Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Gemensamt biljettsystem för landets kollektivtrafik!

I vårt grannland Norge väntas Stortinget inom kort ställa sig bakom och rösta för förslaget om ett gemensamt biljettsystem för all kollektivtrafik i landet. Då kan alla i Norge resa på samma kort i hela landet vilket gör resorna billigare och lättare att genomföra.

Man kan fråga sig när svenska politiker ska komma till samma insikt?

Teknologin finns redan, och det vore inte särskilt svårt att likt telefonbolagens kontantkorts system införa ett länsöverskridande reskort som täcker hela Sverige. Se till att alla län och operatörer utrustar sina bussar, spårvagnar, båtar och tåg med samma typ av biljetteringssystem så att man sedan kan använda samma reskort i hela landet.

Med ett sådant system går det sedan mycket lättare att premiera de medborgare som reser mycket med kollektivtrafiken och ge en rabatt som blir högre ju mer vi reser. Då skapas en morot för alla att utnyttja kollektivtrafiken och det underlättar för alla vi som tänker på miljön och vill resa så miljösmart som möjligt.

Dessutom underlättar det för alla pendlare som inte sällan reser länsöverskridande då man efter en sådan omläggning endast har ett reskort att hålla reda på och hålla uppdaterat,

Låt oss därför väcka frågan och lägga den högt på agendan!

En kommentar

  1. Dan Hällgren

    En positiv ide som på sikt kommer att sänka kostnaden för biljettmaskin systemet och för kunderna i slutändan. I dagsläget kan det räcka med att man åker med en buss som är stationerad i grannlänet för att reskortet inte kommer att fungera. Dessutom har länen har olika rabattsystem som skapar osäkerhet för resenärerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.