och bedriver huvuddelen av sin verksamhet i, för att sedan sluta i någon form av skatteparadis oftast med låg eller ingen skatt. Detta förfarande har gjorts lagligt av de styrande politikerna som själva använder samma form av skatteplanering i eget vinst syfte.

Jag ser i sig inget olagligt i att skatteplanera och tänka på framtiden, men hela meningen med denna planering går förlorad när man sedan använder sig av metoder och förfaringssätt som utnyttjar dubbelbeskattningsavtal med andra länder i enda syfte att undvika beskattning.

Jag vet inte hur många av er läsare som såg en brittisk dokumentär i svens tv i vintras. Där skildrades hur företag som Starbucks, Microsoft m.fl hade verksamheter med miljarder i balansomslutning i England och andra EU länder, för att sedan betala låg eller ingen skatt på detta i EU. Man är snar med att utnyttja EU strukturen för att kunna göra affärer och tjäna pengar inom unionen, sedan vill man inte betala för sig genom att acceptera att betala skatt på vinsterna.

Listan kan göras näst intill oändlig med liknande upplägg där man via franchise avgifter och avgifter för att använda produkt och företagsnamn för pengar via Holländska bolag vidare till skatteparadis som Nederländska Antillerna, detta med mycket låga skatteuttag i Holland. Vad man gör är att ingå en överenskommelse med Holländska skattemyndigheten om en mycket låg skatt för att sedan utnyttja de dubbelbeskattningsavtal som Holland har med många av sina forna kolonier.

Jag hyllar EU för den fria rörligheten av kapital och arbetskraft. Dock är det inte någon lösning att EU tillåter att företag och individer i medlemsländer med lägre lönenivåer går in och lönedumpar i länder med ett högre löneläge, Detta förfarande löser på inge sätt EU’s problem. Effekten blir snarare att för varje arbetare som kommer in i Sverige och jobbar förlorar en svensk arbetare sitt jobb. Vem som helst som kan grundläggande matematik kan se att detta inte skapar nya jobb, snarare leder det till status quo på arbetsmarknaden. Det enda resultatet blir att arbetslösheten flyttas från ett EU land till ett annat och att företagsägarna kan göra större vinster.

Vad som måste till är konkurrens på lika villkor och den kan bara uppnås när alla oavsett nationalitet uppbär samma löner som medborgarna i det land där de jobbar.

Låt oss därför rösta på kandidater som är villiga att kämpa för att lösa arbetslöshetsproblemet med en tuff och ärlig politik.

Det är hög tid att vi ånyo reglerar en massa saker på finans och arbetsmarknaden, och ser till att skatter på vinster inom EU stannar i EU och kommer EU medborgarna till gagn. Dessa pengar ska sedan användas för att kämpa för välfärden i hela unionen, inte minst behövs massiva satsningar för att skapa nya jobb.

EU i sig är stort nog som marknad föra att klara sig utan direkta exportinkomster om så krävs, så om företag hotar med att flytta sin produktion och sina arbetstillfällen utanför EU om skatterna höjs, borde svaret från EU’s ledning bli kraftigt höjda importskatter på deras produkter om de vill sälja dessa inom unionen men tillverka dem annorstädes.

Det är hög tid att EU börjar, och vågar driva en politik som främjar tillväxten i EU och samtidigt säkerställer att alla företag och organisationer som vill verka där betalar sin del av kakan i form av skatter och avgifter.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.