Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ersboda handelsområde är inte komplett utan en Basar.

Ersboda är som bekant ett bostadsområde där det bor många människor. Många av dessa kommer från andra länder än Sverige men har valt Ersboda som sitt bostadsområde.

Dock saknar Ersboda en viktig ingrediens för att bli mera komplett!

När demografin ser ut som den gör i Umeå vad gäller vart människor väljer att bo förvånar det mig mycket varför vi inte har ett butiksutbud på Ersboda handelsområde som speglar hur befolkningens ursprung ser ut.

Ersboda behöver en Basar, en basar som på ett naturligt sätt i sitt utbud av butiker kan spegla befolknings sammansättningen på Ersboda.

Vad jag tänker mig och har undersökt ett tag, är en lokal på Ersboda handelsområde som med lätthet kan byggas om till en Basar.

Med en sådan innehållande butiker med relativt liten butiksyta och en food-court skulle många invandrare kunna starta sitt eget lilla företag och på så vis skapa en stadig inkomst för sig själva och sin familj.

Det jag ser framför mig är en lokal med en hel rad små butiker eller hål i väggen i dagligt tal, butiker som kan sälja livsmedel, kryddor, grönsaker och annat från jordens alla hörn. Dessutom skulle man kunna tänka sig att det i basaren finns skräddare, skomakare, frisörer och andra yrkesgrupper representerade.

Tänk att kunna ha butiker som säljer kött, fisk och grönsaker? Styckar på plats och säljer över disk, butiker där det går att finna halal likväl som non-halal produkter.

Vad gäller food-courten hade jag tänkt mig att en rad olika kök, som vart och ett serverar sina specialiteter, delar på en gemensam yta där folk kan sitta och äta. Där skulle man som mat eller fikagäst kunna välja på maträtter med ursprung i affärsidkarnas hemländer. Man kan t.ex tänka sig att där finns kök från Mellanöstern, Asien och Afrika samt ett traditionellt te hus.

Hela min ide bygger på att endera kommunen själva, eller en entreprenör, som i början har kommunal hjälp skulle kunna starta och driva upp verksamheten fram tills dess den klarar av att stå på egna ben.

Vad jag avser med detta är att man ska erbjuda subventionerade hyror inledningsvis för de som väljer att starta ny verksamhet i basaren. Hyran ska sedan trappas upp till marknadsmässig hyres nivå under låt säga en period av 24 -36 månader.

Jag har dessutom tänkt mig att man vid uthyrnings tillfället ska prioritera nystartade företag, ägda och drivna av invandrar kvinnor.

Anledningen till denna min prioritering är baserat på något jag lärt under alla de år jag bott utomlands, och något som jag själv sett med egna ögon.

En vis person sa grovt översatt följande vilket jag tror i hög grad speglar verkligheten: ”Om du lär en man att läsa är allt han kommer att göra att gå omkring och skryta med att han kan läsa. Lär du en kvinna att läsa så kan du vara säker på att hon använder sin nyvunna kunskap till att lära sina barn och resten av familjen och sina närmaste att läsa”.

Kort sagt är kvinnan ryggraden i de flesta samhällen och den i familjen som ser till att inkomsterna kommer alla till gagn.

Slutsatsen är således att vi med uppförande av en Basar kommer att bereda många invandrar familjer möjlighet till egen inkomst och ett självständigt liv utan bidrags beroende. Som lök på laxen får alla Umeå bor ett ställe att gå till där man hittar mat, kryddor och grönsaker från världens alla hörn, artiklar som man idag måste åka till många olika ställen för att hitta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.