Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Traineejobb inom vården ett utmärkt initiativ.

Med glädje kan jag nu konstatera att konstruktiva förslag och besked om vilken slags politik man vill föra nästa mandatperiod nu börjar presenteras.

Att som Socialdemokraterna inom ramen för yrkesintroduktionsavtal presentera förslag, som förutom att de skapar ett lyft för äldreomsorgen, även utbildar människor till yrken där stor brist på personal föreligger är en riktig vinnare.

Det är väl investerade pengar att låta ungdomar jobba samtidigt som de får en relevant yrkesutbildning, Alldeles speciellt så när denna satsning dessutom sker i sektorer där det är stor brist på arbetskraft.

Jag tycker att den inslagna vägen väcker stora förhoppningar för framtiden och att den rätt använd kan appliceras på många andra yrkeskategorier där det råder brist på personal.

I och med de stora framtida pensionsavgångarna måste vi säkerställa att det finns arbetstagare med relevant utbildning som kan ta vid när de som jobbar där går i pension.

Jag föreslår därför att vi snarast sätter oss ner och tittar på framtida möjligheter yrkesgrupp för yrkesgrupp för att sedan skapa skräddarsydda utbildningar inom dessa yrkesgrupper för att säkerställa den framtida kompetensen.

Det är väl investerade skattepengar, om vi genom riktade utbildningsinsatser kan leda människor in i branscher och yrken där de sedan kan få en fast anställning och en tryggad inkomst.

Jag ser inga problem med att rulla ut ett sådant system för hela arbetsmarknaden. De som av egen fri vilja väljer att skaffa sig en högre utbildning (läs universitetsutbildning) kommer alltid att hitta ett arbete. De som vi behöver satsa på med denna typ av yrkesinriktade utbildningar är alla de som inte har betyg nog för att söka in på universitet eller motivationen att gå en sådan utbildning.

Staten bör efter genomförd kartläggning om inom vilka yrkeskategorier de framtida bristerna på arbetskraft finns, lägga en plan för hur relevanta yrkesintroduktionsavtals utbildningar som leder till jobb kan skapas. Dessa utbildningar ska alltid skapas tillsammans med de framtida arbetsgivarna, och vara upplagda så att utbildning och arbete går hand i hand. Det blir då både ett bra och billigt sätt för företag och organisationer att tillgodose att de får kompetenta medarbetare i framtiden, samtidigt tar dessa utbildningar på ett bra sätt hand om problemet med framför allt ungdomsarbetslösheten.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.