Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Debatten om jobben.

Det var intressant att se hur man mellan de röd/gröna och Alliansen i debatten kastade skit på varandra samtidigt som det i många frågor finns en samsyn bland partierna på hur politiken bör föras för att skapa nya jobb.

Det är egentligen bara Moderaterna och Kristdemokraterna på ena sidan, som genom en kraftig övertro på Arbetslinje och privatiseringar, och Vänsterpartiet på den andra sidan som är emot RUT jobb, som skiljer sig åt i nämnvärd utsträckning. De övriga är i stort sett överens om hur man skapar nya, fullt ut avlönade och varaktiga jobb, både för unga likväl som för gamla.

Författaren tycker dock att Socialdemokraterna och Miljöpartiet stod för de sundaste inläggen i debatten.

Vad jag tror behövs för att klara av jobben och välfärden i framtiden är följande, listat utan inbördes ordning.

  • Se till att RUT avdragen blir kvar i sin nuvarande form. Se dessutom till att fatta beslut om detta för många år framåt så att fler vågar etablera företag inom denna sektor. Jag tror att det är en sektor som behövs i dagens jäktade samhälle. Jobb inom denna sektor en utmärkt inkörsport in i arbetslivet  och en chans till ett första arbete och för att få in en fot på arbetsmarknaden.
  • Reformera Arbetsförmedlingen! Se till att det precis som tidigare blir obligatoriskt för en arbetsgivare att använda sig av Arbetsförmedlingen för att rekrytera ny arbetskraft. Detta innebär att alla jobb ska anmälas till arbetsförmedlingen, samt att företagen ALLTID måste rekrytera via Arbetsförmedlingen. Möjligen kan undantag från denna regel göras vad avser rekryteringen för höga chefsbefattningar. För sådana befattningar ska arbetsgivarna tillåtas använda sig av speciella ackrediterade rekryteringsföretag. Arbetsförmedlingen bör tillföras resurser i form av fler och mer välutbildade arbetsförmedlare.
  • Återreglera, och återför i kommunal regi de enheter som utför kommunal service. Detta handlar om saker som hemtjänst, skola, äldreboende, sophämtning, vägunderhåll etc. Görs detta kommer kommunerna att kunna anställa många av de som idag uppbär socialbidrag och står långt från arbetsmarknaden i en egna verksamheten. På detta sätt blir totalkostnaden för kommunerna lägre, samtidigt som kommunerna får arbete utfört. De människor som jag pratar om är bland andra de som i dag återfinns i det som tidigare kallades Fas 3. På detta sätt får de ett riktigt jobb, dessutom med full lön och övriga förmåner.
  • Bygg ut YA utbildningarna ännu mer. Efter noggrann analys om vart framtida brister på arbetskraft kommer att uppstå, ska Arbetsförmedlingen genom egna statliga anställda lärare/utbildare i samråd med företagen se till att utbilda arbetslösa för att råda bot på den framtida förväntade bristen på arbetskraft. Utbildningarna ska i möjligaste mån leda till jobb för den som erhåller utbildningen, samtidigt får företagen med denna modell en chans att lära känna sina framtida medarbetare innan de anställs. Självfallet ska de företag som erbjuder praktikplatser kompenseras och belönas för sin insats.
  • Se genom införande av en kilometerskatt enligt den modell som snart införs i Tyskland för all trafik, till att lastbilar och bussar som trafikerar svenska vägar, och utför inrikes transporter i Sverige ägs av svenska åkerier som betalar skatt i Sverige, och att dessa fordon sedan körs av svenska chaufförer med lön enligt svenska kollektivavtal. (har tidigare skrivit om detta i ett separat inlägg i min blogg under rubriken den olagliga cabotage trafiken).
  • Se till att genast införa en modell som likt Storbritannien ser till att alla företag som rekryterar personal alltid tvingas anställa den som har bäst meriter för jobbet. Likt Storbritannien ska brott mot denna princip leda till höga böter.
  • Se till att förenkla för högutbildade invandrare att dels lära sig svenska, dels att få sina betyg och kunskaper värderade enligt svensk modell. 
  • För yrken där så behövs, t.ex inom sjukvården bör människor med utbildning utanför Sverige erbjudas special utbildningar för att komplettera med den kunskap de behöver för att arbeta i Sverige.

Listan kan göras längre än såhär med detta är en bra början.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.