Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Trodde i min enfald att slaveriet var avskaffat i Sverige!

Nu är jag upprörd, för att inte säga uppriktigt förbannad (ursäkta språkbruket). Att på nyheterna få höra hur giriga och hänsynslösa arbetsgivare inom framför allt cafe, restaurang och kiosk branschen utnyttjar ungdomar och kräver att de ska ”provarbeta” GRATIS för att visa vad de duger till är rent och skärt SLAVERI.

Det är därför dags att det politiska etablissemanget tar itu med detta omedelbart.

Till att börja med är det helt horribelt att lagstiftningen över huvud taget tillåter sådana tilltag som gratis provarbete för att bevisa sin duglighet. Förutom att det är i högsta grad fel, och en katastrof för alla de ungdomar som tvingas acceptera sådana villkor, dessutom snedvrider det konkurrensen inom de branscher där dessa företag är verksamma.

Hur ska seriösa företag som gör rätt för sig på kunna konkurrera med företagen som använder sig av gratis arbetskraft? Är det inte så att konkurrensen i och med detta blir helt snedvriden?

Hur ska man sedan som politiker försvara sig själv, och anser sig lämna trovärdiga svar till alla seriösa företag, företag som betalar lön, skatt och andra avgifter när vissa företag skaffar sig själva marknadsfördelar genom att systematiskt använda sig av obetald arbetskraft övergår mitt förstånd?

Som jag ser det är användande av gratis arbetskraft likställt med skattebrott!

Att som företagare få arbete utfört gratis genom t.ex arbetsbyte med en kompis som även också driver företag anses som skattebrott medan tilltag som detta slinker igenom. Företaget som får gratisarbete utfört underlåter att betala arbetsgivare avgifter och andra skatter på utfört arbete vilket med säkerhet är ett skattebrott i juridisk mening.

Lösningen är mycket enkel! Allt vi behöver göra är att införa en ny paragraf i arbetsrätts lagstiftningen, en paragraf som per automatik tvingar alla företag att teckna kollektivavtal innan de anställer personal. Utan avtal inga anställningar. Bryter man mot detta ska det leda till kännbara straff med höga böter och vid upprepning ska det leda till näringsförbud.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.